Påmelding nyhetsmail

Huleboeren fra El Chorro

Året er 1986. En gutt rappeller seg fra den ene klippen til den andre, bortover det som på dette tidspunktet er murbrokkerne fra den falleferdige gamle gangsti eller Caminito del Rey, men som mange år senere skal bli til turistmagneten som vi kjenner den som i dag, hvor mer enn én million mennesker går ruten hvert år.

Guttens navn er Fali Martínez.

Jeg møter Fali tretti år senere ved inngangen til Caminito del Rey. Med langt rastafarihår og en røyk i munnviken venter han på meg ved bussen. Fali forelsket seg som småbarn i klippesidene i El Chorro, og har de siste 12 år bodd i en hule i en av klippene. Det kommer vi tilbake til.
 
I dag livnærer han seg som guide på Caminito del Rey, og tar meg med på den så berømte ruten.

”Før i tiden kunne man virkelig klatre på klippeveggen,” sier Fali, da vi er kommet opp å gå på caminito’en, og kikker drømmende opp på klatre-rutene, som løper ovenfor oss. Mitt blikk søker opp på en loddrett klippevegg, som later til å være umulig å forsere, men ved nærmere ettersyn ses små bolter, som vitner om at ivrige klatrere har brukt dette som deres lekeplass – lenge før turistene invaderte ruten med vandrestaver og plasthjelmer. Fali selv har sin hjelm plassert nonchalant på toppen av det voluminøse rastafarihåret. I dag er det av sikkerhetsmessige hensyn ikke mulig å klatre på den siden hvor folk går på stien - garantert til stor ergrelse for mange klatrere.

Den ultimate pris for en våghals

Fali forklarer og forklarer, og røyker flere og flere røyk. Det er tydelig at han vet alt som det er å vite om stedet her, og at han har klatret på hver eneste klippevegg. Han peker over på en forlatt rønne på den andre siden av dalen:
”Der sover jeg alltid når jeg klatrer på de klippene som ligger der borte” sier han, og peker på et skarpt klippefremspring, som kun kan nås ved å gå langs togskinnene gjennom jernbanetunnelen. Til spørsmålet om det ikke er farlig å gå gjennom den trange tunnel-sjakten rister han bare på hodet – man skal jo bare kjenne kjøreplanen.
 
Godt og vel halvveis gjennom Caminito del Rey stopper Fali opp. Han vil fortelle oss noe om det som venter oss lengre fremme. For noen år siden rappelet han sammen med noen venner fra den ene siden av kløften til den andre. Tauet røk og tre av hans venner falt 120 meter ned i Rio Guadalhorce, og døde på stedet. Lenger fremme henger stålkabelen slakt ned langs klippesiden, og minner passerende om den ultimate prisen som en våghals kan komme til å betale.

En to-roms leilighet med havutsikt

Ved slutten av caminito’en svinger vi inn til venstre og stavrer oss igjennom et vilt kratt. Her midt i klippeveggen bor Fali sammen med sin hund og sin katt, i det som en oppfinnsom eiendomsmegler ville kalle en to-roms leilighet med havutsikt, men som faktisk er en klippehule. Det er installert en luke inn til det aller helligste, men her er ikke mye poeng i å komme som innbruddstyv. Uten bekymringer åpner Fali opp og lar meg gå på oppdagelse med kameraet i hulens indre. Med lite skjult stolthet stiller han seg opp i hulens første rom, en stue som kun rommer en sofa, en reol og et sofabord. Jeg tar på egen hånd de få trinnene opp til ’kjøkkenet’. Det eneste som indikerer at dette rommet er hulens kjøkken er det faktum at det er her maten oppbevares - et velassortert utvalg av boksemat og müsli-barer. Fra dette rommet er det adkomst til hulens innerste, soveværelset, som jeg lar Fali få ha i fred.

Vi tar plass i møblementet utenfor hulen - her er det litt bedre albuerom. Fali fisker frem en sigarett, fra det jeg antar nå må være en gapende tom pakke, og forteller at han har bodd i denne hulen de siste 12 årene. Han får rennende vann fra en ramponert byggeplass i nærheten, men har ingen strøm. Han bader i sjøen og kjøper gassflasker for å holde varmen om vinteren. Hulens to andre beboere, en katt og en schæferhund, holder oss med selskap. Det er tydelig at de pengene Fali tjener på å lage guidede turer ikke blir brukt på boliginnredning, og alt i hulen er sparsomt møblert. Men kattens matskål er full, og hunden ser da heller ikke ut til å mangle noe. Fali byr gjestfritt på en øl – jeg takker pent nei med tanke på kjøreturen tilbake til kysten.

Eneboer – nesten i alle fall

Om man kunne forestille seg å bo på denne måten eller ikke, så er det i hvert fall en enestående boligsituasjon, eller det trodde jeg i alle fall, for Fali forteller at det i klippene omkring el Chorro bor drøye 40 huleboere akkurat som ham. De fleste er spredt over et stort område, men bare 100 meter fra Falis hule bor hans venn i en annen hule. Og hvis man ser bort fra det skrantne og lettere ukomfortable interiøret, er dette en enestående måte å leve og bo i naturen, som er vanvittig flott her oppe.
 
”Jeg liker El Chorro best når det regner. Så kan jeg sitte her på min terrasse og kikke ut over sjøen i timevis. Alle farger endrer seg når det blir vått” forteller Fali, og et smil brer seg fra øre til øre, mens han kikker drømmende ut over sjøen.
 
Myndighetene vet utmerket godt at hulene bebos på ulovlig vis, men inntil videre er det ingen som har gjort noe med det, og Fali later ikke til å ha den fjerneste intensjon om noensinne å flytte.
 
huleboer2
 
huleboer3
 

UtskriftE-post

Velkommen

Så var sommeren over... -og det er fremdeles nesten like varmt! En av de store bonusene ved å bo på ...

Nyheter

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens...

Annet

Redaktøren takker for seg

Den 1. september markerer avslutningen på et nesten 30 år langt profesjonelt samarbeid. Helle Espens...

Nyheter

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

La Liga-start med nytt Málaga-team

Det er lagt opp til en spennende La Liga-start for Málaga CF på mandag den 21. august kl. ...

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo …

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inn...

Tema & Profiler

Naturen: Den evige søppelplass

Flasker og bokser, sigarettstumper og burgerforpakninger, mursteiner og frysebokser hoper seg opp i ...

Tema & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

Året er 1986. En gutt rappeller seg fra den ene klippen til den andre, bortover det som på dette tid...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29