Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og morsomme kommentarer suser jevnlig gjennom luften. Uniformene er grønne, men toppene er grå, og når jeg prøver å spørre meg frem til hvem som er den eldste spilleren viser det seg å være komplett umulig å få svar på; de er alle sammen ikke en dag over 25, kommer det enstemmig og smørblidt fra spillerne, som energisk setter i gang med oppvarmingen til dagens trening.

Fotballveteranenes frelse

”Jeg sluttet å spille fotball for en del år siden på grund av en skade. Jeg hadde prøvd gå-fotball i England, og da jeg flyttet til Costa del Sol prøvde jeg å finne noen klubber her, men det fantes ikke noen. Så jeg bestemte meg for å starte min egen klubb,” forteller stifteren av ’Walking Football Spain’, engelske Adam Chandler.
 
I mai var de seks. Nå er det 25 som har møtt opp til treningen på banen i Elviria. Og flere kommer hele tiden til. Svenske Mats Tronborg er med for første gang på treningen: ”Det var en av guttene som jeg går tur med oppe på fjellet som trener her, og han fortalte meg om konseptet,” forteller Mats, som ser ut til å nyte treningen, til tross for et skrubbsår på kneet. ”Jeg har spilt fotball for mange år siden, men man har jo ikke samme kondisjon nå som tidligere, så gå-fotball er et riktig fint alternativ,” sier Mats.

It’s no walk in the park

Det er forbudt å løpe i gå-fotball og derfor skal spillerne hele tiden holde én fot i bakken. Denne regelen blir dog stadig brutt når spillerne blir for ivrige og setter på sprang, hvilket gir en straff, som kan være frispark til det andre laget. Konkurransemomentet er altså bevart, selv om spillet foregår i et annet tempo enn vanlig fotball.

Norske Yngve «Alex» Ness, blant de engelske medspillerne bare kalt Alex, er en av de garvede på laget. Han har vært med på treningene siden starten i mai måned. ”Min kone tvinger meg avgårde,” ler Yngve, som er lagets keeper, og fortsetter: ”Jeg har spilt fotball hele livet, men en del av dem som spiller her har vært profesjonelle eller semi-profesjonelle på 70- og 80-tallet, og de har det fremdeles i blodet.” Selv om de ikke kan løpe like hardt og gå like hardt inn i taklinger som den gangen, så sitter det fremdeles i beina.
 
Gå-fotball er ingen kontaktsport, men det kan gjerne gå vilt for seg allikevel. Det er Yngve et godt eksempel på. En hoven leppe, en brukket tann og en brukket lillefinger har det kostet ham foreløpig, men han er fremdeles overlykkelig for å delta i gå-fotball: ”Det er utrolig god mosjon. De som kommer her og tror at det bare er «gå-fotball», får seg nok litt av en overraskelse, for her må man både gå i angrep og gå i forsvar, og man kan ikke spille tradisjonelt trekantspill. Du må faktisk spille til føttene, og for å kunne det er du nødt til å bevege deg veldig mye,” sier Yngve.
 

Etter-trenings-pils

Når fløyten lyder ryker de svette trøyene over hodene, og enhver som betviler gå-fotballens intensitetsnivå skal bare gripe tak i den søkkvåte haugen av treningstøy. Foran meg står nå en gjeng dampende og pustende herrer, som akkurat som en flokk med ville hester selv finner veien til trauet etter endt ritt - kursen settes resolutt mot banenes tilhørende kafé. Dette er treningens høydepunkt skjønner man raskt, og det diskes raskt opp med iskalde Cruz Campo, mens praten lystig dreier seg om dagens finter og den kommende turneringen. 14. og 15. november skal Walking Football Spain nemlig delta i deres første turnering. Det blir i Faro i Portugal, så informasjon skal deles ut og kjøring skal arrangeres. Flere av spillerne skal ikke være med på selve turneringen, men blir allikevel med på turen for det sosiale. Det er visst nok en effekt av det sosiale aspektet ved gå-fotballen.

”Det er ingen minimumsalder for å være med å spille, hvilket gjør det til en meget allsidig sport. Faktisk er den så allsidig at den ikke er begrenset til det mannlige kjønn, og jeg håper inderlig at vi vil se noen kvinner dukke opp til treningen,” slutter trener og stifter av Walking Football Spain, Adam Chandler.
Gå-fotball har fått mange opp fra sofaen og ut på gressmatten, og mange som trodde at de aldri skulle sparke i en ball igjen pga. skader eller alderdomstegn får levd ut fotballdrømmen et par ganger i uken takket være denne nye sporten, som vokser raskt - om alt går bra skal verdensmesterskapet i gå-fotball finne sted i 2020.
 
walkingfootball5
 
Treningens høydepunkt. De fleste av spillerne blir gjerne igjen for å ta en kald øl etter endt trening. Fotograf: Adam Chandler

Bli med og tren!

Det koster 5 € å være med og trene, og du skal bare møte opp til en av treningene. Her skjer det: mandag 19:30 i Benalmádena på Retamar-banene nær buddhist-templet, tirsdag 20:00 i San Pedro på Estadio Municipal de San Pedro Alcántara og torsdag 10:30 i Elviria på Santa Maria-fotballbanen.
Kontakt trener Adam Chandler for mer info på: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Les mer på www.walkingfootballspain.com

Gå-fotballens opprinnelse

Sporten har sine røtter i England, hvor den har stormet frem de siste par årene. Gå-fotball, eller «walking football», som det kalles i England, ble oppfunnet i et forsøk på å få menn over 50 år opp av stolen og ut av sosial isolasjon. I dag er det flere enn 800 registrerte klubber i England.

Reglene for gå-fotball

For å redusere risikoen for skader strider det mot reglene å løpe. Hver spiller på banen skal til enhver tid ha én fot i bakken, for på den måten å bevise at han eller hun går, og ikke løper. Det er vanskeligere enn man tror!
 
walkingfootball1

Adam Chandler har brakt walking football til Costa del Sol og arrangerer nå trening på tre forskjellige steder på kysten.
 
walkingfootball4
 
Norske Yngve «Alex» Ness, en av lagets flere norske spillere. Yngve har vært med på treningen i Elviria siden starten i mai.

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29