Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller når man søker på hotellrom i Málaga denne sommeren. Málaga er blitt en populær destinasjon, etter at byen har gjenoppfunnet seg selv og er blitt et hett tema. Og det er ikke bare feriegjestene som har forelsket seg i byen. Investorenes tanker kretser rundt Málaga, og det er det god grunn til. Det er kamp om sengeplassene på hotellene, og tilbudet er for lite. Det lyder som søt musikk i en investors ører, og dermed en desto større grunn til å holde et skarpt øye med byen.
 

De tørre tallene

Det gjennomsnittlige beleggstallet for hotellene i Málaga var i fjor 76%, noe som bringer Málaga opp på en andreplass, kun forbigått av Barcelona med noen få prosentpoeng.
Man måler rentabiliteten på inntekt pr. disponibel sengeplass. I løpet av det siste året er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ høyere enn gjennomsnittet for Andalucia, og 9,6€ høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.
Og bookingsidene jobber på spreng. Hotelleierforeningen på Costa del Sol kunne i fjor fortelle at 85 % av de gjestene som hadde lagt hodene på puten i kjedens hotellrom i august, hadde foretatt bookingen en god stund i forveien. Og det er jo bra for enhver hotelleier.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske tilbudet, kombinert med direkte forbindelse til en lang rekke steder i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, som har gjort Málaga til en populær turistattraksjon. Men vi må ikke glemme at en del av årsaken til Málagas suksess som ferieby også skyldes de urolige tilstandene som andre populære ferieland befinner seg i, slik som Tunisia, Egypt og Tyrkia.

Flere senger å re opp

Det er i dag 5000 flere sengeplasser på Málagas hoteller enn det var i 2010. På seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156. Det er en stigning på 55%. Det er uten å regne med de boligene som blir brukt for utleie til turister, og de som opererer i det skjulte.
I fjor hadde hotellene i Málaga besøk av 1,1 million turister, som foretok 2,3 millioner overnattinger. Det er en økning på henholdsvis 23 og 22%, og det er noe som tiltrekker oppmerksomheten til investorer. Og det skjer da også en hel del på den fronten – i fjor ble det investert 184 millioner euro i hotellprosjekter i Málaga-provinsen, hvorav en stor del av dem befinner seg i hovedstaden. Men det er ikke nok – det mangler fremdeles sengeplasser i byen.

Mangel på senger koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gjentatte ganger påpekt at det fortsatt mangler hotellrom i Málaga, og at byen til og med har gått glipp av store arrangement pga. manglende hotellkapasitet, eller så har man i beste fall vært nødt til å innlosjere gjester til store arrangement i andre byer.
Málaga holder således på å vokse ut over sine grenser, og det ser man spesielt i den østlige delen av Torremolinos, som bare blir større og større. Ikke fordi Torremolinos vokser, men fordi Málaga gjør det. Derfor har man satt i gang med flere renoveringer i Torremolinos østlige del. F.eks. har hotellkjeden Riu Hotels & Resorts nylig investert 25 millioner euro i en total renovering av hotellene Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, bare noen få minutter med bil fra Málaga sentrum. Hotellet består etter renoveringen av 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire svømmebasseng og en vannpark.

De nyeste investeringene

Tidligere i år kjøpte det spanske investeringsfondet Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er et av de mest kjente hotellene i Málaga, og skal nå gå gjennom en større ombygning, hvor det blir tilført 112 nye rom i tillegg til de eksisterende 135 rommene. Og så har vi Málagas nyeste tilskudd til rekken av hoteller, Gran Hotel Miramar som har 200 værelser.
Et av de største fremtidige prosjektene på hotell-fronten er femstjerners-hotellet Puerto Málaga, som på folkemunne kalles ”skyskraperen” pga. av sine planlagte 135 meters høyde. Dette hotellet har vært og er fremdeles, gjenstand for mye debatt pga. høyden, kombinert med plasseringen ved den moderniserte Málaga havn. I følge de første beregningene vil det koste 106 millioner euro bare for konstruksjonen. Det er investor-gruppen fra Qatar, Al Bidda Group, som står bak prosjektet, og de forventer at hotellet kan ta imot de første gjestene i 2020. - Men det er fortsatt mye usikkerhet, og dessuten er det fremdeles ikke gitt tillatelse til å føre opp bygget.
Det blir spennende å se om Qatar-gruppen får lov å føre opp skyskraperen i Málaga havn, og om de eventuelt må gå på kompromiss med høyden. Det kan fremdeles skje mye i den sammenheng. Foreløpig har representanter fra ICOMOS, som er en organisasjon relatert til UNESCO, vært i Málaga for å gi deres uavhengige mening om prosjektet.

Det er ikke overdådige hoteller med kjempe-investeringer i ryggen Málaga preges av. For tiden popper det opp en rekke små hoteller i Málagas sentrum. Boutique-hotell kalles disse overnattingsstedene, hvor man finner en høy grad av detaljer, slik som design, originalitet og et begrenset antall værelser – gjerne med en hjemlig følelse.


Pensjonatene og herbergene har fordoblet sin kapasitet - og det fins nå 24 ganger så mange turistleiligheter som i 2010. Dette skyldes at turistene, særlig familiene, i større grad enn før foretrekker denne form for overnattingssted, hvor de selv kan lage mat, vaske klær, etc.

 

UtskriftE-post

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29