Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring med oss.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Vin til meksikansk mat

Mexico er et vinproduserende land, men da vi kun har tilgang til de av deres viner som passer til ost og grillmat har jeg valgt to hvite viner fra Spania og en Frizzante rosé fra Italia til Helles fajitas.
I Helles oppskrift inngår rikelige mengder chili, jalapeños, fersk koriander og lime, og til krydret mat harmonerer disse litt søtere vinene bedre og hjelper til med å forfriske smaksløkene. Krydret mat kan lett bli overveldende og dominere delikate viner, eller omvendt, få maten til å smake enda mer krydret.
Perfum fra "La Vida al Camp" er en av de mest innbydende allround vinene. Den passer til alle de retter som vin normalt ikke går godt sammen med, slik som karri, wasabi, asparges, salater med eddikdressinger osv. Alkoholprosenten er på 11,5.
Perfum har den perfekte balanse mellom Muscat-druen med umiskjennelige aromatiske noter av hvite blomster, og den temperamentsfulle Macabeo-druen med friskhet. Den får deg til å tenke på friske druer, roser, ferskener og friske fikener når du får den i glasset. I munnen er den direkte, lett og frisk. Server den godt avkjølt. Jeg pleier å legge den i fryseren i 15 til 20 minutter. Den koster 6,95 €
 
Barón de Ley kjenner de fleste, men nesten ingen kjenner deres siste nye vin. De har laget en ekte aperitiffvin med kun 10,5% alkoholinnhold, som i likhet med Perfum kan brukes til alt mulig. Laget på to druer, Riojas hvite klassiker "Viura" og "parfymert" med Sauvignon Blanc. En ideell vin til nybegynnere i vinens verden. Viura-druens elegante struktur og Sauvignon Blancs "store" aroma går godt sammen. Aromaer som leder deg hen mot det eksotiske og tropiske, men uten å være alt for dominerende. I munnen er vinen bløt med en lett sødme som renser og innbyr til et glass til. Den passer storartet til å dulme den pikante delen av Helles fajitas. Koster 5,45 €
 
Som et artig alternativ kan man velge den musserende IBIS Rose Frizzante vinen fra Veneto i Italia. Laget av de edle venetianske druesortene Raboso og Glera, som her utstråler hele deres friskhet og fruktighet. Lett og frisk, og med kun 10,5% alkoholinnhold. Sommeren er på hell, men med et glass eller to av Ibis kan dere bringe den tilbake for et kort øyeblikk.
En delikat og elegant lyserød rosé med forfriskende smak av jordbær og bringebær. Den er medium tørr, lett å drikke, kan brukes som aperitiff og er fremragende valuta for pengene. Koster kun 4,85 €
Riktig god fornøyelse – Yihaa!

Litt om Mexicos vinproduksjon

Mexico er ikke et ubetydelig vinland. Verdens eldste vingård ligger faktisk i Mexico. Den er datert helt tilbake til 1593, og er eldre enn noen eksisterende vingård i Europa.
Mexico var en spansk koloni i hele 300 år, mellom 1551 – 1821, og Mexico er det eldste vinproduserende land i Amerika. Spanjolene ankom på 1500-tallet og ville naturligvis ikke unnvære sine viner, så de bragte selv med deres vinplanter og begynte å dyrke vin i Mexico. Den spanske guvernøren i Mexico bestemte i 1525 at det skulle plantes vinstokker i den ny-erobrede kolonien, og det endte med å bli en stor suksess. Misjonærene spredte således tradisjonen om vindyrking fra by til by – helt til det nordlige California, Napa og Sonoma, som i dag er ryggraden i den nordamerikanske vinproduksjonen. Problemet med denne store suksessen var at Spanias konge begynte å frykte at Mexico ville bli selvforsynt med vin, og i 1595 stoppet han alle nyplantinger i landet. Forbudet kom til å eksistere i mer enn 150 år, og hemmet naturligvis de inntjeningsmulighetene som meksikanerne kunne ha fått gjennom produksjon av vin.
Mexico er i dag Latin-Amerikas fjerde største vinprodusent. Men vinproduksjonen i Mexico er litt spesiell. Kun ca. 10% av alle de druene som dyrkes på markene, ender på flaske som vin. Resten destilleres og ender opp som brandy (brennevin), som er særdeles populært i landet.
90% av Mexicos viner stammer fra Baja California – den 1.300 km lange meksikanske halvøyen som begynner sør for San Diego. Den 1.300 km lange stillehavskysten i Baja California gir vinmarkene den kjølighet og luftfuktighet som druene har bruk for.
 
Billede12

Helle Barlebos oppskrift: Meksikanske Godsaker - 4 pers. - Lekre Fajitas

500 gr. oksekjøtt fra slakteren
1 grovhakket løk
1 frisk rød chili & 1 stor tørket chili
Marinerte jalapeños etter smak
1 boks hakkede tomater
8 meksikanske hvetepannekaker
½ bøtte creme fraiche, 18%
Saften fra ½ lime samt 1 lime skåret i båter
1 bunt fersk koriander
1 moden avokado
Et par reddiker i skiver
Paprika, laurbær, flaksalt & nykvernet pepper
 
Hakk løken og skjær oksekjøttet i store biter. Hell det i en gryte med nok vann til akkurat å dekke det, og kok i ca. 1½ time sammen med den tørkede chili, laurbær, salt & rosenpepper. Ta kjøttet opp når det er mørt, sil og gjem vannet som nå er blitt til en lekker kraft som du senere kan bruke til f.eks. supper eller sauser. Sett gang i den samme gryten med de hakkede tomatene, paprika, litt av suppen og løken fra kokingen, og reduser sausen litt innen du tilsetter jalapeños og en håndfull grovhakket koriander. Ta to gafler og plukk kjøttet fra hverandre før du blander det med salsaen. Rør og bland creme fraiche med limesaft og smak til med salt & pepper. Snu pannekakene et par sekunder på hver side på en varm grill eller stekepanne før du fyller dem med oksekjøttsalsaen, avokado, creme fraiche og topper opp med massevis av reddiker & koriander. Kan serveres både varme og kalde - begge varianter er sterkt vanedannende!
 
Billede1

Mexi Mais på BBQ

4 hele ferske maiskolber
Smør
Lime & fersk koriander
Olivenolje på spray, gjerne den med chili
Paprika, flaksalt & nykvernet blandet pepper
 
Da vi elsker smakfulle og saftige maiskolber, anbefaler vi at du koker de rå maiskolbene i 5 minutter med litt salt, rett før de havner på grillen. Fyr godt opp under din BBQ eller grill-panne og spray grillristen med litt olivenolje før du legger maiskolbene på. Når maisen har fått en god kulør, anrettes de på et fat med masse smør, litt flaksalt, pepper, paprika og toppes med koriander & limesaft.

Tex-Mex Potato Skins

4 Bakepoteter
1 pakke bacon i terninger
100 gr. revet Cheddarost
½ bøtte creme fraiche
4 Vårløk
Litt fersk koriander
Paprika, flaksalt & pepper
 
Bag potetene i ovnen ved 200 grader i ca. 1 time. Når de har kjølt seg litt ned skjæres de i to halve på langs og uthules med en skje. Sprøstek baconet i en panne, som deretter fylles i de uthulede potetene (Potato Skins) sammen med Cheddarosten. Grilles i ovnen i et par minutter, inntil osten er smeltet og har fått en lekker gylden farge. Serveres med creme fraiche, krydderier og friske krydderurter på toppen.

De bakte Potato Skins kan også fryses, så du alltid har litt godsaker klar til uventede gjester. De kan med fordel frityrstekes direkte fra fryseren hvis det skal gå raskt, før de gratineres med bacon & Cheddarost.

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journalister.

Det var den 20. september og Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga inviterte Costa Press Club – Solkystens internasjonale journalister – til senteret for moderne kultur ”La Térmica” i sentrum av Málaga til en aften fylt med informasjon og gastronomi.
 
Jacobo Florido, ansvarlig for økonomisk utvikling og produksjon i Málagas byråd, inntok scenen etter at de inviterte gjestene hadde fått sosialisert litt og hilst på hverandre.
Først ga Jacobo Florido en hurtig gjennomgang av hva som var skjedd siden Sabor a Málaga-prosjektet så dagens lys i 2012, hvilket dere lesere jo har kunnet følge i denne artikkelserien, innen han fortsatte med å fortelle om planen for å utvikle prosjektet ytterligere: ”Nå fem år etter at vi startet Sabor a Málaga er vi veldig stolte av resultatet hittil. I dag omfatter Sabor a Málaga ikke færre enn 700 virksomheter – blant disse er bønder, produsenter, butikker og restauranter – selv chiringuitos.” Jacobo Florido la også vekt på hvor viktig Sabor a Málaga er for økonomien i provinsen: ”Er man et lite foretak - mange involverte er små familieforetak - så kan det være vanskelig å nå ut til større markeder. Da kan det være en fordel å tilslutte seg Sabor a Málaga. Å søke nye markeder sammen og ha felles markedsføring reduserer utgiftene for den enkelte. Ikke færre end 80 % av produsentene vitner om en betydelig forbedring av deres salg etter at de er blitt en del av Sabor a Málaga. Vi vet også at etterspørselen på lokale produkter økes, og så er merket en god veiviser for forbrukeren. Utover det blir Sabor a Málaga sterkere som varemerke jo flere som bærer merket.” Han fortalte videre at det merkes at interessen for Sabor a Málaga-produkter stiger takket være messer og samarbeid, som f.eks. det samarbeidet som Sabor a Málaga har med el Corte Inglés.

Og økonomisk sett har Sabor a Málaga også betydning for hele provinsen; internasjonalt sett hjelper f.eks. Sabor a Málagas deltagelse på messer til å sette Málaga på verdenskartet.
Nyhetsmessig får vi vite at Sabor a Málaga fortsetter å veive med flagget internasjonalt. Sabor a Málaga har allerede deltatt på messer i blant annet Israel og Frankrike, og nå går turen neste gang til Tyskland. For å skape mer oppmerksomhet omkring selve messene er strategien å ha et dynamisk messeområde med blant annet matlagingsopptreden med stjernekokker fra provinsen, som f.eks. ingen ringere enn Dani Garcia. Det planlegges også et samarbeid med en matvarekjede i Storbritannia og det arbeides med en ajoblanco, som skal fraktes hele veien til Peru, bare for å nevne noen internasjonale prosjekter. Dog er det enda ikke tatt noe initiativ til å markedsføre Sabor a Málaga i Skandinavia.
 
Og så var det på tide at de inviterte ble presentert for noen lokale produkter, selvfølgelig med det blå merket. Til prøvesmaking i Fuengirola-salen i La Termica sto det olivenoljer fra Aceites Milosur (Alhaurín el Grande) og Finca la Torre (Bobadilla), to oljer, som har vunnet priser som beste olje i XVI Premio al Mejor Aceite de Oliva Virgen Extra de la Provincia de Málaga – altså en pris for å være beste ekstra jomfruolje i Málagaprovinsen, samt vin fra bodegaen Cortijo la Fuenta (Mollina i Antequera), som i år har vunnet prisen som den beste vinen, som bærer merket Sabor a Málaga.
 
De tilstedeværende ved aftenens foredrag og prøvesmaking kom fra blant annet Storbritannia, Irland, Finland, Tyskland samt Belgia, og selvfølgelig var vi skandinaver selv representert gjennom Det Norske Magasinet, En Sueco og La Danesa. I tillegg var mange flere land også utenfor Europa representert.
Vi på takker Diputación de Málaga med Sabor a Málaga samt Costa Press Club for invitasjonen og en interessant aften.

Vinos & Gourmet

To kapasiteter møtes her for å dele av sin kulinariske og ønologiske erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.
 

Vin til lyst fjærkre

Lyst fjærkre som kylling og kalkun er et elegant og sart kjøtt, som i seg selv ikke smaker så mye og derfor lett blir dominert av tilbehøret. Det er altså helt og holdent tilbehøret og tilberedningen som bestemmer valget av vin til fjærkre. Jeg har ikke hatt muligheten for å lage retten denne gangen, men det virker ikke som en veldig fet rett, selv om kyllingen blir stekt med skinnet på og den inneholder bacon. Sausen er ikke en bechamel eller tilsatt fløte, så her er det snakk om en forholdsvis mild og lett smak.
Hvis vinen er for dominerende i forhold til det sarte kjøttet går kombinasjonen simpelthen i vasken, og derfor skal vi helst ha tak på en lett og elegant vin, som er uten for mye krydder, garvesyre, konsentrasjon og fedme. Om vinen er hvit, rød eller rosé er mindre vesentlig her, bare frukten er i høysetet. Hadde retten vært laget på rødvin som den tradisjonelle, hadde jeg nok sagt; bruk den vinen som er brukt i retten.

Hvitvin - fyldig og tørr

Vi skal finne en tørr hvitvin med en harmonisk syre, som gir fornemmelsen av en god fylde. Med en litt markant smak, men samtidig også vennlig og imøtekommende. Så hvorfor ikke velge en med litt tid på trefatene, som jo gir den litt mer fylde. For eksempel Luis Cañas hvitvin, laget på 85% Viura druer og 15% Malvasia fra vinranker som er minst 60 år gamle, og dermed gir mindre utbytte men av høyere kvalitet. Lagret tre måneder på nye fat, som overhodet ikke virker dominerende på smaken. Vinen har en attraktiv aroma av hvite blomster og fersken, med hint av hasselnøtt og vanilje. På smak er den tørr, med sitrus, forent med modne ferskener og tropiske frukter, med akkurat nok syre til å gjøre den frisk og livlig. En flott balanse med fedme og god syre. Den koster hos oss 7,95 €

Rosé - tørr med saft og kraft

Prøv en vin som Enate rosé laget på den røde Cabernet Sauvignon druen. Den er innbydende med intense aromaer av blåbær, jordbær, modne bringebær og røde kirsebær. Smaken er vel avbalansert mellom kjøttfull og bløt, imøtekommende, og med avrundet struktur. Ettersmaken er forfriskende og god, uten å virke alt for dominerende. Og la dere nå ikke skremme av fargen. Den er dyp og mørkere enn de lyse som mange har drukket i sommermånedene, men glem ikke at hvis vi skal ha mer smak og struktur, så pleier fargen å følge med. Kan kjøpes for kun 6,95 €

Rødvin - bløt, saftig og fruktrik

Vi skal ut å lete etter en rubinrød vin, hvor smaken er frisk, med saftig frukt i en bløt og vennlig innpakning. En solmoden vin som fyller munnen med røde skogsbær, er imøtekommende og med maksimal frukt.
La oss ta en svipptur over til Italia, nærmere beskrevet til Piemonte, hvor vi finner produsenten Rivetto, som anerkjennes som en av de virkelig seriøse produsentene i regionen.
Han lager en ung vin, som blir laget på 100% Nebbiolo druer. Her er frukten absolutt i fokus. Alle de røde skogsbærene springer opp fra glasset, og selv om vinen virker kraftig og vedholdende, har den runde tanniner, virker bløt i munnen, ytterst behagelig og vel avbalansert. Server vinen omkring 16º, så blir det frukten og ikke alkoholen som dominerer. Vi selger vinen for 14,50 € i vår butikk.
 
Skærmbillede 2017 09 01 15.39.33

Helle Barlebos oppskrift: Coq au Vin på hvitvin - 4 pers.

Jeg ble nylig oppringt av en kunde, som spurte om jeg var dyktig i å lage den tradisjonsrike franske retten Coq au Vin (unghane i vin). Det var jeg selvfølgelig, men ble noe overrasket da kunden fortalte at jeg også skulle fange hanen, ondulere og plukke den. De hadde allerede en eldre hane i hønsegården på deres Finca, så det var nå bråk med den fem måneder gamle unghanen, som var blitt for voldsom, eller rettere sagt hanegal. Naboen, som også er slakter, klarte heldigvis hele det grove forarbeidet, og min kunde inviterte gjester til Coq au Vin for å feire at det nok en gang var ro i hønsehuset.
Da menyen skulle serveres til frokost valgte jeg å lage retten på hvitvin i stedet for rødvin, som kanskje er mindre kjent, men så absolutt lever opp til den tradisjonelle versjonen.
 
1 hel unghane eller kylling fra landet
250 gr. sjampinjong
250 gr. friske sjalottløk eller rå perleløk
150 gr. bacon skåret i terninger
25 gr. smør
1 skvett olivenolje
½ flaske hvitvin, f.eks. Alsace
½ liter kyllingkraft eller suppe
2 skjefuller maisenna
4 fedd hvitløk i halve stykker
4 friske laurbærblader
½ bunt fersk bredbladet persille
½ bunt ferske timiankvister
Salt & nykvernet pepper
 
Rens unghanen og skjær den i åtte store stykker med skinn, vinger og lårknokler, som er med på å gi den gode smaken. Krydre med salt, pepper, hvitløk og alle krydderurtene - og la det hvile i minst en ½ time i kjøleskapet. Stykkene stekes i smør og olje i fire min. på hver side i en stor støpejernsgryte, til de er lettere gyllen. Tilsett bacon, løk og sjampinjong, og stek i fem minutter til, før du heller hvitvinen over og reduserer i ca. 10 min. Hell kyllingkraften i gryten å la hele retten småkoke i ca. ¾ time, eller til unghanen er blitt mør. Rør ut maisenna med ganske lite vann i et glass, som deretter tilsettes under lett omrøring for å gi litt mer fylde i sausen innen servering.
 
Som tilbehør kan du lage disse lekre rå-karamelliserte løkene, som er vår vri på en mer moderne Coq au Vin´s følgesvenn, i godt selskap med dine favorittpoteter.
250 gr. rå sjalottløk eller miniløk
125 gr. sukker
1/2 teskje salt
2 skjefuller med kaldt vann
 
 
Skrell løkene, men behold et bitte lite stykke i bunnen på løkene, så de ikke går i stykker underveis. Smelt sukkeret lett på en panne ved medium varme og tilsett løk, salt og vann. La det hele koke på svak varme, inntil løkene er møre. Hvis karamellen virker for klistret, så tilsett en ekstra skjefull med vann.
Du kan med fordel lage en større porsjon, da de karamelliserte løk også er fenomenalt tilbehør til bla. paté, gryteretter, kjøtt og retter av fugl, både varme og direkte fra kjøleskapet.

Sabor a Málaga inngår samarbeid med cøliakiforbundet i Málaga

En av de siste nyhetene hos Sabor a Málaga er samarbeidet med Málagas cøliakiforbund Asociación de Celíacos de Málaga (ACEMA) som ble startet for å skape oppmerksomhet og markedsføre glutenfrie lokale produkter. Et initiativ som er arbeidet frem mellom landstinget og Sabor a Málaga, noe som ble mottatt med åpne hender av gluten intolerante personer i provinsen, da dette samarbeidet både gjør det lettere og forbedrer livskvaliteten for dem.
 
”Vi har underskrevet en overenskommelse om at vi er til stede som organisasjon for å informere om allergi og intoleranse, samt informere produsentene om regler samt om forbrukerinformasjon. Det er jo ikke bare fremstillingen av matvarer som er viktig, men også selve håndteringen, for ikke å glemme det å kommunisere riktig informasjon til forbrukerne slik at vi vet og kan væra sikre på hva ulike produkter inneholder. Vi påpeker viktigheten av at produsentene faktisk skriver ut eksakt innholdsdeklarasjon, noe som skal være like selvsagt som den obligatoriske næringsinnholdslisten”, sier Rosa Ortega når Det Norske Magasinets journalist møter henne i ACEMAs lokaler i sentrum av Málaga. Hun fortsetter: ”Cøliaki handler jo ikke om at man får litt eksem eller litt vondt i magen. Visst kan en del ha mildere symptomer, men andre kan utvikle riktig alvorlige sykdommer. Hos barn kan cøliaki føre til blant annet dysleksi, autisme eller hyperaktivitet m.m., og voksne kan utvikle epilepsi, fibromyalgi, infertilitet og kreft, eller man kan få svekket skjelett, bare for å nevne noen saker.”
 
I prosjektet som nylig ble startet inngår blant annet markedsføring av glutenfrie produkter koblet til Sabor a Málaga, som nå kommer til å bli markedsført på messer og andre arrangement. Dessuten inngår en informasjonskampanje som retter seg mot både allmennheten, personer med cøliaki og deres familier, produsenter samt hotell og restauranter.
 
”Ettersom glutenintoleranse ikke handler om en allergi men en faktisk intoleranse, så er det kjempeviktig at de matvarene som serveres som glutenfrie ikke heller har blitt kontaminert, dvs. hatt kontakt med overflater eller verktøy som har vært i kontakt med et produkt som inneholder gluten. Det er ikke alle som kjenner til at de ikke kan anvende den samme kniven til å skjære vanlig brød med (som inneholder gluten), for deretter å kutte salat med den, om salaten skal serveres til en person med cøliaki. Derfor er det meget viktig at korrekt informasjon når ut også til restauranter og kaféer. I dag er det virkelig vanskelig for gluten intolerante å gå ut og spise noe i byen på grunn av at kunnskapen omkring dette er relativt lav”, forklarer Rosa Ortega, som i forbindelse med at cøliaki får oppmerksomhet også håper å se et annet prisleie for glutenfrie produkter. Forbundet for cøliakiforeninger i Spania ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE) har beregnet at en årlig handlekurv i Andalucia med innhold av glutenfrie varer koster 1 000 euro mer enn en handlekurv med vanlige varer, en kostnad som er vanskelig for mange å bære, spesielt for familier hvor flere enn én person har cøliaki. Også dette håper ACEMA nå skal gis tilstrekkelig med oppmerksomhet slik at det innføres subsidier for personer som har cøliaki, noe som allerede finnes i f.eks. Extremadura og Baskerlandet.
 
Rosa Ortega gjør oppmerksom på at flere produsenter og f.eks. restauranter begynner allerede å bli flinke til å merke sine produkter, takket være at det i 2015 ble innført en regel som ble obligatorisk i 2016, som sier at det må fremgå hvilke allergener produkter inneholder. Dog ser hun ett problem i at en del produsenter skriver ”Kan inneholde gluten” på sine produkter bare for å gardere seg, og hun legger vekt på at det er heller ikke meningen, for mange ganger kan produktene faktisk egne seg godt for gluten intolerante personer.
 
Fra Sabor a Málagas side ser man initiativet som ytterligere et steg i arbeidet med å fremme provinsens gastronomi, samt bidra til produkter med høy kvalitet, både for innbyggere i Málagaprovinsen og for turister. Undersøkelser viser at det skal bo ca. 16 000 glutenallergikere i provinsen, samt at ytterligere 100 000 besøkende har cøliaki.

Glutenfritt for personer som ikke er gluten intolerante?

I takt med at kunnskapen om glutenintoleranse vokser synes en trend å feste seg om at det generelt for alle er sunnere å avstå fra gluten. Anneli Ivarsson har forsket på dette. Hun er overlege og lektor ved Västerbottens fylkeskommune og forsker ved instituttet for folkehelsa og klinisk medisin ved Umeå universitet, samt verdensledende ekspert på glutenfri kost og cøliaki. Hennes slutninger, som er presentert i flere svenske og internasjonale rapporter, viser til at det ikke finnes noe som helst bevis på at et glutenfritt kosthold skulle være sunt for personer som tåler gluten, og hun betegner det hele som en kosttrend uten vitenskapelig grunnlag som i tillegg er direkte feil.
 
Hun mener at de som av noen årsak tror at de er gluten intolerante skal henvende seg til lege for en enkel blodprøve for å få et korrekt svar i stedet for å på egen hånd kutte ut gluten, og om testen viser positivt gå videre for å få tips og hjelp av diettveileder. Tåler man gluten og ønsker å leve sunt anbefaler hun heller at man spiser mer grønnsaker, frukt, bønner, nøtter, fisk og grovt brød, som er beviselig bra for helsen.

Kort om cøliaki

Cøliaki, som er samme sak som glutenintoleranse, er en kronisk sykdom, i en viss grad genetisk betinget, som hverken går over eller man vokser av seg, men de fleste kan bli symptomfri ved å spise en helt glutenfri kost.
Cøliaki er en sykdom som innebærer at glutenprotein starter en betennelse som skader tarmluddet i tynntarmens slimhinne, og i enkelte tilfeller kan tarmluddet forsvinne helt. Når en person med cøliaki spiser gluten (som finns i hvete, rug samt korn) forstyrres kroppens evne til å ta opp vitaminer, mineraler og andre næringsemner, noe som kan føre til næringsbrist og dårlig helse. Symptomene kan være alt fra trøtthet og vondt i magen, til vekttap og depresjon. Og det er ikke tilstrekkelig å unngå gluten for en periode i livet. Behandlingen for cøliaki er å spise glutenfri kost resten av livet, for cøliaki kan ikke helbredes.
Cøliaki er ikke det samme som glutenallergi, som er en feilaktig benevnelse som anvendes iblant.
I Spania anslås det at ca. 1 prosent av befolkningen har diagnosen cøliaki. Dog regner forbundet for cøliakiforeninger i Spania ”La Federación de Asociaciones de Celiacos de España” (FACE) at antallet personer som har cøliaki men som ikke har fått det diagnosert er betydelig høyere.

Hverdagen med cøliaki

Det Norske Magasinet har pratet med Elena, mamma i en familie med to voksne og tre barn, og hvor flere av familiemedlemmene har cøliaki. Ved vår telefonsamtale befinner familien seg i Frankrike på ferie.

”Som familie, når man endelig har lært seg å spise glutenfritt hjemme, er det vanskeligste i hverdagen å gå ut og spise – i byen eller hjemme hos andre. Alle situasjoner som inkluderer mat er vanskelige, spesielt for barna – tenk når de går på besøk og de andre barna spiser kake, snop og annet, og mine barn kommer med sin medbrakte pose med hva de kan spise.
Når man vender blikket til de profesjonelle så er det leit at ikke flere kokker og servitører og andre tar til seg mer informasjon. Det finns flere bra kurs, som blant annet ACEMA arrangerer, om spesialmat og håndtering, for det gjelder jo ikke bare at maten ikke inneholder gluten, den skal jo heller ikke kontamineres av andra produkter som inneholder gluten. Men å gå og handle og leve hjemme går bra. Matbutikker på Costa del Sol i alminnelighet og spesielt Mercadona har bra merking av sine glutenfrie produkter (eierne av Mercadona har cøliaki i familien) og i både Fuengirola og Málaga finnes flere kaféer og restauranter med glutenfrie alternativ på menyen. Men som nå, når vi er på ferie, er det vanskeligere. Vi har leid en leilighet med eget kjøkken og må finne store matbutikker for å finne glutenfrie produkter for å lage mat hjemme og ta med oss piknik når vi går ut, for vi har enda ikke funnet noen restaurant som serverer glutenfrie alternativ. Vi voksne skulle kunne spise skalldyr hver dag, men barna synes ikke om det. Vi befinner oss i Biscarrosse og det er betydelig vanskeligere å finne riktig kost for vår familie her sammenlignet med i Fuengirola. Men man lærer seg å leve med det.”

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre innover i Málagas høyland dukker de første vinmarkene opp. Det er her vinelskeren og forretningsmannen Jorge Ordóñez skaper mirakler med provinsens druer, og produserer noen av tidenes mest anerkjente og best- selgende viner.

Han skal kjempe seg gjennom snømassene for bare å komme seg ut av sin hoveddør, og derfra videre mot sitt beskjedne kontor i en av Bostons mindre attraktive bydeler. Året er 1987, og vinteren er beinhard. Men det tar ikke motet fra den 29-årige Jorge, som kompromissløst tror at han kan få amerikanernes øyne opp for spansk vin. Den unge malagueño har alle odds mot seg, men allikevel lykkes han. I dag er Jorge Ordóñez kongen av spansk vin i USA.

Billig Sherry og kjedelig Rioja-vin

Den gangen, for nøyaktig 30 år siden, var spansk vin for amerikanerne ensbetydende med billig og dårlig vin.
”Det var billig Sherry og kjedelige Rioja-viner som ble importert. Transport- og oppbevaringsmetodene var så elendige, at vinen nærmest var ødelagt før den ble skjenket. Det var slettes ingen spanske hvitviner på markedet, og markedsføring var et ukjent begrep. Spanske viner var så visst ikke en merkevare,” husker Jorge Ordóñez, som på én og samme tid hadde verden foran sine føtter og sto foran en umenneskelig oppgave.
Det kom da også til å koste blod, svette og tårer å få åpnet markedet. Å finne de rette spanske vinene til amerikanerne, å få transport- og oppbevaringsmetodene endret, samt å få de amerikanske distributørene til å gi ”de nye vinene” en sjanse.
Men i 1989 fikk han solgt sin første flaske rødvin, og i 1991 kom den første hvitvinen i butikkene. Ti år senere hadde Jorge Ordóñez en katalog med nøye utvalgte viner fra 70 spanske bodegaer. Den unge vinelskeren viste ikke bare at han hadde talent for å finne de rette vinene. Han hadde også talent til å få sine viner presentert for de rette menneskene og få dem ut i de rette salgskanalene. Derfor har Jorge Ordóñez’ firmaer i løpet av de siste femten årene eksportert seks millioner flasker vin til det amerikanske markedet. Hvert år!

Den tørre muskatell

Bak de imponerende salgstallene ligger det også et hektisk reiseliv. Og nettopp på de lange flyreisene mellom Spania og USA har tankene og drømmene om å få plassert Málaga på det internasjonale vinkartet fått fritt løp. For ti år siden ble tankene til handling. Den innovative vineksportøren gjorde seg til produsent ved å kjøpe en rekke vinmarker i Málagas høyland og etablere en bodega i Vélez-Málagas beskjedne industri-område.
Bodegaen ble for et par år siden utvidet til 800 kvadratmeter. Det var nødvendig for å kunne følge med etterspørselen, for Jorge Ordóñez’ talent for å produsere og utvikle nye viner er like stort som hans gründer- og salgstalent.
Idéen med en tørr muskatell (Botani), som et alternativ til den klassiske meget søte muskatell, og en frisk lett musserende hvitvin (Botani Muscat), som et alternativ til den nordspanske cava og sidra, er blinkskudd, som har gitt gjenlyd over store deler av verden. Derfor produserer bodegaen i Vélez-Málaga i dag 208.000 flasker vin i året og omsetter for 1,4 millioner euro. Omsetningen og produksjonen øker for hvert år som går. 45 prosent eksporteres direkte til USA, men i 30 andre land nytes bodegaens viner også i stor stil, primært i Tyskland, Japan, Kina, Mexico og Canada.
De flotte salgstallene betyr naturligvis også stort overskudd. I beste gründer -stil har Jorge Ordóñez alltid re-investert alt som kom inn i kassen. Derfor har han i dag tolv store vingårder og bodegaer fordelt rundt omkring i landet. Det skyldes ikke stormannsgalskap, men en uendelig forkjærlighet og trang til å utvikle og forbedre spansk vin.

En skål med Robert Parker

Gründer-sjelen og pågangsmotet til å gå nye veier, fikk på et tidlig tidspunkt den internasjonale vinguruen Robert Parker til å åpne øynene for den ambisiøse spanjolen. År etter år har han gitt Jorge Ordóñez’ viner toppkarakterer, og to ganger har Jorge Ordóñez mottatt prisen for å være årets viktigste person i vinsektoren i USA. Spesielt de tørre og søte muskatell-vinene fra bodegaen i Málaga er han begeistret for.
”Du må smake dem for å forstå det,” har Robert Parker flere ganger uttalt. Kanskje derfor var det Jorge Ordóñez’ søte muskatell (no.2 Victoria), som ble servert til gallamiddagen for utdelingen av Nobels fredspris i 2012.
Jorge Ordóñez’ drøm om å få Málagas druer på verdenskartet er mer enn fullkommen.
 

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29