Tørre øyne-syndromet

Tørre øyne-syndromet er en av de vanligste sykdommene, som rammer hver sjette person i verden, og som dessuten er årsak til ca. en femtedel av alle besøk hos øyenlegen. Til tross for at det er så vanlig forblir tørre øyne-syndromet en av de mest feildiagnoserte og feilbehandlede sykdommene.

Egentlig er hele konseptet, inklusive syndromets navn, feilaktig. I virkeligheten er det i de fleste tilfellene spørsmål om en kronisk betennelse som resultat av utilstrekkelig smøring av øyets overflate, og handler egentlig ikke om tørrhet. Symptomene varierer fra milde til meget besværlige, og kan føre til invalidisering. De vanligste forekommende symptomene er: irritasjon, brennende følelse, kløende røde øyne, følelsen av å ha sand under øyelokkene, trøtte øyne samt nedsatt syn. Konstant rennende øyne er også et typisk tegn på tørre øyne-syndrom.
 
Noen risikofaktorer for tørre øyne-syndrom er: alder, kjønn (å være kvinne), overgangsalderen, gikt, anvendelse av visse legemiddel, f.eks. allergi- eller antidepressive medisiner, antihistaminer, øyeoperasjoner, så vel som LASIK og grå stær operasjoner og visse hudproblem som rosacea og atopi.
 
Øyets overflate, som hele tiden fuktes med tårer og meibomskjertlene som produserer lipider (ulike fettlignende emner) fungerer som en perfekt biologisk helhet. Kjemisk eller mekanisk ubalanse i dette systemet kan føre til skader på øyets overflate, kronisk betennelse og svekker de viktige meibomskjertlenes funksjon. Meibomskjertlene slutter å fungere normalt med alderen, samt på grunn av årsaker som livsstil, klima, bostedsmiljø, anvendelse av mobiltelefon og datamaskiner m.m. Uten lipider forblir ikke tårene på øyets overflate men fordamper for hurtig bort. For å beskytte og fukte seg produserer øyet da mer og mer tårer, som bare renner bort. Det ser virkelig sørgelig ut, for det ser ut som om man gråter hele tiden. Øynene føles fremdeles tørre og irriterte, samt at de får lett infeksjoner. I de fleste tilfellene behandles tørre øyne-syndromet med fuktgivende dråper, såkalte ”kunstige tårer” som lindrer problemet inntil videre, men det har ingen langvarig effekt. En slik strategi er meget populær, til tross for at faktisk tåremangel som årsak til tørre øyne er meget sjelden. Det er mye vanligere at det handler om mangel på lipider, som er et resultat av meibomskjertlenes reduserte funksjonsevne. Nøye undersøkelser av pasienter som lider av tørre øyne-syndromet tar sin tid, og dessverre håndteres de for hurtig på mange klinikker verden rundt, og kun fuktighetsgivende dråper skrives ut. Medisinering med bare dråper løser ikke problemet, problemet forsvinner ikke, og mange pasienter begynner å føle seg frustrerte etter en stund.
 
Foruten tid og kunnskap kreves det mye avansert måleutstyr. Våre øyeleger utfører en grundig klinisk undersøkelse, inklusive keratografisk måling av hornhinnen og øyets topografi. Tear lab-utrustningen som vi har analyserer tårenes kjemiske balanse og osmolariteten. Ved undersøkelsen med infrarødt kamera ser øyelegen kondisjonen på meibomskjertlene. All informasjon samles og oppsummeres i en omfattende rapport for siden å kunne velge den rette behandlingen.
 
Iblant rekker det å skrive ut vanlige øyendråper, kortison, antibiotikadråper eller øyelokksalve. Når infeksjonen er borte er det viktigste å forsøke å få orden på øyets naturlige smøring. Den siste og mest effektive teknikken som gjør det mulig å reparere kjertlenes funksjon heter Thermoflo. Den gjør at thermo-elektrisk varme med presis temperaturkontroll når hele veien inn dypt gjennom øyelokket og stimulerer meibomskjertlenes oppgave. Thermoflo varmemassasje kalles også for Eye Spa pga. sin avslappende effekt, og det er en meget fin behandling. Under Thermoflo-behandlingen repareres den naturlige lipidtilstrømningen, hvilket er nødvendig for å bli kvitt tørre øyne-syndromet for lang tid fremover. Man merker en betydelig forbedring direkte etter den første behandlingen, og effekten etter tre behandlinger er langvarig, opp til seks måneder, iblant til og med ett år. Statistikken viser at majoriteten av pasientene som prøver Thermoflo blir bedre både fysisk og psykisk og er meget fornøyde med resultatet.
 
Thermoflo er en helt ny og revolusjonerende metode som nettopp har begynt å bli kjent i Europa, og vi på Sol Eyes klinikken er først ute med å tilby Thermoflo behandlinger i Andalucía og Spania.

Historien om Beauté Pacifique

Beauté Pacifique er dansk hudpleie, som effektivt virker på både aldersforandringer og solskader.

Vårt spesielle konsept med dokumentasjon av produktenes virkning på kundenes egen hud har slått så godt an, at Beauté Pacifique nå selges i flere land i alle fem verdensdeler.
Firmaet Beauté Pacifique ble grunnlagt av Flemming K. Christensen i 1997 på bakgrunn av mange års samarbeid med førende dermatologer og legemiddelfirmaer om utvikling av diagnose-apparater til kartlegging av hudens tilstand før og etter bruk av legemidler.
Produktene er utviklet, så de lovpriste virkningene både kan måles objektivt via ultralydskanning og ses i speilet.
 
Det er i dag nesten 50 produkter i hyllene, og ca. 35 medarbeidere til utvikling, salg og markedsføring.
 
Produksjon og kvalitetssikring finner sted hos søsterfirmaet GMPack, som er sertifisert for legemidler, og Beauté Pacifiques produkter blir fremstilt under samme kvalitetskontroll, selv om det ikke stilles krav til dette om kosmetiske produkter.
 
GMPack har ca. 45 medarbeidere med i alt 10.000 m2 fabrikk og ledes av Flemming K. Christensens kone Margith Adler. Det er med bakgrunn i nettopp dette partnerskapet at vi i Danmark kan levere hudpleieprodukter som klarer seg suverent i konkurranse med de multinasjonale firmaene i bransjen.
 
Med utstrakt bruk av avanserte ultralyd-hudskannere fra likeledes danske Cortex Technology, som Flemming K. Christensen var med på å starte i 1986, flytter
 
Beauté Pacifiques konsulenter hudpleieklinikken ut i butikkene, så alle kundene får tilbud om en gratis, avansert ultralydskanning av egen hud.
Skanningsbildene brukes til personlig rådgivning om valg av de mest egnede produktene på bakgrunn av den dagsaktuelle status. Etterfølgende skanningsbilder er kundenes ”kvittering” for at hudens tilstand er forbedret, som forventet og beskrevet av konsulenten.
Beauté Pacifique åpnet i 2010 sin egen private, medisinske hudklinikk ”AMBULATORIET” med to tilknyttede hudleger og en psykolog, og i tett samarbeid med staben på GMPack og på AMBULATORIET utvikles det hele tiden nye avanserte produkter til nytte for alle som ønsker seg en bedre hud.
 
Produktene testes først på laboratorienivå og deretter på et utvalg av frivillige forsøkspersoner, med anvendelse av avansert diagnostisk måleutstyr, som normalt kun ses i legemiddelindustrien.
 
I Beauté Pacifique streber vi etter å nå ut til så mange kunder som mulig i hele verden, men også fremover vil vi drive våre virksomheter fra våre faste adresser i Danmark.
 
Du kan kjøpe Beauté Pacifique hos Vitamina i Centro Idea.

Bodytalk - Kjære hund

Vil du ha ditt menneske til å forstå deg bedre?
Fôre deg med mat som rent faktisk er bra for deg?
Vite hva du mener når du spiser en sko - eller fortsetter med å bjeffe?
Vet ditt menneske når du er lei deg, trøtt eller redd – og hvorfor? Eller tror de bare at de gjør det?
Har du en beskjed til dem? Eller må de stille deg spørsmål?
 
Slik lød invitasjonen til min neste WorkShop, som jeg holder den 22. oktober og igjen den 19. november i Benalmádena Costa. Hundedeltakerne oppfordres naturligvis til å ta sine mennesker med.
 
Vi starter dagen med en gåtur, så hunder og mennesker kan lære hverandre å kjenne, og deretter er det vann og skygge til hundene - og kaffe til menneskene, som så introduseres for:
 
Harriet Jansen van Vuuren, Coach med spesialisering i adferd og gjensidig påvirkning
 
Din hund er ditt speil – om den menneskelige adferds påvirkning av hunder.
Følelser og personlighet – det har hunder også
• Seks følelser: Glede, overraskelse, tristhet, sinne, avsky, frykt.
• Forbindelser til stress og følelser.
• Personlighet – hunder og deres mennesker.
• Vi ser på individuelle personligheter og temperament, medfødt personlighet og tillært adferd, og hvordan samt hva som påvirker denne adferden og dens effekt.
• Adferdsmønstre – hva hunder har behov for, forståelse av deres medfødte adferd - og hva som er tillært adferd. Hvordan kan du, som ditt dyrs menneske, påvirke dette, så det får en positiv effekt på deres forhold – og så dere får mest mulig ut av hverandre og deres liv sammen.
 
Kaffepause – snacks og drikkevarer til både to- og firbente deltakere.
 
Neste innlegg leveres av:
 
Lorraine Ereira, Ernæringsterapeut
 
Ernæring og fysiologisk helse for hunder – hvordan vi kan påvirke våre hunders helse på lang sikt.
• Vi er hva vi spiser – slik er det også for våre hunder.
• Hundens fordøyelsessystem og hvordan det er annerledes enn vårt.
• Forskjellige ernæringsmessige krav for hunder og mennesker.
• Tradisjonelt hundefôr vs. Raw-fôring.
• Tips om Raw-fôring.
• Hvordan vet du om dietten er den rette for din hund?
• Forebyggende parasitt-, loppe- og flåttbehandling – uten farlige kjemikalier.
• Vaksinasjoner – overvaksinerer vi våre hunder?
 
Lunsj: Raw-fôr smaksprøver til hundene og lekker, plantebasert lunsj til menneskene.
 
Efter lunsj er det:
 
Helle Espensen, aut. BodyTalker
 
Knytt deg til hunden din, ikke-verbal kommunikasjon, oppfatt beskjeder fra hunden – og hvordan forbedre din hunds helse og stressnivå.
• Hvordan menneskets overbevisninger skaper ‘støy på linjen’, når vi forsøker å forstå våre hunder?
• Hvorfor er det usunt å tillegge våre dyr menneskelige følelser?
• Hva er ikke-verbal kommunikasjon og hvordan virker det?
• Hvordan knytter du deg til dyret ditt?
• Familiematriser. Hvem er hvem i familien? Oppfatter din hund det på samme måten?
• Hvordan morsomme BodyTalk-sessioner og teknikker kan ha en kraftfull virkning på din hunds generelle helse og stressnivå.
 
Vi slutter ca. kl. 17.30.

Workshoppen foregår på engelsk!

Pris for både hund og menneske er 85 euro inkl. snacks, mat og drikkevarer.
Sted: Casa Carlotta, C/ Torcal 2, Urb. la Paloma, 29639 Benalmádena Costa.
 
For mer informasjon eller påmelding til en av disse WorkShops er du meget velkommen til å kontakte meg på tlf. +34 607 62 91 06 eller email Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

Og til mennesker både med og uten hund:

Styrk kropp og sinn med en høstrengjøring
 
VMLD (Veltheim Method of Lymphatic Drainage) er en sikker, effektiv (energetisk) og gøy (fysisk) BodyTalk-teknikk, som aktiverer lymfekarenes absorberingsevne, slik at kroppen dermed dreneres for overskuddsvæske. Immunforsvaret får et kjempe-boost, og teknikken har stor betydning for organfunksjon, hormonspeil, generelle kroppsenergier, sirkulasjonssystem, luftveissystem, etc. Og, kanskje uventet, har teknikken som regel en stor betydning for klientens mentale balanse, da undertrykte følelser, aktive hukommelser og fastlåste overbevisninger ofte ligger og skvulper rundt i kroppens mellomroms-væsker og forstyrrer fysiologien og humøret.
 
Føler du deg oppsvulmet, trøtt eller tungpustet? Har du menstruasjonssmerter, forstørret prostata eller ødemer etter f.eks. brystkreftoperasjon?
 
Har du bare lyst til å booste ditt immunforsvar innen vintersesongen eller pleie deg selv med en deilig avslappende behandling som gjør deg lett, glad og energisk, så bestill en tid hos BodyTalk Torreblanca.
 
Vil du bestille tid til en session eller ha mer informasjon om BodyTalk er du velkommen til å ringe meg på tlf. +34 607 62 91 06 - eller lese mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

Nyrestein - Rusk i maskineriet

En sen kveld tikker det inn en mail fra en god venninne - Bente fra Danmark. Bente er alenemor med to barn i tenårene. Hun forteller at hun i den senere tid har hatt tallrike urinveisinfeksjoner med gjentatte kurer med antibiotika uten noen langvarig effekt. Hun har fått konstatert at hun har for mye kalsiumoksalat i urinen. Hun er trøtt og bekymret, og spør om jeg har noe å foreslå slik at hun kan bli raskt frisk.
 
Bente er en kvinne i begynnelsen av 50-årene. Hun er en slank, vennlig og selvstendig, ja, en sterk næringsdrivende kvinne med god selvtillit, som tar godt vare på seg selv med sunn kost og gode kosttilskudd. Bentes jobb krever mye av henne. Det er ansvarsfullt med mange beslutninger som skal treffes hver eneste dag.
 
Nyrestein forekommer oftere om sommeren, og det var tankevekkende at Bente hadde hatt en lengre periode på Costa Rica, delvis i forretningsøyemed og delvis som ferie.
Nyrestein utvikler seg ganske ofte når urinen blir for konsentrert.
Det finnes forskjellige typer av nyrestein; kalsiumoksalat, struvitt, cystinstein, urinsyrestein.
Førstnevnte kalsiumoksalatstein er vanligst, og utgjør ca. 80% av tilfellene med nyrestein. Det er denne formen for stein artikkelen handler om.
 
Det kan være vanskelig å vite hva som kan være årsaken til utskilling av nyrestein. Én av årsakene kan være en overaktiv skjoldbruskkjertel. Med Bente og hennes litt rastløse og stressende tilværelse kunne det være en mulighet. Derfor ba jeg henne om å få det undersøkt. Men heldigvis var hennes skjoldbruskkjertelprøver normale.
Nyrestein forekommer oftest hos menn, og mange av mennene har samtidig urinsyregikt. Så egentlig er Bentes tilfelle litt uvanlig. Eventuelt kan det være arvelige tendenser som virker inn.
 
Ofte gir nyrestein ingen symptomer. Mange har nyrestein uten noensinne å merke det. Men like plutselig kan det merkes. Det er når steinene eller grusen river seg løs og går fra nyrebekkenet og ned i urinlederen at de gir smerter og kan stoppe for urinen, eller gir blod i urinen. Nyresteinsanfall viser seg oftest ved sterke smerter i ryggen, et lite stykke over beltestedet. Smertene stråler ulidelig ned mot korsryggen og lysken, evt. ledsaget av kvalme og oppkast.
Opplever du blod i urinen, om så bare en eneste gang, må du alltid søke lege. Ved mange lidelser er blod i urinen det første symptomet, også selv om det kun er et enkelt tilfelle.
Stein og grus kan utmerket passere uten symptomer, som de gjorde i Bentes tilfelle, hvor symptomene har vist seg i form av gjentatte urinveisinfeksjoner, hvorpå hun fikk målt mye kalsiumoksalat i urinen.

Kosten

Visste du at om du har for mye kalsiumoksalat i urinen, så er det mange ting du kan gjøre for å redusere det?
 
For Bentes vedkommende er hun storspiser av sjokolade, fordi det kvikker henne opp når hun er trøtt, men fremdeles har mange gjøremål igjen i dagens løp. Hun har alltid lommene fulle av nøtter og mandler, fordi hun ikke alltid rekker å spise ordentlige måltider. Ikke minst fordi hun ikke alltid liker kvaliteten på den maten som er å få fatt på der hvor hun befinner seg i arbeidssammenheng.
Hvis du har lett for å danne stein er nettopp sjokolade, nøtter og mandler på listen over forbudte matvarer i større mengder.
 
Bente føler seg aldri tørst. Hun sier at det ofte er vanskelig å gå på toalettet, og evt. må avbryte midt i en kundesamtale, og hun kan ikke fordra vann. Jeg pålegger henne at hun må drikke vann av god kvalitet, og ca. 2 liter daglig. Hun kan lage seg en vannflaske med 2 liter vann og putte litt sitronsaft i vannet, så smaker det deilig, og saften fra sitronen gjør godt.
 
Videre ber jeg Bente om å unngå rabarbra, rødbeter, jordbær, og kli, og kun drikke meget sparsomt av kaffe og te samt kakao. Bente elsker sin kaffe, så vi blir enig om 2 kopper daglig.
 
Bente er nesten vegetarianer, mens kjøttetere med nyrestein må især passe på med de røde biffene og for mye alkohol. Når du drikker alkohol, så sørg for å få et glass vann etter hver drink.
 
Sukkerholdige matvaremidler og mat med hvitt mel, f.eks. pasta, kaker, hvit ris samt brus er også på listen over forbudte emner. Men det er heldigvis ikke noe problem for Bente, som er meget helsebevisst.
 
Dog kan hun godt ta seg en cola når hun er veldig trøtt. Det er gjort undersøkelser som viser at nettopp cola kan medvirke til nyrestein. Det er forskere som har påvist at 2 liter cola daglig kan endre urinsammensetningen i negativ retning. Bentes forbruk av cola er meget begrenset, så det er ikke noe stort problem tror jeg.
 
Utover ovenstående forbud anbefaler jeg et daglig inntak av en masse grønne grønnsaker.
 
I tillegg til vann kan det anbefales å drikke tranebærsaft, helst den uten sukker, et par kopper daglig med te av løvetann og persille, samt ca. 3 kopper daglig med te av brennenesle. Bente svarer at hun ikke kunne fordra hverken vann eller urtete, men at hun har besluttet seg for å lære å like det.
Du kan evt. lage deilige smoothies med forskjellige grønnsaker, f.eks. gulrøtter, grønn kål, agurk og selleri. Selleri inneholder riktignok litt oksalsyre, men er samtidig en gedigen nyre-renser med sitt høye innhold av kalium. Husk også gjerne massevis av god frukt. Det sukkeret som man finner i frukt, er kun nyttig.
 
Av oljer er det godt å bruke olivenolje, valnøttolje og linfrøolje.
 
Bruk meget gjerne et par fulle spiseskjeer med lecitin granulat til å drysse over din salat eller frokost. Lecitin inneholder bl.a. kolin, som er viktig for dine nyrer. Lecitin smaker søtt og godt.

Kosttilskudd

Jeg blir enig med Bente om å endre hennes kosttilskudd etter hennes nåværende situasjon.
 
• Til de tilbakevendende infeksjonene anbefales hun et kjent produkt som inneholder en kombinasjon av en plante ved navn Androghraphis paniculata, som sammen med planten russisk rot hjelper ved infeksjoner og styrker ved tretthet. Det har vært flere placeboforsøk, som viste midlets gode virkning.
• Da Bente har fått flere sterke behandlinger med antibiotika, må hun, etter min mening, finne noen gode probiotika for å få orden på tarmfloraen. Det regnes med at ca. 80 % av immunsystemet stammer fra tarmsystemet.
• Mange forskere arbeider med sammenhengen mellom et godt og sterkt hjerte samt tarmsystemets innflytelse på hjernen.
• Jeg anbefaler henne å ta probiotika i en periode på minst 8 måneder.
• Bente arbeider nesten alltid under stress. Derfor råder jeg henne til å ta et B-vitaminprodukt som er lett å oppta, og som forblir i kroppen og arbeider der.
• Vitamin B6 ca. 50 mg må tilføres det vanlige B-Vitaminet. Mangler B6 kan det lettere dannes kalsiumoksalat i nyrene.
• Magnesium ca. 600 mg daglig, som også er lett å oppta.
• Kalsium med vitamin D3. For lite kalsium og magnesium kan øke dannelse av nyrestein. Sørg for å få begge produktene i god kvalitet.
• Resium er opprinnelig et spansk urtemiddel som virker på både nyre og gallestein. Sammen med endring av livsstilen kan resium være med på både å forebygge og lindre nyresten.
 
Ovenstående er kuren som jeg anbefaler Bente. Jeg blir glad når hun etter et par uker sender meg en mail hvor hun skriver at hun har fulgt kur og anvisninger, og har det mye bedre. Hun bestemmer seg for å følge kuren litt lenger.

Annet

I andre tilfeller kunne jeg evt. ha tilført et par produkter, f.eks. mineralet silika, som også kan hjelpe for å bryte ned nyrestein.
A-vitamin er også viktig. Hvis det mangles A-vitamin økes tendensen til nyrestein. A-vitamin er bra for slimhinnene og styrker dem.
C-vitamin må heller ikke mangles. Det er en myte og en bløff at C-vitamin kan medvirke til nyrestein. Mangler du C-vitamin, kan kroppen ikke danne aminosyren cystein, men danner i stedet cystin, som kan utfelles som stein.
Har du først en gang hatt nyrestein, kommer det dessverre ofte tilbake.
En forebyggende kur eller livsstil kan være å ta 1 spiseskje eple-eddik i et glass kaldt vann daglig.
Behandlingsformer som kan hjelpe for å fjerne giftstoffer er soneterapi, akupunktur og lymfedrenering.
 
Den gamle Vogel skriver i sin bok fra 1980 at nyrene belastes riktig mye av vår moderne livsstil og som følge av sivilisasjonens kost.
Han går særlig til angrep på det hvite sukkeret som en stor belastning for nyrene. Han beskriver å ha opplevd at nyresmerter ofte forsvant når alle former for sukker ble unngått.
Om du har tendenser til nyrestein, så fortell det til din terapeut og be vedkommende om å starte meget forsiktig.
Det er flere homøopatiske midler som kan være gode ved nyrestein. Har du tenkt å prøve homøopati er det viktig at du finner en homøopat som er både velutdannet og erfaren.
Selv om salt er viktig, så bruk det med måte.
Er du sengeliggende, så vær oppmerksom på å innta tilstrekkelige mengder med vann.

Få lange og vakre øyenvipper

Firmaet bak 4longlashes har her produsert et virkelig effektivt vippeserum som jeg har testet i løpet av det siste halve året.

Mine vipper har blitt markant lengre og fyldigere ved bruk av dette fantastiske serumet hver kveld.
 
Produktet inneholder serumet Bimatoprost som virker stimulerende på hårvekst.
En gjennomsnittlig øyenvippe lever kun i 3 til 6 måneder og deretter faller den ut.
Dessuten vokser den kun i de første 30 dagene.
Bimatoprost påvirker aktivt under hele livssyklusen og stimulerer derfor veksten og antallet av øyenvipper.
Long4lashes påføres en ren hud, gjerne om kvelden.
Den legges på som en usynlig eyeliner i kanten av øyet og opptas hurtig i huden.
 
De første fire ukene så jeg ikke egentlig en forskjell, men så skjedde det noe og vippene ble bare flottere og flottere hver uke deretter.
 
Serumet skal bare ha tid til å påvirke vekstfasene.
Firmaet bak anbefaler at man påfører vippeserumet hver dag i opptil 4-6 måneder for å oppnå så godt resultat som mulig, og deretter kun påfører det et par ganger i uken for å vedlikeholde de vakre vippene.
Før jeg prøvde 4longlashes hadde jeg også prøvd ut andre merker, men ikke med så godt resultat som dette produktet. Jeg hadde litt problemer med at det klødde og svidde i huden og øyet når jeg påførte dem, og prisen var absolutt heller ikke billig. Mange av mine kunder i klinikken gjenkjenner dette problemet.
Bak 4longlashes står et profesjonelt firma som også forsker mye på hudpleie, og deres produkter skaper flotte resultater.
 
Er du interessert i å høre mer om 4longlashes og seriens kremer så kontakt meg vennligst på 610716048, Nana Norrbom.

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29