¿Qué Pasa? - Spania

Tradisjoner, musikk og farger i Los Verdiales

Musikere fra såkalte pandas iført fargerike kostymer og spektakulære hatter med glitter og perlekjeder spiller tre forskjellige typer folkemusikk (Comares, Almogía og Montes), som kan betegnes som slektninger av flamencoen. Gruppene konkurrerer, og det samme gjør de fargestrålende folkedanserne. Denne festivalen kalles Los Verdiales.

De lærde innen flamenco beskriver formen som fandango alegre eller malagueño.
Musikkformen skal være oppstått for flere århundrer siden i området Los Verdiales, nord for Málaga by. Navnet på området stammer fra en olivensort, og igjen fra det latinske verdant eller verde, altså grønn.
Los Verdiales avholdes alltid den 28. desember, og i flere byer, bl.a. La Axarquía og Montes de Málaga, mens det største er i Puerto de la Torre ved Málaga, hvor omkring 30 pandas spiller fra kl. 12.00.
 

Nyttårskonsert i Málaga

Har man lyst til å oppleve en nyttårskonsert i samme stil som den storslåtte og tradisjonsrike konserten i Wien, byr Málaga på en god mulighet.
Det nye året 2018 feires med en stor konsert og gallaforestilling med Málagas Filharmoniske Orkester, som på Teatro Cervantes spiller et utvalg av verk fra bl.a. F. Von Suppé, J. G. Verdi og J. Strauss. Nyttårskonserten finner sted den 3. januar med start kl. 20.00. Entré fra 12 euro på www.unientradas.es.

Julekrybber til skue

Flotte julekrybber kan ses fra starten av desember frem til etter De Hellige Tre Kongers dag den 6. januar i snart samtlige offentlige bygninger som f.eks. rådhus og skoler. Noen av disse krybbene, kalt Belén, som egentlig betyr Betlehem, har en helt spesiell betydning i Spania, hvor det gjøres store anstrengelser for å skape noen til tider gigantiske fortolkninger av scenen i stallen, hvor Jesus-barnet nettopp er kommet til verden, og hvor han omgitt av Maria og Josef samt dyr som geiter og sauer, tar imot de Tre Vise Menn.
De fleste steder er det gratis adgang.

De Tre Vise Menn er på vei

De Hellige Tre Konger feires sent på ettermiddagen / tidlig på kvelden den 5. januar i snart alle byer, med opptog gjennom de sentrale gatene, hvor de Tre Vise Menn deler gaver i form av snop til barna. Hver by har sin egen måte, hvorpå man feirer dagen og opptoget, og nøyaktig når det starter.

En dag til vårløkene

Gran Festa de Calçotada er navnet på festen for calçots, som er en slags vårløk, og som den 28. januar avholdes i Valls i Tarragona i Catalonia, hvor calçots nærmest er et kulinarisk symbol på alt katalansk.
Denne dagen er det rike muligheter for å smake på vårløkene. Det er konkurranser om den beste tilberedningen av løkene på bål, og den beste, tilhørende romesco-saus.

Tamborrada: 24 timers trommeslaging i San Sebastián

I hele 24 timer slår tusenvis av innbyggere, utkledt som soldater, på tromme under denne festivalen, Tamborrada, eller Donostiako Danborrada, som den heter i San Sebastián. Her konsentreres den øredøvende larmen på og omkring Plaza de la Constitución.
Tradisjonen har sine røtter i 1800-tallets Carlist-kriger, som spesielt gikk utover det nordlige Spania, og der larmes det stadig vekk fremdeles.
Trommedøgnet er fra midnatt til midnatt den 19./20. januar.

Verden rundt på Fitur

Fitur er én av verdens største reisemesser, og i messesenteret Feria de Madrid kan man på noen timer komme verden rundt ved å gå fra paviljong til paviljong og fra stand til stand. Messen avholdes den 17. til den 21. januar. De to første dagene er utelukkende for profesjonelle i reisebransjen.
Les mer på www.ifema.es

Billetter til neste års Formel 1 i Catalonia lagt ut for salg

Det spanske grand prix-løpet i Formel 1 kjøres den 13. mai i Montmeló i det nordlige Catalonia.
Banen som heter Circuit de Barcelona-Catalunya, ble åpnet i 1991, og det er plass til 140.000 tilskuere. Entré fra 99 euro kan kjøpes på www.elcorteingles.es/entradas.

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29