Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske friskolene i utlandet samler seg årlig og avholder et europaseminar for felles erfaringsutveksling og opplæring. Det er Godkjente Norske Skolers Forening (*GNUF) som leder an dette samarbeidet, og skolene selv som plukker aktuelle saker og foredragsholdere. Slik får hele undervisningspersonalet ved de norske skolene et årlig, felles løft.

Konkret og nyskapende

I år var det Den Norske Skolen, Malaga som har invitert til seminar, og programmet var fullspekket med viktige og interessante temaer og foredrag. Første seminardag stod Mona Røsseland klar med et praktisk og engasjerende foredrag om regning i alle fag, og Trygve Svensson hadde med seg spennende tanker om retorikk og muntlige ferdigheter. Fysiske læringsaktiviteter er spennende og nyttig både for elever og lærere, så Geir Kåre Resalands mangfoldige og konkrete tips om sådanne aktiviteter var kjærkomne og veldig inspirerende.
 
En gruppe elever og lærere fra den internasjonale skolen i Sotogrande hadde med seg temabaserte aktiviteter for iPad, gode råd om spennende læringsapper og et utvalg «hands on» teknologi som deltagerne fikk prøve ut parvis. Her var elevene lærere for en dag, og viste stor faglig trygghet og viste tålmodighet med de norske lærerne som blant annet fikk prøve seg som industridesignere og robotprogrammerere.

Sammen mot Mobbing

På seminardag nummer to er det Fylkesmannen i Oslo som har fått tildelt taletid. Nye regler og plikter for oppfølging av mobbesaker står på agendaen.
 
Representantene Trine Andresen og Jan Petter Nielsen fra fylkesmannens kontor har i oppdrag å veilede friskolenes ansatte gjennom endringene i elevenes egen «arbeidsmiljølov». Det har kommet noen lovendringer (i §9A-3) som stiller tilspissede aktivitetskrav for å sikre praktisering av nulltoleranse mot mobbing. Skolenes tidligere vedtaksplikt er endret. Heretter er det Fylkesmannen som skal fatte vedtak, men skolenes aktivitetsplikt er betydelig skjerpet.
 
-På hvilken måte sørger din skole for at barn blir hørt i skolemiljøsaker? Foredragsholder Trine Andresen henvender seg til publikum, som danner «summegrupper» på tvers av skolene og diskuterer rutiner og erfaringer med sidemannen. Erfarne lærere deler synspunktene sine til hverandre, og setter ord på det vanskelige.
 
I loven står det at man plikter å oppdage alle avvik og se at alle har det godt og trygt på skolen. Det er elevenes egen opplevelse av situasjonen som er avgjørende, og alle skolens ansatte har plikt til å se det, følge med, gripe inn og varsle. Så skal skolene undersøke og sette inn tiltak.
 
-Vi ser at samarbeidet med de andre utenlandsskolene er nyttig, sier Bjarte Buen, rektor ved Den Norske Skolen i Malaga. Skolene er i tilsvarende situasjon og kan dra nytte av hverandres erfaringer. Skolene har detaljerte planer for hvordan vi håndterer mobbesaker, og vi hjelper hverandre med å justere rutiner og samle ideer for hvordan vi kan bli enda bedre.

Godkjente Norske Skolers Forening (*GNUF), er friskoler i Europa som tilbyr norsk skole til norske statsborgere som oppholder seg i utlandet. Skolene mottar statsstøtte og forholder seg til norske lover og retningslinjer for opplæring. Fem av medlemsskolene i GNUF kommer fra Spania; Den Norske Skolen på Costa Blanca, Malaga, Gran Canaria, Rojales og Albir. De norske skolene i London, Frankrike, og to skoler i Brussel, Belgia er også med i samarbeidet. GNUF har i tillegg til seminaret et årlig ledermøte der man sammen kan diskutere aktuelle saker og dra nytte av hverandres kompetanse.

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29