Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller når man søker på hotellrom i Málaga denne sommeren. Málaga er blitt en populær destinasjon, etter at byen har gjenoppfunnet seg selv og er blitt et hett tema. Og det er ikke bare feriegjestene som har forelsket seg i byen. Investorenes tanker kretser rundt Málaga, og det er det god grunn til. Det er kamp om sengeplassene på hotellene, og tilbudet er for lite. Det lyder som søt musikk i en investors ører, og dermed en desto større grunn til å holde et skarpt øye med byen.
 

De tørre tallene

Det gjennomsnittlige beleggstallet for hotellene i Málaga var i fjor 76%, noe som bringer Málaga opp på en andreplass, kun forbigått av Barcelona med noen få prosentpoeng.
Man måler rentabiliteten på inntekt pr. disponibel sengeplass. I løpet av det siste året er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ høyere enn gjennomsnittet for Andalucia, og 9,6€ høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.
Og bookingsidene jobber på spreng. Hotelleierforeningen på Costa del Sol kunne i fjor fortelle at 85 % av de gjestene som hadde lagt hodene på puten i kjedens hotellrom i august, hadde foretatt bookingen en god stund i forveien. Og det er jo bra for enhver hotelleier.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske tilbudet, kombinert med direkte forbindelse til en lang rekke steder i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, som har gjort Málaga til en populær turistattraksjon. Men vi må ikke glemme at en del av årsaken til Málagas suksess som ferieby også skyldes de urolige tilstandene som andre populære ferieland befinner seg i, slik som Tunisia, Egypt og Tyrkia.

Flere senger å re opp

Det er i dag 5000 flere sengeplasser på Málagas hoteller enn det var i 2010. På seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156. Det er en stigning på 55%. Det er uten å regne med de boligene som blir brukt for utleie til turister, og de som opererer i det skjulte.
I fjor hadde hotellene i Málaga besøk av 1,1 million turister, som foretok 2,3 millioner overnattinger. Det er en økning på henholdsvis 23 og 22%, og det er noe som tiltrekker oppmerksomheten til investorer. Og det skjer da også en hel del på den fronten – i fjor ble det investert 184 millioner euro i hotellprosjekter i Málaga-provinsen, hvorav en stor del av dem befinner seg i hovedstaden. Men det er ikke nok – det mangler fremdeles sengeplasser i byen.

Mangel på senger koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gjentatte ganger påpekt at det fortsatt mangler hotellrom i Málaga, og at byen til og med har gått glipp av store arrangement pga. manglende hotellkapasitet, eller så har man i beste fall vært nødt til å innlosjere gjester til store arrangement i andre byer.
Málaga holder således på å vokse ut over sine grenser, og det ser man spesielt i den østlige delen av Torremolinos, som bare blir større og større. Ikke fordi Torremolinos vokser, men fordi Málaga gjør det. Derfor har man satt i gang med flere renoveringer i Torremolinos østlige del. F.eks. har hotellkjeden Riu Hotels & Resorts nylig investert 25 millioner euro i en total renovering av hotellene Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, bare noen få minutter med bil fra Málaga sentrum. Hotellet består etter renoveringen av 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire svømmebasseng og en vannpark.

De nyeste investeringene

Tidligere i år kjøpte det spanske investeringsfondet Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er et av de mest kjente hotellene i Málaga, og skal nå gå gjennom en større ombygning, hvor det blir tilført 112 nye rom i tillegg til de eksisterende 135 rommene. Og så har vi Málagas nyeste tilskudd til rekken av hoteller, Gran Hotel Miramar som har 200 værelser.
Et av de største fremtidige prosjektene på hotell-fronten er femstjerners-hotellet Puerto Málaga, som på folkemunne kalles ”skyskraperen” pga. av sine planlagte 135 meters høyde. Dette hotellet har vært og er fremdeles, gjenstand for mye debatt pga. høyden, kombinert med plasseringen ved den moderniserte Málaga havn. I følge de første beregningene vil det koste 106 millioner euro bare for konstruksjonen. Det er investor-gruppen fra Qatar, Al Bidda Group, som står bak prosjektet, og de forventer at hotellet kan ta imot de første gjestene i 2020. - Men det er fortsatt mye usikkerhet, og dessuten er det fremdeles ikke gitt tillatelse til å føre opp bygget.
Det blir spennende å se om Qatar-gruppen får lov å føre opp skyskraperen i Málaga havn, og om de eventuelt må gå på kompromiss med høyden. Det kan fremdeles skje mye i den sammenheng. Foreløpig har representanter fra ICOMOS, som er en organisasjon relatert til UNESCO, vært i Málaga for å gi deres uavhengige mening om prosjektet.

Det er ikke overdådige hoteller med kjempe-investeringer i ryggen Málaga preges av. For tiden popper det opp en rekke små hoteller i Málagas sentrum. Boutique-hotell kalles disse overnattingsstedene, hvor man finner en høy grad av detaljer, slik som design, originalitet og et begrenset antall værelser – gjerne med en hjemlig følelse.


Pensjonatene og herbergene har fordoblet sin kapasitet - og det fins nå 24 ganger så mange turistleiligheter som i 2010. Dette skyldes at turistene, særlig familiene, i større grad enn før foretrekker denne form for overnattingssted, hvor de selv kan lage mat, vaske klær, etc.

 

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29