Krisen i Catalonia: Torsdag er dommedag for Puigdemont - Massive skogbranner i Spania - Nå kommer høsten

Mariano Rajoy Carles Puigdemont

Krisen i Catalonia: Torsdag er dommedag for Puigdemont

Mariano Rajoys regjering i Madrid har gitt en siste frist til den katalanske lederen Carles Puigdemont. Senest på torsdag formiddag skal han gi klar melding om han har erklært Catalonia for en ny selvstendig republikk eller ikke. Puigdemont hadde i første omgang frist til mandag, men nok en gang var svaret uklart.
Han får derfor en siste sjanse, og hvis det ikke kommer et klart svar vil sentralregjeringen sannsynligvis aktivere den mye omtalte paragraf 155 i grunnloven, som går ut på å oppløse det katalanske parlamentet for deretter å sette inn en administrator, eller utskrive regionalt valg.
Mye tyder på at Rajoy & Co. mener alvor denne gangen. De to lederne av valgkomiteen som sto bak det ulovlige uavhengighetsvalget ble pågrepet i helgen, og siktet for brudd på grunnloven. De sitter fortsatt varetektsfengslet på ubestemt tid. Tilsvarende fortsetter rettsaken mot sjefen for det katalanske regionalpolitiet. Han anklages for passivitet under urolighetene i dagene som ledet opp mot ”valget”. Han er ikke blitt varetektsfengslet, men har fått passet sitt beslaglagt.
Alt dette skjer samtidig som bedriftsflukten fra Catalonia fortsetter. Totalt har over tusen bedrifter forlatt Catalonia det siste året – heriblant 28 av Catalonias største og mest prestisjefylte bedrifter. Siste skudd på stammen er bodegaen Coderníu, som flytter til Rioja.
 
 

Massive skogbranner i Spania

I løpet av helgen og tidlig i uken ble det registrert hele 82 skogbranner i Galicia og nærområdene. De fleste var små og ubetydelige branner, men syv av skogbrannene er så omfattende og tett på befolkede områder at de er til fare for befolkningen. Fire har mistet livet til tross for massive evakueringer og en effektiv innsats fra brannvesenet, som har fått støtte fra de nærliggende regionene. Mariano Rajoy, som selv er fra Galicia, besøkte for et par dager siden flere av de verst skadede områdene for å støtte brannvesenet og politiet i sitt arbeid. Det råder en oppfatning om at flere av brannene er påsatt. Det er ytterst sjeldent at det brenner i det regnfylte Galicia, men da det ikke har regnet på flere måneder er det i år knusktørt overalt.
 

Nå kommer høsten

Shorts, t-skjorter og folk på stranden. Det har vært et dagligdags syn på hele Costa del Sol i oktober, men nå er det slutt. På onsdag rammer høstværet kysten og det betyr regn, vind og fallende temperaturer. Det kommer til å regne flere steder i provinsen på onsdag, og temperaturene vil falle overalt. Dette vil kunne merkes spesielt på kvelden, da temperaturen vil falle med mellom fem og åtte grader på kveld- og nattestid.
I slutten av uken kommer solen delvis tilbake, men temperaturene endrer seg ikke.
 
NORRBOM LR warehouse clearance banner 600x300px eng

God ”puente” for hele Andalucía - Krisen i Catalonia: Puigdemont har frist til mandag - Sportsdirektøren i Málaga CF har fått sparken - Omfattende byfornyelse i Torremolinos

God ”puente” for hele Andalucía

Sommersesongen har vært fantastisk. Det samme kan sies om den ”puente” som vi befinner oss i akkurat nå. Torsdag var det nasjonal helligdag, så ved å ta fri i dag, fredag, kan man ta seg en meget lang weekend. Og det benytter mange seg tilsynelatende av, for i Málaga-provinsen melder hotelleierforeningen om et belegg på hele 88 prosent og 82 prosent totalt for Andalucía. Det er det beste tallet noensinne. Det hører dog med til historien at Málagas kongressenter nettopp i disse dager er vert for en av landets største lege- og medisinmesser.
 

Krisen i Catalonia: Puigdemont har frist til mandag

Rajoy & Co.’s tålmodighet med katalanerne er i ferd med å ta slutt, etter at Carles Puigdemont sto på talerstolen i det katalanske parlamentet på tirsdag og ikke fikk klart formulert om han har erklært Catalonia for en ny uavhengig republikk eller ikke. Sentralregjeringen har derfor gitt den katalanske regionalregjeringen frist til mandag med å komme med en klar melding. Skjer det ikke, og/eller kommer det ikke en utmelding, vil Rajoy mest sannsynlig aktivere den mye omtalte paragraf 155 i Grunnloven og dermed oppløse det katalanske parlamentet og sette inn en administrator til å lede Catalonia frem til neste valg.

malagacf

Sportsdirektøren i Málaga CF har fått sparken 

Francesc Arnau, 41 år og tidligere keeper på Málaga CF i La Liga, har fått sparken som sportsdirektør i klubben, etter kun 22 måneder i stillingen.
Klubbens eier, sjeik Abdullah Al-Thani, valgte å ofre ham etter en elendig start for Málaga på sesongen 2016-17, hvor klubben kun tok 1 av 21 mulige poeng i de syv første oppgjørene.
Det var ellers ventet at trener Michel ville ha blitt gjort til syndebukk.
Arnau avløses av en tidligere kjenning i Málaga CF, den 58-årige argentineren Mario Husillos (se foto), som tidligere har spilt for Málaga, vært trener her, og sportsdirektør før Arnau. En stilling som han for øvrig fikk sparken fra!
Men nå har Al-Thani, den uberegnelige klubbsjefen, nok en gang kalt ham inn. Husillos greske arbeidsplass, storklubben Olympiacos, løste ham straks fra hans kontrakt.
Kontrakten i Málaga CF er på 2 ½ år.
På søndag kveld møter Málaga CF laget Leganes fra Madrid på Estadio La Rosaleda, med tro og håp om sesongens første seier.

Omfattende byfornyelse i Torremolinos

Torremolinos står foran en av histories største byfornyelser. Hovedgaten Avenida Palma de Mallorca er allerede delvis lagt om til gågate, men i løpet av de neste par månedene utvides omleggingen, slik at hele den tidligere sterkt trafikkerte gaten blir omgjort til gågate. Omleggingen skjer ikke bare av hensyn til kunder og næringsdrivende. Kommunen har planer om store kunstutstillinger og andre aktiviteter på de nye arealene, som også får sine små grønne områder. Det samme vil skje på byens sentrale torg, Plaza Costa del Sol. Den ”gamle” plassen skal fornyes med ny belegning og beplantninger, og blir i fremtiden helt bilfri. Det innledende arbeidet er begynt og kommunen håper at alt vil stå klart i løpet av et år.

Puigdemont holder tilbake - Alt for mye røyk - 24 store selskaper har forlatt Catalonia

Puigdemont holder tilbake

Spania holdt pusten da Catalonias leder, Carles Puigdemont, i går kl. 19.00 gikk på talerstolen i det katalanske parlamentet. Dette var øyeblikket hvor han skulle komme med en klar melding om Catalonias fremtid, etter flere måneders turbulens i regionen. Hans beskjed var både klar og uklar. Han vil fortsatt kjempe for et uavhengig Catalonia, men omstendighetene gjør at det ikke kan bli akkurat nå. En dialog med sentralregjeringen er nødvendig, erkjente Puigdemont. Hans melding fikk noen til å puste lettet ut, mens den hos andre satt sinnene i kok, for Puigdemont løp tirsdag kveld fra sitt løfte til velgerne og støttepartiet CUP. Saken er den, at om han hadde utropt Catalonia som ny selvstendig republikk, hadde han med stor sannsynlighet blitt pågrepet og stilt for Riksrett, samtidig som parlamentet hadde blitt oppløst.
 

Alt for mye røyk

Spanjolene røyker fortsatt alt for mye. De siste tallene fra helsedepartementet er skremmende; tre av ti unge spanjoler mellom 14 og 18 år innrømmer å ha røykt i løpet av det siste året. Helsedepartementets kampanje ”Dere er utfordringenes generasjon” har hittil ikke hatt den ønskede effekten. Omvendt har salget av tobakk i landet falt noe i løpet av det siste året, men det er fortsatt 25 prosent av den spanske befolkningen som røyker fast eller er såkalte fest-røykere.

24 store selskaper har forlatt Catalonia

Den store uroen og usikkerheten i Catalonia har fått 24 store selskap til å forlate regionen. Banco Sabadell var først ut med å pakke kofferten forrige uke, og deres kollegaer fra CaixaBank, som er Catalonias eldste og største bank, fulgte raskt etter. Men det er ikke kun bankene som har flyttet. Det gjelder f.eks. også energiselskapet Gas Natural Fenosa, tekstilfirmaet Dogi, teknologibedriften Eurona, investeringsbanken Mediolanum, trykkerikjeden Service Point og hotellkjeden Derby Hotels. Rent administrativt har 24 store selskap flyttet sitt hovedsete. Det betyr selvsagt store tapte skatteinntekter for Catalonia. Det har enda ikke gått arbeidsplasser tapt, men det vil skje gradvis i løpet av flere år, etter hvert som de store selskapene påbegynner restruktureringen. Madrid, Alicante, Valencia og Mallorca er de foretrukne byene for de bedriftene som allerede har forlatt Catalonia.

Krisen i Catalonia: Catalonias leder nøler - Málagas største trafikkproblem løses - Banco Sabadell forlater Catalonia

Krisen i Catalonia: Catalonias leder nøler

Der går ikke en dag uten at det kommer noe nytt fra Catalonia. Men etter en ytterst hektisk uke er den ellers så høyttalende katalanske lederen, Carles Puigdemont, blitt noe mer moderat i tonen. Onsdag og torsdag gjentok han flere ganger at han har bruk for betenkningstid innen han foretar neste trekk i kampen for et uavhengig Catalonia. Puigdemont og hans regjering hadde lovet befolkningen at man senest 48 timer etter valget ville erklære Catalonia for en ny, selvstendig nasjon. Men nå nøler han. Saken er den, at hvis han offisielt erklærer Catalonias selvstendighet, vil sentralregjeringen med stor sannsynlighet ta i bruk den omtalte paragraf 155 i grunnloven. Det betyr at Puigdemont vil bli anholdt og stilt for den spanske riksretten. Hans Generalitat vil bli oppløst og sentralregjeringen vil overta kontrollen inntil neste valg. Carles Puigdemont har kalt inn sin regionalregjering og støttepartier til å drøfte situasjonen på mandag.
 

Málagas største trafikkproblem løses

Prosjektet kommer til å koste 10 millioner euro og vil ta minst 18 måneder å gjennomføre. Til gjengjeld vil et av Málaga-provinsens største trafikkproblemer bli løst. I flere år har bilkøene ved avkjørsel 222 på motorveien mot Benalmádena / Arroyo de la Miel hopet seg opp, helt til at de i dag er 3-400 meter lange i morgentimene. Tilsvarende er det store trafikk-køer når man skal fra Arroyo de la Miel og ut på motorveien. Det er sentralregjeringen i Madrid som finansierer og er ansvarlig for den nye utvidelsen og forbedringen av infrastrukturen. Prosjektet vil inkludere en stor rundkjøring som bygges over den nåværende motorveien, nye til- og avkjørselsveier, samt en utvidelse av de nåværende veibanene fra et til to felt. Arbeidet starter før jul og vil som nevnt ta minst et og et halvt år.

Banco Sabadell forlater Catalonia

Flere store bedrifter tar nå konsekvensen av den store usikkerheten som råder rundt Catalonias fremtid. Noen få – men store firma – innenfor telekommunikasjon, logistikk og medisinbransjen flyttet sine hovedkontorer allerede før det uoffisielle uavhengighetsvalget den 1. oktober. Men nå har Banco Sabadell også besluttet å forlate Catalonia, og Caixabank vurderer å gjøre det samme. Det er to av Spanias største banker, som begge har dype røtter i Catalonia. Begge bankene har lidd store tap på børsen i løpet av uken, som følge av den usikkerheten som situasjonen i Catalonia skaper. Begge bankene frykter en massiv flukt av spanske kunder dersom konflikten fortsetter. Det ventes at Banco Sabadell vil flytte til Alicante, hvor CAM-banken allerede holder til. Sabadell overtok CAM for en håndfull år siden. Hva Caixabank gjør er fremdeles uvisst.

Gigantisk kaos i Catalonia - Gode tall – til tross for økning i arbeidsledigheten - Boligsalget stiger med 19 prosent

Gigantisk kaos i Catalonia

Uavhengighetsvalget i Catalonia den 1. oktober ble hverken gjennomført eller avlyst. I stedet utviklet det seg til en farse uten sidestykke, som hverken Catalonia eller Spania kan være stolte av.
Med alle midler insisterte de ledende katalanske politikerne på å få gjennomført uavhengighetsvalget, som både regjeringen i Madrid og domstolene flere ganger har erklært grunnlovsstridig.
4.000 ekstra kampkledde politifolk var sendt til Catalonia for å hindre at valget ble gjennomført, og for å holde ro og orden. Men det lykkes kun delvis.
Det er opptøyer, store folkemasser og lett skadede katalanere som preger medienes overskrifter etter ”valget”. Men det er også dette som ”selger” i dagens fargerike medieverden. Faktum er at spansk politi i dagene som ledet opp til den 1. oktober hadde konfiskert alt valgmaterialet og stemmesedler, foretatt flere anholdelser av de ledende organisatorene bak valget, og tatt kontrollen over det senteret som skulle stå for logistikk og opptelling av stemmene. Det var de spanske myndighetenes trekk for å avlyse valget. De store politistyrkene gjorde også sitt, for blant de 1.300 valgstedene var det kun 165 som var åpen i en kortere periode før politiet grep inn.
- Men de mest ivrige katalanerne gikk et skritt videre for å få avgitt sine stemmer. På hjemme-printerne ble det iherdig skrevet ut stemmesedler, og på gatene kunne man se valgansvarlige som hadde klart å få med seg et par valg-urner før politiet kom, som tok imot stemmesedler. Dagen derpå kunne den katalanske regionalregjering fortelle at 2,2 av de 5,3 millioner stemmeberettigede katalanerne hadde avgitt sin stemme, og at 90 prosent hadde stemt ja til selvstendighet. Tallene skal naturligvis tas med en klype salt. Eller rettere sagt; en meget stor mengde salt.
Det altoverskyggende spørsmålet er nå hva som vil skje, for det er det ingen som vet. Her i redaksjonen følger vi naturligvis opp videre om krisen, som er den største i demokratiets historie.
I Det Norske Magasinet som kommer ut 15. oktober kan du lese en mer dyptgående artikkel som analyserer og forklarer situasjonen i Catalonia.
 

Gode tall – til tross for økning i arbeidsledigheten

Den spanske arbeidsledighetskøen er blitt 28.000 personer lengre i løpet av september måned. 2.800 av de nye ledige holder til i Málaga-provinsen.
Sommeren er på hell, og det merkes naturligvis på ledigheten i servicefagene. Men – litt overraskende – er dette kun tilfelle i Málaga-provinsen og i Andalucía. I det øvrige Spania har sysselsettingen i servicefagene faktisk steget. Den stigende ledigheten kommer fra byggebransjen, landbruket og industrien.
Den totale spanske arbeidsledigheten er nå på 3,4 millioner personer. Det er 310.000 færre enn i fjor. Man har ofte sett at ledigheten i september stiger med mellom 50 og 100.000 personer, så årets stigning på 28.000 skaper ikke de store bekymringene i det spanske arbeidsministeriet.

Boligsalget stiger med 19 prosent

Boligmarkedet på Costa del Sol er nok en gang tilbake med full styrke. I løpet av det første halvåret steg antallet bolighandler med 19 prosent i forhold til i fjor. Fra januar til juni ble det i følge det spanske ministeriet for anlegg og infrastruktur handlet 16.555 boliger i Málaga-provinsen, hvilket er det beste tallet siden 2007. Det handles godt i hele provinsen, og de gode salgstallene er de beste i hele Spania. Málaga står ikke lenger i skyggen av Alicante, som har tradisjon for å være leder på boligmarkedet.

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29