Påmelding nyhetsmail

Omfattende taxi-streik i Málaga - Marbellas borgermester henger i en tynn tråd - Smurfene forlater Júzcar

Omfattende taxi-streik i Málaga

Det vrimler med folk på flyplassen og det syder av fest i Málaga, som er midt i den årlige by-festen. Men hverken turister eller de festglade gjestene i Málaga kan få en taxi hjem. Byens taxisjåfører gikk nemlig natten mellom lørdag og søndag i samlet streik, da observatører blant sjåførene i Málaga merket seg at det var flere Cabify-biler på feriaplassen. Cabify er en direkte konkurrent til taxisjåførene, men er ikke velkommen i byen, da de ikke betaler samme lisens som de tradisjonelle taxiene. Kommunen har lenge forsøkt å minimere antallet av Cabify-biler i byen og har alltid beskyttet taxisjåførenes interesser, men kommunen kan ikke forhindre Cabify-biler fra andre byer tar turen til Málaga for å jobbe under by-festen. Etter sigende er det mellom 35 og 70 Cabify-biler som har tatt turen til Málaga.

Streiken har allerede hatt kjedelige konsekvenser, med tusenvis av turister som lander meget sent på flyplassen eller på Málagas sentrale togstasjon, og som ikke kan komme frem til sitt overnattingssted og dermed må overnatte på flyplassen eller togstasjonen.

Marbellas borgermester henger i en tynn tråd

José Bernals (PSOE) tid som borgermester i Marbella kan meget vel synge på siste vers. Hans støtteparti Opción Sampedreña (OSP) har nemlig inngått forhandlinger med Partido Popular om å presentere et mistillitsforslag mot den sittende borgermester, for deretter å danne ny regjering. Etter det siste kommunevalget i 2015 kunne PSOE sammen med OSP og Podemos og IU, som nå er slått sammen, samle 14 mandater, som akkurat er nok til å samle flertall i byrådet. Men nå har OSP og deres to mandater gått lei av samarbeidet, fordi de mener at José Bernal lytter for mye til venstrefløyen. Presenterer PP og OSP et mistillitsforslag, blir Ángeles Muñoz atter en gang borgermester i Marbella. Hun besatt posten fra 2007 til 2015.

Smurfene forlater Júzcar

Den blå landsby kan saktens forbli blå, men smurfene har pakket koffertene og forlater denne uken Júzcar, med mindre det skjer et lite mirakel i forhandlingene mellom kommunen, fylkesrådet og bedriften som har rettighetene for de populære smurfene. Den lille landsbyen, som ligger nord for Estepona, fikk for noen år siden sin lille prikk på verdenskartet, da man valgte å spille inn en smurfefilm i byen. Derfor ble de hvite landsbyhusene malt blå. Det ga Júzcar en masse oppmerksomhet og turisme, så derfor forble husene blå, på samme vis som de mange statuene, lekeplassene og andre smurfe-ting ble værende i byen etter at filminnspillingen var overstått. Men nå vil firmaet med opphavsrettighetene ha tolv prosent av den omsetningen ”smurfe-turismen” gir, og det har ikke kommunen akseptert. Derfor er Málagas fylkesråd gått inn i saken, da rådet går med planer om å investere 300.000 euro i en helt ny smurfe-park rett utenfor landsbyen.

Stort fremskritt for skyskraper-hotellet i Málaga - Julio Iglesias er blitt far – igjen! - Mor drept av sønnen

Stort fremskritt for skyskraper-hotellet i Málaga

Sentralregjeringen har gitt grønt lys for oppføring av et hotell i Málagas nye marina, ”Muelle Uno”. Under sitt besøk i Málaga hadde den spanske minister for infrastruktur og regions-utvikling, Iñigo de la Serna, tatt med seg de etterlengtede dokumentene, som er regjeringens endelige aksept på at det oppføres et hotell i havneområdet. Denne aksepten er nødvendig, da havnen hører inn under sentralregjeringens ansvarsområde for infrastruktur. Ministeren forklarte til pressen at regjeringens aksept er en aksept på at det oppføres et eller flere hoteller i havnen. Det er ikke en aksept av et konkret hotellprosjekt. Denne aksepten skal gis av Junta de Andalucía og kommunen, som har minst et par forskjellige interessante prosjekter på skrivebordet. Sentralregjeringens aksept betegnes som et stort skritt i riktig retning for kommunens ønske om å få oppført et eksklusivt skyskraper-hotell ved havnen.
 

Julio Iglesias er blitt far – igjen!

Den populære spanske sangeren Julio Iglesias er med 99,99 prosents sikkerhet blitt far igjen for niende gang. Den 73 år gamle artisten gjorde imidlertid verken sin kone eller noen annen kvinne gravid for ni måneder siden. Til gjengjeld har en 41-år gammel innbygger i Valencia fått rettens medhold i at Julio Iglesias er hans far. Moren til den 41-år gamle mannen var i sine yngre dager danser i Julio Iglesias’ orkester, og har alltid forsikret sin sønn om at den kjente sangeren var hans far. Sønnen har via sin advokat og privatdetektiver fremvist prøver, og fått medhold i farskaps-saken. Privatdetektivene har i lang tid lett iherdig etter sigarettstumper, flasker, servietter og lignende i Julio Iglesias’ avfall ved hans hus i Miami, for å finne gyldige DNA-prøver. Etter flere års arbeid og kamp har det nå lykkes. Totalt har Julio Iglesias nå ni barn med tre forskjellige kvinner. De første åtte barna har han alltid vedkjent seg.
 

Mor drept av sønnen

”Jeg tror jeg har drept min mor. Kniven ligger hjemme på sofaen.” Slik lød beskjeden fra en 35-år gammel mann, som andpusten dukket opp på politistasjonen i Torre del Mar. Få minutter tidligere hadde han angivelig drept sin mor i hennes leilighet i Caleta de Vélez rett utenfor byen. Motivet bak drapet er ukjent, og den antatte gjerningsmannen er sendt til mentalundersøkelse på politistasjonen. Det vites kun at han tidligere har hatt problemer med narkotika.

Ingen tog til Marbella - Bygging av nye boliger fordobles på bare ét år - Bøter til Iberia for ulovlige graviditetstester

Ingen tog til Marbella

Tidligst om fire år er det en mulighet for at myndighetene kan påbegynne forarbeidet med å få utvidet jernbanen til Marbella og Estepona. Det er dette toget som i dag kun kjører mellom Málaga og Fuengirola. Problemet er at Junta de Andalucía har ikke midler til å gå i gang med prosjektet før da. Under et nylig besøk i Málaga var den spanske ministeren for infrastruktur og regionsutvikling, Iñigo de la Serna, meget klar i sin tale, og fortalte at utvidelsen av jernbanen er et prosjekt som delvis skal finansieres av staten, og delvis av fylket. Så når Juntaen ikke har midlene, blir jernbanen heller ikke utvidet.
 
 

Bygging av nye boliger fordobles på bare ét år

Det er nok en gang fart i bygge-bransjen i Málaga-provinsen, men etterspørselen er fortsatt langt fra det nivået som bransjen betegner som normalt. I årets første seks måneder ble det ferdigstilt 2.400 nye boliger i provinsen, og fortsetter tendensen vil det ved årets utgang være oppført 5.000 nye boliger i Málaga. Det er en fordobling i forhold til i fjor, og det beste tallet på fem år. Men i følge bransjeorganisasjonen ACP bør det i Málaga-provinsen, som er Spanias sjette største provins målt i befolkning, årlig oppføres 20.000 nye boliger. ”Det er fremgang, men det går langsomt. Utbyggere setter først i gang med et nytt prosjekt når en stor del av boligene er reservert. Det skal være en reell etterspørsel. Det er også bankenes krav for å gi kreditt,” forklarer Emilio López fra ACP. I 2006, som var et rekordår for bransjen, ble det i Málaga-provinsen ferdigstilt nesten 45.000 nye boliger.
 

Bøter til Iberia for ulovlige graviditetstester

Flyselskapet Iberia har fått en bot på 25.000 euro for å ha sjekket om deres kvinnelige jobbsøkere var gravide. Selskapet har i flere år hatt en obligatorisk legesjekk for deres jobbsøkere, men det viser seg at selskapet har tråkket over streken ved å også sjekke om deres jobbsøkere skulle være gravide, ved hjelp av blod- og urinprøver. Dette er diskriminerende og ulovlig. Uregelmessighetene skal ha funnet sted i Iberias hovedsete på de baleariske øyer, som er årsaken til at det er fylket der som har utstedt boten. Iberia nekter for å ha foretatt de omtalte graviditetstestene, og understreker at selskapet alltid har vært imot all form for diskriminasjon, og at flyselskapets store antall kvinnelige ansatte på 46 prosent av arbeidsstyrken er det beste eksempelet på dette.

Beste ledighetstall siden 2009 - Estepona senker eiendomsskattene - Katalansk uavhengighetsvalg 1. oktober?

Beste ledighetstall siden 2009

98.000 spanjoler er kommet ut av arbeidsledighetskøen i løpet av juni måned. Det bringer den totale ledigheten ned til 3,36 millioner, som er det beste tallet siden 2009, da krisen brøt ut for alvor. Flesteparten av de mange nye jobbene er naturligvis opprettet innenfor servicenæringen som følge av sommerens turisme, men - litt overraskende – er det kun litt over 10.000 av de nye jobbene som har blitt skapt i Andalucía, herav 6.000 i Málaga-provinsen.
 

Estepona senker eiendomsskattene

Flere kommuner og fylker sliter fortsatt med å få økonomien og likviditeten til å henge sammen. Men slik er det ikke i Estepona. Kommunen har nettopp besluttet å senke eiendomsskattene. Riktignok blir reduksjonen kun på én prosent, men til gjengjeld er det sjette år på rad at denne skatten reduseres. I løpet av de siste seks årene har eiendomsskatten i Estepona samlet falt med 16 prosent. Andre mindre skatter reduseres også i år. Det gjelder f.eks. skatten for henting av avfall, som reduseres med fem prosent.
 

Katalansk uavhengighetsvalg 1. oktober?

Presidenten for det katalanske parlamentet, Carles Puigdemont, har endelig funnet en dato, og offisielt utlyst det meget omdiskuterte uavhengighetsvalget til søndag den 1. oktober. ”Blir det et ja, har vi nå forberedt oss så godt at vi i løpet av 48 timer kan løsrive oss fra Spania,” forsikrer Puigdemont. Den sentrale regjeringen i Madrid har ikke nølt med å svare på tiltale: ”Vi behøver kun 24 timer for å forhindre et ulovlig og udemokratisk valg,” garanterer Sáenz de Santamaría, som er Mariano Rajoys høyre hånd. Rajoy selv tar situasjonen med ro. ”Ingen region er hevet over grunnloven, og det er bare bortkastet tid når de katalanske regjeringslederne har dedikert flere år av sin tid på dette uholdbare prosjektet, når de knapt kan samle flertall i sine interne rekker,” sier Rajoy, med henvisning til at den katalanske regions-regjeringen sitter med et særdeles lite flertall.
 

Antatt dansk terrorist pågrepet i Benahavís - Turistene er kommet! - Det nye Málaga C.F. tar form

Antatt dansk terrorist pågrepet i Benahavís

I helgen ble en 29-år gammel antatt IS-terrorist pågrepet i den lille byen Benahavís, ca. 10 km nordvest for Marbella. Den anholdte, Ahmed Samsam, er født i Syria, men har dansk statsborgerskap. I Danmark har han sittet fengslet i størstedelen av sitt voksne liv for ran, vold og narkotikahandel. De siste to årene har han trent og kjempet for en organisasjon i Syria med tette forbindelser til Al-Qaida. Ahmed Samsams foto på hans facebookprofil levner ingen tvil om hans tilhørighet. Han sitter nå varetektsfengslet, anklagd for å være i gang med å planlegge et terrorangrep her i Spania.
 

Turistene er kommet!

Søndag var årets første store reisedag for turismen på Costa del Sol. Ikke færre enn 479 fly med 83.500 passasjerer satte i løpet av dagen sine ben på bakken under Málagas sol. Helgen er et fint eksempel på hvordan årets reiseaktivitet blir. Nesten alle i bransjen forutser en stigning i turismen på fem prosent i forhold til i fjor, og at ca. syv millioner turister vil besøke Costa del Sol i løpet av sommersesongen, som løper til utgangen av september.
 

Det nye Málaga C.F. tar form

Etter halvannen måneds sommerpause møtes Málagas førstelag på onsdag til den første treningssamlingen før den nye sesongen. Forventningen er stor i Málaga C.F., hvor 22.000 fans allerede har sikret seg et årskort for sesongen 2017/18. De mange fans får se flere nye ansikter i år, etter at angriperen Sandro, forsvarsspilleren Llorente og keeperen Kemini (høyst sannsynlig) har forlatt klubben. Derfor er keeperen Roberto blitt hentet fra Espanyol, forsvarsspilleren Baysse kommer fra Niza i Frankrike, den offensive midtbanespilleren Adrián kommer til klubben fra Eibar, mens Bastón blir klubbens nye angriper. Sistnevnte scoret i forrige sesong 19 mål for Eibar, innen han ble solgt til Swansea, hvor han ikke har slått gjennom. Han kommer til Málaga C.F. på en leieavtale, men med en opsjon på kjøp. Det er klubbens store håp at den 24-årige angriperen gjenvinner fortidens styrke, og kan overta Sandros viktige rolle i angrepet. Startskuddet for den nye sesongen går i slutten av august.

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av ...

Utflukter & Reiser

Málagas verdenskjente vine

Axarquía er preget av kjedelige tomat-plantasjer og sparsomt landbruk. Men trekker man litt lengre i...

Gastronomi

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Ell...

Utflukter & Reiser

Hvis treet kunne snakke

Helt ytterst på en forblåst, værutsatt klippe – ikke langt fra Big Sur ved Californias Highway 1, kl...

Kultur

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets juli/august-utgave 2017!

Så er omsider sommeren over oss for fullt, nok et skoleår har passert for våre barn, og det er somme...

Nyheter

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Mirakelmannen Michel & Super Star Sandro

Michael Laudrups tidligere lagkamerat i Real Madrid reddet Málaga CF fra nedrykk i La Liga...

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Teknisk kompetanse

Den Norske Skolen Malaga er opptatt av elevenes tekniske kompetanse, og har solid ekspertise internt blant lærerne til å tilby undervisning innen teknologi og programmering. Tidligere i år har program...

Annet

Tema & Profiler

Bergensere slår seg opp på Costa del Sol

Det ble en svett time i Det Norske Magasinets fotostudio da vi inviterte de to tungvekterne Asle Hel...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Jan Inge Reilstad

Til daglig er han kunstnerisk leder for Kverulantkatedralen i Stavanger. Jeg møter Jan Inge på takte...

Tema & Profiler

Flere hoteller i Málaga

Du kom akkurat for sent. Vårt siste værelse gikk i går. Dette skriver booking.com om flere hoteller ...

Tema & Profiler

Hai i Middelhavet – myter og fakta

Til manges store skrekk, til manges overraskelse, og kanskje skal man si; til medias store glede, du...

Tema & Profiler

Prosjekt Homeless Angels – hjelp oss å hjelpe!

Noen av ildsjelene bak prosjekt Homeless Angels. Fra venstre: Cristóbal Garre Murcia, Lasse Finstad...

Tema & Profiler

Familien Bolstad – living the dream!

For bare litt over 4 år siden var familien Bolstad som en hvilken som helst norsk familie. Foreldren...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29