Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg i weekenden 28. – 29. oktober kl. 10 - 18. I løpet av de siste par månedene har medarbeiderne samlet varer sammen til lagersalget og sortert ut de varene som har en liten feil, og som derfor ikke kan selges til full pris i butikken. Det kan også være restpartier som skal ut, for å lage plass til nye varer. I alle fall er det gode muligheter for å sikre seg et kvalitetsmøbel i nordisk stil til en riktig så fornuftig pris.
 
På hele området foran Loft & Roomers lager, som ligger på den motsatte siden av Mijas-veien enn butikken, vil det være møbler og pyntegjenstander i Loft & Roomers klassiske, nordiske stil.

Det vil være bord, stoler, hagemøbler, reoler og kommoder, men også mindre ting som puter og en rekke forskjellige typer glass, som drikkeglass, vinglass, ølglass osv. Noen varer har mindre feil eller defekter men ellers et flott design, og så er det også de gjenstandene som ikke har noen feil, men som bare opptar plass på lageret, og som derfor skal selges for å lage plass til nye varer.
 
På plassen foran lageret vil det være underholdning med musikk, pølsebod og forfriskninger, så stemningen kommer til å være helt på topp under lagersalget. Det vil også være underholdning for de små, så ta hele familien med og få en hotdog og en forfriskning, mens du gjør årets innredningskupp på Costa del Sols hyggeligste lagersalg.
 
Det er den første gangen noensinne at Loft & Roomers holder et rent lagersalg, men planen er at det skal bli et fast arrangement. Det er lett å finne lageret. Du skal bare svinge til høyre rett etter Loft & Roomers butikk – og etter ca. 200 meter vil du kunne se lageret. Adressen er Urbanización Pueblo Don Silverio, 25 – det er god og gratis parkering.
 
“Vi har holdt på i fem år nå, og i løpet av disse årene har det samlet seg en masse varer som vi kan selge til helt fantastiske priser for å lage plass til nye spennende varer. En stor del av møblene og tilbehøret vi selger ut er i helt perfekt stand, så du får virkelig muligheten til å gjøre et godt kjøp!
Vi planlegger å ha to lagersalgsarrangement hvert år – et på våren og et på høsten – og jeg er helt sikker på at det blir noen riktig morsomme dager!”, sier Anja Al-Akabi, CEO.
 
Levering er som vanlig gratis med Loft & Roomers ved kjøp over 500 €, ellers kan levering arrangeres for en ekstrapris.
 
www.loftroomers.com - 952 66 41 70 - Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har en karriere-historie så kompleks at de fleste skulle måtte leve tre liv for å oppleve det samme. Men Einar har altså klart det på bare et enkelt.
 
Vanligvis er han daglig leder av ’Douglas’ i Bogstadveien i Oslo. Douglas er en tysk kosmetikk-kjede, Europas største faktisk. Her på Costa del Sol er kjeden å finne i shoppingsenteret La Cañada. Men på den fine adressen i Oslo er det Einar, som styrer sakenes gang. Selv om han ikke selv svinger make-up børstene når kundene kommer inn og skal prøve produkter, så kunne han saktens ha gjort det. Einar har nemlig en make-up artist utdannelse fra den gangen det hørte til sjeldenhetene at en mann kunne legge makeup.
 
Jeg har avtalt å møte Einar i hans andre hjem i Mijas. Her er han så mye som hans jobb tillater. Med seg har han sin mann, Jan Alden, som er frisør og derfor kan planlegge sin ferie litt mer fritt. Det er vanskeligere for Einar, som med egne ord ”prøver å ikke jobbe så mye,” når han er i Spania.
Det er tre år siden Einar og Jan kjøpte rekkehuset vi sitter i, men før det hadde Einar vært fast i en periode på Costa del Sol. Det var en periode på fire år – fra 2003 til 2006 – da han jobbet som servitør på den norsk-eide restauranten ’The pepper room’, som i dag heter Aloha.
 
Men Einars erfaring med service strekker seg enda lenger tilbake i tid. I sine unge år jobbet han nemlig i restauranten om bord på cruiseskip. ”Jeg var restaurantsjef og vi var tre nordmenn ombord. Sammen med meg var det legen og kapteinen som også var fra Norge. Den gangen het det ’Radisson seven seas cruises’, og det var kun plass til få gjester ombord, så alt var meget eksklusivt,” forteller Einar. Når han forteller anekdoter om hendelser under cruisene, husker han ikke nøyaktig om det enkelte fant sted i Colombia eller Panama. ”Det lyder glamorøst, men det var også hardt. Det er alltid hardt å jobbe på cruise, hvor man ikke kan dra hjem til seg selv og slappe av,” forteller Einar, som etter noen år til sjøs igjen hadde lyst til å bli en ’landkrabbe’. Men han la ikke til kai i Norge. I stedet dro han til Florida, USA, hvor han ble ansatt som norsk ambassadør i Epcot-senteret. ”Det er det beste stedet i verden å lære seg service. Det er regler for hvordan du håndterer enhver situasjon på den mest service-mindede måten. Når man blir ansatt, får man en etikette-håndbok som man skal lære utenat. F.eks. må man aldri peke med fingrene, det være seg om en gjest spør om veien, eller om man presenterer en rett for dem. Man peker enten med hele hånden eller med peke- og langfinger utstrakt på samme tid,” forteller Einar, som er tydelig stolt av sitt amerikanske servicenivå. ”I restauranten i Epcot-senteret serverte vi en klassisk norsk, kald buffet. Det var spesielt amerikanerne helt vill etter,” minnes Einar.

Drømmen om kokkeluen ble til et mareritt i Frankrike

Opprinnelig ville Einar gjerne være kokk: ”Da jeg var 20 år ville jeg gjerne være kokk, og tok et studieopphold på 3 måneder som kjøkkenelev i Frankrike. Det var et bra kjøkken og sjefskokken var veldig disiplinert overfor meg. Alt foregikk på fransk og jeg terpet gloser hver eneste aften, hvis jeg da ikke gråt meg selv i søvn. På den første fridagen jeg hadde, etter flere uker, gikk jeg meg en tur i byen, og i en av gatene var det en gammel kone, som nok kunne se at jeg så litt slukøret ut.
 
I alle fall inviterte hun meg innenfor og bød meg på ost og vin. Da begynte jeg simpelthen å gråte. Etter et par uker med en kjøkkensjef fra helvete virket det så uvirkelig at et annet menneske kunne være så vennlig mot meg,” forteller Einar, mens han rister på hodet.

Spansk til mer enn husbehov

Einar betegner seg selv som ’fastboende turist’. ”Man må jo integrere seg i samfunnet, når man insisterer på å bo her så store deler av året som vi gjør. Heldigvis faller det spanske språket lett for meg pga. min tid i Florida, hvor en stor del av befolkningen var spansktalende.”
 
Og nå kommer vi til enda en av Einars karrierer. Han har nemlig vært noe så eksklusivt som duftambassadør for Christian Dior. ”Jeg jobbet i mange år for Dior, hvor jeg lærte hvordan man lager parfyme, og jeg var med ute i Diors hager i Frankrike og plukket jasmin og en masse andre blomster. Senere underviste jeg andre i parfymeri-bransjen i Norge i duft og duftsammensetning, med bakgrunn i min tid hos Dior,” forteller Einar, som har store vansker med å svare på spørsmålet om hvilken parfyme som er hans foretrukne. Men han kommer dog frem til en favoritt. Det er selvsagt en Dior, nemlig Dior Homme Perfume.

Nye bygge- og boligplaner

Rekkehuset som Einar og Jan har kjøpt i Mijas har også en spesiell historie. ”Vi hadde arrangert med en megler, Bente Furulund, som i dag eier og driver Casa Concept, at hun skulle vise oss 6-7 boliger under vårt opphold i Málaga. Jeg hadde allerede haket dette rekkehuset av, og da vi hadde sett et par eiendommer, sa jeg at nå ville vi altså se dette,” forteller Einar begeistret. Megleren viste dem straks eiendommen, og de slo til med det samme. ”Vi var jo helt utrolig enkle kjøpere, for vi ville bare ha dette rekkehuset som vi hadde sett hjemmefra.”

Rekkehuset er allerede blitt pusset opp innvendig, kjøkkenveggen er slått ned, så det har blitt det åpne kjøkkenet som skandinaver liker så godt. Og hvis det var opp til Einar slo de også ned veggen inn til naboen. Om nabohuset skulle komme for salg går vi og leker litt med tanken om å kunne kjøpe det og slå det sammen med vårt. Vi har planer om å tilbringe mer av vår tid i Spania, og så ville det være fint med ekstra plass.” Om naboene, som også er nordmenn, har planer om å selge, melder historien ikke noe om.

Nå skal vandrestøvlene frem

For åtte år siden gikk Einar en del av Camino de Santiago sammen med sin partner Jan. Fremtiden byr på en gjenopptagelse av ruten, og hvis det er opp til Einar, er det innen den nære fremtid. ”Det var fantastisk å møte mennesker fra hele verden. Messen som vi deltok på i Santiago de Compostela, var meget gripende. Selv om ingen av oss er særlig religiøse, var det å høre kastratsangerne og høre ordene til messen noe helt spesielt. Og det er en utrolig opplevelse å gå og snakke med vilt fremmede mennesker om emner som man normalt aldri ville have snakket om med fremmede mennesker,” avslutter Einar, som gleder seg til å gjenoppta camino-en.

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt profilert musiker i hele sitt liv, og er kanskje mest kjent for sin utrolige stemme. Han er således å regne som en av veteranene innen musikk og underholdning i Norge. Egil gjester også Costa del Sol med jevne mellomrom, og lørdag 4. november er det igjen duket for konsert med Egil hos Bistro O Sole Mio, Øystein Rambøls restaurant i Elviria. Og det var nettopp på Bistro O Sole Mio at Det Norske Magasinets journalist traff Egil for en prat over noen øl og et deilig måltid som vår vert Øystein disket opp med.
 
- Egil Eldøen, du har levert glimrende og spennende musikk til nordmenn i hele 40 år. Hva er oppskriften på en slik eventyrlig karriere?
 
- Vel, jeg må først si at jeg føler meg veldig privilegert som har kunnet leve av musikken gjennom alle periodene i mitt liv, og at jeg kan fortsette å drive på med det jeg elsker og er lidenskapelig opptatt av; å opptre og synge for andre mennesker. Først og fremst så går jeg aldri på kompromiss med meg selv, og foran enhver opptreden er jeg alltid 100% innstilt på å levere kvalitet som jeg kan stå inne for. Musikken skal være ekte og levende. Kan jeg ikke yte maksimalt og stå inne for det jeg gjør på scenen takker jeg heller nei til oppdraget.
 
- Du har besøkt og spilt på Costa del Sol en del ganger allerede, og 4. november er du tilbake og holder ny konsert. Hva synes du om turné-livet – er det blitt mer eller mindre av det etter som årene har gått?
 
- Helt klart mer. Jeg har alltid likt å reise rundt å spille på forskjellige steder, og foruten å spille på Costa del Sol og i Frankrike har jeg også reist rundt i Afrika sammen med amerikanske Randy Crawford. Vi spilte rundt omkring i hele Europa, inkludert to ganger i Royal Albert Hall, Australia, og Asia, inkludert Japan. I tillegg spilte vi i mer uvanlige land som Zimbabwe, og for ikke å glemme Swaziland, dette lille landet som ligger inne i, og omringet av Sør-Afrika. Mest har jeg dog selvsagt turnert i Norge, både som solo-artist og sammen med andre, og jeg reiser fremdeles mye i Norge og opptrer. Ironisk nok opptrer jeg kanskje minst i Bergen, til tross for at det er der jeg bor og har studioet mitt. Det kan til tider være hektisk og litt slitsomt med all reisevirksomheten, men moro er det alltid. Å opptre live er i dag et must for enhver artist og musiker.
 
- Jeg har inntrykk av at ikke alle artister er like begeistret for å turnere som du er Egil. Hvorfor har det å turnere tvunget seg frem i større grad nå i dag enn tidligere tror du?
 
- Det er flere årsaker, men det er ingen tvil om at distribusjonskanalene for musikk og den endringen som der har skjedd er den største årsaken. Før gikk man ut og kjøpte en LP eller en CD, man fikk med en masse informasjon og ofte fikk man også tekstene til sangene med på kjøpet. I dag streames musikken i stor utstrekning, og streaming gir minimale inntekter til artistene. Dessverre sov platebransjen i timen gjennom den digitale gjennombrudds-alderen, akkurat som mange andre bransjer også gjorde. En som så utviklingen tidlig var David Bowie, som på et tidlig tidspunkt solgte rettighetene til låtene sine og fikk godt betalt, før han trakk seg ut. For å bygge opp et forhold til sine fans og lyttere må man nå i større grad enn før dra ut og møte dem, samt å benytte seg av andre og mer utradisjonelle kanaler for å skape kjennskap til artisten bak musikken. Det selges heldigvis fremdeles CD-er, og jeg har alltid med meg noen når jeg opptrer som man kan kjøpe, i tillegg til at jeg selger mine CD-er via min nettside eldoen.no
 
- Du er selv aktiv både på facebook og med egen blogg. Er dette gode verktøy for å nå sine tilhengere?
 
- Absolutt, men samtidig synes jeg det er utrolig viktig at man kan stå inne for det man sier, mener, og ytrer seg om offisielt. Jeg har mange ganger utfordret andre artister til å ytre seg, ofte om helt andre ting enn musikk, men de fleste er veldig forsiktig og velger å ikke stå frem med for eksempel politiske meninger. Selv er jeg ikke redd for å stå frem med mine meninger og oppfatninger, men jeg synes at bransjen min som helhet er veldig tilbakeholden i så måte. Dette synes jeg er synd, da vi som artister formidler følelser og stemninger, og ved å bygge relasjoner til publikum ved å være tilnærmelig og ved å ytre meninger dannes det en helt annen ramme rundt opptredenene. Selv er jeg sosialist og har mine bestemte meninger om f.eks. Donald Trump, men man behøver selvsagt ikke å være enig med meg for allikevel å ha et forhold til hva jeg står for, både som artist og menneske. Alt håp om å få artistbransjen til å ytre seg er forresten ikke tapt. Internasjonalt er artister som Bruce Springsteen, Bob Geldof og Stevie Wonder dyktige på å fremme sine ytringer og nå frem med sitt budskap. Jeg mener at man som artist gjør sin musikk dypere ved å skape kjennskap til artisten gjennom ytringer, og derfor har jeg også min egen blogg, youtube samt en aktiv facebookside.
 
- Du har en fantastisk soul-stemme Egil, men du gjør mer enn bare å synge?
 
- Det er riktig. Jeg både synger, komponerer og produserer fra mitt eget studio på Klosteret i Bergen, og jeg spiller flere instrumenter selv. Under solo-konsertene mine her på Costa del Sol spiller jeg f.eks. piano. For meg er det dette som er hva jeg kaller ordentlig musikk. Jeg må innrømme at jeg har overhodet ikke sansen for DJ-er som aldri har tatt i et instrument, men som utelukkende bruker computere til å lage noe som de deretter definerer som musikk. Mange liker det og de spilles overalt, men for meg er dette definitivt ikke skikkelig musikk. Det mangler en ekthet og en dypere mening, og tekstene er ofte rett og slett banale. Denne såkalte musikken er nok kommet for å bli, men for meg blir det aldri ekte vare.
 
- De fleste kjenner til det norske bandet Lava, hvor du har vært med som vokalist helt siden tidlig på 80-tallet. Hva gjør de andre medlemmene av bandet i dag?
 
- Vi spiller faktisk sammen fremdeles iblant, og to av de opprinnelige bandmedlemmene, gitarist Svein Dag Hauge og trommeslageren Per Hillestad, er fremdeles med, og jobber med musikk til daglig, som meg selv. I tillegg har vi med Jonny Sjo på bass, Frode Mangen på keyboard og Kåre Kolve som saksofonist. Dessverre døde min gode venn Rolf Graf i juli 2013, to år etter han ble diagnosert med kreft. Vi var hjemme hos Rolf en uke før hans død, og jeg lovet ham at jeg alltid skulle fortsette å fremføre sangene hans. Det gjorde jeg også i hans bisettelse 14 dager etter vårt siste møte, hvor jeg sang hans låt «Shine», og jeg fremfører selvsagt fremdeles Rolfs låter, inkludert «Shine». Det var og er tøft, Rolfs død gikk sterkt inn på meg. Lava innledet for øvrig et samarbeid med danske Hanne Boel i fjor, en meget kul dame.
 
- Egil, du har hatt, og har fremdeles, en fantastisk karriere som artist. Når er det på tide å gi seg?
 
- Jeg har mange planer, og overhodet ingen tanker om å gi meg enda. Så lenge det er gøy og folk fremdeles vil høre på meg har jeg tenkt å fortsette så lenge stemmen holder! Der har jeg ikke hatt noen problemer så langt, men når stemmen en dag skulle svikte er det viktig for en artist å kunne erkjenne at det er over. Jeg har all respekt for Paul McCartney som en av tidenes viktigste musikere, og låten «Yesterday» var den første låten jeg fremførte i 1965. Den må derfor kanskje sies å være en direkte årsak til at jeg valgte en karriere med musikk som levevei. Dessverre har Paul McCartneys siste opptredener vitnet om at han har holdt det gående litt lenger enn han burde, da stemmen hans dessverre svikter.
 
- Du har også en datter som går i dine fotspor?
 
- Ja, min 20 år gamle datter Emilie liker også å synge, og har blant annet vært med meg og sunget duett her på Costa del Sol tidligere. Hun har en flott stemme og jeg er virkelig stolt av henne. Hun synger mest fordi hun liker det og synes det er gøy, og det er det viktigste, uten at jeg gjør meg tanker om at hun må følge nøyaktig i mine fotspor med musikk som levevei. Selv opplevde jeg alltid få støtte fra mine foreldre under oppveksten, og min far var en dyktig tenor, som etter en stund som tømrer endelig fikk drive med det han egentlig ville – han ble til slutt sangpedagog. På samme måte vil jeg støtte min datter Emilie, uansett hva hun velger å foreta seg i form av yrkesvalg.
 
Det Norske Magasinets journalist takker Egil Eldøen for en veldig hyggelig samtale, tiden har flydd avgårde i møtet med denne spennende og interessante artisten som på det sterkeste misliker overfladiskhet, noe som førte til mange interessante tema og emner å diskutere sammen.
 
Vi ser frem til å treffe Egil igjen i begynnelsen av november, og gleder oss til å høre ham synge og spille live hos Bistro O Sole Mio igjen – dette er ekte vare, ja, Egil Eldøen er simpelthen the real deal!

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve spillet, lidenskapen, samholdet og alt det andre som hører med til verdens mest populære idrett.

– Jeg har vokst opp med fotballen, sier Teresa og legger ut om barne- og ungdomsårene på Åndalsnes og i Ålesund. Om en mor og far som holdt med hvert sitt lag, henholdsvis Molde og Ålesund, og om mange gode opplevelser fra tribuner og fotballstadioner.
Da hun traff mannen sin, Kurt R. Eriksen, innrømmer hun at fotballinteressen ble brukt for å imponere han. Riktignok har Teresa aldri selv spilt organisert fotball, men som lærer på skoler både i Norge og Spania, har hun gjennom årene møtt mange foreldre, elever og kollegaer til gemyttlig kamp om lærkula. Det har gitt mersmak.

Aktiv i Oso Polar

Teresa er med i ”Oso Polar” (Isbjørn), den eneste norske, offisielle supporterklubben – peña – til fotballklubben Málaga CF som spiller i den øverste spanske divisjonen, La Liga.
Denne sesongen har supporterklubben doblet medlemstallet og har nå flere enn 40 medlemmer. Da det i vår ble ledige årskort, kastet Teresa seg raskt rundt og meldte seg inn i Oso Polar. Hun er verken den første eller eneste kvinnen i supporterklubben, for så lenge den har eksistert, har det alltid vært med 3-6 kvinner. I dag er Teresa nærmest fast inventar på La Rosaleda – Málaga CFs hjemmearena i Málaga by når klubben spiller sine hjemmekamper.

Fotball – en guttegreie?

– I Norge er fotball først og fremst en ting gutter og menn er opptatt av. Her i Spania er det annerledes. Bor du i Spania sånn som jeg gjør, så er det ikke lett å styre unna fotballen. Her er den en del av livet og kulturen, sier Teresa som arbeider som lærer ved Den norske skolen, Málaga, i Benalmádena.
Hun har latt seg imponere av at både gamle og unge, fedre, mødre, besteforeldre og barn dukker opp på stadion og er opptatt av fotball.
– Det er nærmest en del av familielivet her i Spania, smiler Teresa som vil at flere jenter og kvinner skal få øynene opp for fotball.

– Hvorfor er det viktig?

– Først og fremst fordi jeg tror mange jenter og kvinner vil like å bli med på fotballkamper, oppleve trøkket på tribunene og selvsagt selve spillet. En annen ting er alt det sosiale rundt fotballen, gode fellesopplevelser på tvers av kjønn og alder, sier Teresa:
– Det er jo noe helt annet å se og oppleve fotball live enn på tv!

Nye regler i Oso Polar?

I dag fungerer medlemskapet i Oso Polar slik at alle medlemmer disponerer et eget årskort og har dermed fri adgang til alle Málaga CFs hjemmekamper i La Liga på stadion La Rosaleda. Når medlemmene ikke selv kan eller vil benytte seg av billetten, kan andre gjester utenfor supporterklubben bruke inngangsbilletten.
Teresa har sin egen idé om hvordan flere jenter og kvinner kan bli med på fotballkampene med Oso Polar:
– Dersom supporterklubben vår innfører et A- og B-medlemskap, kan det bli lettere å få med flere kvinner på kamper. Med et B-medlemskap kan nye medlemmer betale en liten årskontingent som gir førsterett til å benytte ledige billetter til stadion, framfor andre gjester. Da blir ikke terskelen og prisen så høy for at kvinner blir med. Og liker de spillet, så kan de jo neste år kanskje bli fullverdige A-medlemmer i Oso Polar, forklarer Teresa.
Hun har allerede vervet ett kvinnelig medlem til supporterklubben, og flere skal det forhåpentligvis bli.

– Hva er høydepunktet i din karriere som Málaga-supporter?

– I vår da Málaga slo selveste Barcelona 2-0 på La Rosaleda, kommer det lynkjapt fra Teresa: – Alt kan jo skje i fotball!
 
fotball
 
”En fantastisk kveld på La Rosaleda! Mange mål, men dessverre ikke i Málagas favør. Laget tapte til slutt 1-3 mot Las Palmas. Men det var en fantastisk opplevelse med herlige folk fra supporterklubben Oso Polar og flotte plasser. En utrolig kveld som vi må gjenta!”
Dette skriver Paul Woodman om fotballopplevelsen han, Adam Ravn Torrissen og Ann Ravn Jarlsdatter nylig hadde på La Rosaleda med supporterklubben Oso Polar.

På kamp med Oso Polar!

Oso Polar – Isbjørn – er den eneste offisielle norske supporterklubben til fotballklubben Málaga CF. Klubben som i dag teller mer enn 40 medlemmer, disponerer fine billetter til alle lagets hjemmekamper på stadion La Rosaleda i Málaga by. Vil du bli med oss på kamp, ta kontakt med Arne Bjørndal (Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. eller +34 6275 62456) eller gå inn på vår Facebook-side Peña Oso Polar.

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga

Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrige forbipasserende kikker etter det finurlige kjøretøyet som akkurat nå triller ned gjennom gatene rundt Mijas Golf. Med en styrespake akkurat som i et helikopter fører Gonzalo, oppfinneren av kjøretøyet, oss gjennom svingene, mens det rister i den lille kabinen og føttene trykker sporadisk på pedalene.

Oppsiktsvekkende design

Etter kjøreturen setter vi oss på en café og snakker om Gonzalos oppfinnelse, som står rett ute på gaten. Folk stopper opp og tar bilder. Den vekker tydeligvis oppsikt og, etter ansiktsuttrykkene å dømme, også interesse. ”Jeg bor i Torreblanca, og kjører ofte små turer ned til kysten og opp igjen – kanskje kun 5-10 km. Langt de fleste gangene var det kun meg i bilen, eller maksimalt én annen passasjer. Og så begynte jeg å tenke på om det ikke var en mer skånsom måte å transportere seg selv på disse turene. Sykkelen var ikke et alternativ, for det går bratt oppover.
Det var faktisk starten på det som fire år senere skulle bli til Mö,” forteller Gonzalo. Det er et hull i de urbane transportbehov, og det er dette hullet Mö skal fylle. Det punktet mellom en sykkel og en bil, som især blir tydelig i kupert terreng.

Spansk oppfinnelse – spansk produsert

For godt og vel et år siden ble det åpnet opp for reservasjoner, og om et par måneder går produksjonen av litt over 100 Mö-er i gang, på en nedlagt Suzuki-fabrikk i Jaén. De 100 Mö-ene skal spres vidt omkring – noen skal til USA og Asia, andre blir her i Europa. Prisen for å få din egen Mö er 5000 € - men så er den også utviklet, designet og produsert i Spania.
Over 100 personer fra 16 forskjellige land bidro med ideer til utvikling, design og konstruksjon, takket være ”open source” og betatester-programmer.
 
Selv har Gonzalo en bakgrunn som ingeniør – nesten da. For han ble aldri ferdig med studiene. ”Sist var jeg opptatt med fremstilling av li-ion batterier, men da de fleste av mine kunder gikk konkurs i 2007, gikk jeg også selv konkurs. Batteriet til Mö har derfor vært det enkleste for meg å utvikle,” smiler Gonzalo.
Batteriet kan lades hjemme, på kontoret eller hvor som helst, og det finnes også en stikkontakt, hvis solen ikke er kraftig nok til å lade batteriet via solcellene.

Fart og fjæring

Hele Mö-ens tak er dekket med solpanel, som lades opp uansett om den kjører eller står stille. Energien lagres i de batteriene som befinner seg inne i kjøretøyet. Hvis du har bensin i blodet, vekker Mö-en med all sannsynlighet ikke din indre Martin Schanche. Som lovgivningen er nå, må motoren kun assistere opp til 25 km/t. Det betyr ikke at Mö ikke kan kjøre hurtigere. Det er jo også pedaler til å assistere med, og går det nedover en bakke kan den kjøre langt hurtigere – opp til 50 km/t, forteller Gonzalo.
Da jeg prøvekjører Mö-en sammen med Gonzalo når vi da også hurtig opp på 40 km/t på veiene rundt Mijas Golf. Men det er ikke noen racerbil og den er, i likhet med Ellerten (liten dansk bil med tre hjul), ment som et nærtransportmiddel. Faktisk kategoriseres den som en el-sykkel med tre hjul, fordi den har pedaler som assisteres av en liten elmotor.
Dens store fordel er at den er lukket, hvilket beskytter mot vind og vær. Det er særlig viktig i Norden, hvor Gonzalo håper at hans Mö vil komme til å kjøre rundt i gatene.
Når det kommer til komfort, er man dog ikke i tvil om at Mö ikke er noen bil. Det er en form for støtdempere, men den følelsen det er å sitte inne i karosseriet av tre minner mest om å bli transportert rundt i lasterommet på en cargobike. Sikkerheten er dog høyere enn det flotte designet i tre umiddelbart får man til å tro. Rundt langs Mö-ens kanter er det metallbøyler som beskytter passasjerene hvis den skulle velte rundt, og fremst på kjøretøyet er det en såkalt ”crumble zone”, det vil si en struktur som er beregnet til å absorbere energi ved en eventuell påkjørsel, noe som i en viss grad skåner passasjerene fra en bråstopp.

Bygg den selv

Har du lett for å finne frem til din indre ingeniør, kan du faktisk bygge en Mö selv. All teknologien samt designet bak Mö er nemlig lagt opp som ’open source’. Det vil si at det er tilgjengelig for alle på nettet. ”Mitt ønske er at andre land også får lyst til å bygge Mö-er, noe som gagner både klimaet og skaper lokal økonomisk fremgang. Derfor er teknologien og tegningene tilgjengelig for alle,” avslutter Gonzalo.

Dansk forgjenger

Danmark var først i løypen da man på 80-tallet introduserte ”Mini El”, som senere ble døpt for ”Ellerten” på folkemunne. Ellertens høye pris og mange tilbakekallelser gikk dog utover salgstallet. Det anslås at det i dag finnes ca. 250 registrerte Ellerter i Danmark.

Spesifikasjoner

Veier 100 kg.
50 km rekkevidde med utelukkende batteridrevet motor
Kapasitet: 2 personer + bagasje
EBS (ABS)-bremser
To sett pedaler
Kan parkeres vertikalt
Interiør for det meste i tre
 
 

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29