Påmelding nyhetsmail

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret!

Ny informasjonsfilm!

I løpet av skoleåret 2016/2017 har vi på Den Norske Skolen, Malaga laget en ny informasjonsfilm. I denne filmen får dere se hvordan vi har det, hva vi vektlegger i undervisningen, samt fordeler og fasiliteter skolen har. Filmen finner du på hjemmesiden vår, nederst på siden under fanen «Om oss» : http://www.dnsmalaga.com/om-oss/

Vi har plass til flere elever

Hos oss blir alle elever sett, og vi vet vi at elevene må trives for å prestere. Skolen jobber aktivt for å fremme trygghet og tilhørighet i skolemiljøet. Skolen tilbyr også foreldrene et aktivt foreldremiljø i FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) og alle får tilbud om spanskkurs. Ønsker du å vite mer om skolen vår er det bare å ta kontakt. Du og din familie er hjertelig velkommen til en omvisning og en god skoleprat.
Les også mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com, eller få et innblikk i skolehverdagen vår ved å følge skolens facebookside.

Sommerferie!

Finnes det noe deiligere enn å vandre ut i våre varme, spanske gater og vite at det er sommerferie og fri? Den Norske Skolen Malaga avsluttet skoleåret den 20. juni, og starter opp igjen den 21. august. Skolekontoret holder oppe litt lengre, men mellom den 30. juni og 10. august er det også stengt på kontoret. Trenger du å få tak i oss under ferieavviklingen, så send en mail til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Henvendelsene her leses sporadisk.
 
norske skole0607B
 

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge.
Nå må jeg legge til at denne vinteren og våren har allikevel vært litt annerledes, i alle fall av det jeg har opplevd i de snart 12 årene jeg har bodd her nede. Regntiden som vi pleier å ha fra januar til mars har i år vært minimal. Selvfølgelig har det regnet litt, også med litt torden, lyn og smell, men det skulle jo bare mangle. Faktisk hadde vi en ukes tid i desember med voldsom nedbør, hvor det regnet så mye i løpet av 36 timer at tunneler ble fylt med vann, bensinstasjoner, butikk og restaurant lokaler som lå nede i groper ble i løpet av 24 timer totalt overfylt med vann, og dessverre endte det tragisk i noen tilfeller. Men spanjoler jeg snakker med, forteller meg at det er vanskelig å forutsi hvordan en vinter vil være, og de er vant til å ta det som det kommer, uten alt for store bekymringer.
Men våren i år har vært svært så behagelig, med litt ujevn temperatur, noen ganger på kveldstid med litt lav temperatur ned mot 4 til 5 grader og litt for høy fuktighet. Men herlighet, vinter er vinter og vår er vår, og årstidene skal nytes!
Og spesielt, når det i vår også har vært dager med nærmest sommervarme, og kvelder med tropenatt-temperatur, ja, da er det godt å leve her på Solkysten.
Allikevel ble det litt merkelig, når vi allerede i juni måned begynte å kjenne litt trope-temperaturer både på dagtid og kveldstid.
Når mine spanske naboer begynner med grilling ute på terrassen i juni måned, ja, da er det tegn på en liten forandring i forhold til det som er normalt!
Fra tidligere så vet vi at når juli kommer, så kommer også varmen. I begynnelsen litt sakte, men videre utover i august og september, da skjønner jeg hvorfor spanjolene har innført siesta på dagtid. Og det er der vi er nå, i midten av juli, og bare venter på at det vil bli varmere og varmere utover de neste to månedene, og vi vet alle at; «nå er det sommer»!
Venter du på regn så må du vente lenge, for fra og med nå kan vi ikke ta med i betraktningen at vi får regn før en gang ut i oktober måned.
At du våkner om morgenen med litt morgentåke hører med når du er på Solkysten, men solen ligger rett bak og bare venter på å få komme til for å sole bleke sommer kropper. Men kjære leser, vær forsiktig, og husk å bruke en god og effektiv solkrem.
Så nyt den spanske solkysten, nyt solen (med forsiktighet), nyt fjellene rett bak solkysten, nyt spansk tradisjonell mat og ikke minst, spanske viner. Og kjære leser; ha en fortreffelig sommerferie i en av Europas flotteste kyst-perler!

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har programmering av dataspill (koding) stått på timeplanen. Med iPad som daglig arbeidsverktøy for alle elever og en IT avdeling som holder staben oppdatert på den stadige strømmen av nyutviklede muligheter, tilbyr skolen spennende og moderne undervisning, også innen teknologi.

Vi lærer om roboter

Robotprogrammering er en av flere årlige aktiviteter ved Den Norske Skolen, Malaga. Her benytter ungdomstrinnet seg av en læringsleverandør (Stemxion) som drives av teknoligientusiaster og ingeniører. Firmaet reiser rundt til skolene i Malaga og tilbyr innføring i programmering. I år stilte de opp med flunkende nye og topp moderne byggesett som elevene kunne utforske.
 
norske skole2
Siden skolen ønsker å tilby programmering også i barnetrinnene, og innehar kompetanse internt, kan det hende vi velger å investere i egne teknologi-sett. Enn så lenge benytter vi oss av eksterne leverandører som har utstyret tilgjengelig.

Montering og programmering

I første undervisningsøkt fikk elevene utdelt et robot-kit med alle de nødvendige delene. I grupper på to og to (læringspartnere) fikk elevene bygge robotene sine selv, før selve programmeringen kunne starte. Steg for steg ble elevene ledet igjennom byggeprossessen.
Dag to, startet selve programmeringen. Ved hjelp av et program installert på Stemxions elev-PCer, er det mulig å programmere robotene, som er et slags kjøretøy, til å reagere på lys, lyd og bevegelse. Forskjellige sensorer monteres og fanger opp signaler fra omgivelsene. Om det er lyst eller mørkt, registreres for eksempel gjennom et solcellepanel. En mikrofon registrerer lyd, og en ultralydsensor merker om robotene beveger seg mot en eventuell hindring. Det går også an å montere et lyspanel i front som kan gjengi bokstaver og tegninger.
Skårer mål
Som en morsom avslutning på prosjektet, rullet foredragsholderen ut en fotballbane med 3d-printede mål. -Skolen har også 3d-printer og kan gjøre dette sammen med elevene, forteller Idun (Klasselærer) entusiastisk. Før kampen kunne starte måtte elevene gjennomføre en siste programmeringsøkt, som gav robotene evne til å motta signaler fra en ekstern fjernkontroll.
 
norske skole3
Det tar tok litt tid å få kontroll på robotene, og det ble et vittig kaos på matta. De av elevene som mestret det fortest, kastet seg på oppgaven med å hjelpe de andre for å få flere spillere på banen.
 
I full konsentrasjon satt elevene bøyd over robotene sine og sjekket at hver eneste programmeringsinstruks virket perfekt. Selv om noen syntes det var litt utfordrende, var tilbakemeldingene etter økta udelt positiv. -Kanskje finnes en ingeniør-spire eller tre blant disse dedikerte elevene? En etter en kom de seg på banen og førte både ballen og prosjektet i mål.
Ledige skoleplasser
 
Skolen har utvidet sin kapasitet, og kan ta imot 140 elever for skoleåret 2017/2018. Har du spørsmål om hva som skal til for å melde inn elever på skolen vår?
Ta kontakt med kontoret på tlf. +34 952 57 73 80 eller pr. mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Skolen har også en hjemmeside med masse nyttig informasjon: www.dnsmalaga.com.

Vår-fornemmelser

Forleden var jeg en liten snartur til Norge og Bergen

Jeg forlot Málaga med 25 grader og strålende sol, og landet 4 timer senere i Bergen, med fortsatt strålende sol, fra skyfri himmel, og en temperatur som viste 23 grader.
Innflygingen til flyplassen var bare helt fantastisk, der vi svevde nedover mellom vakre fjell, som fortsatt hadde snø rundt omkring på toppene, og Nordsjøen lå der og glitret i solen, og kastet glans av krystaller mot oss som satt inne i cabinen og nøt utsikten.
Etter å ha bodd i Spania i mer enn 11 år, synes jeg at Norge er fantastisk, med en vakker og svært forskjellig natur fra alle strendene i Middelhavet og Atlanterhavet, og opp til toppen av fjellene, som ikke ligger langt fra kysten.
Likeså de andalusiske sletter, med store områder av oliven og vindruer.
Men når Norge viser seg frem på den måten jeg nå opplevde da jeg kom til Bergen, så må jeg si meg stolt over mitt eget fedreland, og jeg kjente at det kriblet i magen da jeg ble kjørt inn til byen mellom de syv fjell.
Etter innsjekk på hotellet fikk jeg tid til en spasertur, og selv om jeg var i en by føltes luften svært behagelig, og det duftet himmelsk fra blomster med fulle knopper, og trær med lysegrønne, vakre farger.
Midt i byen ligger det en liten innsjø som heter «Lille Lungegårdsvannet», og denne ligger vakkert til med en gangvei rundt hele innsjøen, og en gedigen fontene midt ute i vannet.
«Herlighet» tenkte jeg, der jeg satte meg ned på en benk og skuet utover vannet, som bergenserne selv kaller for «Smålungeren», og jeg så også rett opp på Fløien Folkerestaurant, som ligger oppe i fjellsiden, og med egen trikk (Fløibanen), som frakter passasjerer rett fra sentrum og opp til fjellet.
Mens jeg satt på krakken og nøt utsikten, tenkte jeg på dikteren Nordahl Grieg, som selvfølgelig kom i fra Bergen.
Han har skrevet mange flotte dikt, og et av disse er om kjærlighet, og jeg ble sittende på krakken og tenkte at muligens Nordahl Grieg også hadde sittet her og tenkt ut sitt dikt om «Sykkelstyret». Jeg la merke til mange unge og eldre, som vandret sakte rundt vannet, hånd i hånd, og åpenlyst viste frem sin kjærlighet.
Og det er akkurat dette Nordahl Grieg har skrevet om; «De unge jenter med sine tynne tøyer, i mellom seg og den lyse luft. Og, det glitrer blankt i et sykkelstyre, og det er juni og heggeduft».
Og slik fortsetter diktet, i en søt fortelling om Han og Hun, og som avsluttes med;
«O Sykkelstyre – O Kjærlighet».
Alder er ingen hindring for kjærlighet, og jeg kjenner det på meg selv, etter å ha møtt, i mine øyne, jordens flotteste person.
Og selv om jeg koser meg i Spania, var det en opplevelse å komme til Bergen, midt under Festspillene, med glade mennesker rundt omkring meg, med mye sol, og med kjærlighet til byen, til hverandre og til VÅREN.
 
Ha en fortreffelig juni måned!
 

2 minutter med Sjømannspresten

Sommertanker

Juni er årets første sommermåned – måneden hvor mange starter velfortjent ferie.
For meg er tiden snart inne til å si farvel til dere som holder til her på Costa del Sol, Spanias vakre solkyst. Prestevikariatet i Sjømannskirken på El Campanario er snart over for denne gang. I vel fire uker har jeg vært sammen med dere, minnerike uker som har gitt meg udelt glede.
Jeg er både glad og stolt av å ha fått gjøre prestetjeneste her sammen med gode medarbeidere og frivillige. Det har gitt meg både glede og håp, håp og tro om at vår tjeneste i Guds åkerland ikke er forgjeves.
Jeg har reist en god del omkring på forskjellige steder i verden, men jeg har alltid syntes det er godt å komme tilbake til Norge. Det er noe spesielt med gammellandet, stedet der en er født og oppvokst, der en har sine røtter.
Selv om mange har bodd her i solrike Spania i mange år, og etablert seg med bolig, familie og nære venner, vil det alltid være steder hvor en bodde som barn eller vokste opp, som gir gode følelser. Steder der en opplevde noe positivt, der en opplevde hendelser som har vært med å forme livene våre.
For noen kan det være at det også er steder en helst vil glemme, steder der en opplevde nederlag, sorg og brutte forhåpninger, hendelser en gjerne skulle være foruten. Jeg har også noen slike steder. Men heldigvis er vi skapt slik at vi har lettere for å glemme det som er vondt og vanskelig enn det som er hyggelig og som vi gleder oss over.
Den siste romanen dikterhøvdingen Knut Hamsun skrev i 1947 en selvbiografi som han kalte «På gjengrodde stier», og hvor han reflekterte over sitt levde liv.
Jeg tror at vi mennesker er tjent med å gå litt på «gjengrodde stier». Vende tilbake til steder der vi opplevde glede og lykke, men også til de stiene der vi trådte feil. Jeg tror det er god mentalhygiene at vi fra tid til annen ser tilbake på livet vårt. På den måten kan vi lære oss selv bedre å kjenne, å oppdage og kanskje forstå bedre våre sterke og svake sider.
«Du ska få en dag i mårrå», skriver Alf Prøysen i en av sine mange viser. Prøysen forteller oss i fortsettelsen at det står en dag foran oss som er «rein og ubrukt», en dag vi kan rette opp feil «i frå i går». Kanskje sommeren kan bli en «slik dag»? En tid hvor vi kan se oss tilbake, og på nytt legge livet vårt i Gud vår Faders hender og be om hans nådige beskyttelse over resten av vår levedager.
Da tror jeg vi alle får en god sommer enten vi er i solfylte Spania eller vårt kjære Norge.
PS: «Søk Herren mens han er å finne, kall på ham den stund han er nær!» (Jesaja 55,6.)
Takk for at jeg fikk være hos dere, og Gud velsigne dere alle!
El Campanario, 24. mai 2017
Lars Henrik Haugan

Vaffelbesøk hos Runway Norwegian

Ung på Solkysten er på vaffelbesøk hos en av kystens mange bedrifter, Runway Norwegian i Malaga med sine 250 ansatte. Vi fikk en hjertelig velkomst og mange gode smil fra den flotte gjengen! Med oss hadde vi 3 sykepleiestudenter fra Diakonova i Norge. Rakel, Tale og Jessica. Takk for flotte uker og perfekt vaffelsteking!
Ung på Solkysten er Sjømannskirkens arbeid for unge nordmenn som bor, arbeider og studerer på Costa del Sol.

Vielser i Sjømannskirken

Det er en travel vigselssommer for Sjømannskirken i Calahonda. I løpet av sommermånedene juni, juli og august er det nesten 30 vielser her på huset. I løpet av året har vi opp mot 80 vielser. Sjømannskirken El Campanario er med dette en av Norges mest populære bryllupskirker. Noen ganger kommer parene hit alene, mens andre tar med seg store selskaper. Kirkens vakre anlegg gir en flott ramme rundt seremonien, og etter vielsen kan man bestille vafler og kaffe. Det er også anledning for bryllupsfølgene å bo på kirkens vakre gjestehus. Vi ønsker deg velkommen til å feire bryllup her hos oss!
Tre bilder. Alle er tatt av Sheila Roberts:
- «Her koser brudefølget seg med vafler i kirkens patio»
- «Sjømannskirken El Campanario»
- «Forbønn for brudepar»

Kunstutstilling i kafeen på Sjømannskirken

Astrid Frida Zehetner og Gunnvor Sørhus har Sommerutstillingen " FØLELSER" på El Campanario i sommermånedene. Astrid kommer fra vakre Værøy i Lofoten og har alltid malt , og er selvlært. Mye av inspirasjonen hennes kommer fra Lofoten, havet og naturen. Gunnvor kommer fra Fjæra i Sunnhordland , med fjord , høye fjell og fossefall. Hun har også malt fra hun var ung, med noen års opphold, og har deltatt i mange kurser og kunstskole. Hun henter også inspirasjon fra fjell og fjord. Begge har hatt mange utstillinger rundt om hele Costa del Sol. Gunnvor har også hatt flere utstillinger i Norge. De er medlem av kunstnergruppen " Happy Artists", en gruppe med internasjonale kunstnere. Begge organiserer de månedlige utstillinger på El Campanario, sjømannskirken. Velkommen til å se sommerens utstilling!
 

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29