"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inntrykk. Derfor disse linjer.

I 2006 hadde hun en nær-døden-opplevelse, som satte livet i et annet perspektiv. Legene ga henne ikke mange sjanser for å overleve, da hun lå i koma, etter at lymfekreft hadde plaget henne i over tre år. Lymfeknutene var store som sitroner, og organene holdt på å stenge ned. Anita beskriver sin nær-døden-opplevelse som å gå inn i en annen dimensjon, å få valget om å vende tilbake til livet eller ikke. Hun opplevde klarhet, innsikt og formålet med sitt liv. Hun bestemte seg for å vende tilbake, da hun fikk følelsen av at ”himmelen” ikke er et sted – men en tilstand. Dette førte til en bemerkelsesverdig helbredelse.

Med frykten som drivkraft

Anita er vokst opp i Hong Kong som barn av indiske foreldre med dype religiøse røtter i hinduismen og en streng kristen engelsk skole, hvor det var nødvendig med kirkegang hver søndag for å få en plass i himmelen. Det var mange motstridende dogmer og overbevisninger, bl.a. arrangerte ekteskap, i kontrast til den velutdannede og frigjorte kvinnen som hun ble senere. Anita bestemte seg tidlig for å ikke være til besvær for sine foreldre eller andre mennesker. Hun levde alltid i angst for ikke å kunne leve opp til andres forventninger. Hun ga således bort sin livskraft igjen og igjen, og gjorde seg selv til offer for omgivelsene, i stedet for å “skape” sitt eget liv.

Det endret seg etter nær-døden-opplevelsen, hvor hun følte at hun tok sin egen livskraft til seg og var forbundet med det universelle. Hun beskriver sin innsikt som å gå rundt i et mørkt supermarked og lete etter varene med en lommelykt. Vi ser det som er i lysets skjær. Når lyset blir tent, kan vi se alt. Når lyset slukkes igjen, har vi fremdeles bevisstheten om helheten, selv om vi ikke kan se den med det blotte øye. Livet blir aldri det samme.
Hun innså at hun holdt på å dø pga. sin frykt. Bekymringene tok hold over livet hennes. Hun oppfattet ikke lenger sin kreftsykdom som en “straff” eller noe som kom utenfra, men en manifestering av sin egen frykt. Hun opplevde at det hun hatet og fordømte ved seg selv, kom innenfra - ikke fra andre. Hun behøvde ikke å “gjøre seg fortjent” til å bli elsket – det faktum at hun eksisterer “berettiger” henne til å elske seg selv og være tro mot sin indre livskraft, og hun følte seg sterkere når hun ikke motarbeidet den.

For henne sto det klart, at sykdom ofte starter på “energiplan”, før det blir fysisk. Helbredelsen består derfor av “opprydning” både psykisk og fysisk. Etter hun hadde vært “ute og snudd” og kom tilbake til livet, helet kroppen hurtig. Etter et par uker kunne legene ikke finne mer kreft. Hun er overbevist om, at healingen skjedde, da hun lot sin egen livskraft strømme og var et med universets helende krefter. I kinesisk medisin kaldes livskraften chi, og den løper gjennom alt levende. Livskraften dømmer eller diskriminerer ikke, den flyter gjennom oss uansett hvem vi er.
Det viktige er å være seg selv, å være tilstede i nuet, og merke om det vi gjør er basert på frykt eller lidenskap. Det er en utrolig forskjell.

”Slipp dine begrensende overbevisninger, som forhindrer deg i å elske deg selv, du er nok”

I 2016 kom Anita Moorjanis andre bok ut: ”Du er nok”, ” If this is heaven”. Her dykker hun dypere ned i det hun lærte av sin nær-døden-opplevelse og kikker nærmere på de begrensende overbevisningene, som vi alle i større eller mindre grad lider under, og som forhindrer oss i å elske oss selv – f.eks. at vi er ofre for livet, at det vi gjør aldri er godt nok, at det er egoistisk å elske seg selv, at vi ikke passer inn, at kvinnen er det svake kjønn, osv.
Moorjani kaller disse overbevisningene for myter, som de fleste av oss bare har akseptert som sanne, og hun viser hvordan de ofte er usynlige for oss, til tross for at de faktisk gjennomsyrer våre liv. Vi er derfor nødt til å bli bevisste om de destruktive mønstrene, slå hull på mytene og avsløre de løgnene som har dannet grunnlag for vår tankegang.

I boken kommer hun med mange fine eksempler fra både sitt eget og andres liv, samt effektive metoder for å overvinne de tillærte vanene, så vi atter en gang kan finne vår egen indre styrke og visdom og begynne å leve ut fra vår egen sannhet.
Begge bøkene er for alle som ønsker forandring og transformasjon. Er det noe vi ønsker oss annerledes, er det en god ide å kikke innover. Morsomt nok endrer verden seg, når vi selv får en annen tilgang til livet i overensstemmelse med vår egen essens.

”Din eneste oppgave er å elske deg selv, verdsette deg selv og legemliggjøre denne sannheten om egenverdi og egenkjærlighet, så du kan være kjærlighet i praksis. Det er en sann måte å tjene både deg selv og dine omgivelser på”. Anita Moorjani

Les og se mere på www.anitamoorjani.com.

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29