Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om å innta minimalt med karbohydrater, og da svært lite eller intet inntak av ris, pasta og brød.

Det Norske Magasinet møter dansk-norske Marlene Heldal, som er utdannet ernæringsfysiolog og så absolutt går mot strømmen; hun åpner i disse dager nemlig et skandinavisk bakeri, og slår et slag for sunn brødmat!

- Marlene, dette er spennende – du har jobbet med ernæring i en årrekke, og nå åpner du ditt eget skandinaviske bakeri, Pan Deluxe, i Benalmádena Pueblo. Vil du fortelle oss litt om din bakgrunn og hvordan idéen oppsto?
- Mer enn gjerne! Jeg har alltid vært glad i å bake, og jobbet mange år som ernæringskonsulent for Solbrød, et av de største bakeriene i Norge, som i 2013 fusjonerte med Baker Brun. Her jobbet jeg med produktutvikling, allergener og oppskrifter, og da hjelper det selvsagt også at jeg alltid selv har vært utrolig glad i å spise brødmat. Min utdannelse ved Universitetet i Bergen hvor jeg tok en mastergrad i «human ernæring» var også med på å forme mine synspunkt på brødmat, og da jeg flyttet til Spania i begynnelsen av 2014 med min norske mann og våre to barn savnet jeg raskt det å kunne gå ut og kjøpe et virkelig godt, tradisjonelt hjemmelaget brød av høy kvalitet. Jeg begynte derfor å bake brød hver dag selv for å dekke eget forbruk hjemme, og til våre to døtre Ronja og Celina, som går på Den Norske Skolen i Benalmádena, som vi bor i nærheten av. Noen venner spurte om jeg kunne bake til dem også, og ettersom flere sluttet seg til endte jeg opp med å levere inntil 200 brød, rundstykker, skillingsboller og mini-pizza hver dag, bare til familier og personer med tilknytning til Den Norske Skolen. Dermed ble en ny forretnings-idé født!
 
-Nå for tiden er det mange som kutter ned på brødmat, ris og pasta, og såkalte lavkarbo dietter er populære som aldri før. Som utdannet ernæringsfysiolog, hva er ditt synspunkt på det?
-Jeg synes at brød, bakverk, og det å ta seg en skive i dag har fått urettferdig mye negativ oppmerksomhet. Det er ingen tvil om at dersom man skal gå raskt ned i vekt, så kan en lavkarbo-diett være meget effektiv. Som ved så mange andre effektive dietter er det dog dessverre vanskelig å holde seg til dette strenge kostholdet over tid – ikke minst fordi både ris, pasta, poteter og brødmat er, og har alltid vært, en stor del av det tradisjonelle skandinaviske kostholdet. Fra gammelt av poteter og brødmat, og i nyere tid også ris og pasta. Personlig synes jeg det er langt viktigere å fokusere på mye av det andre usunne vi putter i oss hver dag, som f.eks. ulike tilsetningsstoffer, ferdigmat, mye salt, og ikke minst; altfor mye sukker, både ekte og kunstige søtningsmidler. Dersom man kutter ut eller begrenser inntaket av alt dette usunne, skal man slettes ikke ha dårlig samvittighet for å kose seg med de tradisjonelle skandinaviske brødskivene – vel og merke hvis man spiser brødmat av god kvalitet.
 
- Disken hos Pan Deluxe kommer ikke til å bugne av fristende kalori-kaker antar jeg?
- Nei, det gjør den ikke. Det kommer til å være mulig å bestille kaker til spesielle anledninger, både spanske og skandinaviske, men målsetningen til Pan Deluxe er først og fremst å produsere brød av ypperste kvalitet. Selvsagt skal man kunne kjøpe mange ulike typer brød, og den norske skillingsbollen og det danske rugbrødet blir også å finne i sortimentet. Så langt mulig vil jeg kun bruke lokale leverandører, og foruten meg selv vil det også være en eller to personer fra lokalmiljøet ansatt. Språket oss imellom på arbeidsplassen skal utelukkende foregå på spansk, og jeg håper også at mange av de spanske innbyggerne i Benalmádena får øynene opp for hvor viktig, og ikke minst velsmakende, det er med ferske, nybakte brød hver dag. Det er en spansk skole rett over veien, og vi har en terrasse i tilknytning til lokalet med en nydelig utsikt, så her kan man slå seg ned å ta en kopp økologisk kaffe og noe å bite i etter at barna er levert på skolen.
 
-Apropos økologisk kaffe; dette med økologisk mat er noe som stadig får nye tilhengere, og flere steder på Costa del Sol har det de siste årene dukket opp mange nye restauranter med fokus på økologisk mat. Vil ditt bakeri også følge denne trenden Marlene?
-I aller høyeste grad, men ikke fordi det er trend. I dagens samfunn hvor alt masseproduseres for at vi skal kunne kjøpe billigst mulig mat, og ikke minst for at alle ledd i prosessen skal tjene maksimalt, blir selve dyrevelferden ofte totalt nedprioritert. I tillegg brukes det store mengder med kunstgjødsel og giftstoffer for avlingene. Så langt mulig bør vi alle støtte økologisk matvareproduksjon, noe som jeg også er meget observant på med tanke på hva vi skal prøve å oppnå med Pan Deluxe, hvor vi så langt mulig vil benytte økologiske dyrkede produkter i fremstillingen av våre brødvarer. Transport er heller ikke miljøvennlig, så ved å bruke bare lokale leverandører reduserer vi både transportstrekningene og tiden – og dermed starter vi produksjonen med det aller beste utgangspunktet, helt ferske råvarer. Melet vi bruker leveres av en mølle i Coín, og eggene leveres av lokale, økologiske produsenter. Målet er etter hvert å bli 100 % økologisk, slik at vi kan sertifiseres som økologisk bakeri.
 
- Vi i Det Norske Magasinet har fått lov til å snike litt bak kulissene, og hadde gleden av å besøke lokalet til Pan Deluxe flere ganger i løpet av oppussingsperioden. Det ser fantastisk ut Marlene, med en super beliggenhet – hvordan kom du over disse lokalene?
- Vel, det var en lengre prosess, da jeg brukte lang tid på å bestemme meg for hvor på kysten vi skulle holde til. Fuengirola var en sterk kandidat, men til slutt veide hensynet til familien tyngst. Når den avgjørelsen først var tatt ble det enklere – vi bor nemlig litt lenger nede i bakken, bare 10 minutter fra bakeriet. En bakers hverdag starter jo meget tidlig – midt på natten vil mange påstå – og med to unge jenter i familien kan det være en fordel å være nært både skolen og hjemmet vårt.
 
Nå var vi i redaksjonen også så heldig å få lov til å teste Marlenes bakverk, og hele kurven du ser på bildet ble raskt fortært. Det smakte fortreffelig! Er det noen mulighet for at vi kan få kjøpt brød fra Pan Deluxe også i Fuengirola i fremtiden?
-Takk for komplementet - det håper jeg da skal være mulig ganske snart. Dersom bedrifter og foreninger ønsker en fast leveranse, så må vi selvsagt gjøre det vi kan for å levere også på andre steder langs Costa del Sol. Jeg eksperimenterer og utvikler oppskriftene selv, og med tiden er planen å dele oppskriftene på hjemmesiden, slik at også de som vi ikke når frem til kan bake selv hjemme. Sunn mat er for alle!

Vinos & Gourmet: Jul, mat og vin

Vi skandinaver har tradisjon for riktig god julemat og vi vil gjerne velge gode viner til den.

Det som vi spiser på julaften stiller store krav til vinene, og det er ikke hverken kalkunen eller ribben som byr på de store utfordringene, men derimot tilbehøret; rødkål, svisker, syrlige epler og karamelliserte poteter. Rødkål har en evne til å gjøre vinens smak metallisk, og de karamelliserte potetene nærmest lammer smaksløkene. Vi skal altså finne frem til de mer kraftige rødvinene, uten for skarp garvesyre. Vinen bør være tett med høy alkoholprosent, litt sødme og nok syre.
 
Hos oss er tradisjonen å starte med en velkomstsnack; spansk iberico-skinke og små kanapéer med laks - og derfor begynner vi vår julaften med bobler.
Det renser, og gir plass til den fete julematen som kommer etterpå.
Ruinart Blanc de Blanc (betyr: Laget utelukkende på grønne druer - her 100 % Chardonnay). Den koster 58 €, og det er den verdt!
Vinen har en super, gylden farge med et vakkert "spill", samt en fin og vedvarende mousse.
Nesen er ren og intens med varme, rike noter av pasjonsfrukt, pære og røkt kjøtt, med lyse krydderier i finishen.
Smaken er meget bløt og harmonisk med noter av honning og mineraler, også i den behagelige, lange og vedvarende ettersmak.
Ruinart Blanc de Blanc er fremstilt av en blanding av 100 % premier crus Chardonnay-druer fra den beste av de seneste årgangene, og er absolutt en av mine favoritter innenfor fransk Champagne. Det er en Champagne som med sin friske aroma, livlighet og renhet er en kombinasjon av alt det gode fra Chardonnay-druene.
Vi skal ha andestek på julaften - med alt hva som hørere med, men de siste par år har vi feiret jul sammen med min vidunderlige venninne og hennes familie, som alle liker ribbe, så nå får vi ha begge deler.
 
vinosoggourmet1

Julevinen anno 2017

Tierras de CAIR (Ribera del Duero) er laget på 100 % Tempranillo høstet fra over 60 år gamle vinstokker. De står i en undergrunn av kalk, leire, sand og småstein, som gir den mineralske smaken til vinen. Den lagres i 24 måneder på nye franske eiketrefat og deretter i 18 måneder på flasken. Tierras de CAIR har en flott, mørk, dyp rubinrød farge med lilla kant. Duften har toner av sedertre, engelsk lakris, mørke bær, bitter sjokolade og krydder. Smaken er meget kompleks med et velde av frukt- og krydderinyanser (nelliker, muskatnøtt). Den utvikler seg flott i glasset, og kan derfor med fordel helles på karaffel en time før servering. Perfekt til det sure og søte. Pris hos oss: 35 €.
 
Les Terasses fra D.O Priorat - laget av Alvaro Palacios, en av Spanias mest anerkjente vinmakere.
Vinen kommer fra forskjellige parseller på meget bratte skrenter med perfekt eksponering i forhold til solen. Utbyttet er lavt, og resultatet er tilsvarende intenst med masser av kompleksitet og konsentrasjon uten å gi avkall på opprinnelsen. Alt håndplukkes naturligvis, 30 % Grenache Noir, 5 % Cabernet Sauvignon, 5 % Syrah og 60 % Carignan med 12 måneders lagring på franske eiketrefat. Vinen tappes på flaske uten filtrering. Meget mørk og intens vin med en duft av mørke kirsebær, lakris og mineraler. Smaken er saftig med masser av modne tanniner og en lang vedvarende ettersmak. Kan kjøpes for 32,50 €.
 
Rivetto's Barbera D'Alba Loirano Soprano er italiensk og laget av 100 % Barbara-druer fra Piemonte regionen.
Alle druer håndplukkes og lagres i 24 måneder på 225 liters franske eiketrefat og deretter 12 måneder på flasken. Det gir en stor, elegant og klassisk Barbera av beste kvalitet, som passer glimrende til julematen. En muskuløs, men vakkert utskåret Barbera med dyp mørk kirsebærfarge, aroma av mørke kirsebær, full av ekstrakt, konsentrert med bløte, fløyelsaktige tanniner. Server den ved 16º. Den koster 38,25 €.
 
Termanthia fra DO Toro - hvis man vil spandere litt mer. De klimatiske forholdene i området er dramatiske, med meget varme somre og kalde vintre. Den årlige nedbørsmengden går sjeldent over 400 mm. Sommerens varme dager avløses av kalde netter, og dette er en av faktorene som bidrar til vinenes kompleksitet. Vingården Bodega Numanthia-Termes har marker på̊ den sydlige siden av Duero-elven, helt ned til elvebredden. Naboskapet til vannet er den viktigste årsaken til de helt spesielle gunstige jordbunnsforholdene, som muliggjør den enorme kompleksiteten som druene er i besittelse av. Markene ligger forholdsvis høyt, ca. 700 meter over havets overflate, de gjødsles økologisk, og vinstokkene er mer enn 150 år gamle. I dag gir de gamle stokkene nesten ingen frukt. De få druene det blir til er derfor av usedvanlig høy kvalitet. Alle drueklasene sorteres for hånd, og kun de best modnede blir til vin. Etter en slik ekstrem selektering blir det kun nok vin igjen til å kunne fylle 4000 flasker. Termantia er en stor vin med dyp lilla farge. Kraftig duft av mørke frukter som solbær og bjørnebær, kombinert med lakris, trøffel, balsámico, muskatnøtt og sort pepper. Smaken er fløyelsaktig rund og lekker med bløte tanniner. En av de 4000 flaskene kan bli din for 185 €.
 
Til desserten, altså riskremen, trenger vi en vin som ikke er for tørr. På den andre siden skal vi ta høyde for både den søte og syrlige kirsebærsausen, og den fedmen som kommer fra fløten.
 
Velg en Tawny portvin fra produsenten Ramos Pinto. Den passer fint til vanilje og mandler. Eller en Ruby fra samme hus, som er fruktrik og god til kirsebær. Begge koster 12,95 €.
 
Foretrekker du bobler, så velg en Moscato D'Asti. Den er delikat sødmefull. Herlig frisk og perlende. Vår produsent Rivetto fra Piemonte i Italia lager en av de beste vi har smakt, og den koster 11,95 € per flaske.
 
Med disse gode rådene ønskes alle Det Norske Magasinets lesere en gledelig jul og et godt nyttår fra Birdie Vinos!

Den tradisjonsrike danske julaften – perfekt også for nordmenn!

Vi leverer fortløpende gode oppskrifter, tilpasset årstidenes temaer og friske lokale råvarer, som dere kan trylle med hjemme i deres kjøkken. Nå er det snart jul igjen, og det kan være krevende for selv den mest iherdige husmor. Unngå jule-stress, innkjøp av spesielle råvarer og de mange timene i kjøkkenet. Bruk i stedet tiden på julehygge sammen med venner og familie, og la oss gjøre alt forarbeidet for deg.
Bestill en samlet pakke til juleaften fra Chili Gourmet Catering, som leveres hos deg den 24/12, klar til oppvarming og servering. Tradisjonen tro består menyen av forhåndstilberedt dansk andesteik og ribbesteik, anismarinerte appelsiner, gammeldags rødvinssaus, små lekre brunede poteter, hvite poteter, fynsk agurksalat, epler fylt med ripsgelé, hjemmelaget rødkål, ris a la mande og kirsebærsaus, samt mandelgave til den heldige. Menyen leveres til minimum fire personer, og koster 38 € per person.
Husk at vi også kan levere hjemmelaget og smakfull gløgg, lekre småkaker, og marsipankonfekt.
Julaften samt nyttårsaften er de to eneste dagene i året hvor vi leverer denne form for 'ut av huset' - resten av året er det alltid en kokk med på alle våre cateringer, som følger maten helt til bords. Hvis du ønsker mer informasjon vedr. julaften, eller er nysgjerrig på vår lekre femretters nyttårsmeny, er du velkommen til å kontakte oss.

Tre kokketips fra Chili Gourmet

Her får du et par gode kjøkkentips, som kanskje kan hjelpe deg med å gjøre julemiddagen perfekt.
 
1. Hvis du vil oppnå verdens beste brunede poteter, er det ingen vei utenom å skrelle og koke de minste potetene du kan oppdrive. Det tar tid, men er bryet verdt. Husk at de skal en tur i kjøleskapet før de ryker på pannen med massevis av sukker og en smørklatt, så de beholder sin fine form og ikke ender opp som karamellpuré.
 
2. Hvis du som riktig mange andre har problemer med å få ribbesvoren sprø, så får du trikset her. Før du setter steiken i ovnen, så sjekk at alle rillene i stegen er ordentlig skåret, så skivene i ribben ikke henger sammen. Gni deretter rikelig med fint salt i alle rillene, og selvsagt også ovenpå. Settes deretter i ovnen med litt vann i bunnen. Hvis du ønsker at svoren skal boble opp og bli ekstra sprø til slutt, så sett luken på gløtt på ovnen og start grillen. Dette tar kun et lite øyeblikk, så hold øye med steiken hele tiden under grillingen, så du ikke svir den.
 
3. Hvis du vil at din brune saus skal endres fra vanlig til gourmet status, har jeg her et lite kokketriks. Alt hva du trenger er en smørklatt i sausen rett før servering (under omrøring), som gir sausen en flottere mørk farge og glans.
 

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring med oss. Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Ristede kastanjer er et must til jul

Himmelen har et rødlig skjær etter at solen har gått ned over de sørspanske fjellene, og den kjølige kveldslufta gjør sitt inntog. En grålig røyk står opp fra de kobberfargede grytene som sender ut en duft av vinter blant de forbipasserende. I grytene ligger flere dusin ristede kastanjer, de vrir seg over varmen som skaper en karakteristisk og knasende lyd når nøttens skall når bristepunktet.
 
Kastanjene syder ved de høye temperaturene og får en blålilla farge som forsvinner igjen så snart de helles over i papirkremmerhuset som ofte består av en henlagt avisside. De har en fyldig smak av nøtter som framheves og forsterkes av den krydrede smaken av grill.

Kastanjer hører den spanske høsten til og særlig jula, som pepperkaker og gløgg i Norge. De er en så stor del av kulturen at flere byer nordpå har dedikert dageslange fester til den ristede nøtten, for der er kastanjetrærne er mest utbredte.

Men kastanjer er ikke bare smakfulle, de er også fylt med masser av fibre, vitaminer og mineraler som i de kjølige høst- og vintermånedene fyller opp depotene – og heldigvis har tradisjonen spredt seg lenger sørover, slik at den i dag også er blitt en viktig del av høsten her hos oss. Men det er ikke bare en nøtt som hører med til en juleshoppetur i de små hyggelige gatene, den er også den perfekte unnskyldningen for å skru av tv´en og ta med ungene ut i naturen. Kastanjetrær er nemlig å finne flere steder, særlig i Ronda-området der naturen viser seg fra sin vakreste side hele året rundt. Her pryder store grønne trekroner landskapet, og jorden dekkes av mørkebrune kastanjer som har falt ned. Disse kan selvfølgelig tilberedes i forskjellige spiselige utgaver, men de innbyr også til å lage utallige kastanjedyr der bare fantasien setter grenser.

Så uansett om du liker mest den smakfulle og ristede utgaven eller heller vil leke og bygge med dem, så er kastanjene et must i den søte spanske juletid.

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store mengder hos Sabores Caseros

Lang tradisjon

Dersom man noensinne har feiret jul i Spania, kan man ikke unngå å legge merke til de små papirpakkene som står fremme i hvert hus og hjem under juletiden, ja til og med hos frisøren og på advokatkontoret. Og i matbutikkene opp mot jul møtes man av store berg med disse typiske spanske julegodteriene. For en person utenfra kan disse bakverkene føles mest som mel i munnen, men for spanjolene er det noe av det mest typiske og beste for sesongen.

Navnet mantecados kommer fra ordet manteca (ister=innvollsfett, som regel fra svin), hvilket nettopp er en av ingrediensene i disse mørdeigskakene. Polvorones er en like populær slektning av mantecados, om enn ikke noe mer smuldrende, hvilket navnet jo også antyder – polvo (pudder eller støv).

De smuldrende kakenes historie

Historien omkring disse bakverkene strekker seg tilbake til 1500-tallets Andalucía, da man for å ta vare på overskuddet av korn og ister valgte å bake det. Men om bakverkets vugge står i Antequera eller Estepa er de kloke uenige om, så det lar vi være usagt. Hva man vet med sikkerhet er at det på den tiden fantes store mengde griser i eikeskogene i områdene rundt Estepa (skogene ble felt på 1700-tallet av franske tropper for å forhindre at motstanderne gjemte seg i dem), og at det var vanlig å bake isterkaker i hjemmet samt i klosteret Sante Clara – hvilket finnes dokumentert i klosterets gamle arkiv.

Om man vil gå enda lenger tilbake i tid, kan opprinnelsen til kakene diskuteres ytterligere. Mange hevder at det muligvis er en maurisk arv, da kakene herfra alltid ble bakt med ister. Men andre hevder bestemt, at det er en arabisk arv - at araberne førte godteriene med, men at spanjolene under inkvisisjonen besluttet å bake kakene med ister i stedet for annet fett, for på den måten å kunne avsløre muslimer og jøder.

saboramalaga dec1Besøk fabrikken

Det Norske Magasinet har tittet nærmere på dette andalusiske bakverket som inntar hele Spania i juletiden. Bedriften og deres fabrikk som vi besøker heter Sabores Caseros, og ligger bare et steinkast fra det sentrale Antequera.
”Velkommen!” sier José María Camacho, en av de tre eierne, da jeg trer inn i den lille fabrikkbutikken, og fortsetter: ”Er mantecados og polvorones typisk på julebordet i ditt hjemland?”
”Nei, ikke akkurat,” svarer jeg og forklarer: ”Der er nok ikke mange som vet hva det er, og de som kommer til Spania pleier å si at det har en underlig konsistens.”
José María ser spørrende på meg. For ham er disse bakverkene like selvfølgelig til jul som våre pepperkaker. Og like spørrende ser han på meg når jeg beskriver våre typiske pepperkaker.

Vi går inn i lokalet inne i fabrikkbutikken, hvilket viser seg å være Sabores Caseros distribusjonslager. Her blant paller fylt med ferdigpakkede kasser med disse juledelikatessene møter vi José Marías bror, Francisco. Det var fra starten av deres foreldre som startet bedriften, og grunnoppskriften, som brødrene fremdeles bruker, har gått i arv i generasjoner. Så her handler det om mantecados og polvorones i ekte Antequera ånd.
 
Her i distribusjonslokalet finnes det dog ikke så mye mer å se enn kasser, som er klar for å bli distribuert til salgssteder i hele landet. Så vi hopper inn i bilen og kjører til fabrikken i stedet. Turen tar kun noen minutter. Snart fylles luften av den søte duften av nybakte kaker, og brødrenes forretningspartner, Javier Aguilera, møter oss inne i fabrikken. Javier kommer selv fra en baker-familie, og de tre herrenes foreldre hjalp ofte hverandre med å forhandle prisen ned på f.eks. mel og sukker til de to bakeriene, ved å kjøpe inn sammen og få kvantumsrabatt. Altså er José María og Francisco barndomsvenner med Javier, og da tiden kom for å overta foreldrenes bedrifter begynte de å jobbe sammen.
 
”Kom Sara, her skal du få se hvordan vi gjør alt for hånd. Se!” sier Javier, og peker mot et langt bånd, hvor en rekke kvinner står og pakker nybakte mantecados inn i papir. Han fortsetter: ”Og her kan du se hvordan vi sukrer de produktene som skal ha melis på yttersiden – også for hånd. Det blir en helt annen kvalitet på produktet, enn når det gjøres maskinelt. Vi vet at vi ikke er billigst, men få leverer samme kvalitet som vi gjør.”
I rommet bak står store bakemaskiner, hvor to menn med nøyaktighet porsjonerer deig til perfekt polvoronstørrelse på platene, som snart skal inn i ovnen.
”Se her, de her er akkurat kommet ut av ovnen, forsyn deg. ” Javier gir meg en nybakt mantecado med kanel. Den er fremdeles varm, helt luftig og lett – og smaker fantastisk! Og jeg som normalt aldri synes noe om disse pulveraktige julekakene.
”De mest populære er de klassiske mantecados, polvorones med mandel og roscos de vino. Men hvert år fremstiller vi nye smaksvarianter Nå til jul baker vi flere tonn, og akkurat nå har vi rundt 60 ansatte. Men bedriften stenger ikke når julen er over. Resten av året baker vi andre godterier som magdalenas og lignende,” forklarer José María.

Prøvesmaking i Antequera

Når vi kommer tilbake til fabrikkbutikken, gir José María meg en polvoron.
”Smak! Hva sier du til denne?” Kanskje er det atmosfæren i fabrikkbutikken eller duften fra fabrikken som fortsatt fyller tankene, men jeg må innrømme at dette er den beste polvoron jeg har smakt, og jeg har aldri før syntes om polvorones.
Denne er laget med jomfruolivenolje og har store mandelstykker. Og tro det eller ei, så kjøpte jeg en pakke med meg hjem til jul.

saboramalaga dec2Mantecado eller polvoron

Svaret på om mantecados og polvorones er det samme, er nei. Men polvoronen stammer fra mantecadoen, og akkurat som mantecadoen, lages også polvoronen fra starten av kun av mel, ister og sukker. Med tiden er oppskriften endret, og i dag finnes et stort utvalg med forskjellige smaker og former. Det som avgjør om det er en mantecado eller en polvoron er først og fremst formen. Begge pakkes inn i tynt, fint papir med bakeriets navn og logo på, men mantecados er rundere og kan bakes med mandel, sjokolade etc. Til forskjell fra polvorones er mandelen dog aldri ristet, og sukkeret som benyttes er av typen strøsukker, og så inngår det ofte hele egg eller eggehviter i oppskriften.
Polvorones er ovale og melede (hvete eller mandel, etc.) og er alltid ristede. Dessuten bakes polvorones alltid med melis og uten egg, noe som er årsaken til at disse går lettere i stykker enn hva mantecados gjør.
 
Hva er så roscos de vino? Jo, det er små, ringformede mørdeigskaker, som akkurat som navnet antyder, smakes til med en skvett málagavin, før de som regel får påført et hvitt lag med melis.
 
Legger du veien forbi Antequera nå i desember er det en riktig god idé å svinge innom Sabores Caseros fabrikkbutikk (ring: 952 84 31 30 for at høre om de er åpen). Du finner dem på: Avenida del Romeral 4 i Antequera. Du kan også bestille deres produkter online, se: www.saborescaseros.com

Victoria er kommet hjem

Den forsvant fra markedet i et par tiår, men er nå igjen på alles tunge. Victoria-ølen selger atter en gang bra. - Så bra at den gamle ølen nettopp har innviet nytt bryggeri i Málaga.

Det har blitt investert stort i et nytt bryggeri nær byens sentrum. Frem til nyttår kan alle her få et gratis innblikk i Málaga-ølens historie, følge bryggingen og sågar få en smaksprøve på de edle dråpene. ”Bryggeriets design er lyst og åpent. Det er helt bevisst, for vårt ønske er et bryggeri som er åpent for byen og folket,” forteller guiden i sin velkomst.

victoria2Vil fremover

Ambisjonene på det nye bryggeriet er store – men man mister ikke bakkekontakten. Man har nemlig ikke glemt de mørke avsnittene i historien om byens øl. Men dem vender vi tilbake til om litt, for her og nå skinner solen nok en gang på Victoria.
”Vi lever i en tid hvor man igjen setter pris på de lokale produkter og den historie som ligger bak. Og siden Victoria til og med er en riktig god øl, selger den i dag så godt i Málaga at det finnes grunnlag for et eget bryggeri,” forteller den vennlige guiden. Det er bryggerigruppen Grupo Damm, som i dag eier Victoria, som har investert seks millioner euro i det nye bryggeriet, som har samlet produksjon, lager, logistikk, salg, markedsføring og administrasjon under samme tak. Totalt har 40 ansatte sitt daglige virke på det flotte bryggeriet, hvor man kalkulerer med å brygge litt over én million liter øl i løpet av det første året. Kapasiteten rekker til å kunne produsere det tredobbelte. ”Det er naturligvis folkets lyst til å nyte en Victoria som er det primære grunnlaget for vår produksjon og nye fabrikk. Men det er også byens største aktører i restaurantbransjen, som i samlet flokk har erklært sin støtte ved å enes om kun å selge Victoria-øl, hvis bryggeriet kom til byen. Det er en unik støtte, som vi naturligvis er stolte over,” forteller vår guide, og starter på historien.

Litt historie

victoria3Brødrene Luis og Ramón Franquelo skrev i 1928 det første kapittelet i historien om ølen Victoria. I distriktet El Perchel, nær El Corte Inglés i Málagas sentrale bykjerne, grunnla de det første Victoria-bryggeriet med 85 ansatte bak seg og en samlet årlig produksjon på 15.000 liter øl. Victoria-ølen ble hurtig populær i byen, og bryggeriet overlevde mirakuløst borgerkrigen fra 1936-39, i motsetning til mange andre av landets lokale bryggerier.
I slutten av 50-årene fikk Luis Franquelo idéen om å tegne den klassiske, tykke og svette turisten med panama-hatt, som bestiller en Victoria øl. Skildringen har siden da prydet ølens etiketter og reklamer, og den traff markedet utmerket i forkant av den store turistboomen som inntok Costa del Sol i 60-årene. Nettopp dette tiåret var det beste i Victorias historie. Senere fikk Málaga-ølen det vanskelig, da markedene ble liberalisert og de utenlandske ølmerkene veltet inn over grensen.
Først i 90-årene kunne Victoria ikke lenger stå i mot presset, og ble solgt til Cruzcampo, som en håndfull år senere ble kjøpt opp av Heineken. I 1996 stengte de nye eierne bryggeriet i Málaga, og Victoria forsvant nesten helt fra markedet.
Den internasjonale konkurransekomitéen hadde dog merket seg Heineken, som i 2001 fikk påbud om å kvitte seg med noen av sine mange ølmerker for ikke å skape monopollignende tilstander på markedet. Her ble Victoria raskt valgt bort, da Heineken ikke hadde noen planer med den gamle lokalølen. For en slikk og ingenting ble Victoria solgt til den katalanske bryggerigruppen Damm, som i 2013 valgte å gi Málaga-ølen en ny sjanse. Og den sjansen grep øl-elskerne i Málaga.
På rekordtid har Victoria på nytt blitt en av Málagas mest etterspurte øl, og det er derfor Damm-gruppen har våget å investere i det nye bryggeriet.
En annen viktig faktor spiller dog også inn.
”For et par tiår siden hadde myndighetene noen minstekrav til produksjonen for et bryggeri, og det var de reglene som ga nådestøtet til Victoria-bryggeriet på midten av 90-tallet. Kravene førte nemlig til at det ble produsert mer enn det ble solgt, og det ga overfylte lagre med gammel øl. Slik er det heldigvis ikke nå lenger. I dag har vi en fleksibel produksjon, som tilpasser seg etterspørselen,” forteller guiden på det nye Victoria-bryggeriet, og avslutter: ”Etterspørselen kommer ikke lenger kun fra Málaga. I byer som Granada og Almería begynner man også å få sansen for Victoria-ølen”.
Victoria er i dag kun et steinkast fra å runde 90 år. Hun har ikke endret seg med årene – men nytes som aldri før.

victoria4Besøk bryggeriet

Ut året kan du besøke det nye Victoria-bryggeriet i Málaga gratis.
Rundvisningen tar én time, og avsluttes med en smaksprøve.
Påmelding skal skje via www.cervezavictoria.es
Her finner du også adresse, kart og besøkstider.

De andre ølene

Tilbudet og konkurransen er stor mellom bryggeriene. Men hvor har de mange spanske ølene sine røtter fra? Her er en kort oversikt over de mest kjente ølene i Málaga-provinsen.
 
San Miguel er faktisk ikke en spansk øl. Ølen har sin opprinnelse fra Filipinene og startet som import-øl. I 1966 ble det store bryggeriet nær lufthavnen oppført. Bryggeriet feiret 50-års jubileum i fjor, og på grunn av sin geografiske plassering og sitt mangeårige virke kan man fristes til å tro at San Miguel har sine røtter i Málaga. Men det er altså ikke tilfelle. San Miguel selger i dag godt over hele landet og i store deler av verden.
Cruzcampo har sine røtter i Sevilla, hvor det største bryggeriet fremdeles holder til. Ølen selger godt over hele Spania, men står klart sterkest i Andalucía.
Mahou kommer fra Madrid. Etter oppkjøpet av San Miguel i år 2000 er Mahou i dag landets største ølprodusent.
Alhambra er Granadas lokale øl, og har en historie som minner mye om Victoria-ølens. Bryggeriet var nært ved å gå konkurs på midten av 90-tallet, men ble reddet av et større bryggeri. Den originale oppskriften fikk en oppløftning, og ølet har siden da vært en bestselger i hjembyen og det øvrige Andalucía.
Estrella Galicia kommer fra den galisiske byen La Coruña, hvor den i over 100 år har vært kjent som en god lokal øl. Først i 90-årene fikk bryggeriet for alvor mot til å lansere ølen i det øvrige Spania. Det har til gjengjeld gått så godt at Estrella Galicia i dag hører til blant de fem best selgende øl i Andalucía.
 

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29