Stor fremgang for Málagas lufthavn - 40 prosent av andalusierne nærmer seg fattigdomsgrensen - Optimisme i Málaga CF og spennende gjensyn

Stor fremgang for Málagas lufthavn

I løpet av året har lufthavnen registrert 17,6 millioner passasjerer. Det er over en million flere passasjerer enn i fjor, og alt tyder på at lufthavnen vil runde 18 millioner passasjerer før året er omme. Det er en stigning på 12 prosent, noe som betyr et nytt rekordår for Málagas lufthavn – igjen! Det er også rikelig plass til å vokse, for med den nye terminalen har Málagas lufthavn kapasitet til å kunne motta 30 millioner passasjerer i fremtiden.
Med de flotte tallene konsoliderer lufthavnen seg som landets fjerde største lufthavn målt i antall passasjerer, etter Madrid, Barcelona og Mallorca.
 

40 prosent av andalusierne nærmer seg fattigdomsgrensen

En ny undersøkelse fra EU-kommisjonen viser at to av fem andalusiere lever under eller nær den fattigdomsgrensen som EU har definert. I overført betydning viser undersøkelsen at 40 prosent av den andalusiske befolkningen har problemer med å få husholdningsbudsjettet til å strekke til for hele måneden, og/eller med jevne mellomrom søker bistand hos familie, venner eller offentlige institusjoner. Bak de triste tallene befinner seg det faktum at Andalucía fortsatt har landets høyeste arbeidsløshet og laveste inntektsnivå.

Optimisme i Málaga CF – og spennende gjensyn

Med to seiere og en uavgjort i de siste tre oppgjørene på Estadio La Rosaleda i Málaga preger optimismen nå laget, til tross for en fortsatt plassering i bunnen av La Liga. Og med Sevilla-klubben Betis i resultatmessig krise tegner det til et spennende oppgjør mellom de to klubbene på mandag kveld i Málaga, med kampstart kl. 21.00. Her blir det et gjensyn med denne populære spilleren:
 
malaga dec
Joaquin jubler sammen med to andre tidligere Málaga-spillere, Demichelis og Camacho, i de gylne Champions League-dagene.

Han fikk oss til å juble i de glade og suksessfulle Málaga-dagene i Champions League i sesongen 2012-13, den nå 36-årige Joaquin. Med sin hurtighet, akselerasjon, og fremragende driblinger, truet han ethvert forsvar på høyresiden. Ikke minst hans pasningsevner skapte farlige situasjoner, uansett om motstanderen het Milan, Anderlecht, Porto eller Dortmund. Joaquin spilte for Málaga CF i perioden 2011 – 13, for deretter å dra på sitt første utenlandske eventyr i sin lange karriere, nemlig til Fiorentina i Italia. Nå er Joaquin tilbake i sin barndomsklubb, Real Betis i Sevilla. Du kan kjøpe billetter til kampen Málaga CF – Betis på mandag ved å kontakte den danske supporterklubben til Málaga CF, La Peña de Dinamarca: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. – tlf. +34 617 700 424

637 prostituerte bøtelagt – mot 24 av kundene - Nok en sjåfør mister livet i svingene ved La Cala de Mijas

637 prostituerte bøtelagt – mot 24 av kundene

I Spania er det forbudt å tilby og å kjøpe seksuelle ytelser på åpen gate. Til tross for forbudet har politiet i Málaga i år utstedt 637 bøter til prostituerte som har tilbudt sine tjenester på offentlig gate. Tallet, som er en fordobling i forhold til i fjor, står i sterk kontrast til de 24 bøtene som har blitt utstedt til personer som har kjøpt seksuelle tjenester. Det skyldes at det er ressurskrevende og vanskelig å ta kjøperne på fersk gjerning, forklarer lokalpolitiet i Málaga. Bøtene som utstedes er typisk på 750 euro. Det gjelder både for selger og kjøper. I tillegg har lokalpolitiet i løpet av året utstedt 54 bøter til personer som har dyrket sex på offentlige steder, hvilket heller ikke er lovlig.
 

Nok en sjåfør mister livet i svingene ved La Cala de Mijas

En lastebilsjåfør mistet livet på søndag, da han i en av svingene på N-340 ved La Cala de Mijas mistet kontrollen over sitt kjøretøy og kjørte utenfor kanten. De skarpe svingene i nettopp dette området forårsaker ofte ulykker for lastebilsjåfører som ikke er vant til å kjøre på strekningen, og som overraskes over hvor vanskelig det er å styre sine store kjøretøy i disse skarpe svingene. Ulykkene med de veltede lastebilene medfører alltid kilometerlange køer - og på søndag også et dødsfall. Myndighetenes advarsler på kystveien har tilsynelatende ikke noen stor effekt. Det samme kan sies om det omfattende veiarbeidet som myndighetene utførte rundt år 2000, for å gjøre svingene på denne strekningen mindre skarpe.

Syklistene triumferer i Málaga by - Skattevesenet er ute etter Vélez-Málaga og Mijas - Banco Santander avskjediger 1.100 ansatte - Carrefour vil holde døgnåpent

Syklistene triumferer i Málaga by

Kommunens tilbud om å leie en sykkel på timebasis er blitt en stor suksess. 43.000 brukere er i dag registrert i et system, slik at de lett kan betale og ta en av de 400 syklene som kommunen stiller til rådighet ved noen lett tilgjengelige sykkelstativ på sentrale plasser og gater. Suksessen er så stor at det i dag er mangel på sykler – og sykkelstativer. Junta de Andalucía, som er ansvarlig for utvidelsen av sykkelstiene i hele Andalucía, er nemlig fortsatt ikke kommet i gang med anlegningen av de mange nye kilometerne med sykkelstier som de lovet for halvandet år siden.

Skattevesenet er ute etter Vélez-Málaga og Mijas

Den spanske skatteministeren har løftet pekefingeren mot rådhuset i Vélez-Málaga og Mijas kommune. De to kommunene er nemlig for trege med betalingene til deres leverandører. I følge et dekret fra sentralregjeringen skal alle landets kommuner i dag overholde en betalingsfrist på 30 dager til alle leverandører, men i Vélez-Málaga og Mijas bruker de henholdsvis 156 og 78 dager på å betale. Derfor er de to kommunene nå havnet på en svarteliste sammen med 20 andre spanske kommuner som heller ikke betaler i tide. Den spanske skatteministeren Cristobal Montoro har varslet kommunene om at de kan komme under administrasjon dersom de ikke blir bedre på å betale. Både i Vélez-Málaga og i Mijas tar de situasjonen med fatning, og forklarer at man i løpet av de siste årene har redusert den kommunale gjelden betraktelig, og nå har langt bedre orden på økonomien enn tidligere.
 

Banco Santander avskjediger 1.100 ansatte

Banco Santander kjøpte tidligere i år Banco Popular for én euro, og reddet dermed Spanias sjette største bank fra konkurs. Til gjengjeld kan Banco Santander ikke redde samtlige av de 11.000 medarbeiderne som Banco Popular hadde på lønningslisten. Litt mer konkret må 1.100 ansatte gå etter nyttår, mens en tilsvarende mengde medarbeidere skal omskoles for å kunne utføre en ny jobb i et av Grupo Santanders mange selskap. Avskjedigelsene rammer primært eldre medarbeidere, som har fått tilbudt en tidlig pensjonsordning. Fagforeningene fryktet i første omgang at Banco Santander ville avskjedige enda flere folk for å få Banco Popular tilbake på rett kurs.

Carrefour vil holde døgnåpent

Den franske supermarkedkjeden Carrefour vil fra nyttår holde åpent 24 timer i døgnet i alle ukens syv dager, for å imøtekomme den stigende interessen for å handle utenfor de vanlige åpningstidene. Som en start vil Carrefour holde døgnåpent i syv supermarkeder i Madrid fra nyttår, for senere på året å vurdere om man vil spre konseptet til hele Spania.

Nye arbeidsledighetstall - God puente på vei - Krisen i Catalonia - Samarbeid mellom spanske og internasjonale medier på Costa del Sol

Nye arbeidsledighetstall

Den spanske arbeidsledigheten steg nasjonalt med 7.300 personer i november. Det er en beskjeden økning, på lik linje med de tidligere årene. Bemerkelsesverdig er det derimot at ledigheten i Málaga-provinsen øker med 4.500 personer, mens den som helhet i Andalucía i forrige måned har falt med rundt 3.000 personer. Verst har det dog gått for seg i Catalonia, som har mistet 7.400 arbeidsplasser, hvilket er den største økningen i arbeidsledigheten siden 2009.
Til tross for den økende ledigheten i Spania er det gledelig at nesten 18,5 millioner personer i dag er i arbeidsmarkedet og påmeldt Seguridad Social systemet. Det er flere enn noensinne og bekrefter at det i dag atter en gang skapes massevis av nye arbeidsplasser i Spania. Problemet er bare at det er de store årskullene som i disse år og tider kommer ut på arbeidsmarkedet. Derfor har Spania fortsatt 4,3 millioner arbeidsløse personer.
 

God puente på vei

Onsdag og fredag denne uken er helligdager – og dermed en opplagt mulighet for en mini-juleferie. Mange søker til Málaga, og det merker hotellene naturligvis. Costa del Sols hotelleierforening (Aehcos) forventer en beleggsprosent på mellom 80 og 90 prosent de kommende dager, hvilket vil være ny rekord. Tilsvarende forutser hotelleierforeningen et belegg på 60 prosent på hotellene langs Costa del Sol, hvor en tredjedel av hotellene, til tross for de gode tidene, fortsatt velger å holde vinterlukket i perioden november til mars.

Krisen i Catalonia

De siste meningsmålingene peker på en meget jevn kamp mellom de katalanske uavhengighetspartiene og de tradisjonelle landsdekkende partiene – akkurat som resultatet ved siste regionalvalg i 2015. Til tross for at ERCs førstekandidat, Oriol Junqueras, sitter fengslet og PDeCats leder, Carles Puigdemont, fortsatt er i ”eksil” i Belgia, har de katalanske velgerne ikke endret seg markant. De to uavhengighetspartiene ligger ikke an til å miste mandater. Det samme gjelder deres støtteparti CUP. På meningsmålingene er det kun Ciudadanos som spås fremgang. Men det skjer på bekostning av Partido Popular, så det endrer ikke på den samlede maktbalansen, hvor ganske få stemmer og mandater sannsynligvis vil få en avgjørende betydning.

Samarbeid mellom spanske og internasjonale medier på Costa del Sol

Den 2. desember møttes representanter for kystens internasjonale presseklubb, Costa Press Club, og deres spanske pendant Asociación de la Prensa de Málaga samt Colegio de Periodistas for å skrive under på en avtale om å utvide samarbeidet seg imellom, spesielt innenfor områder som etterutdannelse, jobbmuligheter samt organiserte felles aktiviteter.
Rundt bordet satt Jesper Sander Pedersen, president for Costa Press Club, Joanna Styles, sekretær for Costa Press Club, Rafael Salas, president for Asociación de la Prensa de Málaga samt den spanske presseklubbens visepresident, Carlos Pérez Ariza.
Under møtet ble det blant annet fremsatt kommentarer om viktigheten av nære relasjoner mellom utenlandske og spanske journalister på kysten, som foruten informasjonsutveksling og erfaring også kan bidra med å skape et bilde av Spania for omverden, samt informere om landet.
Det Norske Magasinets redaksjon er stolt over at to av våre journalister, Sara Laine og Mugge Fischer, nå er opptatt som medlemmer av Costa Press Club, og vi håper nå på et enda tettere samarbeid med det spanske samfunnet for å kunne levere viktige nyheter til dere lesere.
 
DKN Costa Press Club
 
Jesper Sander Pedersen og Rafael Salas ser nå frem til et tettere samarbeid mellom kystens internasjonale presseklubb og den spanske.

Stor innsamling av matvarer til jul - Tog sporet av - Pandora åpner i Calle Larios

Stor innsamling av matvarer til jul

Málaga-provinsens sentral for innsamling, oppbevaring og distribusjon av matvarer til byens trengende (Bancosol) kan i forkant av årets store matinnsamling regne med støtte fra 4.000 frivillige og supermarkedkjeden Mercadona.
De 4.000 frivillige vil være på plass i de fleste av provinsens supermarkeder på hele fredag og lørdag for å ta i mot de handlendes matdoneringer til Bancosol, og Mercadona stiller sin logistikk og lagre til rådighet for å få de store mengdene med matvarer transportert og oppbevart. Bancosols juleinnsamling er uten tvil Málaga-provinsens største matinnsamling. Innsamlingen sikrer en måneds langt forbruk av primære matvarer som melk, ris, pasta, bønner, olivenolje, boksmat, pålegg og babymat til de rundt 90.000 innbyggerne som daglig får et gratis måltid i provinsens sosiale spise-boder.

Tog sporet av

Hele 37 av 79 passasjerer ble skadet - to meget alvorlig, men de er heldigvis utenfor livsfare. De er et mysterium hvordan det nye moderne AVE-høyhastighetstoget kunne spore av onsdag morgen på ruten Málaga – Sevilla. Både toget og de nye skinnene hadde vært prøvekjørt flere ganger, men allikevel gikk det galt for morgentoget på onsdag, da skinnene ikke klarte belastningen pga. vekten fra det tunge toget.

Pandora åpner i Calle Larios

Ut på nyåret åpner det danske smykkefirmaet Pandora ny butikk på hovedstrøket Calle Larios, i Málaga. Det er Pandoras første butikk i Spania som ikke ligger i et shoppingsenter. Pandora har allerede 150 butikker fordelt over hele Spania, men firmaet vil i løpet av 2018 åpne 20 nye – blant dem butikken i Málaga, som blir på 125 kvadratmeter. På verdensbasis har Pandora i dag 2.200 butikker og sysselsetter 12.000 ansatte.

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29