Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser de samme folka hver eneste dag, tenkte klasselærer Petter Tryggestad ved Den Norske Skolen, Malaga. Derfor tok han med klassen sin (9. trinn) på «Skildringstur» til Malaga. Der ble elevene oppfordret til «å leve seg inn i» andre menneskers liv og historier.
 
-Allerede på togstasjonen og på toget møtte vi mange ulike liv og «skjebner» Vi snakket om historien til hva som kunne være grunnen til at akkurat hun satt i setet ved siden av, hvor var hun på vei, og i hvilket ærend var hun ute på, forteller Petter.
 
Skildringene skled over i bearbeidede fortellinger, som under årets tentamen ble videreutviklet til ferdige noveller. Flere skrivetalenter utpekte seg gjennom denne oppgaven, og vi lar med dette en utplukket elev debutere som novelleforfatter i Magasinet. God fornøyelse!

GUTTEN

(Oppgave i skildring 9. trinn, den Norske Skolen, Malaga.)
 
Han kom inn i den samme togvognen som meg igjen. Samme hver dag, nøyaktig klokka 15:40. Det virket nesten som om han gikk gjennom hver eneste grå, støyete vogn full av folk bare for å finne meg. Det var ikke noen ledige seter så han stilte seg opp ved døra og tok et hardt grep rundt metallstangen for å støtte seg. Han måtte være kokvarm der han stod i svart bukse og svart hettegenser med sola skinnende gjennom vinduet. I tillegg var det varm og klam luft fra før av. Han dro hetta godt over hodet slik at jeg ikke kunne se ansiktet hans. Men jeg hadde sett det før. Han så alltid deppa og sliten ut, han måtte vel være nesten 18 år. De mørke øynene hans stirret ut gjennom vinduet i døra på alt som bare forsvant forbi på utsiden. Slik stod han hele togturen helt til endestasjonen, Malaga Centro. Han vinglet frem og tilbake sammen med rytmen fra toget. Det så ikke ut som om han registrerte noe av det som skjedde rundt seg. Da toget stoppet så jeg han forsvinne fort ut av toget. Da jeg endelig kunne komme meg av toget og vekk fra den kvalmende, innestengte lufta så jeg en svart, liten skinnveske ligge gjemt under et sete rett ved der gutten hadde stått. Jeg tok den opp og kjente at håndtaket var helt klamt som om noen hadde holdt på den lenge. Veldig lenge. Jeg tok den med meg ut i den friske lufta, men det var så vidt jeg klarte å bære den. Jeg prøvde å se etter en høy person i svart hettegenser, men han var som sporløst forsvunnet i den store folkemengden. Jeg fikk slept meg og veska opp alle trappene fra stasjonen, og ut i den kalde, friske vinterlufta. Halsen min brant da jeg prøvde å puste. En høy, mørk skikkelse forsvant rundt
hjørnet og inn i folkemengden. Jeg fortsatte etter og inn i samme folkemengden. Alle de travle menneskene slengte meg frem og tilbake der jeg hastet forbi boder og butikker. Hovedgaten var pyntet, og julemusikk ble spilt over høyttalerene på resturantene. Jo nærmere vi kom gågata, jo mer og mer folk ble det i gatene. Det var heldigvis lett å få øye på den høye gutten fra toget midt mellom alle folkene. En del av folkene forsvant da vi svingte vekk fra gågata og gikk forbi Starbucks og H&M. Armene mine var så slitene at de kunne falle av, og legge seg ned på den kalde bakken. Det fristet mye mer å sette seg inn på Starbucks og ta en kopp varm kakao, og høre på rolig julemusikk.
 
Gutten bare fortsatte og fortsatte. Vesken gnagde seg lenger og lenger inn i skulderen min, og kroppen min var helt tom for energi. Jeg vurderte å gi opp, og bare gi vesken til politiet heller. Personen jeg hadde fulgt etter tok av seg den svarte hetta. Lyst, langt, bølgete hår la seg forsiktig ned på ryggen til jenta foran meg. Jeg hadde følgt etter helt feil person! Det iskalde blikket hennes så seg rundt, og jeg rakk akkurat gjemme meg bak en
grønn, liten søppelkasse. Stanken var så ille at jeg nesten spydde. Søppelet kunne ikke vært tømt på flere uker. Jeg brakk meg så mye at jeg må ha hørt ut som et forkjøla esel. Da jenta endelig forsvant inn i en sidegate kunne jeg komme meg bort fra den forferdelige stanken. Beina mine kunne kollapse når som helst, men jeg bare begynte å gå tilbake. Jeg gikk med tunge skritt, og jeg tror aldri jeg har følt meg så tung før. En mørk stemme hevet seg fra samme gate som jenta hadde gått inn i. Den kunne ikke tilhøre jenta, for etterpå kom en lysere stemme like høyt. Nysgjerrigheten min dro meg bort til gata, selv om jeg egentlig bare ville tilbake. Den kalde murveggen gjorde ryggen min kjølig da jeg forsiktig gikk mot hjørnet av gaten. Hele kroppen min skvatt da jeg så forsiktig rundt hjørnet, og rett inn i de klare øynene til jenta. Hun tok et fast grep rundt det tynne håndleddet mitt, og dro meg lenger og lenger inn i gata.
 
norskeskolen des1Da jeg stod helt innerst i skyggen slapp hun endelig taket rundt håndleddet mitt. Hun stirret på meg, og jeg stirret tilbake. Øynene hennes var isblå, og hun var rød i kinnene. Hun var pen og kunne vært en av de damene i en shampoo reklame. En annen skygge kom fram fra et av de tomme byggene ved siden av. Jeg gjenkjente han ikke før han tok av seg hetta, og det mørke, korte håret kom fra. Han stirret på meg med det samme mørke blikket som før. Han boret de brune øynene dypt inn i meg. Det var ubehagelig, men jeg prøvde bare å ignorere det. Stillheten mellom oss var pinlig, og jeg ble lettet da den ble avbrutt av en svak pipelyd. Gutten begynte å flakke med blikket for å prøve å se hvor lyden kom fra, og jenta gjorde det samme. Det tok litt tid før jeg forstod at lyden kom fra veska. Skulderen min kunne endelig få slippe å ha en tung veske over seg. Hånda mi skalv da jeg rakk veska frem mot gutten. Jenta så forskrekket på veska og sa noe på et annet språk til gutten. Han så nervøst tilbake, men bare ristet på hodet. Brått vendte jenta seg, og begynte å løpe så fort hun kunne bort. Gutten nølte, men rev veska ut av hånda mi og slengte den vekk.
 
Hånden hans tok et fast grep rundt min og begynte å løpe. De lange bena hans gikk mye raskere enn mine. Jeg prøvde å holde følge, men det ble til at jeg snublet etter og prøvde å holde meg på bena. Etter det som føltes ut som en evighet, og vi var nesten tilbake i gågata ble det endelig stille. Pipelyden var borte, og det eneste vi hørte var støyet fra de glade folkene i gata som gikk å koste seg. Men så kom smellet. Bakken begynte å riste, og vi stilte oss på den mest åpne plassen vi fant. Bygningene rundt oss ristet, og begynte å rase. Folk løp rundt med panikk og skrek og gråt. Bevisstløse kropper lå på bakken. De må ha fått så sjokk at de besvimte. Alt var kaos rundt oss, men vi klarte ikke gjøre noe. Ingen av oss reagerte på det som skjedde. Gutten
tok et godt tak rundt meg, og jeg følte meg faktisk trygg midt i alt som skjedde. Han kunne beskytte meg, han var høyere, eldre og sterkere. Vi stod tett inntil hverandre, og jeg prøvde å stenge alt som skjedde ute. Det siste jeg hørte var sirener som kom nærmere og nærmere før jeg la hodet inntil brystet hans, og lukket øynene.
 

Søknadsbetingelser ved Den Norske Skolen, Malaga

Søknadsfrist førsteopptak ved Den Norske Skolen, Malaga er satt til 1. februar 2018. Skolen har plass til 140 elever, men kan stanse opptak av elever i enkelte trinn hvis elevgruppene blir for store. Etter søknadsfristen, 1. februar, vil skolen ta inn elever fortløpende til skolens kapasitet er
nådd. Les mer om opptakskravene på skolens hjemmeside: www.dnsmalaga.com, eller ring oss for en skoleprat: Tlf. (+34) 952 577 380

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre, basargruppen til støtte for Sjømannskirken.

Vi starter med begynnelsen. Selofads døtre ble stiftet 8. mars 2005, og det var meget viktig at den offisielle stiftelsen ble på denne datoen, da det jo er den internasjonale kvinnedagen. Så en egentlig formell stiftelse måtte bare vente litt - til denne, for kvinner, viktige datoen.
 
Da jeg møter døtrene denne nestsiste torsdagen før julebasaren, er det full fart. Bunter av strikketøy i all verdens farger fyller bordet i kirkens ene sal, som døtrene har tatt plass rundt omkring. Planen for basaren gjennomgås til minste detalj – alt skal klaffe på denne for døtrenes viktigste dag i året. Det strikkes, flettes og hekles på livet løs, mens slagets gang besluttes av de 13 fremmøtte kvinnene.

selofads dotre3Og mens jeg lytter nysgjerrig til hva kvinnene beslutter, oppdager noen av dem at Det Norske Magasinets utsendte ikke har noen oppgave til julebasaren, hvorpå jeg straks får tilbudt muligheten som loddselger. Ja, her kastes det ikke bort tid – alle oppfordres til å bidra.
Lotteriet som loddene selges til er for øvrig også en innbringende affære, som mange lokale virksomheter donerer til.

Og det er ikke småting kvinnene får utrettet. Det er store beløp de får samlet inn, noe som har gjort at døtrene har kunnet bidra med en rekke forskjellige ting som det ikke var budsjettert for, som f.eks. en hjertestarter, en fontene i patioen og puter til alle stolene i kirkens lokaler. ”Det skal være noe helt konkret vi samler inn til, og vi bestemmer det i fellesskap fra år til år,” forteller Solveig Sundby, en av de originale Selofads døtre, som har været med siden stiftelsen i 2005.

Solveig Sundby og Ellen Margrete Arnesen, som også har vært med i foreningen siden begynnelsen, forteller her hvordan det er å være en del av Selofads døtre:
”Gruppens formål er å være en kvinneforening, hvor våre største aktiviteter er jule- og påskebasaren - vi føler det som vår plikt å være med på å drive kirken. Resten av året forbereder vi ting til basarene. Det er for det meste strikkede eller heklede ting,” forteller Solveig, og Ellen Margrethe skynder seg å tilføye: ”Vi pleier å si at man kan bidra med sitt sytøy, sitt strikketøy eller sitt snakketøy,” og de to bryter ut i en hjertelig latter.
Med hensyn til foreningens navn, forteller Ellen Margrethe og Solveig at det hittil ikke har vært en eneste én av de prestene eller biskopene som har besøkt Sjømannskirken som har kjent til historien om Selofads døtre, og de forteller meg videre at ingen av dem har forlatt kirken uten å ha lært historien å kjenne. (Interesserte kan lese om Selofads døtre i fjerde Mosebok, kapitel 36.)

Årets gevinst

Beløpet som ble samlet inn under årets julebasar lyder på svimlende 8 020,60 €, som søstrene nå skal beslutte hva skal brukes til. Fra kirken har de fått en ønskeliste, som bl.a. innebærer en ny bibel til presten og en ny komfyr til kjøkkenet. Men til syvende og sist er det søstrenes avgjørelse, hva beløpet skal gå til. Og det er viktig å understreke at pengene ikke bare doneres til kirken – Selofads døtre kjøper selv inn det som de ønsker å donere til kirken.
 
Helt til slutt lyder budskapet fra Selofads døtre: Alle er velkommen, uansett kreative evner. Så lenge man har lyst til å delta og bidra er søsterskapet åpent for nye medlemmer, som skulle ha lyst til å hjelpe til.

Selofads døtre

Navnet Selofads døtre kommer fra den bibelske historie, hvor en mann (Selofad) hadde fem døtre, men ingen sønner eller mannlige arvtagere, og dermed ingen arvinger. Da Selofad døde tok kvinnene saken i egne hender og fremsatte overfor Moses at de burde ha retten til å eie Selofads navn og eiendom, da dette ellers ville gå tapt. Denne retten fikk de, og farens eiendom tilfalt døtrene.
 
selofads dotre2
Barna klipper snoren til julebasaren, som er så populær at den må sperres av i dagene før den starter. Helen, som er ansvarlig for gjestehuset ses sittende på knærne i midten.

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spania. Det spanske magasinet for gründere, ”Emprendedores”, har nettopp utnevnt Runway i Benalmádena til en av landets hurtigst voksende og mest attraktive bedrifter.

Det er ikke godt å si hvor store ambisjoner Nils Sundlind hadde for sin kommende virksomhet i Spania, da han sommeren 2012, på et av sine mange besøk, bestemte seg for å gjøre noe med tanken.
Det er kun klarlagt at han så grunnlaget for å starte en skandinavisk avdeling på 20-25 medarbeidere, som skulle være en liten filial til morselskapet i nord.
Den driftige nordmannen hadde nemlig behov for en gruppe dansker, svensker og nordmenn til å betjene en av hans kunder. - Og her på Costa del Sol så han de rette folkene med de rette språkkunnskapene.

De nye bedriftene

Syv år i forveien hadde Nils Sundling startet Runway i Norge. På rekordtid hadde han fått et godt fotfeste i de nordiske og baltiske landene, og utvidet til flere hundre medarbeidere. Den norske gründeren var nemlig en av de første til å se mulighetene ved å inngå et tett samarbeid med store bedrifter om å overta deres kundeservice. På fagspråk heter det ”outsourcing” og er et begrep som blir mer og mer anvendt. Grovt fortalt går det ut på at en bedrift lar en annen bedrift utføre en del av sine oppgaver. Enten fordi en virksomhet utenfra kan gjøre det bedre, billigere – eller begge deler. Mye kan tyde på at det siste er tilfellet hos Runway, som har spesialisert seg på å ta hånd om andre bedrifters kundeservice. Runway er et godt eksempel på den nye typen av bedrifter som vinner frem i dagens verden – også på Costa del Sol.
”Vi jobber med alle former av kundeservice og support. Et tett samarbeid med et skandinavisk flyselskap var grunnsteinen for vårt kontor her i Sør-Spania, men i dag har vi også forsikringsselskaper, banker, IT-bedrifter og reisearrangører som kunder. Våre kunderelasjoner er så tette, at vi er nærmest befinner oss i en partnerskapslignende relasjon,” forteller Ida Hermann, som er HR-sjef i Benalmádena. Hun har vært med i Runway siden starten for fem år siden, og har derfor på nært hold fulgt bedriftens imponerende ekspansjon.
”Vi er i dag nesten 400 ansatte fordelt på vår avdeling her i Benalmádena, i Torremolinos og så hele Infonordic-delen, som også holder til i Torremolinos,” forteller den danske HR-sjefen.
For et par år siden kjøpte Runway således opp telemarketing-selskapet Infonordic, da flere kunder ønsket å utvide samarbeidet til også å involvere salgssupport. ”Det er mange ansatte, mange bedrifter og mange oppgaver å holde styr på, men med våre skandinaviske ledelsesprinsipper går det faktisk ganske greit,” forsikrer Ida Hermann.

Skandinavisk arbeidsmiljø

Bak Runway på Costa del Sol står et spansk-registrert selskap, men arbeidsmiljøet i den suksessrike bedriften er skandinavisk.
”80 prosent av vår arbeidsstyrke er skandinaver, men alle andre finner seg hurtig til rette i vårt miljø,” forteller Ida Hermann og fortsetter: ”Vi valgte fra starten av en meget flat bedriftskultur med åpent kontormiljø, hvor sjefene sitter blant medarbeiderne og er lette å komme i kontakt med. Det var nytt for mange, men smart tenkt av bedriften, for skal vi ha gode og langvarige forhold til våre kunder, må vi også ha det til våre medarbeidere.”
De mange nye folkene som har kommet til i løpet av de siste årenes ekspansjon har enten blitt rekruttert lokalt, eller kommet fra det kalde nord. Det er enten yngre medarbeidere som ønsker å jobbe her for et halvt eller helt år, eller så er det familier, som tenker flere år frem i tid. ”Om nødvendig hjelper vi de nye med å få deres NIE-nummer, gir links til å finne bolig, og skole til barna. Utover det kommer vi gjerne med en rekke anbefalinger for å få hverdagen til å fungere,” forteller Dorthe Heiberg fra Runways personalavdeling. Hun dedikerer seg til å finne de rette folkene til de rette stillingene. Og til å få dem godt i gang: ”Alle får minst en måneds trening og opplæring i produktet før start, og det følges hele tiden opp med opplæring. Det koster noen ressurser, men vi er ikke redde for å investere i medarbeiderne. Vi ønsker langvarige relasjoner. Av samme årsak har våre medarbeidere gode muligheter for å skifte stilling internt for å få nye utfordringer,” forklarer Dorthe Heiberg. Hun legger ikke skjul på at Runway også stiller krav til sine medarbeidere, men det er da også ganske bra lønnsbetingelser til de gode medarbeiderne.

Tror på Spania

Det har gått bra – og går fortsatt bra - hos Runway. Potensialet er tilsynelatende stort for den unge bedriften, og det er nettopp det magasinet ”Emprendedores” har bemerket i sin utnevnelse av virksomheten.
”Riktignok får vi nye kunder, men vi vokser primært fordi våre nåværende kunder vokser. Når de ekspanderer, følger vi med,” forklarer Ida Hermann. Hun er sikker på at Sør-Spania er det helt rette stedet for Runway å holde til.
”Det er attraktivt å leve og arbeide her. Vi ser tydelig hvordan nordmennene higer etter å komme seg avgårde. Uten den interessen ville ikke bedriften i dag ha vokst til å bli det største skandinaviske servicesenteret utenfor Skandinavia,” sier den danske HR-sjefen innen hun runder av. ”Alt er dog ikke en dans på roser for oss. Vi har fine relasjoner med myndighetene, men kjemper konstant med nye krav fra skattevesenet, arbeidstilsynet og fagforeningene. Men det oppstyret møter vi med rak rygg, for vi tror på Spania og en god fremtid her.” Runway har landet - og er kommet for å bli.
 
runway2
Runway har kun vært her i fem år, men sysselsetter drøye 400 medarbeidere på Costa del Sol og nesten 100 personer i Torrevieja nær Alicante.

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en fargerik himmelhvelvning over Calle Larios i Málaga sentrum, tenker de færreste av oss over hvem det er som leverer julestemningen. De tusenvis av LED-pærene som er satt sammen i fantasifulle mønstre er ikke laget på julenissens verksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftig firma i Córdoba, som står bak det hele.

Historien bak firmaet

I 1888 etablerte melfabrikken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellom Córdoba og Málaga, en turbin som ved hjelp av vannet i elven kunne få møllen til å gå rundt, og deretter ble en liten elektrisitetssentral etablert. Puente Genil var dermed den første kommunen i Spania, foruten Barcelona, som fikk elektrisitet. Bybarnet Francisco Jiménez Carmona, ansatt på La Alianza fabrikken, begynte i 1945 å henge opp kjeder med lys i den gaten hvor han bodde og til byens feria, og slik startet den bedriften som vi i dag kjenner som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturlig i dag, men det var det absolutt ikke vanlig med kulørte lamper hengende over hodet i datidens etterkrigsrammede Spania. Senere ble Francisco Jiménez tilbudt å stå for hele byens lysdekorasjon, og i dag kan man finne bedriftens lys-kjeder over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke lenger, men arvtagerne fører bedriften videre, og det er hans sønn Francisco Jiménez Rosales, som i dag er leder av bedriften, som omsetter for 32 millioner euro i året. Utover noen flere av grunnleggerens barn og barnebarn, sysselsetter Iluminaciones Ximénez ca. 500 medarbeidere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke og leveringsdyktighet er dog ikke kun begrenset til Spania – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over, fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her blir det selvsagt ikke solgt julelys, men lysdekorasjon til feiringen av Ramadan-festen.

Lysdekorasjon gir økonomisk boost

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende innbyggere, og julebelysningen gir da også et økonomisk boost til Málaga, som for øvrig alltid gir full gass med tanke på juledekorering. I kombinasjon med butikker som dekorerer vinduspartiene slik at julestemningen trenger helt ut på gaten, skapes den mest fantastiske julestemning. Noe som er imponerende i en region som resten av året profilerer seg på å være Europas mest solfylte sted. Sol eller ei, det er ingen tvil om at de glitrende juledekorasjonene og tusenvis av levende lys gir et løft til hotellene og restaurantene i byen, og lokal trafikk, særlig taxi-industrien, kan også vitne om at omsetningen øker når belysningen tennes. Nå håper man at denne tendensen gjentar seg i år, for utgiftene til julebelysning (installasjon, leie, m.m.) utgjør ikke mindre enn 573 211 euro. Av dette går 81 398 euro til det nye juletreet på Plaza de Camas og belysning langs åtte "nye" veier, som ikke tidligere har hatt julelys, nemlig: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos og den nye delen av Calle Granada. Totalt er det 1 806 679 lyspunkter i byen.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selv om firmaet i en årrekke bar familienavnet Jiménez, ble det et problem da firmaet nådde det formatet som de har i dag, hvor de er til stede på mange internasjonale scener. Derfor besluttet man å endre det spanske ’J’, som mange utlendinger ikke vet skal uttales gutturalt, til ’X’, som er lettere å uttale for ikke-spansktalende personer. Ren og skjær markedsføring.
 
Ximénez’ varemerke er de virkelig store konstellasjonene, hvor komplekse moduler av lys og farge vikles inn og ut av hverandre i fantasifulle former og mønstre. For den uvitende kan det virke som om at det har tatt mesteparten av året å sette opp det sinnrike systemet av lys-kjeder, men faktisk har Ximénez etter mange år på banen utviklet et smart system hvor lysene transporteres i moduler, slik at hver modul er klar til å klikkes sammen i det øyeblikket de rulles ut av transportvognen. Det er ikke bare hurtig, det øker også sikkerheten.

Ximénez har også utviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90 % mindre i drift enn hva tradisjonelle pærer gjør, og å tenne et juletre på 20 meters høyde koster dermed det samme som å ha en hårføner i gang. Faktisk er den samlede strømregningen for Málaga sentrums julebelysning kun på omkring 1.500€.
 
Ximénez har det også med å tiltrekke seg moteskapere som har lyst til å utfolde seg på en ny måte. Motestoff og skreddersaks byttes ut med LED-pærer i tusentall, når internasjonale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos utfolder seg på det lerretet som den midnattsblå nattehimmelen eller den pulserende bys sentrum utgjør.
 
Når man beveger seg rundt under de fortryllende hvelvinger og Calle Larios dufter av ristede kastanjer og brente mandler kan man bli fristet til å tro at Ximénez kun er travelt opptatt i vinterperioden, men det er langt fra tilfellet. Tenk bare på alle sommerens feria-er, hvor lysdekorasjonen danner kulissen for den magiske stemningen som man her finner. Ximénez er således travelt opptatt hele året – også i august. Så når du til sommeren beveger deg rundt mellom sukkerspinn og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra lyskjedene som svever over feria-plassen, så er det med høy sannsynlighet en av Córdobas mest suksessrike bedrifter som står bak.

Lys og musikalsk forestilling inspirert av Málagas katedral

Også i år krydres julelysene i Calle Larios i Málaga sentrum med et lysshow og musikalsk forestilling - med fantasifulle lysformasjoner som endrer seg i takt med musikken.

Lysshowet og musikken varer i ca. 2-3 minutter og vises to ganger om kvelden, den første kl. 18.30 og den andre kl. 21.30.

Musikken som spilles i år er Feliz Navidad av Boney M, Christmas Festival av The Boston Pops Orchestra og Wizard of Winter av Trans-Siberian Orquestra.

Inspirasjonen til årets lysdekorasjoner på Málagas mest populære gågate hentes i år fra byens egen katedral, og julelysene har blitt gjengitt i forskjellige glassmalerier og kupler i katedralen.

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol, men sjelden noen som har bodd her sammenhengende og på fulltid i over 30 år. Pål Christensen som eier og driver Pal Auto i Fuengirola er i så måte en ekte veteran på Costa del Sol, og til tross for at han kun er unge 45 år, har han bodd her fast helt siden han kom hit med sine foreldre for snart 35 år siden! Vi slo av en prat med den travelt opptatte mannen en dag i november, hvor vi klarte å få ham til å stå stille i en halvtimes tid.

-Du har mange jern i ilden Pål, og du er en meget opptatt mann, men det ser ut som at du trives best med å ha det travelt?

-Så absolutt, jeg har drevet bilforretning her i Spania i over 20 år nå, og selv om det er travelt hver dag så er vi et stykke unna de ekstremt gode tidene som vi så før verdensøkonomien raste og vi gikk inn i en krise, så jeg har god kapasitet og tåler godt om det skulle bli enda travlere enn hva det er i dag!

palauto1- Du kom hit i ung alder med dine foreldre, som norsk 10-åring. Har det vært en fordel å ha norsk bakgrunn her på Costa del Sol under oppveksten?

- Det er det ingen tvil om. Å være norsk og beherske det norske språket åpner for mange muligheter her på Costa del Sol, og ikke minst om man i tillegg snakker og skriver perfekt spansk, i tillegg til eventuelle andre språk. Det har hjulpet meg selv noe enormt, og er en stor del av den suksessen jeg har hatt her i Spania. Jeg har en sønn på 5 år som foreløpig går på internasjonal/engelskspråklig skole, men om et år eller to skal han begynne på Den Norske Skolen, slik at han i tillegg til spansk og engelsk også behersker det norske språket 100 %, akkurat som min 18 år gamle datter, som nå studerer psykologi ved universitetet i Málaga. Min samboer Margarita er fra Venezuela, så da blir det til at det går i spansk hjemme, og dermed må barna heller lære norsk på skolen.

- Hva fikk deg til å åpne bilforretning i Fuengirola?

- Jeg startet opprinnelig en stor kombinert bil- og båtforretning i Camino de Coin i Mijas men etter en stund valgte jeg å ikke fortsette med båtene, og har de siste 14 årene drevet bilforretningen her hvor vi sitter nå i Fuengirola. Med det store antallet mennesker fra hele verden som oppholder seg på Costa del Sol skjønte jeg fort at det var behov for en bilforhandler som snakket deres språk og forsto deres krav og behov. Men jeg har også en stor spansk omgangskrets personlig og mange fornøyde spanske kunder. Faktisk utgjør spanjoler ca. 50% av mine kunder i dag!

- Med mindre man selger et produkt hvor etterspørselen overstiger tilgangen, er det i alle typer forretning viktig å skille seg ut. Det er jo mange bilforretninger i Spania som ellers i verden, så hvilke grep har du foretatt deg for å fremstå som annerledes enn dine konkurrenter?

- Vel, det er en kombinasjon av flere faktorer. For det første selger jeg kun biler som er i tipp topp stand. Jeg selger biler i alle prisklasser fra et par tusen euro til flere hundre tusen euro, men felles for alle bilene jeg selger, uansett prisklasse, er at de skal være i god stand – ingen vrak med andre ord. Om du besøker spanske bilforhandlere Tom, vil du også se at de færreste av dem har priser på bilene. Da må du inn på salgskontoret deres og spørre om prisen for hver enkelt bil du lurer på, og du kan aldri føle deg sikker på om de oppgir korrekt pris, eller om de legger på litt når de ser at du ikke er spansk – og «make no mistake», det gjør de også. Jeg har gjeldende priser på alle mine biler, lett synlig for alle som besøker min forretning, og alle betaler det samme, utlendinger så vel som spanjoler. Foruten at dette er 100% ærlig og åpent, så sparer jeg jo selv en masse tid ved å slippe å oppgi priser på forespørsel hele dagen lang! Alt er inkludert i prisen, omregistrering, nylig service, garanti, etc. etc., så våre kunder kan sette seg i bilen og kjøre avgårde i trygg forvisning om at de ikke skal betale eller må gjøre noe mer med bilen, og at det ikke finnes noen skjulte feil og mangler. Vi gir optimal service og er alltid tilgjengelig for våre kunder, uansett språk de måtte foretrekke å kommunisere på. Her sliter også mange spanske bilforhandlere – det er nesten umulig å selge en bil til en utlending dersom selgeren ikke kan et ord engelsk.

- Du nevnte at ca. 50% av bilene du selger blir solgt til spanske kunder. Hvordan fordeler de resterende 50% seg?

- Rundt 25% av alle bilene jeg selger går til nordmenn som enten bor her fast eller i deler av året, og de resterende 25% av kundene fordeler seg på en lang rekke av nasjonaliteter. Mange nordmenn kjøper bil hos oss etter at de har fått oss anbefalt fra andre nordmenn. Vi opptrer ryddig og ordentlig, og vi ser på bilhandel som en tillitssak, akkurat som de norske kundene er vant med fra Norge.

- Hvordan anskaffer du bilene som du tilbyr for salg i din forretning?

- Her er fordelingen av nasjonaliteter litt annerledes enn hva den er for mine kunder. Jeg kjøper selvsagt inn biler fra personer av alle nasjonaliteter så lenge bilen som de skal selge eller bytte inn er i topp stand, men jeg ser at bilene jeg får tilbud om å kjøpe ofte er i mye bedre teknisk stand når eieren er utenlandsk. Gjennom den økonomiske krisen hadde mange spanjoler svært dårlig råd, så serviceheftene på litt eldre spanskeide biler er ofte blanke, og vedlikeholdet har gjerne vært dårlig. Men selvsagt er det unntak også her. Jeg importerer også en del biler fra andre europeiske land, og da spesielt biler i høy prisklasse og modeller som kan være vanskelig å få tak i her i Spania. Til forskjell fra mange andre bilforretninger kjøper jeg inn og betaler for nesten samtlige biler jeg har på lager. Det er svært sjelden at jeg har biler stående i kommisjon.

- Hvor mange ansatte er dere i dag hos Pal Auto?

- Per i dag er vi fire personer. To av dem jobber utelukkende med salg av biler, og to jobber fulltid med servicer og klargjøring av solgte biler. Vi selger i snitt én bil for dagen nå for tiden, så alle har vi mye å gjøre.

- Det ser trangt ut på uteplassen med stort utvalg av biler. Har du noen planer og ambisjoner om å utvide Pal Auto i nærmeste fremtid Pål?

- Ja, planer og utvikling er det alltid. Vi skal utvide garasjen og med tiden ansette flere personer, og så er tanken en dag å åpne et større, seperat mekanisk verksted hvor vi foretar service på alle bilmodeller, utfører karosseri og lakkeringsarbeid, ja, kort og godt alt som har med bil å gjøre.

- Du har også en del eksklusive og spennende biler til salgs. Kan jeg spørre hva som er den dyreste bilen du noensinne har solgt?

- Det var faktisk et salg jeg hadde i juli i år, hvor jeg solgte en nydelig Ferrari Italia Cabriolet Spesial Edition. Den ble solgt for 650,000 euro! Ellers selger vi regelmessig gjennom året biler opp til 300,000 euro, men denne Ferrarien var et eksepsjonelt salg. Men glem ikke at alle kunder er velkommen, og vi har til enhver tid over 100 biler på lager, i alle prisklasser.

- Helt til slutt, treffer man deg ofte i Norge?

- Nei, svært sjelden. Jeg er jo oppvokst i Spania, mine foreldre bor delvis her på Costa del Sol og delvis på Gran Canaria, min søster bor i Sverige, og min bror er her på Costa del Sol, hvor han er med hos Bang & Olufsen i Puerto Banús. Så jeg holder meg for det meste her i Spania, og er å treffe i min bilforretning stort sett hver dag fra mandag til lørdag, hvor jeg ønsker alle nye og gamle kunder inn for en hyggelig bil-prat.
 
palauto3
 

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29