Påmelding nyhetsmail

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller når man søker på hotellrom i Málaga denne sommeren. Málaga er blitt en populær destinasjon, etter at byen har gjenoppfunnet seg selv og er blitt et hett tema. Og det er ikke bare feriegjestene som har forelsket seg i byen. Investorenes tanker kretser rundt Málaga, og det er det god grunn til. Det er kamp om sengeplassene på hotellene, og tilbudet er for lite. Det lyder som søt musikk i en investors ører, og dermed en desto større grunn til å holde et skarpt øye med byen.
 

De tørre tallene

Det gjennomsnittlige beleggstallet for hotellene i Málaga var i fjor 76%, noe som bringer Málaga opp på en andreplass, kun forbigått av Barcelona med noen få prosentpoeng.
Man måler rentabiliteten på inntekt pr. disponibel sengeplass. I løpet av det siste året er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ høyere enn gjennomsnittet for Andalucia, og 9,6€ høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.
Og bookingsidene jobber på spreng. Hotelleierforeningen på Costa del Sol kunne i fjor fortelle at 85 % av de gjestene som hadde lagt hodene på puten i kjedens hotellrom i august, hadde foretatt bookingen en god stund i forveien. Og det er jo bra for enhver hotelleier.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske tilbudet, kombinert med direkte forbindelse til en lang rekke steder i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, som har gjort Málaga til en populær turistattraksjon. Men vi må ikke glemme at en del av årsaken til Málagas suksess som ferieby også skyldes de urolige tilstandene som andre populære ferieland befinner seg i, slik som Tunisia, Egypt og Tyrkia.

Flere senger å re opp

Det er i dag 5000 flere sengeplasser på Málagas hoteller enn det var i 2010. På seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156. Det er en stigning på 55%. Det er uten å regne med de boligene som blir brukt for utleie til turister, og de som opererer i det skjulte.
I fjor hadde hotellene i Málaga besøk av 1,1 million turister, som foretok 2,3 millioner overnattinger. Det er en økning på henholdsvis 23 og 22%, og det er noe som tiltrekker oppmerksomheten til investorer. Og det skjer da også en hel del på den fronten – i fjor ble det investert 184 millioner euro i hotellprosjekter i Málaga-provinsen, hvorav en stor del av dem befinner seg i hovedstaden. Men det er ikke nok – det mangler fremdeles sengeplasser i byen.

Mangel på senger koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gjentatte ganger påpekt at det fortsatt mangler hotellrom i Málaga, og at byen til og med har gått glipp av store arrangement pga. manglende hotellkapasitet, eller så har man i beste fall vært nødt til å innlosjere gjester til store arrangement i andre byer.
Málaga holder således på å vokse ut over sine grenser, og det ser man spesielt i den østlige delen av Torremolinos, som bare blir større og større. Ikke fordi Torremolinos vokser, men fordi Málaga gjør det. Derfor har man satt i gang med flere renoveringer i Torremolinos østlige del. F.eks. har hotellkjeden Riu Hotels & Resorts nylig investert 25 millioner euro i en total renovering av hotellene Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, bare noen få minutter med bil fra Málaga sentrum. Hotellet består etter renoveringen av 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire svømmebasseng og en vannpark.

De nyeste investeringene

Tidligere i år kjøpte det spanske investeringsfondet Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er et av de mest kjente hotellene i Málaga, og skal nå gå gjennom en større ombygning, hvor det blir tilført 112 nye rom i tillegg til de eksisterende 135 rommene. Og så har vi Málagas nyeste tilskudd til rekken av hoteller, Gran Hotel Miramar som har 200 værelser.
Et av de største fremtidige prosjektene på hotell-fronten er femstjerners-hotellet Puerto Málaga, som på folkemunne kalles ”skyskraperen” pga. av sine planlagte 135 meters høyde. Dette hotellet har vært og er fremdeles, gjenstand for mye debatt pga. høyden, kombinert med plasseringen ved den moderniserte Málaga havn. I følge de første beregningene vil det koste 106 millioner euro bare for konstruksjonen. Det er investor-gruppen fra Qatar, Al Bidda Group, som står bak prosjektet, og de forventer at hotellet kan ta imot de første gjestene i 2020. - Men det er fortsatt mye usikkerhet, og dessuten er det fremdeles ikke gitt tillatelse til å føre opp bygget.
Det blir spennende å se om Qatar-gruppen får lov å føre opp skyskraperen i Málaga havn, og om de eventuelt må gå på kompromiss med høyden. Det kan fremdeles skje mye i den sammenheng. Foreløpig har representanter fra ICOMOS, som er en organisasjon relatert til UNESCO, vært i Málaga for å gi deres uavhengige mening om prosjektet.

Det er ikke overdådige hoteller med kjempe-investeringer i ryggen Málaga preges av. For tiden popper det opp en rekke små hoteller i Málagas sentrum. Boutique-hotell kalles disse overnattingsstedene, hvor man finner en høy grad av detaljer, slik som design, originalitet og et begrenset antall værelser – gjerne med en hjemlig følelse.


Pensjonatene og herbergene har fordoblet sin kapasitet - og det fins nå 24 ganger så mange turistleiligheter som i 2010. Dette skyldes at turistene, særlig familiene, i større grad enn før foretrekker denne form for overnattingssted, hvor de selv kan lage mat, vaske klær, etc.

 

UtskriftE-post

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29