De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebob Firkant. Og midt i opptoget, med konger og karakterer av tvilsom kvalitet men i rikelige mengder, kan det være vanskelig å danne seg et bilde av hva det egentlig vil si å feire De Hellige Tre Konger i dagens Spania.
For de fleste skandinaver er julestria overstått på dette tidspunkt. Gavene ble gitt den 24. desember, og barna har hatt helligdagene til å leke med de nye innflytterne på barnerommet. For spanjolene er julen dog langt fra overstått. Selv om julen og julenissen vinner innpass i Spania, foretrekker de fleste spanjolene å holde fast ved tradisjonen, og således varer den spanske julen helt til De Hellige Tre Kongers dag den 6. januar. Det er denne dagen som for dem markerer julens egentlige avslutning, og det er på denne dagen at gavene blir gitt – fra kongene selvsagt.
På denne dagen fikk Jesus-barnet besøk av tre vise menn, ledet av Betlehemsstjernen til den krybben hvor den nyfødte gutten lå i en bondes ydmyke stall. De tre mennene, som i senere fortellinger er blitt til konger, Melchior, Caspar og Balthasar, medbrakte gaver til den lille gutten, som ifølge Det Nye Testamentet skulle være Guds sønn – og det er den tradisjonen som fortsatt holdes i live.

De Hellige Tre Konger-togenes opprinnelse

Den spanske regjeringen feiret i 1885 for første gang den spesielle høytiden med å avholde en parade for de tre konger. Paraden ser nok i dag vesentlig annerledes ut enn den gjorde i 1885. Kongene har fått selskap av en lang rekke andre karakterer, og i noen opptog ser det ut til at alle som eier et kostyme får en invitasjon til å være med. Tradisjonen fra 1885 er dog det eldste opptoget i Spania, og noen mener endog, at det er det eldste i verden. Kaspar, Melchior og Balthasar går altså gjennom gatene, innen de om natten skal ut og legge gaver i hjemmene hos de spanske barna. Hvor kongene i den opprinnelige fortellingen hadde myrra, gull og røkelse med, medbringer de i dag gaver i form av klær, leker eller elektronikk.

Ingen høytid uten kake

En viktig del av den spanske De Hellige Tre Kongers dag er el Roscón de Reyes – en kake som spises om dagen den 6. januar og som er formet som en ring for å symbolisere en kongekrone. Det er noen helt spesielle tradisjoner forbundet med denne kaken, som er pyntet med fargestrålende snop, som skal forestille edelsten. Kaken kjøpes hos bakeren og kommer med en innbakt figur, hvis funksjon svarer til mandelen i risgrøten. Den heldige som finner figuren skal være konge for resten av dagen, noe som er årsaken til at Roscón de Reyes også iblant selges sammen med en kongekrone av papir. Til den mindre heldige er det bakt inn en bønne – den som får bønnen, skal ifølge tradisjonen betale for neste års Roscón, noe som gjerne kan være en dyr fornøyelse, idet disse kakene koster bortimot 20 ganger så mye som ordinære kaker. Tradisjonen varierer dog fra region til region, og i noen familier er man kun ’svarteper’ for resten av dagen, hvis man uheldigvis får bønnen.

Tradisjonene for den 5. januar

For at kongene skal vite hvor de skal legge gavene skal barna i følge tradisjonen sette frem sine sko om kvelden den 5. januar, før de legger seg, slik at kongene ikke kan unngå å se dem når de besøker hjemmet om natten, og så kan de legge gavene her – i skoene. Mange foreldre henviser dog i dag til juletreet som gavenes sted, da kongenes kjøpekraft etterhvert strekker seg til gaver i en størrelse og mengde så stor at barneskoene ikke lenger strekker til.
I stil med tradisjonen rundt julenissen settes det også ut mat til kongene, og vann og høy til deres transportmiddel – kamelene. Gavene er en erkjennelse for ulempen ved den lange reisen fra Østen. Kamelene kan muligens være litt utslitt, hvorfor det ofte ses et spor fra høyet til gavene, som barna forventningsfullt kan følge når de står opp om morgenen.

Kjære Kaspar...

Når kongene og deres følge beveger seg gjennom gatene i opptogene som starter på ettermiddagen, har barna på forhånd skrevet et brev til en av majestetene for å fortelle dem om sine ønsker. Har man vært et flinkt barn, får man sine ønsker oppfylt, og har man vært rampete får man i stedet kull. Dog er ’kullet’ i dag laget av sort marengs, som til forveksling ligner kullstykker, men som ikke er helt uten et element av belønning når man setter tennene i dem. Dog tjener kullet som en påminnelse til barna om at de i det nye året bør oppføre seg bedre, selv om det er vanskelig å finne foreldre som kun gir deres barn kull i gave – selv om det er av marengs.
Vil man ut for å se opptogene, er det bare å orientere seg i sin by. Langt de fleste byer har opptog av varierende størrelse, dog er toget i Málaga spesielt og overdådig. Her kan det akkurat som i juletiden være en øvelse i selvbeherskelse, da gatene den 6. januar er fylt opp med mennesker. Har du barn med, så husk en pose til snop. I fjor ble det lagt 12.000 kg. med smågodt ved føttene av forventningsfulle barn i Málagas gater.
 
Riktig gledelig De Hellige Tre Kongers dag!

DNB arrangerte førjulskonsert og seminar også i år!

Tradisjonen tro inviterte DNB Luxembourg og deres avdelingskontor i Marbella også i år til førjulskonsert i samarbeid Den Norske Sjømannskirken, samt sitt årlige makroseminar på Hotel Los Monteros. Begge steder var fylt opp av nordmenn med tilknytning til Costa del Sol, og undertegnede, Det Norske Magasinets journalist, var så heldig å få anledning til å delta på begge arrangementene.

Som ved tidligere anledninger var det også i år Gaute Ormåsen og Cecilia Vennersten som sto for underholdningen i sjømannskirken, og vi møtte dem under en økt med øving den 15. november, dagen før konserten. Artistene hadde tatt i bruk en toppleilighet på det tilstøtende leilighetshotellet til sjømannskirken, El Campanario, og da jeg ankom hotellet midt på dagen var det bare å følge musikken som kom fra en av tak-terrassene.
 
En smilende og blid Gaute Ormåsen slapp meg inn og inviterte meg opp på takterrassen, hvor jeg raskt ble introdusert for Cecilia Vennersten, Kristin Sevaldsen og Trond Nagell-Dahl. Gaute Ormåsen er kjent for de fleste gjennom en rekke album og opptredener i Norge, både alene og med andre artister, samt som deltaker i Stjernekamp på norsk TV. De fleste kjenner gjerne også til svenske Cecilia Vennersten, kanskje først og fremst for sangen «Det vackraste», som hun fremførte i Melodi Grand Prix. Trond Nagell-dahl er kjent som kapellmester i programmet «Beat for Beat» på NRK, og Kristin Sevaldsen er en kjent saxofonist, jazz-musiker, komponist og produsent gjennom mange år i Norge.
 
Det Norske Magasinets journalist har vært så mange år borte fra Norge og Skandinavia at kunnskapen og kjennskapen til artistene var relativt beskjeden, men samtlige av dem var så super-hyggelige at det utgjorde ikke noe problem. Foruten en liten forsmak på noen av de nydelige låtene som skulle fremføres på konserten dagen etterpå, fikk jeg høre litt om hva artistene synes om Costa del Sol. «Det er jo bare helt fantastisk når slikt vær som dette danner rammen rundt konserten, så vi skulle gjerne vært her lengre», sier Gaute, og legger til at «dessverre er perioden på senhøsten og perioden som leder opp mot jul årets travleste tid for oss, så det blir ikke tid til så mye ferie og sightseeing – allerede dagen etter konserten drar vi til Norge igjen». Kristin nevner at hun gjerne skulle hatt et kult studio her på solkysten å trekke seg tilbake til når tiden tillater det, og Cecilia skyter inn at hun i en årrekke har feriert i Alicante-området hvor hennes familie har feriebolig. «Jeg synes Spania er et fantastisk land, og har masse gode minner herfra», legger Cecilia til.

Dagen etter, kl. 19.00 den 16. november, ankommer jeg sjømannskirken akkurat i det første låt spilles, og kirkens sal er så full som den kan bli, med hele 200 glade nordmenn som fyller hvert eneste sete. Konserten er nydelig og kraftfull, og etter et par timer med både kjente og mindre kjente sanger får artistene stående applaus, og både DNBs ledelse og de fremmøtte har hatt en kjempeopplevelse, Det Norske Magasinets journalist og hans datter inkludert. Artistene tar seg tid til litt fotografering, før det serveres gløgg og pepperkaker av sjømannskirkens ansatte ved utgangen. En kjempefin og vakker konsert, så om du ikke var der i år, anbefaler jeg på det sterkeste å sette av tid i kalenderen ved neste anledning!

Den 17. november kl. 09.00 hadde DNB organisert med morgenkaffe og en liten matbit på Hotel Los Monteros, før senioranalytiker i DNB Markets, Eirik Larsen, kl. 09.30 startet oppsummeringen av 2017 og forventningene til 2018 gjennom seminaret som hadde fått den beskrivende tittelen «Det lysner nu, det gryr av dag...». I likhet med førjulskonserten kvelden i forveien var det også mange fremmøtte til dette frokostseminaret, og hele 40 nordmenn var samlet i en av hotellets konferansesaler denne morgenen. For undertegnede var dette den første gangen jeg deltok på DNBs årlige seminar, og noe jeg så frem til med spenning. Forventningene ble så absolutt innfridd, og senioranalytiker Eirik Larsen var en meget dyktig og engasjert foredragsholder som det var svært interessant å lytte til, samtidig som han stil var underholdende på en måte som gjorde at tiden bare fløy av sted. Mange av tilhørerne var faste gjengangere, noe som vitner om kvaliteten og interessen for dette årlige seminaret i regi av DNB Luxembourg.

I grove trekk omhandlet seminaret de følgende temaene:

• Hvordan vi så på verden for ett år siden...
• ... og hva vi forventer nå.
• Verden er et farlig sted: Hva kan gå galt?
• Kommer renten noen gang til å stige igjen?
• Norsk økonomi på vei ut av bakevja.
• Og hva skal vi tro om kronekursen?

Generelt kan det sies at DNB Markets forventninger til 2018 er mer positiv enn prognosene var for 2017, da en del av de faktorene som ble lagt inn som mulige begrensningsfaktorer for økonomisk vekst i 2017 ikke slo ut som verst antatt. Samtidig ble vi minnet om at farene ikke nødvendigvis er over, da vi rent politisk befinner oss i en situasjon med mindre stabile verdensledere enn vi har gjort på lenge. Her ble Trump og Kim Jong-un, men også Putin, og ikke minst Tyrkias president Erdogan, trukket frem som ledere som potensielt kan endre verdensmarkedene og verdensbildet drastisk med sine politiske beslutninger.

I Norge ble det trukket frem at oljenedturen er i ferd med å slippe taket, og at veksten er på vei tilbake. Arbeidsledigheten forventes å reduseres ytterligere, forbruket vil øke, og nye investeringer vil bli foretatt. Rentene vil forbli lave, og inflasjonen vil være lav og under kontroll.

Som risiko i markedet nevnte og understreket Eirik Larsen de fallende boligprisene i Norge, da særlig i Oslo (men ikke begrenset til bare Oslo) og usikkerheten forbundet med hvor mye de vil falle, noe som vil ha stor innvirkning på markedene. Det Norske Magasinet konstaterer at ca. 1 mnd. etter at dette seminaret fant sted har boligprisene i Norge falt med sitt høyeste prosentvise nivå for denne måneden siden finanskrisen, noe som understreker og bekrefter Eirik Larsen og DNBs prognoser.

DNB Markets anser den norske kronen som undervurdert, og tror at den på sikt skal opp igjen i verdi, dog ikke med det første. Verdensøkonomien anses å få litt høyere temperatur, og en av vinnerne er euroen, etter en lengre periode med ekstrem pengepolitikk i Europa og blant medlemslandene i EU. Dette antas å skape grunnlag for høyere renter i både Norge og Sverige etter hvert.

For de som har investert i bitcoin og spent følger med i den rivende utviklingen og økningen av verdien på bitcoin i disse dager var ikke Eirik Larsen særlig optimistisk, og fastslo at det etter hans mening er en boble som nesten garantert sprekker før eller siden. Men, som ved alle investeringer er spørsmålet selvsagt hvor lenge man tør å ha is i magen, og på hvilket tidspunkt man selger og casher inn avkastningen!

Avslutningsvis vil jeg takke DNB Luxembourg for at de arrangerer både konsert og seminar for oss nordmenn på Solkysten hvert eneste år nå de siste 9 årene, og det var tydelig at det er mange som setter stor pris på begge arrangementene. Vi i Det Norske Magasinet gleder oss allerede til neste gang!
 
DNB des
Ledelsen i DNB Luxembourg hadde all grunn til å smile, etter to otte førjuls-arrangement på Costa del Sol.

Svimlende milliardbeløp fordeles i Spanias julelotteri

For 20 euro får man sjansen til å vinne en 165-del av den største premien, El Gordo.

Med en årlig pengepremie på 2,6 milliarder euro er Spanias julelotteri verdens største lotteri. Årsaken til populariteten er kanskje at det ikke bare er én vinner av en kjempestor sum. Premiene er fordelt på flere tusen mennesker, og den største gevinsten for et helt nummer er på ’bare’ 4 millioner euro, hvilket berettiger den til kallenavnet El Gordo (den feite). Den store og økende omsetningen kan også skyldes at lotteriet, som fremdeles drives av den spanske staten, ble oppfunnet for å skaffe penger til å kjøpe kuler og krutt som man kunne skyte franskmenn med.

Lottokuponger inn i krigen mot franskmennene

Det hele begynte i 1812 i Cádiz. Byen hadde siden 1810 vært hjemby for den spanske regjering, som året i forveien hadde vært i Sevilla, hvor den først flyktet til etter at Napoleon hadde inntatt Madrid. Franskmennene hadde nesten inntatt hele landet. Napoleons bror, Joseph Bonaparte, var blitt konge av Spania.
Cádiz var den siste spanske bastionen, og franskmennene beleiret byen. Den ansvarlige generalen i Cádiz var Gervasio Gasca, og han foreslo å starte lotteriet for å skaffe penger til å styrke motstanden mot franskmennene, og for å hjelpe folk på flukt fra de franske troppene.
Konseptet med å selge lottokuponger var ikke noe nytt, man hadde kjent det siden 1700-tallet, men det var opprinnelig sett på som en moralsk tvilsom aktivitet, spesielt når det var i private hender. Pengenød i en dyr krig vant dog over moralen.
I 1812 utstedte regjeringen således 25.000 nummererte baller i tre, og det første julelotteri ble avholdt den 18. desember. Vinner-nummeret var 03604, og den heldige vant 8.000 reales for en investering på 40 reales.
Til tross for at lotteriet var planlagt under beleiringen av Cádiz, så var beleiringen over da lotteriet ble avholdt. Beleiringen varte til den 25. august 1812. Krigen fortsatte dog, og lotteriet spredte seg fra Andalucía til det øvrige Spania. Etter hvert ble franskmennene beseiret av spanjolene og deres allierte, og i 1814, da krigen nesten var over, flyttet man lotteriets hovedkvarter fra Cádiz til Madrid.
Ikke engang Den Spanske Borgerkrig kunne stoppe lotteriet, hvis hovedkvarter i 1936 dog måtte flytte enda en gang, nemlig med den republikanske regjeringen til Valencia, mens det etter diktator Francos seier i 1939 igjen vendte tilbake til Madrid.

Lotteriets ABC

Siden den gang har populariteten bare økt. Hvert år fra juli måned, når kupongene frigis for salg, kan man høre gateselgere rope: ”Yo tengo El Gordo.” Løfter og forventninger om rikdom og tilhørende lykkegaranti stiger frem til den 22. desember, som har blitt fast dato for trekningen.
Man fyller altså ikke ut en lottokupong, eller får en maskin til å gjøre det. Det er en forhåndstrykt kupong. Hvert lodd har fem siffer, som trykkes 165 ganger i såkalte serier, som hver koster 200 euro. Numrene fordeles blant lotteriselgerne i kiosker og på gater, og derfor har visse selgere noen nummer, andre ikke, og derfor er de store gevinster ofte sentrert i en by eller kanskje til og med den samme kiosken. Det betyr at hvis man vil ha et bestemt nummer, skal man ofte innstille seg på å skulle reise land og strand rundt for å finne det. Eller anno 2017, søke det opp på nettet.
På grunn av prisen er et nummer delt i 10 lodd, som kalles décimos, som så koster 20 euro.
For å spre mulighetene danner familie og venner ofte grupper for å kjøpe et helt nummer eller bare for å dele én décimo. Man kan også kjøpe deler av en décimo på den lokale kaféen eller i foreningen, hvor de selges for kanskje 1 euro.
Et nummer gir 4 millioner euro, og den maksimale premien er derfor 400.000 euro for en décimo til 20 euro. Det betyr at hovedpremien i verdens største lotteri ’kun’ er på 4 millioner euro. Vil man ha hele gevinsten for seg selv, må man kjøpe hele nummeret.

Årets skjebnedag

Den 22. desember er det usedvanlig stille og rolig i de fleste av landets gater om morgenen. Folk ser på fjernsyn, hvor de ser på trekningen live, akkurat slik den foregår i operahuset Teatro Real i Madrid.
På scenen er det to tromler med kuler. En som inneholder kuler påtrykt numrene som finnes på lottokupongene, og den andre med den gevinsten som følger med.
Barn fra skolen San Ildefonso i Madrid synger ut numrene etter hvert som kulene trekker dem. Det var opprinnelig en skole for foreldreløse barn, og tradisjonen var den gangen som nå at en del av gevinstene går til skolen.
”Kule nummer 18126 vinner 20.000 euro,” synger de f.eks. Lesere som husker tiden med pesetas vet godt at sangen lød mye bedre med den gamle valutaen. Men fra kl. 09.00 ruller kulene og numrene synges, inntil det store øyeblikket på et eller annet tidspunkt kommer, og kulen med 4 millioner euro dukker opp sammen med det heldige nummeret. Så har vi El Gordo.

Glede spres

I 2016 kom hovedpremien kl. 11.47. Nummeret 66513, utstedt i 1.650 décimos, var utelukkende solgt i Madrid.
Den neststørste premien ble solgt i flere byer, heriblant Bilbao, Fuengirola og Pinos Puente, som er en by med 13.000 innbyggere i Granada-provinsen. 451 décimos av det heldige nummeret 04536 var solgt her, og de ga hver 125.000 euro. Alt i alt ble 65 millioner euro utbetalt til byens innbyggere, hvorav 29 prosent var arbeidsløse. De fleste loddene var solgt på venstrefløys-koalisjonen Izquierda Unidas kontor.
Hele byen festet på gaten. En vinner fortalte at hun ikke hadde hatt penger til julegaver, men at hun nå ville ha muligheten til å hjelpe sin familie.
I alt ble det utloddet 2,6 milliarder euro, som er 70 prosent av salget. Det var 3,5 prosent mer enn året før, og det året så en stigning på 4,52 prosent...
 
lotteria2

Forventningene står i kø mange måneder i forveien for å få lykkenummeret.

Lotto-fakta

Oddsene for en gevinst er 1 til 6.
I fjor deltok og spilte 73,1 prosent av 34 millioner spanjoler i alderen 18 til 75 år.
De investerte i gjennomsnitt 63,80 euro
Utlendinger kjøper 20 prosent av loddene.
I 2013 ble en skatt på 20 prosent av gevinster over 2.500 euro innført.
 

 

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk.

Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som utviklet samarbeid innen næring mellom Norge og Frankrike, som inviterte til dette.
På den tiden var jeg en ung mann, ferdig utdannet kokk og servitør, og arbeidet som Hovmester på en fransk restaurant som het «Etoile», beliggende på toppen av Grand Hotell i Oslo.
Kunnskapen om vin var nærmest på nullpunktet for meg på den tiden, utenom de faktiske opplysningene vi lærte på skolen.
 
Første delen av denne utdannelsen var også ren teori, men vi fikk beskjed om at vi ganske snart skulle begynne og lukte på viner, se på ulike flasker fra forskjellige distrikter og kjenne på duften av korker.
Gleden var derfor stor, og med en høy grad av forventning til noe jeg ikke kjente til, da mine medstudenter og meg selv satt rundt et stort bord med 12 flasker av edle årganger foran oss.
Flaske for flaske ble sakte åpnet, og duften av noen edle dråper fra Frankrike begynte å sette sitt preg i rommet vi satt i.
 
Husker godt at jeg syntes det var noe andektig over det som da skjedde da vår foreleser, etter å ha åpnet flaskene, la korkene forsiktig ned ved hver flaske slik at studentene kunne få lukte på hver kork, før vi skulle lukte på vinen.
Jeg tenkte på alt vi hadde lært på forhånd, om luktesanser og assosiasjoner, med lukt av eng og blomster, hav og planter, mursteiner, jordsmonn, bondegårder og «kumøkk», og jeg tenkte herlighet, en ny verden åpner seg for meg!
Og det gjorde det faktisk, der vi satt og snuste inn duften av korkene, hvit og rødvinene, svingte rundt på glasset for å få duften skikkelig opp i nesen, og fantaserte om hvilke assosiasjoner vi hadde til hver enkelt vin.
Det interessante var at alle hadde sine egne tanker og ideer om duften, og også senere om smaken, og det var også interessant å oppdage at duft og smak kunne være helt forskjellig i forhold til forventningene.
 
Da vi etter ett års studie skulle ha eksamen, ble alle flaskene dekket med papir, og studentene skulle da lukte seg frem til vintype av hvite og røde viner, samt distrikt og druetype.
Sensorene prøvde også «å lure oss litt» ved å bruke andre typer flasker enn det som var vanlig.
For i Frankrike er det slik at ulike distrikter bruker forskjellige type flasker, slik at Bordeaux-viner gjerne er slanke og høye, mens Rhone-viner ofte er fylt opp på kuleliknende flasker med høy hals.
Nå går det raskt mot julehøytid og julemiddager både i november og desember, og det skal drikkes viner av ulike typer, samt også ulike øltyper, akevitter og gløgg.
 
Så kjære leser, tenk litt på mine ord neste gang du skal drikke noe, enten det er vin, øl eller akevitt, eller en deilig middag, så har vi alle en felles ting, nemlig forskjellige dufter, som helt sikkert vil gi deg assosiasjoner til, forhåpentligvis, gode tanker i forbindelse med hendelser du har vært med på tidligere.

Ha en fortreffelig førjulstid!

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært angående mobbeproblematikk. I vår digitale hverdag, der alle får kontakt med hverandre med et enkelt tastetrykk, er det mye å passe seg for. Derfor er det viktig med innspill fra profesjonelle leverandører en gang imellom. På bestilling fra Den Norske Skolen, Malagas foreldreutvalg (FAU) har skolen hatt besøk av antimobbingsorganisasjonen «Bruk Hue».
 
norskeskolen nov3Siden 2009 har «Bruk Hue» besøkt over 1000 skoler og snakket om nettmobbing til over 350.000 barn og foreldre. Bruk Hue er utarbeidet av Røde Kors ved samtaletjenesten Kors på halsen, Barnevakten, Telenor og Medietilsynet. Målet er å forebygge nettmobbing ved å engasjere og bevisstgjøre barn, unge og voksne om nettvett. Du finner mer informasjon om Bruk Hue på www.brukhue.com

Mobbing og ensomhet

-Vi er en digital skole som i stor grad formidler læring via iPad, og elevene lærer lynraskt stadig nye medier og kommunikasjonsverktøy. Eventuelle mobbesaker blir løst fortløpende, og skolen har gode rutiner og strenge regler for kommunikasjonsmidler i skoletiden. Skolens rådgiver og kontakt-lærer for åttendetrinn, Kurt Robert Eriksen, tok seg tid til å svare på noen raske spørsmål fra en av «Bruk Hue» sine medarbeidere, Ellen Bjørlo, før foredragene satte igang.
 
- Vi jobber kontinuerlig med fokus på klassemiljøet, forteller Kurt, og peker på elevarbeidene på veggene. -Nå har vi et to ukers fokus på temaet «inkludering» Elevene har fått i oppdrag å be hver-andre med hjem og invitere hverandre til forskjellige aktiviteter. Så skal de sende «selfier» eller sen-de mail med bilder fra aktivitetene. Vi snakker mye om hvordan man bygger vennskap også utenfor skoletid. Vi jobber i grupper og diskuterer forskjellige begreper og problemstillinger. For eksempel etikk og moral. Kurt har en fremdriftsplan som han viser fram. Der står det forskjellige tiltak klassen skal igjennom, når de skal gjennomføres/ ble gjennomført og i hvilke fag temaene skal flettes inn. - Gjennom forskjellige stillinger jeg har hatt ved skoler i inn og utland, opplever jeg at de samme pro-blemstillingene dukker opp igjen og igjen. At det er færre saker her enn i Norge, vil jeg nok si, men ensomhetsfølelsen kan være sterkere her enn hjemme. Det kan hende bruken av sosiale medier er større her, sier Kurt.
 
Foredraget er igang. Over skjermen ruller en filmsnutt der «Bruk Hue» har dramatisert en historie der et bilde av en lettkledd jente på få timer går fra en privat og fortrolig venninne-mobil og finner veien ut på internett og ut til alle skolens elever. Innimellom klippene stiller den drevne foredragsholderen, Ole Roger Vestøyl, spørsmål til elevene. Skarpe, vittige og høyst aktuelle kommentarer og spørsmål fanger elevenes fulle oppmerksomhet.

Forebyggende åpenhet

-Ikke si det til Mamma, insisterer jenta på filmen. Ole henvender seg til salen. -Hvorfor vil hun ikke at moren skal få greie på det tror dere? -Fordi da ville mamma «Klikke helt mentalt» svarer en gut-testemme i salen. Vekslende blikk og summing i salen bekrefter utsagnet. Ole følger opp med en fortelling om en far som hentet PCen på gutterommet etter en opprivende sak der sønnen var invol-vert, med de skarpe ordene at han aldri mer skulle få være på nett. «Bruk Hue» er opptatt av at alle må finne en fortrolig voksenperson å snakke med når man opplever, er med på eller er vitne til ugreie ting på nett. De snakker med foreldrene og forteller dem at de må lære seg å hanskes med dagens digitale medier på en åpen og real måte som forebygger hendelser og bevarer tilliten til de voksne. -Det er litt fint med nettet også da, sier Ole, og får bekreftelse både fra yngre og eldre.

Det var jo bare kødd da..

På filmen går en liten og dum handling over til å bli en opprivende sak som inkluderer politi, skole, tårer og anger. -Det var jo bare på kødd da, sier en av guttene. -Unnskyld.
 
-Men man begår ikke lovbrudd og får strafferabatt fordi det bare var «kødd» sier foredragsholde-ren, som bruker ungdommenes eget språk når han formidler. Gutten i filmen slipper straff fra det offentlige fordi de involverte velger å gjøre opp seg imellom, men foredraget inneholder flere eksem-pelsaker der det ble gitt både bøter og fengselsstraff.
 
Det er straffbare handlinger å dele bilder av andre som ikke har samtykket. Det kan være straffbart å ta skjermbilde av en Snapchat, og det er også en alvorlig forbrytelse å skrive mel-dinger til hverandre med alt fra ufint innhold til drapstrusler. Foredragsholder Ole Roger Vestøyl viser frem saker og
meldinger som har fått strafferettslige følger som bøter og fengselsstraffer.

Egne opplevelser

«Bruk Hue» har tre like men alderstilpassede foredrag som de kjører for mellomtrinnet, ungdoms-trinnet og til slutt foreldrene. Imens foredragene pågår tar Ellen Bjørlo en prat med noen av elevene som har vært tilskuere. Tanker rundt nettmobbing og bilder de selv og andre har delt, kommer opp i dagen. -Vi får alltid noen nye historier, sier Ellen, som synes det er viktig å snakke med elever og samle utsagn fra deres erfaringer. Utsagnene fra tilhørerne, voksne og barn, bruker de når de lager nytt materiell til arbeidet sitt, når de snakker med media, utvikler nettsidene sine og lager nye fore-drag.
 
norskeskolen nov2  norskeskolen 5
 
 
 

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29