Påmelding nyhetsmail

Kvinners liv

En av tidenes mest kjente danske forfattere og journalister, Lise Nørgaard, fylte 100 år i dag den 14. juni 2017. Jeg sitter og skriver disse ordene på dagen, og hva kan være et mer aktuelt tema å skrive om enn kvinners liv.
 
Lise Nørgård er særlig blitt kjent som forfatteren til den etter hvert verdenskjente TV-serien Matador.
Lise Nørgård er en sterk kvinne. En av de tingene som hun personlig er blitt kjent for er hennes hjertesak om at kvinner selv er ansvarlige for å oppnå likeverdighet.
Hun er selv et godt eksempel, da hun fra tidenes morgen kjempet i sin familie og vant retten til å ta den utdannelsen som hun brant for - nemlig å bli journalist.
Lise Nørgård har i mange år vært et av mine forbilder, for å jobbe med det som jeg brenner for, i stedet for å gå den tradisjonelle veien, som forventet.
Som vist på bildet har jeg nylig sett en skulptur, som etter min mening, sterkest mulig uttrykker kvinners styrke og kraft.
Skulpturen står i Zona Hotelera i Cancun i Mexico. Min venn viste meg den under mitt siste besøk samtidig som han fortalte om kvinners styrke, levendegjort gjennom en historie fra hans barndom om sin bestemor, som han delvis er vokst opp hos.
Bestemoren var med hele barneflokken på fem akkurat flyttet inn i en boligblokk som var forbeholdt soldater og deres familier. Bestemorens mann var nylig blitt eks-soldat, og hadde dermed mistet retten til en leilighet i boligblokken.
Derfor skulle bestemoren kastes ut. Politiet troppet opp med skarpladde maskinpistoler og håndjern for å jage familien ut. Bestemoren, som var en fryktinngytende stor kvinne som alltid gikk med et forkle som bar preg av flittig bruk, hadde favnet alle barna bak seg, mens hun rev opp blusen sin foran betjentene og ropte at de bare skulle skyte henne her foran alle barna, for hun skulle i hvert fall ikke flytte noen steder.
Betjentene sto litt rådville foran denne martyren, men etter en liten diskusjon forsvant de fredelig vekk, og familien bodde lenge i leiligheten.

Livet fortsetter

Det viktigste for verdens avkom er at livet fortsetter. Derfor tildeles hunnkjønnet en utrolig styrke og utholdenhet.
I dag avspeiler kvinners liv fremdeles utrolig mange fasetter, avhengig av hvor på jordkloden du lever, og hvilke betingelser du vokser opp under.
Jeg er født midt under krigen og kvinners liv den gangen og nå har endret seg en del. Jeg kommer fra et hjem hvor likeverdighet var en selvfølge.
Dessverre er likeverdighet ikke fulgt opp med bevissthet om hva likeverdighet er når det gjelder likestilling og lik lønn.
Kvinners liv i dag krever fremdeles enorme krefter. Jeg er selv vokst opp i en tid hvor kvinnens naturlige arbeidsplass når hun var blitt gift var i hjemmet. Jeg var personlig ganske uegnet til den arbeidsplassen, og hatet den av hele mitt hjerte.
Men heldigvis ble det en stor utvikling i de kommende årene. Årene ble mer krevende og utfordrende, men allikevel ytterst spennende. Utover det å være mor og hustru åpnet det seg dører, hvor det ble gitt muligheter for å studere, få forskjellige utdannelser, og å delta i et arbeidsliv på det området hvor du hadde dine evner og interesser. Fremdeles ikke helt likeverdig og likt lønnet, men dog godt på vei. Og for å bruke Lise Nørgaards ord: "La være å klage, men jobb i stedet for å oppnå lik lønn".
 
Når jeg i stille stunder sitter og filosoferer litt over kvinners liv slik som det er i dag, vil jeg helt klart ikke bytte det ut med hvordan det var for sytti år siden, men jeg kan gjerne bli andpusten når jeg tenker på hva ikke bare omverdenen, men også kvinner, forventer av seg selv.
Vi skal ha utdannelse, være på arbeidsmarkedet, og vi skal føde barn - selv om mange arbeidsgivere ikke liker at de ansatte blir gravide, da det forstyrrer gangen i arbeidet.
Vi skal være gode og engasjerte foreldre selv om vi ikke har mange daglige timer sammen med barna, og i de fleste av døgnets timer påvirkes barna utenfra. Vi skal delta i diverse foreldremøter, sørge for å ha fritidsinteresser, holde oss faglig oppdatert, følge med i verdenspolitikken, holde kroppen sprek, slank og veltrent, være oppfinnsomme og flotte elskerinner for våre partnere, sørge for at familien får sunn, økologisk mat, osv.

Kosttilskudd

Kvinners liv er spennende og utfordrende. For å leve livet og følge med i hverdagen på den beste måten kan det være til stor hjelp med forskjellige kosttilskudd, uavhengig av hvor du er på skalaen når det gjelder utfordringer, arbeidsoppgaver og alder. Etter min mening inneholder ikke vårt kosthold tilstrekkelig med vitaminer/mineraler, oljer, osv.
Min generelle anbefaling lyder som følger:
· Multivitamin/mineral av god kvalitet. Er du vegetarianer så sørg for å få et tilskudd som er beregnet for vegetarianere.
· D-vitamin. Hele verden synes å mangle D-vitamin, som er så viktig for vårt skjelett og benstamme, immunsystem, m.m. Jeg bruker selv 100 mg daglig. Husk å kjøpe D-vitaminer i form av olje, da D-vitamin krever olje for å tas opp i kroppen.
· Evt. ekstra tilskudd av B-vitaminer. En stor andel av mennesker i den vestlige verden mangler B- vitaminer.
B-vitaminer er livsviktige for oss, og hjelper bl.a. til med å håndtere vårt daglige stress. Ingeniør Okholm skrev en gang i en av sine bøker at selv en rotte kunne bli alkoholiker, hvis den manglet B-vitaminer. B-vitaminer er vanskelig å overdosere, da de er vannoppløselige.
· Omega-3 oljer. Her synes jeg personlig best om Krill-oljer, som stammer fra lyskreps og samtidig inneholder litt Astaxanthin, som er en sterk antioksidant som virker godt på immunsystemet.
En forholdsvis ny type omega 3 som stammer fra alger har kommet på banen. Jeg synes at det er en spennende nyhet, og har selv tatt dem i noen måneder og følt at de har gjort meg godt. Er du vegetarianer eller veganer kan disse nye kapslene være et godt valg.
· Et ekstra tilskudd av kalk og magnesium av høy kvalitet kan være en god ide.
· Vil du gjerne styrke ditt immunforsvar, foreslår jeg et tilskudd med Astragalus fra planten astragel. Det styrker immunforsvaret, hjelper nyrer og kretsløp, samt at det hjelper mot trøtthet. Visse eksperter mener at den også kan være livsforlengende. Jeg har selv tatt det over en periode, og mitt immunforsvar, sammen med resten av kroppen, er i god form. Sørg for å få et anerkjent produkt av rimelig styrke.

Kosten

Tilrettelegg din kost slik at den blir så sunn som mulig, med masse grønnsaker og frukt. Husk også at det skal være plass til å boltre seg med litt av det usunne. Hvis man holder seg alt for fanatisk til det sunne, ser man ofte at folk går totalt amok og hiver innpå diverse hurtigmat, m.m. – kanskje over lengre tid. Prinsippet med 80 % sunn mat med rom for 20 % utskeielser har jeg sansen for. Også av hensyn til barna. Har barna hjemmefra kun vært vant til å få servert sunne matvarer, risikerer du at de sluker alt det usunne de kan slippe unna med når de er ute av syne. Min egen datter var et virkelig godt eksempel. Hun elsket søtsaker, men pedagogisk som jeg var som helsepleierske, ga jeg henne et eple på de dagene hun maste om slikt. Hun takket høflig for eplet og gikk deretter over til naboens barn og solgte eplet for en pose vingummi av verste kvalitet!
Har du en familie å ta deg av, kan det være en god ide med en matplan for en uke om gangen, og likeledes nøye deg med å handle inn for en uke om gangen. Grønnsakene kan klargjøres og legges i kjøleskapet.
Kjøp så langt mulig økologisk. Kan det ikke la seg gjøre, så ikke få panikken. Det er også mye næring i vanlige grønnsaker og frukt.
Mange barn og menn hater salat og grønnsaker. Hvis du som husmor står ansvarlig for maten, kan diverse smoothies lure de sunne tingene inn i familien.
De fleste kvinner har et uimotståelig behov for noe søtt på ettermiddagen. Sørg for å få behovet for det søte dekket av litt mandler, nøtter, frukt eller litt mørk sjokolade, før du går helt berserk med lakris eller annet snop.

Aksept av oss selv

Jeg har i mange år, mer eller mindre bevisst, vært påvirket av magasinene og medias meninger og publisering av kvinne-idealet.
Det ble heldigvis tatt opp til en kraftig revurdering på min siste ferie til Cancun, da min venn kom inn i rommet da jeg etter å ha badet gikk uten klær og luft-tørket i den milde brisen fra balkongen.
Full av beundring og med stjerner i øynene utbrøt han begeistret at jeg var vakker, som i et bilde av Rembrandt. Ettersom jeg ikke kjenner noe særlig til Rembrandts malerier, måtte jeg jo en liten tur på nettet for å finne ut at Rembrandts kvinneidealer lå langt borte fra de offisielle, med rynkede armer, små bryster, og litt hengemager. Så vidt jeg erfarte, er modellene på maleriene vanligvis hans kone.
Men kvinnen på bildene så ut til å være glad i seg selv, og utstrålte en sjarm full av selvtillit.
Det som jeg nevner her har dratt min selvtillit i den gode retning, slik at jeg her i sommer viser meg i korte armer til tross for rynkede mormor-armer – og jeg har søren meg også funnet frem min bikini.
Allikevel mener jeg selvfølgelig at vi for å styrke vår helsetilstand, stadig skal sørge for å få god mosjon, og pleie oss selv på den måten vi finner best og har mulighet for.
 
Kikk innom til Anni's Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, hvor jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips om gode kosttilskudd.

Hvert ansikt har sin historie

Vi skal huske å være snille med kroppen vår og lytte til den. Det glemmer vi ofte, og den ene dagen glir over i den neste. Det er forbausende mange som har en hverdag med stress og smerter, som blir ignorert, eller lindret med smertestillende tabletter.
Med våre etter hvert tre års erfaring med Medisinsk Termografi har vi møtt mange klienter med alle mulige utfordringer. Denne måneden ser vi på tre vidt forskjellige ansikt med hver sin historie. Men først vil jeg bare gi en kort forklaring på hvordan termografi virker.
Når vi gjør en Medisinsk Termoskanning av kroppen kan vi ved hjelp av varmen se hvor det er betennelse, skader og redusert funksjon i kroppen, og vi får også et bilde av hvor stort område det dreier seg om. Kroppen er nemlig smart. Er det problemer et sted, sender den mer blod til området for å reparere skaden. Den økte blodgjennomstrømningen gir varme, og det ser vi ved muskelskader, betennelser i ledd, organer eller kjertler.
8 graders forskjell på hvit og mørkeblå - hvit er varmest.
De tre eksemplene er tilfeldig valgt, og avspeiler hvordan en medisinsk termografi kan se ut, uten at det er umiddelbare symptomer, skader eller smerter i ansiktet.
Den første hadde hyppige mavesmerter, tung pust, halsbrann, vondt i hoften, og innsnevrede blodårer ut til hender og fingre, de såkalte hvite fingre.
Den andre hadde vært ute for et trafikkuhell for 20 år siden, hvor hun fikk et bekkenbrudd, som resulterte i daglige smerter i ryggen og ned i benet, samt forstoppelse og hyppige blærebetennelser.
Den tredje ville ha en helsesjekk, tilsvarende det at hun kjørte sin bil til service hvert år for sjekk av bremser, motor, skift av olje, filtre, viftereim, m.m.
 
Ansigt foto1

Foto 1 viser varme i høyre side av munnen, noe som tyder på mild irritasjon/infeksjon i en tann, muskelspenninger i pannen, hals og nakke.
 
 
Ansigt foto2
Foto 2 viser varme i begge sider av munnen - mest høyre, som er infeksjon i en tann, eller irritasjon av tannkjøttet på begge sider av munnen. Vi ser også muskelbetennelse i pannen, mest høyre side, og på fremsiden av halsen.
 
 
Ansigt foto3
Foto 3 viser både infeksjon i en tann og bihule-betennelse. Varmen over nesen og rett mellom øynene er tegn på bihule-betennelse. De to røde ”kanalene”, som går fra munnen og ned under haken er lymfesystemet, som jobber ”overtid” på grunn av infeksjonen og bihule-betennelsen. Lymfesystemet er en del av immunforsvaret, og her ser vi at det virkelig jobber.

Felles for alle tre klienter var at vi fant uventet ”skjult betennelse” i deres ansikt. Ytterligere matchet det nivået av betennelse de hadde i ansiktet, med deres betennelse i kroppen, dvs. at jo mer betennelse i ansiktet, desto mer i kroppen.
Vi fant også infeksjoner, skader og nedsatte funksjoner andre steder i kroppen, tilsvarende deres historie.
Poenget er at jo mer infeksjoner, jo flere skader eller reduserte funksjoner vi går rundt med, jo mer jobber hele ens immunforsvar på overtid. Dvs. problemer i fordøyelsessystemet kan vise seg i økt betennelse i gummer og tenner, ryggproblemer ses i nakke, kjeve og panne, kneproblemer avspeiles i bihulene. De forskjellige organsystemer påvirker hverandre og henger sammen i en helhet.
Hvis vi går og plages med noe over lengre tid, er det ofte flere infeksjoner i kroppen - akkurat som vi ser med de tre klientene her.
Om vi griper fatt i et ”hjørne” forbedres hele kroppen
Sørger vi for å spise og drikke riktig for å styrke og bygge opp vårt immunforsvar er vi på rett vei. Spesielt er det viktig at vi lærer å lytte til vår kropp, og kjenne etter på hva som gjør oss godt. En måte å gjøre det på er å kjenne etter på hvordan vi har det rent energimessig, når vi har spist eller drukket noe. Vi skal jo gjerne få mer energi og overskudd av det, og ikke føle oss trette, tungpustet eller ha halsbrann. Det er utrolig hvor hurtig det kan skje en forandring når vi drikker rikelig med vann, får grønne smoothies eller juicer, bedriver litt mosjon, får vitaminer og mineraler, forskjellige kost-tilskudd, går i sauna, får foretatt den årlige tannlegesjekken, driver med yoga, får massasje... Det er riktig så mange ting vi kan gjøre, og jeg vil anbefale å starte med de to eller tre ting som passer best.
Det fine er at disse ”små” endringene i livet virkelig kan utgjøre en forskjell og kan komme infeksjonene til livs. Ansiktet avspeiler hele kroppens tilstand, og det kan hurtig ses en forbedring ved oppfølgning.
Våre tre klienter har nå satt i gang med livsstilsendringer, og vi gleder oss til å følge dem.
 
Vel møtt i termografien - vi gleder oss til å se deg!
www.vitafakta.es

Tannbleking hjemme eller hos tannlegen?

Mange synes det er mer behagelig å bleke sine tenner i løpet av en time hos tannlegen, og dermed slippe å gjøre det selv hjemme. I denne artikkelen vil jeg gå kort gjennom fremgangsmåten for begge behandlingene, samt gjennomgå fordelene og ulempene.
 
I forkant av alle tannblekinger er det meget viktig at en tannlege undersøker
tennene. Karies må behandles og leges før man kan bleke. Tennene må rengjøres, og all tannstein og misfarginger må fjernes. På vår klinikk fjerner vi misfarginger meget effektivt med Airflow (natriumbikarbonat-pulver), luft og vann.
I forkant av hjemme-bleking tar man avtrykk av tennene i overkjeven og underkjeven. Av disse avtrykkene lages skinner som du anvender med blekings-gelé i 4-6 timer daglig (hjemme).
 
Fordelene med hjemme-blekingen er:
-du kan bleke tennene til du oppnår ønsket resultat (maks. 10 dager)
-du beholder skinnene og kan gjenta behandlingen når du vil (du trenger
kun å kjøpe mer blekings-gelé).
Ulemper:
Du bør unngå mat og drikke med sterke
farger i perioden du bleker og helst 72
timer etterpå.
Tennene kan ise og gi problemer om du
har blottede rothalser/ kuleformede
defekter. Disse bør i så fall behandles
først. Daglig fluorskylling anbefales.
 
Tannblekingen på klinikken tar ca. 1,5
time. Først beskytter vi tannkjøttet ettersom
“klinikk-gelé” er sterkere enn
“hjemme-gelé”. Tennene dekkes med gelé og belyses med UV-lys som aktiverer og effektiviserer blekingsprosessen. Etter 10 minutter skylles all gelé bort med vann, og prosedyren repeteres 3-4 ganger. På vår klinikk har vi en nano-sealer “Brilliant Smile”, som påføres etterpå for at du i prinsippet skal kunne spise og drikke hva du vil umiddelbart etterpå, uten at tennene påvirkes negativt av den grunn. Om du har ømfintlige tenner kan de ise litt den samme dagen du blekte dem.
Dagen etter er de som normalt igjen.
Eventuell smerte fjernes med smertestillende medikamenter om det blir for påtrengende.
 
Fordelene med klinikk-bleking er at du får et hurtig resultat om du har “lett-blekte” tenner. Om du velger nano-sealeren kan du spise og drikke hva du vil etter behandlingen.
Ulempene:
Når du vil bleke tennene igjen, må du
også betale på nytt.
Om dine tenner er vanskelig å bleke kan det være en risiko for at de ikke blir så hvite
som du ønsker å få dem. Du kan da være nødt til å komplementere behandlingen med hjemme-bleking.
 
Det er veldig vanskelig å forutse hvor hvite
noens tenner kan bli, og hvor lenge det vil vare. Har man aldri hatt hvite tenner kan
det være vanskeligere. Om en tann har blitt
misfarget etter en rotbehandling må en såkalt intern bleking foretas i stedet. Hvor lenge det varer påvirkes selvsagt av hvordan du tar vare på dine tenner i ettertid, og hvor ofte du går til tannlege/tannpleier og fjerner tannstein og misfargninger.
Rødvin og te er de største årsakene til misfarging.
Lykke til og glem aldri å le og smile!
 
Varme sommerhilsener
Tannlege Christina Radics
Nordic Dental Centre

Bodytalk - om livet, når det gjør vondt

Udefinerbare smerter, smerter uten kjente årsaker og smerter som tilsynelatende er immune overfor smertestillende medisin – slik er den typiske innledningen på en samtale med en ny klient på min klinikk. I mangel av noe bedre stilles ofte en diagnose for bare å stille en, kan man få inntrykk av, og en slik diagnose kan være: gikt, slitasje, fibromyalgi, nakkesleng ... Ut fra mitt syn er alt sammen symptomer på at noe er galt - og ikke årsaken til smertene.
I noen tilfeller følges smertepraten av en oppramsing av en lang rekke problemer med barn, ekteskap, økonomi, brutte familiebånd og slitte vennskap, sex, jobb, søvnløshet, allergier, etc., etc. Mens andre er overbeviste om at de lever i 100 % balanse med sine omgivelser og ikke opplever andre lidelser enn nettopp smertene.
 
Når jeg under BodyTalk-sesjonen beveger meg inn ”i sonen” der jeg helt frigjort av tankemønstre og overbevisninger om hva som er galt med klienten, dukker det ofte opp noe som ikke ser ut til å ha noen umiddelbar sammenheng med det problemet som klienten oppsøkte meg med. Det er ofte snakk om noe svært dyptliggende; erindringer eller fangede følelser, som er lagret i den svært tilgjengelige underbevisstheten.
 
Et eksempel er en kvinne som i mange, mange år har oppfattet det hekseskuddet hun fikk etter en bilulykke som en diagnose, en kronisk tilstand av smerter i først og fremst nakke og hode, men med masser av tilstøtende smerter ut i armene, nedover i kroppen og ut i bena. Hun har bygget opp et enormt pilleforbruk og mottatt et hav av behandlinger. I sesjonen dukket det først opp et virus som hun ikke var klar over at hun hadde i kroppen. Etterfølgende skulle det vise seg at den i årevis hadde vært skyld i forhøyet kroppstemperatur med nedsatt velvære som følge, samt hevelser og rødme ved både tå- og fingernegler. Det var først da disse symptomene forsvant to uker etter sesjonen at hun satte fokus på dem. Nakkeslengskadene hadde fått lov å fylle alt sammen.
 
Senere i sesjonen kommer det opp en Aktiv Hukommelse. Denne teknikken er den mest direkte veien til de bevisste og underbevisste tankemønstre og overbevisninger som kan være roten til symptomene, helbredelsestilstander og sykdommer i vårt KroppSinnÅnd-kompleks.
En aktiv hukommelse lagres med en følelsesmessig ladning. Det skjer når vi ikke får behandlet det følelsesmessige innholdet av en gitt opplevelse. Underbevisstheten fastholder rett og slett erindringen og kroppen lagrer den i musklene og bindevevet. En passiv hukommelse er derimot en vanlig, sunn erindring lagret i et ukomplisert hukommelsesmønster.
 
Mange smerter kan være kroppens måte å avlede fokus på, slik at vi ikke opplever følelsesmessig traume. Smertestillende behandling kan lindre på kort sikt, men symptomene kommer raskt igjen, medmindre det opprinnelige, følelsesmessige traumet og de underliggende tankemønstre er 100% løst opp.
De aktive hukommelser må altså nøytraliseres slik at de ikke lenger er skadelige for klienten, verken på det mentale eller det fysiske plan, men er sunne, passive hukommelser.
I dette tilfellet handler det om religion. Min klient er oppdratt av sterkt religiøse foreldre der skyldspørsmålet har spilt en svært stor rolle. Hele veien gjennom livet har hun enten følt skyld eller gitt andre skylden for dette og hint. En kjempebyrde, selvsagt - og så var hun ikke en gang klar over det ...
Etter to oppfølgende sesjoner var smertenivået så redusert at hun helt kunne droppe pillene, og nå har hun begynt på en ny jobb etter å ha vært ute av arbeidsmarkedet i flere år pga. smertehelvetet.
 
Hun skrev til meg:
Jeg har hatt stor nytte av BodyTalk: Fysisk, følelsesmessig, mentalt og spirituelt. Etter behandlingene har jeg ikke hatt en eneste forkjølelse, noe jeg ellers alltid har om vinteren. Jeg sover som en sten om natten, og våkner frisk og godt uthvilt om morgenen med en positiv forventning til dagen. Det er slutt på å føle at en ny dag truer der framme! Og det er heller ikke mer Stakkars meg! Jeg har gjenopptatt kontakten med min søster og arbeider med forholdet. Jeg har skapt noen gode grenser for hva jeg kan og vil. Er det virkelig meg?, tenker jeg av og til. Wow!
Min klient visste selvfølgelig godt at hennes barndom var kraftig påvirket av foreldrenes religiøsitet, men hun hadde ingen anelse om at de følelsesmessig, ubehandlede barndomserindringene hadde satt seg fast i kroppen og forsøkte å rope til henne via smertene.
Igjen: BodyTalk er ikke psykoterapi, så min klient behøvde ikke å snakke om hele sin traumatiske oppvekst med verken meg eller andre. I stedet lyktes det oss å fjerne følelsens ”støttepedagog”, og den aktive hukommelse ble gjort passiv.
Vil du bestille time til en session eller få mer informasjon om BodyTalk, er du velkommen til å ringe meg på tel. +34 607 62 91 06 - eller lese mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com.
Velkommen til BodyTalk Torreblanca!

Friske bryster

Denne måneden handler det om medisinsk termografi av bryster, og hvorfor det er viktig å skanne hele kroppen samtidig.

Medisinsk termografi viser ikke bare et bilde i øyeblikket, men en trend. I våre dager er det mer og mer fokus på forebyggelse. Mange er interessert i å gjøre en aktiv innsats for å forebygge en god helse, i kontrast til utelukkende å behandle og reagere ut i fra sykdom. Medisinsk termografi er et supplerende verktøy for å oppdage betennelser på et tidlig stadium, nydannelse av blodkar, åreforkalkning, sirkulasjonsbesvær, nerveforstyrrelser og skjulte skader.
 
Når vi snakker om friske bryster, er nettopp tidlig oppdagelse alfa og omega. Jo tidligere vi oppdager forandringer i brystvevet, desto hurtigere kan vi gjøre noe med det.
 
Her i klinikken har vi flere ganger funnet termografiske bilder med mistanke om brystkreft. Klienten ble sendt videre til ultralyd og evt. biopsi, for å avkrefte eller bekrefte mistanken. Mistanken viser seg i form av asymmetri, altså at det ene brystet er varmere enn det andre, som er tegn på nydannelse av blodkar eller tegn på forskjellig kjertel-aktivitet.
 
Hvit farge er varmest, deretter rød, oransje, gul, grønn og blå, som er det kaldeste. Det er åtte graders forskjell fra den hvite farge til den mørkeblå.
 
sunde bryster
På bildene her ses mistenkelig asymmetri. I høyre bryst er varmemønsteret utpreget annerledes enn i venstre, noe som avspeiler dannelse av nye blodkar, som skjer når en kreftsvulst har bruk for næring. Vi sendte pasienten umiddelbart til ultralyds-undersøkelse, som bekreftet svulsten. Hun fikk raskt time hos kirurgen, og fikk fjernet svulsten samme uken. Heldigvis ble den oppdaget tidlig, så det var ingen spredning av kreften.
 
En skanning av hele kroppen med spesial-bilder av bryst består av to skanninger: Den første på dag 0. Den andre etter minimum 90 dager. På denne måten får vi en basislinje. Kreftceller har det med å fordoble seg på ca. 90 dager – alt etter hvor aggressive kreftcellene er. Vi kan således holde et øye åpent i dette 90 dages vinduet, om det er forandringer. Er det ikke har vi en basislinje, og anbefalingen vil typisk være re-skanning etter 6-12 måneder, alt etter situasjonen. Er det forandringer, skanner vi igjen etter tre måneder, eller sender klienten videre til utredning.
 
Ofte fanger vi opp forandringer i vev (ikke bare i brystvev), tidligere med medisinsk termografi, sammenlignet med mammografi, røntgen og MR skanninger. Forklaringen finnes i at termografi måler temperaturen i vevet. Den stiger eller synker alt etter de fysiologiske forandringene, f.eks. økt blodgjennomstrømning ved betennelse eller nydannelse av blodkar, skader mm. Røntgenbilder, CT skanninger, mammografi og MR skanninger avbilder form og struktur, dvs. anatomiske forandringer, f.eks. svulster. I forkant av anatomiske forandringer ser man i de fleste tilfeller forandringer i cellefunksjoner, f.eks. mer varme ved nydannelse av blodkar. Det er derfor vår erfaring at termografi er et godt supplement til mammografi og ultralyd, når det dreier seg om bryst-helse.
 
Ingen screeningsformer eller skanninger er 100 % korrekt. Derfor er det en god ide å kombinere forskjellige metoder. Anvendes f.eks. mammografi alene, har undersøkelser vist at det er en del falske positive resultater, dvs. at det finnes svulster som ikke er kreftsvulster, og en del falske negative resultater, dvs. at kreftsvulstene ikke oppdages. Derfor anbefales typisk supplerende ultralyds-undersøkelse. Mange kvinner foretrekker å supplere med medisinsk termografi, som er uten stråler, kompresjon, berøring eller smerter sammen med ultralyd, når det handler om bryst-helse.
Flere med brystkreft velger å følge utviklingen i et behandlingsforløp med termografi.
 
En klient fikk påvist brystkreft. Legene anbefalte akutt operasjon, noe hun ikke kunne forstå og derfor valgte å utsette. Hun henvendte seg til oss, og vi begynte et intensivt forløp med basedannende kost, mosjon, og utrensning både fysisk og psykisk. Hun var blant annet med på vårt intensive kurs ”Reisen til ditt indre”, som handler om utrensning på flere plan. Se mer på www.vitafakta.es
 
Hver måned tok vi thermoskanning av hele kroppen og spesielle brystbilder, for å følge med på svulsten i brystet, samt den generelle betennelsen i hele kroppen. Faktisk avtok betennelsen i vev, bihuler, muskler, ben og tarmer, før vi kunne måle endringene i selve brystet. Etter tre måneder var hun til kontroll med ultralyd, mammografi og MR skanning, som viste en kraftig reduksjon av svulstens størrelse. Legene ga henne en ny time tre måneder senere. Vi følger henne opp med hyppige termografier av hele kroppen samt bryst, for å følge med på det generelle nivået av betennelse, som har så stor betydning for kroppens helse og er en indikator for syre-basebalansen og kroppens evne til å opprettholde et sunt miljø. Derfor er det viktig å skanne hele kroppen, sammen med spesialbilder av brystet.
 
Vi er så glade og takknemlige for å ha hjulpet henne til dette stadiet og videre fremover!
 
Hvis du ikke har lest våre andre artikler om termografi, kan du finne dem på vår blogg på www.vitafakta.es

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29