Påmelding nyhetsmail

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inntrykk. Derfor disse linjer.

I 2006 hadde hun en nær-døden-opplevelse, som satte livet i et annet perspektiv. Legene ga henne ikke mange sjanser for å overleve, da hun lå i koma, etter at lymfekreft hadde plaget henne i over tre år. Lymfeknutene var store som sitroner, og organene holdt på å stenge ned. Anita beskriver sin nær-døden-opplevelse som å gå inn i en annen dimensjon, å få valget om å vende tilbake til livet eller ikke. Hun opplevde klarhet, innsikt og formålet med sitt liv. Hun bestemte seg for å vende tilbake, da hun fikk følelsen av at ”himmelen” ikke er et sted – men en tilstand. Dette førte til en bemerkelsesverdig helbredelse.

Med frykten som drivkraft

Anita er vokst opp i Hong Kong som barn av indiske foreldre med dype religiøse røtter i hinduismen og en streng kristen engelsk skole, hvor det var nødvendig med kirkegang hver søndag for å få en plass i himmelen. Det var mange motstridende dogmer og overbevisninger, bl.a. arrangerte ekteskap, i kontrast til den velutdannede og frigjorte kvinnen som hun ble senere. Anita bestemte seg tidlig for å ikke være til besvær for sine foreldre eller andre mennesker. Hun levde alltid i angst for ikke å kunne leve opp til andres forventninger. Hun ga således bort sin livskraft igjen og igjen, og gjorde seg selv til offer for omgivelsene, i stedet for å “skape” sitt eget liv.

Det endret seg etter nær-døden-opplevelsen, hvor hun følte at hun tok sin egen livskraft til seg og var forbundet med det universelle. Hun beskriver sin innsikt som å gå rundt i et mørkt supermarked og lete etter varene med en lommelykt. Vi ser det som er i lysets skjær. Når lyset blir tent, kan vi se alt. Når lyset slukkes igjen, har vi fremdeles bevisstheten om helheten, selv om vi ikke kan se den med det blotte øye. Livet blir aldri det samme.
Hun innså at hun holdt på å dø pga. sin frykt. Bekymringene tok hold over livet hennes. Hun oppfattet ikke lenger sin kreftsykdom som en “straff” eller noe som kom utenfra, men en manifestering av sin egen frykt. Hun opplevde at det hun hatet og fordømte ved seg selv, kom innenfra - ikke fra andre. Hun behøvde ikke å “gjøre seg fortjent” til å bli elsket – det faktum at hun eksisterer “berettiger” henne til å elske seg selv og være tro mot sin indre livskraft, og hun følte seg sterkere når hun ikke motarbeidet den.

For henne sto det klart, at sykdom ofte starter på “energiplan”, før det blir fysisk. Helbredelsen består derfor av “opprydning” både psykisk og fysisk. Etter hun hadde vært “ute og snudd” og kom tilbake til livet, helet kroppen hurtig. Etter et par uker kunne legene ikke finne mer kreft. Hun er overbevist om, at healingen skjedde, da hun lot sin egen livskraft strømme og var et med universets helende krefter. I kinesisk medisin kaldes livskraften chi, og den løper gjennom alt levende. Livskraften dømmer eller diskriminerer ikke, den flyter gjennom oss uansett hvem vi er.
Det viktige er å være seg selv, å være tilstede i nuet, og merke om det vi gjør er basert på frykt eller lidenskap. Det er en utrolig forskjell.

”Slipp dine begrensende overbevisninger, som forhindrer deg i å elske deg selv, du er nok”

I 2016 kom Anita Moorjanis andre bok ut: ”Du er nok”, ” If this is heaven”. Her dykker hun dypere ned i det hun lærte av sin nær-døden-opplevelse og kikker nærmere på de begrensende overbevisningene, som vi alle i større eller mindre grad lider under, og som forhindrer oss i å elske oss selv – f.eks. at vi er ofre for livet, at det vi gjør aldri er godt nok, at det er egoistisk å elske seg selv, at vi ikke passer inn, at kvinnen er det svake kjønn, osv.
Moorjani kaller disse overbevisningene for myter, som de fleste av oss bare har akseptert som sanne, og hun viser hvordan de ofte er usynlige for oss, til tross for at de faktisk gjennomsyrer våre liv. Vi er derfor nødt til å bli bevisste om de destruktive mønstrene, slå hull på mytene og avsløre de løgnene som har dannet grunnlag for vår tankegang.

I boken kommer hun med mange fine eksempler fra både sitt eget og andres liv, samt effektive metoder for å overvinne de tillærte vanene, så vi atter en gang kan finne vår egen indre styrke og visdom og begynne å leve ut fra vår egen sannhet.
Begge bøkene er for alle som ønsker forandring og transformasjon. Er det noe vi ønsker oss annerledes, er det en god ide å kikke innover. Morsomt nok endrer verden seg, når vi selv får en annen tilgang til livet i overensstemmelse med vår egen essens.

”Din eneste oppgave er å elske deg selv, verdsette deg selv og legemliggjøre denne sannheten om egenverdi og egenkjærlighet, så du kan være kjærlighet i praksis. Det er en sann måte å tjene både deg selv og dine omgivelser på”. Anita Moorjani

Les og se mere på www.anitamoorjani.com.

UtskriftE-post

Velkommen

Så var sommeren over... -og det er fremdeles nesten like varmt! En av de store bonusene ved å bo på ...

Nyheter

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens...

Annet

Redaktøren takker for seg

Den 1. september markerer avslutningen på et nesten 30 år langt profesjonelt samarbeid. Helle Espens...

Nyheter

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

La Liga-start med nytt Málaga-team

Det er lagt opp til en spennende La Liga-start for Málaga CF på mandag den 21. august kl. ...

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo …

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inn...

Tema & Profiler

Naturen: Den evige søppelplass

Flasker og bokser, sigarettstumper og burgerforpakninger, mursteiner og frysebokser hoper seg opp i ...

Tema & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

Året er 1986. En gutt rappeller seg fra den ene klippen til den andre, bortover det som på dette tid...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29