Påmelding nyhetsmail

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er sommerferie! For oss og alle som har barn i den spanske skolen kan dette dog også by på en utfordring; hva i all verden finner man på med barna, som har nesten 3 måneders sommerferie? Ikke for det, den norske skoleferien er som kjent også lang, og det kan selvsagt være like vanskelig å holde barna underholdt i 2 måneder også.
 
Her må jeg forresten stoppe opp, og nesten korrigere meg selv litt, for trenger egentlig barna å bli underholdt av oss voksne til enhver tid? Vi er så heldige å bo i et land som innbyr til en utendørs livsstil, det er godt og varmt, og det finnes en hel masse aktiviteter og ting å gjøre på for barn overalt – er det ikke ris til egen bak å gjøre barna avhengig av oss voksne for enhver ting de skal delta på, i og med? Jeg tror det, og samtidig synes jeg det er viktig for barnas egen utvikling å måtte være oppfinnsom, å lære seg å være forsiktig når de f.eks. klatrer i trær, og siden livet verken som barn eller voksen er bare gøy og spennende hele tiden, må også barn lære seg til å kjenne på det som vi ofte betegner som kjedelig. Det må rett og slett være ok å kjede seg iblant!
 
Apropos ferie, fra Norge er mange av oss vant med å reise bort i sommerferien, og da ofte til «syden» for sol og varme. Når vi nå er så heldig å bo hele året i «syden», og attpåtil i en del av Europa og Spania som tilbyr en hel rekke med utfluktsmuligheter, blir det nok mange turer både hit og dit, både dagsturer og turer av litt lengre varighet. Vi kjøpte nylig et stort telt hos Decathlon for 99 euro, som rommer 5-6 mennesker, samtidig som det er meget enkelt og raskt å sette opp. Det har allerede vært testet ut på Costa Tropical, hvor vi tilbrakte en helg sammen med venner. Barna elsket camping, ja, til og med min kone Veronica fikk sansen for å telte, noe hun aldri hadde drømt om på forhånd!
 
I skrivende stund driver vi å planlegger hvor ferden skal gå i sommerferien, og teltet blir med på lasset. Bilen er forsikret for kjøring i Europa og Afrika, og det grønne forsikringsbeviset er ankommet i posten. Dermed er alle muligheter åpne, og landegrenser kan krysses. Vi har svært lyst til å besøke Huelva-provinsen i Spania, kombinert med et opphold på Algarve-kysten i Portugal, hvor jeg jobbet som guide i min ungdom (den ungdommen som heldigvis aldri har tatt slutt!).
 
Alternativt kjører vi den korte turen til Algeciras og tar bilen med på fergen over til Marokko, og kjører og camper langs Middelhavskysten og i Rif-fjellene på den afrikanske siden. Vi trives godt i Marokko, og litt av sjarmen er å kjøre rundt på «feelingen» uten å ha bestilt noe på forhånd. Da har man også muligheten til å stoppe akkurat der man måtte føle for det, eller eventuelt å kjøre videre hvis et sted ikke innfridde til forventningene.
 
Et tredje alternativ er å kjøre opp langs den spanske kysten til Costa Blanca, og derfra videre til Barcelona, med en tur innom det lille landet Andorra som et mulig høydepunkt. Denne strekningen er en del og region av Spania som vi ikke enda har besøkt, og i mitt foreløpige mål på å besøke 100 forskjellige land i verden hadde det vært perfekt å inkludere Andorra – som i tillegg ser ut til å være et spennende og vakkert land.
 
Hvor turen vår gikk kan du lese mer om etter sommerferien, når det neste magasinet kommer ut i september. Om dere kjære lesere har noen ferie-tips, og gjerne med et bilde fra årets sommerferie med utgangspunkt fra Costa del Sol, så er det bare å sende noen linjer til oss - vi hører svært gjerne fra dere.
Fortsatt god sommer!
Tom Halvorsen
 

Velkommen til Det Norske Magasinets juni-utgave 2017!

Sommeren er kommet for fullt, og i skrivende stund har vi allerede hatt dager hvor temperaturen har passert 30 grader. Herlig synes jeg, men for noen blir det i varmeste laget. Mange nordmenn har satt seg på flyet og dratt hjem til Norge for å tilbringe sommeren der, så da må vi bare krysse fingrene for at de får en fin sommersesong der hjemme også, Norge er utrolig vakkert og en god norsk sommer er uslåelig.
 
Den siste tiden har vært preget av mye uro rundt omkring i verden. Donald Trump sine skandaløse utsagn og oppførsel gir pressen nesten noe daglig å skrive om, og usikkerheten rundt denne kontroversielle presidenten, kombinert med de mer eller mindre regelmessige terror-angrepene rundt omkring i verden, kan få noen og enhver til å spørre; hvordan skal dette ende?
 
Det siste terrorangrepet i Manchester var utført av en 22 år gammel gutt, som burde ha en lysende fremtid og et langt liv foran seg. I stedet valgte han å ta sitt eget liv, og ta med seg så mange andre som mulig. Et eller annet har sviktet totalt underveis, og dessverre har terrorangrepene nesten uten unntak et par fellesnevnere; de er utført av ekstreme islamister, og i Europa og USA er angrepene utført av personer med sin opprinnelse og opphav utenfor det landet hvor terrorhandlingen finner sted. Terrorhandlingene begrenser seg dog ikke til Europa og USA. Nylig ble et stort antall personer massakrert på en buss i Egypt. De hadde ikke gjort noen ting som helst, men de var alle kristne, og ble drept av fanatiske muslimer.
 
Alle disse terror-handlingene gjør at ingen kan føle seg trygg, og fremmedhatet og rasismen sprer seg som ild i tørt gress i våre land. Dette rammer selvsagt alle muslimer som lever fredelig i våre samfunn, og dermed er den vonde spiralen i gang. De føler seg forhatt og utenfor samfunnet, og det gir grobunn for rekruttering til ekstreme og fanatiske miljøer.
 
Jeg har dessverre ingen fasitsvar på hvordan disse problemene kan løses, men selv har jeg alltid levd etter prinsippet at alle er vi mennesker, og vi har alle noe til felles. Jeg har ikke noen fordommer, og personlig bryr jeg meg ikke om hvilken religion noen dyrker, eller hvilken seksuell legning de måtte ha for den del. Denne holdningen prøver jeg også å overføre til mine barn, og de tre små som fortsatt bor hjemme med meg og min kone har i en alder av 4, 5 og 9 år allerede besøkt en rekke land i Afrika og Midtøsten. Under et av våre siste besøk til Norge var vi invitert på middag hos en familie fra Irak, og disse fantastiske menneskene serverte oss et herremåltid, mens barna våre lekte sammen etterpå. Noen med hijab, noen uten, og så spiller det ingen rolle. Barn er i utgangspunktet fordomsfrie, så det hviler et stort ansvar på oss som foreldre at de vokser opp med de rette holdninger.
 
Apropos holdninger; jeg følger med og deltar noen ganger i diskusjoner på ulike facebook-sider for nordmenn i Spania. Inntrykket jeg sitter igjen med er dessverre ofte at mange ikke har noe bedre å benytte tiden til enn å kritisere andre. Skulle en stakkar prøve seg med et spørsmål om hvor man kan få kjøpt norsk brunost, så hagler det med kommentarer i retning om at vedkommende må bare komme seg hjem igjen til Norge på første fly, eller det kommer et motspørsmål om hva pokker vedkommende gjør i Spania. En skulle nesten tro det var kriminelt å savne den norske brunosten! Nå er det riktig så lenge siden jeg bodde i Norge, og jeg kan ikke huske at det var slik. Er det jeg som ikke lenger husker, eller er nordmenn i ferd med å bli en nasjon av grinebitere og sytepaver? Et annet motto jeg lever under er; hvis du ikke har noe godt å si, så la være. Det kan varmt anbefales.
 
Ha en riktig god sommer og nyt livet!
Tom Halvorsen
 

Velkommen til Det Norske Magasinets april-utgave 2017!

Da er den første måneden hvor jeg bidrar journalistisk her i Norrbom Marketing unnagjort, og resultatet sitter du nå med i hendene. Det har vært en kjempespennende måned og start, og jeg har allerede truffet mange interessante og hyggelige personer. Det inkluderer mine flinke og hjelpsomme kollegaer her i vår redaksjon, og kollega Arne Bjørndal, som har laget Det Norske Magasinet månedlig nå i over 10 år – en fantastisk bragd som han fortjener all ære og honnør for.
 
Jeg håper at jeg kan videreføre magasinet i Arnes profesjonelle stil, og samtidig tilføre en del nye ting og saker. Det er jo en gang slik med oss journalister at vi har hobbyer og interesser som alle andre, og de liker vi også å skrive om. Samtidig skal vi være allsidige og åpne for inntrykk og meninger som ikke nødvendigvis stemmer overens med våre egne, og nettopp det er noe av det jeg liker aller best med å være journalist; man lærer så mye og opplever så mye nytt, hver eneste dag!
 
Nå har jeg truffet noen av magasinets lesere allerede, men for mange av dere er jeg sikkert et nytt fjes her på vår deilige kyst. Jeg forlot Norge i tidlig voksen alder, og da jeg forlot vårt kjære hjemland for snart 20 år siden flyttet jeg først til Spania. Da flyttet jeg nemlig til Fuengirola, hvor jeg ble boende i litt over et år. Akk, hvor forskjellig den byen var for snart 20 år siden! Men nå skal jeg passe meg for å si at "alt var mye bedre før i tiden", for det var det jo ikke nødvendigvis. Så jeg nøyer meg med å bruke ordet "forskjellig", siden Fuengirola var en langt mindre by den gang, enn hva den er i dag.
 
Skjebnen ville det annerledes for meg, og etter mitt første opphold i Spania har jeg siden bodd perioder i Sør-øst Asia, i Amazonas i Brasil, og ikke minst i England, hvor jeg bodde i over 10 år og giftet meg med min kone Veronica, som i likhet med meg selv også kommer fra Bergen. Det er utrolig hva en sommerferie i Norge kan føre til!
 
Etter en del år i England og noen barn senere, begynte vi å snakke om hvorfor vi egentlig var bosatt i et land med nesten det samme klimaet som i Bergen.... Tankene ble til ord, og vi bestemte oss for å ta skrittet fullt ut, og flytte permanent til det stedet som jeg synes er det beste på fastlands-Europa, Spania og Costa del Sol!
Etter en uke på ferie her tidlig i 2016 var min bedre halvdel overbevist også, vel vitende om at min vurdering ikke var tatt på helt tomt grunnlag. Jeg hadde jo bodd her tidligere, og totalt har jeg besøkt over 80 land i verden (ja, jeg elsker å reise). Selv om det ikke på noe vis gjør meg til Europa-ekspert, så har jeg i alle fall sett og opplevd en del steder, slik at jeg hadde et sammenlignings-grunnlag.
 
Mange har fortalt oss at de synes det er veldig tøft å ta en avgjørelse om å selge det man eier for å flytte permanent til et annet land med et nytt språk når man har fire barn. Slik så vi det egentlig aldri selv. Jeg synes at det er viktig å leve ut sine drømmer, og jeg lever i nuet med tanken om at hver eneste dag skal bli så gøy og positiv som mulig. Og nettopp det synes jeg selv er et viktig og bra livsmotto å ha, for tanke blir veldig ofte til ord, ord blir til handling, og handling blir til virkelighet. Så til deg som leser dette og sitter med liknende tanker om å flytte har jeg bare én ting å si; ikke utsett det, gjør det nå!
 
For meg er på en måte ringen sluttet – jeg er tilbake der hvor det hele startet da jeg flyttet fra Norge. Samtidig er jeg bare en kort flytur unna Bergen, vi besøker Norge i alle fall noen ganger i året, og så får vi mye besøk av familie og venner her nede selvsagt. Vi er oppriktig glad i Norge, og har valgt at alle våre barn også skal ha norske pass og nasjonalitet. Etter å ha bodd i mange land hvor jeg ikke har truffet noen nordmenn i det hele tatt, synes jeg det er ekstra gøy å treffe mange forskjellige nordmenn hver eneste dag her i Spania!
Jeg ønsker alle gamle og nye lesere en riktig god lesning av denne april-utgaven av magasinet, og håper at dere finner bladet interessant og spennende. Tips, ris og ros mottas med takk, og så ser jeg frem til å møte mange flere av dere etter hvert.
 
Våren er her – nyt hver eneste dag!
 

Kjære leser Internasjonale dager – hva nå?

For første gang på mer enn 20 år skal et av vårens flotteste arrangementer på Solkysten, Internasjonale dager i Fuengirola, arrangeres uten norsk deltakelse. Det skyldes ikke mangel på engasjement, for de norske ildsjelene som har stått bak den norske caseta´en – det norske huset – de siste årene var nok en gang klare til å ta på seg ansvaret. Men blant de godt over 50 som søkte om å få delta på årets storfest, rakk ikke den norske søknaden opp. På Fuengirolas store feriaplass er det bare 32 caseta´er, og dermed er det ikke plass til alle som vil.
Hensikten med det årlige arrangementet Internasjonale dager eller Feria Internacional de los Pueblos de Fuengirola som det offisielt heter, er å vise hvilken fantastisk smeltedigel Fuengirola og Costa del Sol har utviklet seg til å bli, med innbyggere fra nesten alle verdens land. Den enorme bredden i tallet på kulturer som møtes og lever side om side i Fuengirola er helt unik.
Den fem dager lange feria´en har gjennom årene utviklet seg til å bli en av Solkystens aller største folkefester. Ifølge kommunen har godt over én millioner besøkende fra fjern og nær disse vårdagene kunnet spise sterk og krydret indisk mat, danset salsa til heftige brasilianske rytmer, drukket sider og mørkt øl i den engelske caseta´en eller hørt musikk og spist laks i det norske huset, for den saks skyld. Men altså ikke nå lenger.
Fuengirola kommune som er arrangør av Internasjonale dager, har valgt å ikke bare la Spania få sin egen caseta, i tillegg har også de fire spanske regionene Kanariøyene, Andalucía, Navarra og Castilla–León hver sin caseta. Til sammen er altså Spania representert med fem caseta´er av 32.
I og med at kommunen vendte tommelen ned for norsk deltakelse, er ingen skandinaviske land representert på årets feria. Det samme gjelder for øvrig land som Den dominikanske republikk, Chile, Ecuador og Storbritannia. Det virker helt utrolig at nettopp Storbritannia i år er utelatt, landet som har den aller største gruppen av innvandrere på hele kysten!
Så kan Fuengirola kommune sikkert si at dette skyldes at søknadene både til Storbritannia, Norge og alle de andre landene som i år ikke får være med, var for dårlige, at tilbudet på kultur, musikk, mat og drikke ikke er godt nok, osv.
Svaret tilbake til kommunen må være at så lenge målet med Internasjonale dager er å holde fast på den store bredden og at flest mulig nasjonaliteter og kulturer skal være representert, må Fuengirola legge til rette for nettopp det. Og – som vi allerede har pekt på – bør kommunen vurdere om Spania er tjent med at landet får hele fem caseta´er under den store festen.
Til alle de som gjennom årene har lagt ned tusenvis av arbeidstimer i den norske caseta´en, er det bare en ting å si: Tusen takk!
Håpet er likevel at allerede i 2018 vil Norge være tilbake under Internasjonale dager. Om løftet blir for krevende, går det an å tenke i nye baner. Hva med en felles skandinavisk caseta der nordmenn, dansker og svensker går sammen om arrangementet?
Et annet forhold er at det nesten er uforståelig at ikke Den norske ambassaden, Innovasjon Norge og Norges sjømatråd i Madrid forstår hvilket potensiale som ligger i Internasjonale dager i Fuengirola. Både når det gjelder å slå et slag for norsk turisme eller for norsk sjømat som laks og skrei, er en norsk caseta under Feria Internacional de los Pueblos de Fuengirola et must!
 
Av Arne Bjørndal
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Kjære leser! Korrupsjon – et stort problem for Spania

I slutten av januar la Transparency International – den anerkjente, internasjonale organisasjonen som kjemper mot korrupsjon – fram sin årlige rangering av verdens minst - og mest korrupte land. For spanjoler flest byr årets utgave på lite lystig lesing, for aldri tidligere har Spania havnet så langt ned på lista med sin 41. plass blant de 176 landene som er med i 2016-undersøkelsen.

Faktisk er Spania et av Europas mest korrupte land, og blant de store økonomiene i EU, er det bare Italia som gjør det dårligere med sin 60. plass.
Avisen El País peker i sin omtale av korrupsjonsstatistikken på at både De forente arabiske emirater, Bhutan, Bahamas, Botswana, Qatar, Kapp Verde, Hong Kong og Uruguay nå gjør det bedre enn Spania. Skylden for situasjonen i Spania er en flom av korrupsjonssaker som særlig omfatter regjeringspartiet Partido Popular.
Danmark rangeres nok en gang, sammen med New Zealand, som verdens minst korrupte land, ifølge Transparency International. I tur og orden følger Finland, Sverige, Sveits og Norge nedover på lista.
I år 2000 lå Spania på 20. plass på Transparency Internationals oversikt. Det er særlig den økonomiske krisen fra 2008 som har bidratt til å sende landet nedover på lista. Spania er i dag er mer korrupt sammenlignet med andre land, enn det var ved årtusenskiftet. Spania går rett og slett feil vei!
Spania har satt en historisk rekord og havner nå i gruppe med land der korrupsjonen langt på vei er satt i system, skriver Transparency International i en kommentar og legger til med klar adresse til spanske politikere: – Det er tid for handling.
Særlig peker organisasjonen på at det i Spania ikke finnes noen kultur for vern av varslere som melder fra om korrupsjonsmistanker. Derfor etterlyser de en lov for å sikre dette.
– Vi har aldri tidligere hatt en så dårlig posisjon sammenlignet med resten av verden. Resultatene burde gjort oss skamfulle for situasjonen både i verden og i Spania, uttaler Manuel Villoria, professor i statsvitenskap ved Rey Juan Carlos´ universitetet i Madrid til El País: – Om vi ikke klarer å få bukt med korrupsjonen, vil det true demokratiet.
En undersøkelse fra november i fjor viser at 80 prosent – åtte av ti spanjoler – mener at regjeringen ikke klarer å bekjempe korrupsjonen. Ikke noe annet land i EU kan vise til like kritiske velgere som de spanske.
Nylig meldte spanske medier at i gjennomsnitt er det hver dag tre personer som stilles for retten i Spania, mistenkt for korrupsjon. Først og fremst handler det om offentlige ansatte og politikere. Det høye tallet viser hvilke enorme utfordringer spansk politi og rettsvesen står overfor. Og når det ved siste årsskifte likevel ”bare” var 87 personer i Spania som var dømt og som satt fengslet for korrupsjon, sier det noe om hvor vanskelig det er å få gjort noe med korrupsjonen.
Statistikk fra juli 2015 til september i fjor, viser at blant Spanias 17 regioner, hadde Katalonia flest korrupsjonssaker som havnet i rettssalene, hele 303 saker. På plassene bak følger Andalucía (153) og Madrid (145).
”Den eneste løsningen for våre politikere er å sette den politiske uenigheten til side og forstå at korrupsjon er noe staten må ta tak i og at politikerne stå sammen mot korrupsjon. Dette er den eneste effektive måten å bekjempe uvesenet på”, uttaler
Jesús Lizcano, presidenten i Transparency International Spania.
Det er uten videre lett å si seg enig i både denne uttalelsen og Aftenpostens lederartikkel der det nylig het:
”Korrupsjon ganger samfunn i stykker. Det står i veien for samfunnsbygging, for utvikling av institusjonene og strukturene som utgjør et samfunn. Korrupsjon er en av de viktigste drivkreftene bak misnøye i land der befolkningen mister håpet om en fremtid.”
 
Av Arne Bjørndal

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29