11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65!

Men livet er av og til litt merkelig, og en ting jeg selv har fått oppleve er at vi mennesker ikke alltid kan styre helt over oss selv, men må lære oss til å være flinkere til å lytte til kroppen vår og til signaler om at noe muligens ikke er som det burde være, og så lære oss til å søke hjelp.
Jeg har dessverre ikke vært flink til å gjøre akkurat dette!
Når jeg nå ser tilbake på noe av livet mitt, skjønner jeg jo at jeg har «brent lyset i alle ender», men hvem er det som tenker på dette, når kropp og sjel fungerer bra?
Mitt liv har bestått av mye flytting i forbindelse med arbeid. Fra Oslo til London, fra London tilbake til Oslo, og igjen videre til Hardanger, og tilbake til Oslo, for så å flytte opp til Nordkapp, som etter en stund endte opp i Bergen, hvor jeg har bodd helt frem til jeg flyttet til Solkysten av Spania.
Når jeg nå sitter her og skriver blir jeg sliten bare av tanken på all denne flyttingen!
Jeg må jo innrømme at jeg har benyttet noe profesjonell hjelp til deler av flyttingen, men mye har jeg gjort selv, spesielt i Bergen, hvor jeg har bodd 6 forskjellige steder, på 16 år.
Som da jeg flyttet fra sentrum og ut til Sandviken, og bar opp 18 trappetrinn, fra bakkeplan og inn i leiligheten, for egen hjelp; vaskemaskin, oppvaskmaskin og tørketrommel.
Og, jeg burde ha lært, for bare noen uker etter denne utskeielsen, fikk jeg problemer med musklene, og fikk diagnosen «muskel-smerte-syndrom».
Mange særdeles gode venner mente at jeg burde kutte litt ned på tempoet, men herlighet, jeg følte meg jo helt pigg, så jeg smilte litt av kommentarene, og fortsatte videre i mitt eget tempo.
6. november 2012 ble jeg 60 år, og det kunne ha vært min siste bursdag.
Jeg la opp til et opplegg med feiring og selskapelighet i en sammenhengende uke.
Lørdag 10. november reiste de fleste av mine gjester hjem til Norge, og på søndagen skulle vi ha søndagsmiddag med buffet på Bistroen i Elviria.
Den opplevde jeg ikke!
Jeg husker ingen ting av morgenen, og ingen ting av kjøreturen fra huset mitt til Elviria.
I en rundkjøring hadde jeg kjørt inn til siden, åpnet døren, og falt ut og ned på veien.
I bilen bak meg var det en sykepleier som skulle på arbeid, og hun masserte hjertet mitt i 27 minutter, helt til sykebilen kom.
Da stoppet hjertet!
Etter fire forsøk med hjertestarter kom jeg tilbake til et nytt liv etter å ha vært død i tre minutter.
Mange snakker om «lyset i tunnelen», men det så ikke jeg.
Derimot har jeg et bilde av mine foreldre på veggen hjemme, og det jeg vet med sikkerhet er at jeg så min avdøde mor.
Om det var et signal vet jeg ikke, men jeg har lært meg å ta vare på livet på en annen måte, og ikke minst, være glad i mine nærmeste venner, også på en annen måte.

Og til deg kjære leser, tar jeg med siste replikk i diktet til Halldor Skard om Livskvalitet;
«Husk hvem du er – i stedet for hva du har – og lev slik – at alle er glade for – at DU er til»!

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder.

Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne sommeren skulle bli fantastisk, med mange tilreisende turister.
Allerede nå, i midten av september, kan det bekreftes fra flere hold at dette ikke har blitt som antatt.
Spesielt på Solkysten er det flere restauranteiere som melder om svakere omsetning enn forventet, og mange hoteller, som hadde brukbar booking før ferien, har fått flere kanseleringer i løpet av sommeren.
Jeg har besøkt en del restauranter på strendene i området fra Fuengirola til Estepona, som kan bekrefte dårligere besøk enn forventet.
Selv matbutikker og frisørsalonger kan bekrefte dårligere besøk enn tidligere år på samme tid.
Jeg har selv en bistro utenfor Marbella, som ligger i et lukket område med stort sett nordmenn, og der har flere leiligheter stått tomme midt i sesongen - og omsetningen i bistroen ligger 30 % lavere enn på samme tid i fjor!
Men, når alt dette er sagt, så finnes det steder som melder om bra omsetning og godt gjestebesøk.
Spesielt in-steder som Nikki Beach i Elviria, Puro Beach i Estepona og restaurant Ancla Bar & Spa i San Pedro sier at de har hatt bra besøk, og er fornøyde med sesongen.
Byene Marbella, Puerto Banus og Estepona, merker også en forandring i forhold til tidligere år, men er stort sett fornøyde.
Den store vinneren på Solkysten i år er tydeligvis Málaga.
Hva de har gjort med markedsføringen vet jeg ikke, men byen har blomstret i hele sommer, og det er stort opptur i alle enheter av hoteller og restauranter.
Jeg har hatt noen samtaler med andre restauranteiere på Solkysten, og vi stiller jo alle sammen spørsmålet; om hvorfor det har vært en nedgang i år, og spesielt etter de forventningene vi alle hadde? Hvorfor ble det så markert forskjell på besøket til strand-restauranter i forhold til besøket i byene, og da spesielt Málaga? Hva kan vi gjør annerledes til neste sesong?
Evalueringer er alltid positivt med tanke på fremtiden, og hva vi alle kan gjøre for å stå samlet i markedsføringen av Solkysten av Spania!
Flere jeg har snakket med mener at frykten for terror er en av hovedårsakene til nedgangen, spesielt da på strand-restaurantene og ved solsengene på strendene.
Vi har så langt i sommer sett terror angrep i Italia, Frankrike og nylig også i Spania, men samtidig så ser vi at folk reiser seg opp mot denne galskapen og står samlet mot terroren.
La oss da håpe at ikke dette skal være en utvikling som vil skade turistnæringen, verken her i Spania eller i noen andre land!
Vi må stå samlet om å ta vare på og verne om hverandre, slik at vi alle kan få den ferieopplevelsen hver og en måtte ønske, hvor enn i verden dette måtte være.
Og vi på Solkysten skal alle gjøre vårt beste for at fremtiden skal føles sikker og god, her i Spanias lekreste perle.
 
Ha en nydelig høst!

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret!

Ny informasjonsfilm!

I løpet av skoleåret 2016/2017 har vi på Den Norske Skolen, Malaga laget en ny informasjonsfilm. I denne filmen får dere se hvordan vi har det, hva vi vektlegger i undervisningen, samt fordeler og fasiliteter skolen har. Filmen finner du på hjemmesiden vår, nederst på siden under fanen «Om oss» : http://www.dnsmalaga.com/om-oss/

Vi har plass til flere elever

Hos oss blir alle elever sett, og vi vet vi at elevene må trives for å prestere. Skolen jobber aktivt for å fremme trygghet og tilhørighet i skolemiljøet. Skolen tilbyr også foreldrene et aktivt foreldremiljø i FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) og alle får tilbud om spanskkurs. Ønsker du å vite mer om skolen vår er det bare å ta kontakt. Du og din familie er hjertelig velkommen til en omvisning og en god skoleprat.
Les også mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com, eller få et innblikk i skolehverdagen vår ved å følge skolens facebookside.

Sommerferie!

Finnes det noe deiligere enn å vandre ut i våre varme, spanske gater og vite at det er sommerferie og fri? Den Norske Skolen Malaga avsluttet skoleåret den 20. juni, og starter opp igjen den 21. august. Skolekontoret holder oppe litt lengre, men mellom den 30. juni og 10. august er det også stengt på kontoret. Trenger du å få tak i oss under ferieavviklingen, så send en mail til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Henvendelsene her leses sporadisk.
 
norske skole0607B
 

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge.
Nå må jeg legge til at denne vinteren og våren har allikevel vært litt annerledes, i alle fall av det jeg har opplevd i de snart 12 årene jeg har bodd her nede. Regntiden som vi pleier å ha fra januar til mars har i år vært minimal. Selvfølgelig har det regnet litt, også med litt torden, lyn og smell, men det skulle jo bare mangle. Faktisk hadde vi en ukes tid i desember med voldsom nedbør, hvor det regnet så mye i løpet av 36 timer at tunneler ble fylt med vann, bensinstasjoner, butikk og restaurant lokaler som lå nede i groper ble i løpet av 24 timer totalt overfylt med vann, og dessverre endte det tragisk i noen tilfeller. Men spanjoler jeg snakker med, forteller meg at det er vanskelig å forutsi hvordan en vinter vil være, og de er vant til å ta det som det kommer, uten alt for store bekymringer.
Men våren i år har vært svært så behagelig, med litt ujevn temperatur, noen ganger på kveldstid med litt lav temperatur ned mot 4 til 5 grader og litt for høy fuktighet. Men herlighet, vinter er vinter og vår er vår, og årstidene skal nytes!
Og spesielt, når det i vår også har vært dager med nærmest sommervarme, og kvelder med tropenatt-temperatur, ja, da er det godt å leve her på Solkysten.
Allikevel ble det litt merkelig, når vi allerede i juni måned begynte å kjenne litt trope-temperaturer både på dagtid og kveldstid.
Når mine spanske naboer begynner med grilling ute på terrassen i juni måned, ja, da er det tegn på en liten forandring i forhold til det som er normalt!
Fra tidligere så vet vi at når juli kommer, så kommer også varmen. I begynnelsen litt sakte, men videre utover i august og september, da skjønner jeg hvorfor spanjolene har innført siesta på dagtid. Og det er der vi er nå, i midten av juli, og bare venter på at det vil bli varmere og varmere utover de neste to månedene, og vi vet alle at; «nå er det sommer»!
Venter du på regn så må du vente lenge, for fra og med nå kan vi ikke ta med i betraktningen at vi får regn før en gang ut i oktober måned.
At du våkner om morgenen med litt morgentåke hører med når du er på Solkysten, men solen ligger rett bak og bare venter på å få komme til for å sole bleke sommer kropper. Men kjære leser, vær forsiktig, og husk å bruke en god og effektiv solkrem.
Så nyt den spanske solkysten, nyt solen (med forsiktighet), nyt fjellene rett bak solkysten, nyt spansk tradisjonell mat og ikke minst, spanske viner. Og kjære leser; ha en fortreffelig sommerferie i en av Europas flotteste kyst-perler!

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har programmering av dataspill (koding) stått på timeplanen. Med iPad som daglig arbeidsverktøy for alle elever og en IT avdeling som holder staben oppdatert på den stadige strømmen av nyutviklede muligheter, tilbyr skolen spennende og moderne undervisning, også innen teknologi.

Vi lærer om roboter

Robotprogrammering er en av flere årlige aktiviteter ved Den Norske Skolen, Malaga. Her benytter ungdomstrinnet seg av en læringsleverandør (Stemxion) som drives av teknoligientusiaster og ingeniører. Firmaet reiser rundt til skolene i Malaga og tilbyr innføring i programmering. I år stilte de opp med flunkende nye og topp moderne byggesett som elevene kunne utforske.
 
norske skole2
Siden skolen ønsker å tilby programmering også i barnetrinnene, og innehar kompetanse internt, kan det hende vi velger å investere i egne teknologi-sett. Enn så lenge benytter vi oss av eksterne leverandører som har utstyret tilgjengelig.

Montering og programmering

I første undervisningsøkt fikk elevene utdelt et robot-kit med alle de nødvendige delene. I grupper på to og to (læringspartnere) fikk elevene bygge robotene sine selv, før selve programmeringen kunne starte. Steg for steg ble elevene ledet igjennom byggeprossessen.
Dag to, startet selve programmeringen. Ved hjelp av et program installert på Stemxions elev-PCer, er det mulig å programmere robotene, som er et slags kjøretøy, til å reagere på lys, lyd og bevegelse. Forskjellige sensorer monteres og fanger opp signaler fra omgivelsene. Om det er lyst eller mørkt, registreres for eksempel gjennom et solcellepanel. En mikrofon registrerer lyd, og en ultralydsensor merker om robotene beveger seg mot en eventuell hindring. Det går også an å montere et lyspanel i front som kan gjengi bokstaver og tegninger.
Skårer mål
Som en morsom avslutning på prosjektet, rullet foredragsholderen ut en fotballbane med 3d-printede mål. -Skolen har også 3d-printer og kan gjøre dette sammen med elevene, forteller Idun (Klasselærer) entusiastisk. Før kampen kunne starte måtte elevene gjennomføre en siste programmeringsøkt, som gav robotene evne til å motta signaler fra en ekstern fjernkontroll.
 
norske skole3
Det tar tok litt tid å få kontroll på robotene, og det ble et vittig kaos på matta. De av elevene som mestret det fortest, kastet seg på oppgaven med å hjelpe de andre for å få flere spillere på banen.
 
I full konsentrasjon satt elevene bøyd over robotene sine og sjekket at hver eneste programmeringsinstruks virket perfekt. Selv om noen syntes det var litt utfordrende, var tilbakemeldingene etter økta udelt positiv. -Kanskje finnes en ingeniør-spire eller tre blant disse dedikerte elevene? En etter en kom de seg på banen og førte både ballen og prosjektet i mål.
Ledige skoleplasser
 
Skolen har utvidet sin kapasitet, og kan ta imot 140 elever for skoleåret 2017/2018. Har du spørsmål om hva som skal til for å melde inn elever på skolen vår?
Ta kontakt med kontoret på tlf. +34 952 57 73 80 eller pr. mail: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.. Skolen har også en hjemmeside med masse nyttig informasjon: www.dnsmalaga.com.

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29