Påmelding nyhetsmail

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Heldal og Ståle Bolstad til en runde med kickboksing, men det ble heldigvis ikke noe blod og tårer. De to gode vennene fra Bergen går ikke av veien for å koble av med noen runder kickboksing, selv om Asle stiller med et aldri så lite handicap mot Ståle, den tidligere Norgesmesteren i kickboksing. Nå satser de sammen på å slå seg opp i bygge-bransjen på Costa del Sol!
 
Det Norske Magasinets journalist holdt seg klokelig på trygg avstand fra kickboksingen, men etter at de to kamphanene hadde fått igjen pusten ville vi vite litt mer om deres andre aktiviteter her på Costa del Sol.
 
Asle og Ståle, dere er i ferd med å sette i gang byggeprosjekter til mange millioner kroner sammen. Hvordan startet det hele?
Asle: Vi flyttet ned hit med våre respektive familier med ca. 6 måneders mellomrom for snart 4 år siden, og vi har begge barn som går på den norske skolen i Benalmádena. Under en sykkeltur til Granada fant vi tonen sammen, og resten er historie – vi har vært gode og nære venner siden den gang, både som daglige arbeidskollegaer og sammen med våre familier.
Ståle: Vi har i alle år jobbet begge to hjemme i Bergen, Asle med byggeprosjekter og Ståle med administrasjon og ledelse, men til tross for at Bergen er en liten by internasjonalt sett, kjente vi ikke hverandre når vi bodde i Norge. Det hele startet med vennskap, men vi fant fort ut at vi jobb- og erfaringsmessig utfyller hverandre perfekt, og at vi deler en felles visjon om å overføre skandinaviske bygg-tradisjoner og kvalitet til Spania og Costa del Sol.
 
Nå er det sikkert nokså annerledes å bygge i Spania enn i Norge, eller hva?
Ståle: Så absolutt. Blant annet tar prosedyren med byggetillatelser ofte mye lengre tid, og fra vi først startet prosessen med vårt første prosjekt her på Costa del Sol og frem til i dag, hvor vi er klare til å starte byggingen, har det tatt lang tid.
Asle: Heldigvis er det ikke noe helt nytt for oss å bygge i Spania. Jeg og min familie har også egen bolig på Costa Blanca, og der ferdigstilte vi et byggeprosjekt i 2015, Lux Albir, som består av 32 leiligheter. Dette var et prosjekt som ble utviklet av bl.a. det velkjente eiendomsselskapet Heldal Eiendom AS, som min far Magne Heldal i 1999 startet som et datterselskap av Entreprenør Magne Heldal AS, som ble grunnlagt i 1978.
Ståle: Det er betryggende både for oss og potensielle kjøpere at en aktør med den erfaringen som Magne Heldal besitter, også er involvert i våre prosjekt her på Costa del Sol. –Ikke for det, Asle er vokst opp med Heldal Eiendom som lekegrind, og har dermed livslang erfaring med byggeprosjekter.
Asle: Både jeg og Ståle kommer selvsagt til å følge prosjektet på daglig basis gjennom hele perioden, og overse at bygge-arbeidet blir utført nøyaktig i henhold til våre spesifikasjoner.
 
Apropos spesifikasjoner, hvordan skal dette prosjektet skille seg ut fra de mange andre byggeprosjektene langs Costa del Sol som pågår for øyeblikket?
Asle: Det er riktig at heisekranene er kommet i bevegelse igjen langs hele kysten, og på grunn av at norsk og skandinavisk bygge-stil både er populær og kjent for å holde høy kvalitet, ser vi ser stadig vekk at mange utbyggere reklamerer med både skandinavisk stil og skandinavisk kvalitet. Dessverre brukes disse begrepene ofte ukritisk, både av spanske utbyggere og andre nasjonaliteter, som aldri tidligere har bygget noe i verken Norge, Sverige eller Danmark. Vi har derimot lang erfaring med å bygge boliger i Norge, og vi vet nøyaktig hva skandinaver ser etter når de skal kjøpe bolig.
Ståle: Nettopp det er essensen i våre prosjekter. Vi har selv kjøpt boliger her nede på Costa del Sol, og erfart at det er tilnærmet umulig å finne en bolig som er helt på linje med det man ville forvente å finne hjemme i Norge. Vi har dermed begge vært nødt til å legge inn både ventilasjon og varme i våre egne boliger, skifte ut dårlige elektriske installasjoner, og generelt løfte standarden med generell oppussing. Det vi ønsker å oppnå med våre prosjekt er at både nordmenn og andre som setter høye krav til kvalitet, kan flytte rett inn og være 100% sikker på at alt holder en kvalitet som tilsvarer den man er vant med fra Skandinavia, som varmekabler i gulvene, isolasjon og ventilasjon, lyd- og støy isolering, store og åpne rom, og ikke minst store terrasser, som skandinaver jo som kjent er store tilhengere av.
Asle: Kvalitetssikringen dreier seg heller ikke bare om de innvendige kvalitetene, vi har for eksempel brukt mye tid på å finne den rette tomten, og innen vi sikret oss denne tomten for prosjektet «The Wave», så vi på nesten 100 forskjellige tomter. Denne tomten har en unik beliggenhet i Torrequebrada, med fantastisk panorama utsikt, samt nærhet til både strand, butikker og alle fornøyelser. At våre klienter trives i området de kjøper bolig er også av stor betydning for oss, derfor la vi ned mye tid og ressurser tidlig i prosessen, for å finne den rette beliggenheten.
 
Dere driver også med andre prosjekter enn «The Wave» her på Costa del Sol?
Ståle: Det er riktig, i tillegg til våre egne prosjekter hjelper vi også andre nordmenn med å realisere sin drøm om bolig i Spania, og vi bygger gjerne villaer for klienter og venner langs hele kysten.
Asle: I øyeblikket er vi i gang med nettopp et slikt prosjekt for en klient i Benalmádena, hvor vi har assistert kunden og hans familie, våre venner, hele veien fra A til Å.
 
«Vi vet at det ofte kan være en utfordring å kjøpe bolig i Spania, men vi ønsker å gi våre kunder en trygghet gjennom hele kjøpsprosessen, og sørge for at kjøper unngår de store utfordringene og potensielle fallgruver underveis. Med 25 års erfaring fra bygge-bransjen vet vi hvor viktig det er å holde det vi lover både når det gjelder kvaliteter, pris og framdrift», avslutter de to hardtslående men dog så vennlige bygg-herrene fra Bergen.
 

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takterrassen i leiligheten i Málaga sentrum, som han eier sammen med konen Lone Cecilie Strand.
Jan Inge tar forsiktig plass i stolen. Han går nemlig rundt med en fire uker gammel nyoperert hofte, som nå skal falle på plass etter operasjonen. Han er kun 54 år gammel, men har spilt mye håndball i sin ungdom, noe som har ført til en del slitasje.
Jan Inges kone er lærer og kan ikke ta fri på samme måte som han, men hun liker å dra til leiligheten i feriene.
 
”Vi simpelthen elsker Málaga. Interessen for Spania begynte da jeg for 15 år siden jobbet for Stavanger kommune. Her skulle vi lage en kulturavtale med Bilbao, og derfor reiste jeg mye til Baskerlandet i den perioden. Senere reiste jeg rundt i hele Spania, og da jeg i 2008 kom til Andalucía, måtte det bare bli her at vi skulle ha en ferieleilighet. Det har jo selvfølgelig også noe med været å gjøre, men spesielt Málaga passer meg utmerket, fordi byen er så vanvittig urban. Den har jo alt å tilby. Kultur, gastronomi, sol og strand. Min gode venn, som bodde her, sa til meg at jeg ikke måtte spre ryktet da vi først besøkte byen i 2008,” ler Jan Inge. Om det er Jan Inges fortjeneste eller ikke, skal det ikke sies noe om, men Málaga er virkelig havnet på alles tunge og er en velbesøkt turistby.

Kverulantkatedralen KÅKÅ

Likeledes har Stavanger også vært en by i fremgang i mange år.
”Stavanger er Norges oljehovedstad, men det er på bekostning av kunst og kultur når en by raskt vokser seg stor og sterk. Derfor ble Kverulantkatedralen skapt, som er en stiftelse, et debattforum og et litteratur-hus som holder til i Stavanger, men som også innimellom flytter til andre lokaliteter. Til daglig går Kverulantkatedralen under betegnelsen KÅKÅ. ”Det er et akronym med lydskrift,” forteller Jan Inge med et glimt i øyet. Ja ja, man er vel ikke kunstnerisk leder for ingenting!
 
KÅKÅs formål er å skape engasjement for samfunnsspørsmål, kunstneriske uttrykk og kulturelle dilemmaer gjennom arrangementer og debatter, mens de bevarer et folkelig allmenn-kulturelt perspektiv.
 
”Den gode kverulant styrker fellesskapet ved hjelp av uenighet. Rommet kan jo av og til bli større, hvis man er uenig. Vi har i alle fall fått gjort oss bemerket nasjonalt,” forteller Jan stolt.
Senest nå har KÅKÅ utdelt prisen ”Årets Kverulant” til ”De skamløse jentene”, som er en gruppe med innvandrerjenter som belyser den sosiale kontrollen som jenter fra minoritetsgrupper blir utsatt for.
Jan Inge er kunstnerisk leder i KÅKÅ, men anser seg selv som redaktør, hvor hans verk kommer ut live på scenen hver kveld. Alle KÅKÅS debatter kan for øvrig ses på Youtube.
 
Det neste store arrangementet som venter er når KÅKÅ arrangerer økonomifestival i Stavanger med konferanser, folkeprogram og debattinnlegg. Her skal det diskuteres emner rundt omkring i byen. Emnene blir blant annet ”Economy of sex” og programmet Luksusfellen er også til stede og diskuterer.
”Vi har hatt en lang opptur med olje i Norge, og spesielt i Stavanger. Men nå kan man merke at de samfunnsmessige strukturene er rykket opp, tilliten til politikerne og til systemet er borte”, beretter Jan Inge. Derfor skal økonomien ha seg en ordentlig runde i Kverulantkatedralen, når KÅKÅs økonomifestival finner sted 1-4. november i Stavanger.

Drømmen om Spania

Som nevnt er forkjærligheten for Málaga stor, og fremdeles voksende – men det vender vi tilbake til. Jan Inge og konen Lone giftet seg for fem år siden. De har begge barn fra tidligere ekteskap og sammen har de nå et fosterbarn på 7 år.
”Vi hadde diskutert om vi skulle ha flere barn, men vi er jo ikke helt unge. Så vi gikk til fosterforberedelse og ble godkjent til å få lille Isabella, som nå har tilbrakt halvparten av sitt liv hos oss. Etter at vi hadde hatt henne i 10 måneder, hvor hun bare brukte våre fornavn, begynte hun en dag å kalle oss mor og far, i løpet av et øyeblikk. Det var en stor opplevelse for oss.”
Fremtiden byr på enda mer Spania, hvis alt går etter planen, for Jan Inge og konen vurderer sterkt å ta et år ut av kalenderen i 2019, og skifte den norske hverdagen ut med en spansk - av det slaget med alt som hører til av spansk språk, spansk skole osv.
”Det blir ikke så vanskelig for Isabella, for hun er fortsatt liten og klarer lett å tilpasse seg – hun er allerede kjent her i området, og navnet er jo så vidunderlig spansk-klingende. Men vi må jo naturligvis lære oss spansk,” bedyrer Jan Inge, og spør meg med et glimt i øyet om det ikke mangler en kverulantkatedral i Málaga. Og kanskje det gjør det? I mellomtiden kan vi andre her på Costa del Sol så øve oss på å være uenige, på en måte som styrker fellesskapet fremfor å rive det i stykker.
 

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller når man søker på hotellrom i Málaga denne sommeren. Málaga er blitt en populær destinasjon, etter at byen har gjenoppfunnet seg selv og er blitt et hett tema. Og det er ikke bare feriegjestene som har forelsket seg i byen. Investorenes tanker kretser rundt Málaga, og det er det god grunn til. Det er kamp om sengeplassene på hotellene, og tilbudet er for lite. Det lyder som søt musikk i en investors ører, og dermed en desto større grunn til å holde et skarpt øye med byen.
 

De tørre tallene

Det gjennomsnittlige beleggstallet for hotellene i Málaga var i fjor 76%, noe som bringer Málaga opp på en andreplass, kun forbigått av Barcelona med noen få prosentpoeng.
Man måler rentabiliteten på inntekt pr. disponibel sengeplass. I løpet av det siste året er rentabiliteten steget med 12,5% til 60,98€. Det er 13,5€ høyere enn gjennomsnittet for Andalucia, og 9,6€ høyere enn det nasjonale gjennomsnittet.
Og bookingsidene jobber på spreng. Hotelleierforeningen på Costa del Sol kunne i fjor fortelle at 85 % av de gjestene som hadde lagt hodene på puten i kjedens hotellrom i august, hadde foretatt bookingen en god stund i forveien. Og det er jo bra for enhver hotelleier.
Det er primært det store kulturelle og gastronomiske tilbudet, kombinert med direkte forbindelse til en lang rekke steder i Europa via fly, samt til Madrid og andre byer via AVE toget, som har gjort Málaga til en populær turistattraksjon. Men vi må ikke glemme at en del av årsaken til Málagas suksess som ferieby også skyldes de urolige tilstandene som andre populære ferieland befinner seg i, slik som Tunisia, Egypt og Tyrkia.

Flere senger å re opp

Det er i dag 5000 flere sengeplasser på Málagas hoteller enn det var i 2010. På seks år er antallet steget fra 9.140 til 14.156. Det er en stigning på 55%. Det er uten å regne med de boligene som blir brukt for utleie til turister, og de som opererer i det skjulte.
I fjor hadde hotellene i Málaga besøk av 1,1 million turister, som foretok 2,3 millioner overnattinger. Det er en økning på henholdsvis 23 og 22%, og det er noe som tiltrekker oppmerksomheten til investorer. Og det skjer da også en hel del på den fronten – i fjor ble det investert 184 millioner euro i hotellprosjekter i Málaga-provinsen, hvorav en stor del av dem befinner seg i hovedstaden. Men det er ikke nok – det mangler fremdeles sengeplasser i byen.

Mangel på senger koster

Julio Andrade, byrådsmedlemmet med ansvar for turisme, har gjentatte ganger påpekt at det fortsatt mangler hotellrom i Málaga, og at byen til og med har gått glipp av store arrangement pga. manglende hotellkapasitet, eller så har man i beste fall vært nødt til å innlosjere gjester til store arrangement i andre byer.
Málaga holder således på å vokse ut over sine grenser, og det ser man spesielt i den østlige delen av Torremolinos, som bare blir større og større. Ikke fordi Torremolinos vokser, men fordi Málaga gjør det. Derfor har man satt i gang med flere renoveringer i Torremolinos østlige del. F.eks. har hotellkjeden Riu Hotels & Resorts nylig investert 25 millioner euro i en total renovering av hotellene Belplaya og Costa Lago, begge beliggende på strandpromenaden i Torremolinos, bare noen få minutter med bil fra Málaga sentrum. Hotellet består etter renoveringen av 631 værelser fordelt på to bygninger, samt tre restauranter, fem barer, fire svømmebasseng og en vannpark.

De nyeste investeringene

Tidligere i år kjøpte det spanske investeringsfondet Hispania hotellet NH Málaga for 41 millioner euro. NH er et av de mest kjente hotellene i Málaga, og skal nå gå gjennom en større ombygning, hvor det blir tilført 112 nye rom i tillegg til de eksisterende 135 rommene. Og så har vi Málagas nyeste tilskudd til rekken av hoteller, Gran Hotel Miramar som har 200 værelser.
Et av de største fremtidige prosjektene på hotell-fronten er femstjerners-hotellet Puerto Málaga, som på folkemunne kalles ”skyskraperen” pga. av sine planlagte 135 meters høyde. Dette hotellet har vært og er fremdeles, gjenstand for mye debatt pga. høyden, kombinert med plasseringen ved den moderniserte Málaga havn. I følge de første beregningene vil det koste 106 millioner euro bare for konstruksjonen. Det er investor-gruppen fra Qatar, Al Bidda Group, som står bak prosjektet, og de forventer at hotellet kan ta imot de første gjestene i 2020. - Men det er fortsatt mye usikkerhet, og dessuten er det fremdeles ikke gitt tillatelse til å føre opp bygget.
Det blir spennende å se om Qatar-gruppen får lov å føre opp skyskraperen i Málaga havn, og om de eventuelt må gå på kompromiss med høyden. Det kan fremdeles skje mye i den sammenheng. Foreløpig har representanter fra ICOMOS, som er en organisasjon relatert til UNESCO, vært i Málaga for å gi deres uavhengige mening om prosjektet.

Det er ikke overdådige hoteller med kjempe-investeringer i ryggen Málaga preges av. For tiden popper det opp en rekke små hoteller i Málagas sentrum. Boutique-hotell kalles disse overnattingsstedene, hvor man finner en høy grad av detaljer, slik som design, originalitet og et begrenset antall værelser – gjerne med en hjemlig følelse.


Pensjonatene og herbergene har fordoblet sin kapasitet - og det fins nå 24 ganger så mange turistleiligheter som i 2010. Dette skyldes at turistene, særlig familiene, i større grad enn før foretrekker denne form for overnattingssted, hvor de selv kan lage mat, vaske klær, etc.

 

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad, Ingvild Tautra Vevatne, og nåværende president i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño.
Spania seiler i medvind for tiden, og er nå et av verdens mest besøkte land. På den norske statistikken for turisme har landet nå forbigått Danmark som nordmenns aller mest populære reisemål, og ser man Skandinavia under ett, ankommer det hver eneste dag hundrevis av skandinaver ene og alene til Málaga. Noen for å feriere en kortere periode, andre fordi at de bor her, enten permanent eller i deler av året. Her i dette fantastiske landet kan vi nyte sol og varme, god mat med fantastiske mennesker fra vår vertsland, vi kan føle oss trygge, og man får lett venner fra hele verden i det internasjonale miljøet. Ikke rart vi elsker Spania!
 
Det er så fantastisk å oppholde seg i Spania at man lett tilgi at de fleste ikke engang tenker på om medaljen har en bakside; ja, har den egentlig det, kan man kanskje bli fristet til å spørre? Kanskje ikke for oss selv og alle som besøker Costa del Sol i turismens navn, men her i Spania som de fleste andre steder i verden, Skandinavia inkludert, så er det alltid noen som faller utenfor samfunnets normer og rammer, og slettes ikke har det så bra. Det er også tilfellet langs Costa del Sol, og disse menneskene vil nå Rotary Club San Pedro og foreningen Solidariske Nordmenn prøve å hjelpe. Vi presenterer prosjektet «Homeless Angels».
 
På kontoret til presidenten i Rotary Club San Pedro møter Det Norske Magasinets journalist en del av gruppen som står bak prosjektet, med nordmannen Lasse Finstad i spissen, etter at han kontaktet oss for å fortelle nærmere om prosjektet. «Det er rundt 30-40 mennesker som er registrert som hjemløse i Marbella og San Pedro, og på lokalt nivå ønsker vi å hjelpe alle disse personene på en slik måte at de igjen kan leve et fullverdig liv med ivaretatt verdighet. Dette vil si at vi først og fremst må sørge for at de får dekket sine mest elementære behov, blant annet å ha tak over hodet, deretter vil vi hjelpe dem til å hjelpe seg selv, slik at de forhåpentligvis en dag er fullt integrert i samfunnet igjen», sier Lasse. «Det handler altså ikke om å gi dem penger eller å tilby disse menneskene et kortvarig øyeblikk av glede. Vi ønsker å hjelpe dem på veien tilbake til livet i den form som de fleste av oss tar for gitt, slik at deres livssituasjon endres permanent.» Cristóbal Garre Murcia fra Rotary legger til; «Dette er essensen i prosjekt Homeless Angels, som den lokale Rotary klubben her i San Pedro nå har igangsatt sammen med foreningen Solidariske Nordmenn. Vi håper at prosjektet skal bli så suksessfullt at modellen kan dupliseres andre steder, for alle steder har liknende problemer i mer eller mindre grad», sier Cristóbal.
 
«Vi ønsker å oppfordre skandinaver som besøker Costa del Sol for lengre eller kortere perioder til å hjelpe oss til å hjelpe disse menneskene» sier Lasse. Han forteller at det er selvsagt det enkleste å bare komme ned hit å nyte alt hva Spania og Costa del Sol har å tilby, men det er også viktig å bidra til et bedre samfunn, rett og slett å solidarisk gi noe tilbake til samfunnet rundt seg - å gi også, og ikke bare ta. Dette er også et av grunnprinsippene i Rotary Club, og mange av medlemmene med ulik yrkesbakgrunn har stilt seg selv til dispensasjon for å hjelpe menneskene som prosjekt Homeless Angels ønsker å hjelpe. Det dreier seg om tannleger som vil utføre gratis tannbehandling, psykologer som ønsker å hjelpe dem med å overkomme eventuelle traumatiske hendelser og avhengighetsproblemer, og advokater som Cristóbal og presidenten i Rotary Club San Pedro, Miguel Ángel Jiménez Sedeño, som vil hjelpe dem med å ivareta sine juridiske interesser, slik at de får den hjelp de har krav på fra det offentlige. Det som for mennesker i en vanlig livsstilsituasjon kan være snakk om en bagatell, som f.eks. å fylle ut et enkelt skjema på et offentlig kontor, kan for en som bor på gaten og har avhengighets- eller andre problemer, ofte virke som en umulig oppgave. Før man får hjelp fra offentlige instanser i Spania er det som regel også et krav at man har en adresse, og hvilken hjemløs person har det? Dermed er de ofte helt overlatt til seg selv, uten å engang få den minimumsstøtten de har krav på.
 
En av de som besøker Costa del Sol regelmessig og har engasjert seg i Solidariske Nordmenn er Ingvild Tautra Vevatne fra Asker. Hun er for mange kjent fra politikken i Norge, og hun jobber som seniorrådgiver for NAV i innvandringspolitiske spørsmål. «For meg og min mann var det å involvere oss i samfunnet i Spania og prøve å hjelpe vanskeligstilte spanjoler en naturlig del av det å komme ned hit i deler av året for å feriere i vår egen leilighet i Elviria», sier Ingvild. Det er tydelig at hun har en glødende interesse for prosjekt Homeless Angels, og i samarbeid med Lasse, som holder gratis norsk-kurs for spanjoler hver uke, hadde hun i 3 år et ungt spansk par boende hjemme hos seg i Asker. Disse to menneskene som ikke kunne se noen fremtid i Spania, uten jobb og muligheter, er nå vel integrert i Norge, de har med Ingvilds hjelp kjøpt sin første bolig, og de har fått sitt første barn. «Hvis alle hjelper til bare litt, så får vi hjulpet masse mennesker», sier Ingvild, med håp om at flere nordmenn vil engasjere seg, både i form av donasjoner og annen hjelp de måtte kunne tilby.
 
Noe av det som det jobbes med i øyeblikket er å få leie en stor finca fra kommunen, vederlagsfritt, slik at de hjemløse får et sted å bo. «Det er ikke hvilken som helst villa», sier Cristóbal. «Det dreier som om en finca som ble bygget ulovlig under en periode hvor korrupsjon førte til at mange bygg ble oppført uten tillatelse». Nå står fincaen der, stor, tom og forlatt, som et minnesmerke over en tid hvor politikerne tillot det meste mot penger under bordet. Miguel bryter inn; «Dagens politikerne har nå en mulighet til å rette opp igjen i tidligere politikeres feil, og gi noe tilbake til samfunnet. Tenk hvor fantastisk om denne fincaen kan bli vekt til live, men i stedet for å komme en enkelt person eller familie til gode på luksus-nivå, kan den hjelpe samtlige hjemløse i Marbella og San Pedro».
 
«Vi håper på god støtte fra alle nordmenn og skandinaver som besøker Costa del Sol», sier Lasse med et smil. Alle midler går uavkortet til prosjekt Homeless Angels, og det er ingen administrasjonskostnader, da vi alle utfører vårt arbeid for prosjektet gratis. Et av medlemmene i Solidariske Nordmenn, Tor Haug, har i egen regi tidligere samlet inn ca. 3000 euro fra sine venner i golf-miljøet, som gikk til støtte for handikappede barn. Det er full åpenhet og regnskap som viser hvor pengene anvendes.
 
Det Norske Magasinet håper å kunne følge opp denne artikkelen ved en senere anledning, med intervjuer av noen av menneskene som prosjekt Homeless Angels har hjulpet frem til et bedre og verdig liv.
Donasjoner kan betales inn til Rotary Club San Pedros konto ES31 0081 2086 4300 0185 8686, og for dem som kunne være interessert i å engasjere seg mer kan Lasse Finstad kontaktes på e-mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, dukker det hvert eneste år opp noen haier på strendene i Spania, også her langs Costa del Sol. Enkelte episoder er vel dokumenterte, mens andre typisk bærer preg av medias ønske om å skape sensasjon. Det er ikke så veldig lenge siden stranden i Fuengirola ble evakuert. Til tross for den store mengden av mennesker som hurtig ble evakuert, var det allikevel ingen som verken klarte å ta et bilde av haien, eller som så den – unntatt ham som slo alarm selvsagt... Myndighetene var raskt ute med å kommentere til pressen at det ikke finnes hai i Middelhavet, så ingen grunn til panikk. Når jeg prøvde å få tak i myndighetenes biolog som sto for utsagnet, viste det seg at han ikke eksisterer. Så, vi har altså stadige og årlige rapporter om hai ved våre strender, samt myndigheter som prøver å fortelle oss at det ikke finnes hai i Middelhavet. Hva er sannheten? Det skal vi se litt nærmere på i denne artikkelen.
 
En sak som vi kan slå fast med det samme er at, jo, visst finnes det hai i Middelhavet. Ganske mye hai også, og antall registrerte arter i Middelhavet dreier seg om 46-48 arter, litt avhengig av hvilken autoritet og forsker man velger å følge. Rundt 15 av disse artene kan oppnå en størrelse på 2,5 meter eller mer, og kan dermed potensielt være farlig for mennesker. Jeg sier potensielt, men det er viktig å merke seg at risikoen for å bli angrepet av hai i Middelhavet og her langs Costa del Sol er forsvinnende liten, så liten at man nærmest kan kalle risikoen for ikke-tilstedeværende. Dette faktum har i mange år vært en stor gåte for forskerne, for haien er her, men i motsetning til andre områder i verden med mye hai, forekommer det så å si aldri angrep her i Middelhavet. Siden bekreftede hai-angrep ble registrert fra og med 1899 frem til i dag dreier det seg totalt om ca. 60 tilfeller, de aller fleste med ingen eller små skader som resultat, og bare en håndfull dødsfall.
 
Ser man litt nærmere på hvilke arter av hai som har stått bak de angrepene som har forekommet i Middelhavet, så er det den pelagiske Blåhaien i noen av tilfellene, den store og raske Makrellhaien har også vært involvert, men noen av angrepene har involvert den fryktede haien fra Haisommer-filmene; Hvithaien. De få angrepene som har funnet sted i Middelhavet har i stor grad skjedd langs Italias kyst, og det var også her det siste registrerte dødsfallet som følge av hai-angrep fant sted, da en dykker i 1989 ble angrepet og drept av en Hvithai. Her langs Costa del Sol må vi helt tilbake til 1986, da en surfer ble angrepet og skadet av en Hvithai i Tarifa. Angrepet fant sted på den atlantiske siden, så regnes dermed ikke med i statistikken over hai-angrep i Middelhavet.
 
Etter som ti-årene har gått har det vært stadig sjeldnere rapporter om observering av hai i Middelhavet, og det har sin årsak i at bestanden av mange hai-arter de siste ti-årene har blitt overfisket, mest pga. den eksplosive etterspørselen etter haifinner fra Kina, hvor haifinne-suppe har blitt mer populær enn noensinne. Dette i takt med en økende middelklasse i Kina som tidligere ikke hadde råd til å kjøpe haifinne-suppe. Dette er synd, for haien har selvsagt sin plass i naturen, og svært mange arter står nå i fare for å bli utryddet.
 
Et av de få stedene i Middelhavet man kan se hai på grunt vann er i en bukt utenfor Marmaris i Tyrkia, hvor det i mai måned kommer store hunner av arten «Sandbar Shark» inn for å føde. Hele resten av året befinner de seg på dypt vann, så muligheten for å snorkle med disse store, tunge haiene er kun et lite vindu på kalenderen i mai hvert år. Jeg har med jevne mellomrom besøkt denne bukten de siste 20 årene, og fra å svømme med hele 50-60 store haier for 20 år siden, så jeg kun 12 haier på det meste sist jeg var der for noen år siden. En av disse hadde en krok og en bit line hengende fra munnen – et bevis på årsaken til det reduserte antallet. Haien fiskes dessverre opp også i Middelhavet, bare for å få skjært av finnene og bli dumpet tilbake i sjøen. En trist og helt ufattelig tragedie. Haifinner består av brusk, man får ikke større tissemann av å spise dem, de kurerer ikke kreft eller noen andre sykdommer, og det er nesten ingen næring i haifinnesuppe. Kinesere – slutt å spise den forbannede suppen!
 
Oppsummert kan det sies at man behøver slettes ikke å bekymre seg mer over hai når man er i sjøen her i Spania og Costa del Sol enn om man bader i sjøen hjemme i Norge, hvor vi også har mange arter av hai. Faren for å bli angrepet er statisk sett uhyre liten, og mange dykkefirma opererer langs kysten med mange dykk hver eneste dag, uten at de noensinne har sett hai under vann langs Costa del Sol. I likhet med meg selv skulle de gjerne ønske å se hai også her, det er utrolig fascinerende skapninger, men vi må nok lenger bort. Jeg har selv dykket og svømt med haier mange steder i verden, inkludert med Hvithai i Sør-Afrika, men må nok bare glemme å skulle oppleve det samme i Spania!
 

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29