¿Qué Pasa?

Sjømenn og fiskere velsignes

Sjømennenes og fiskernes skytshelgen er Jomfru María, og sent på ettermiddagen den 16. juli bæres statuer av Virgen del Carmen (én av Jomfru Marias mange titler), fra kirken og ut til havet, hvor hun kan velsigne sjømenn og fiskere.
Denne feiringen har eksistert siden 1500-tallet.
Det er et usedvanlig og flott skue, en viss høytidelighet hører med, og den avholdes i flere byer, bl.a.: Málaga, Rincón de la Victoria, Vélez-Málaga, Torremolinos, Benalmádena, Los Boliches og Estepona.
 

Store konserter i Marbella

De kommende månedene byr Marbella på noen flotte konserter med flere store artister.
6. juli: Crazy 80’s Live. 3 timers konsert med Billy Ocean, Heather Small og Right Said Fred.
21. juli: George Benson. (15. juni holder han konsert i Palma de Mallorca)
10. august: Michael Bolton.
Konsertene blir holdt på Club de Tenis Puente Romano.
Crazy Music Productions er arrangører, og på deres hjemmeside finner man ytterligere informasjon og muligheten til å kjøpe billetter.

Se: www.crazymusicproductions.com

 

San Fermín og de beryktede okseløpene

Landets mest omdiskuterte festuke er uten tvil San Fermín. Det er naturligvis i Pamplona, Navarra-regionens hovedby.
Hver dag nøyaktig kl. 08.00 i dagene fra den 6. til den 14. juli slippes seks okser løs i gatene – forfulgt av innbyggere og 1,5 millioner besøkende, som vanligvis ankommer løpet direkte etter nattens festligheter.
Løpene varer kun et par minutter og ender i byens tyrefekterarena, hvor oksene senere på dagen spiller enda en hovedrolle, nå i tyrefekting.
Okseløpene resulterer vanligvis i alternative demonstrasjoner, med høylytte protester fra medlemmer av ulike dyrevernsorganisasjoner.

Gitarfestival i Córdoba

Den årlige gitarfestivalen i Córdoba, Festival de la Guitarra de Córdoba, byr også denne gangen på en lang rekke spennende konserter og diverse aktiviteter.
Den avholdes fra den 30. juni til den 9. juli. Årets program byr på både jazz og rock, flamenco og klassisk spansk gitar.
Det er den 36. gangen at festivalen holdes, og det skjer på forskjellige lokaliteter i byen.
Mer info fås på www.guitarracordoba.org.

Hestene klippes i Galicia

Navnet Rapa das Bestas kan oversettes til klipping av hestene. Populært kalles tradisjonen bare La Rapa.
I dagene fra den 7. til 10. juli innfanger man i området omkring Sabucedo i Pontevedra (Galicia) frittgående hester, ringer dem inn, og så blir mankene trimmet.
Det ligner en slags spektakulær brytning mellom mennesker og hester.
 

Feria: Sommerens høydepunkt i Málaga

Det danses sevillana i gatene. Flamenco-musikken er allestedsnærværende. Ryttere og hestevogner har erstattet den normale trafikken. Alle malageños er staset opp i sin fineste stas. I sentrum er det telt hvor man kan leske seg med et glass vin eller fino, og fortrenge sulten med noen skiver ost og skinke, eller et par andre tapas.
Det er Málagas festuke, Feria de Málaga. Og det er en av landets største og mest fargerike ferias.
Om kvelden er festen lagt til feria-plassen, hvor det er tivoli og en rekke konserter.
Byfesten starter den 12. august og varer til den 19. august. Den settes i gang rett før midnatt den 11. august, hvorpå det er fyrverkeri over byen og konsert nede på stranden La Malagueta.
Man forventer over 5 millioner besøkende disse dagene. Det betyr at det er vanskelig å komme inn til byen med egen bil, og at det er nærmest umulig å finne en parkeringsplass. Det anbefales å benytte offentlig transport; buss fra den nordlige og østlige del av provinsen, og tog fra Fuengirola, Benalmádena og Torremolinos.
Les mer på www.feriamalaga.com.
 

Vikinger forsøker å innta Galicia

Våre nordiske forfedre kastet anker flere ganger i Spania. De kom bl.a. til Andalucía i syd, og de kom til Galicia i nord. Og nettopp i den galisiske byen Catoria i Pontevedra-provinsen markerer man besøket under Romería Vikinga, som er Galicias eldste høytidelighet.
Det foregår ved at båter, dekorert som vikingskip, seiler opp elven Arousa, og store kamper utkjempes mellom vikinger og galiciere under morderiske, men festlige tumulter.
Romería Vikinga avholdes den 6. august.

Nær-døden-prosesjon

Santa Marta de Ribarteme er skytshelgenen for de gjenoppståtte. Denne dagen i byen Las Nieves i Pontevedra går alle som har hatt en nær-døden-opplevelse eller som er alvorlig syke, i et tog kalt Romería de Ataúdes, hvor de bærer en kiste – eller selv blir båret i en kiste.
Interesserte bør komme seg til byen den 29. juli.

Verdens eldste, religiøse skuespill, Misterio de Elche

Antagelig verdens eldste religiøse skuespill, Misterio de Elche, holdes i Elche/Elx i Alicante-provinsen. Skuespillene er blitt oppført siden 1200-tallet, og folk valfarter hit for disse dagene, noe som vil si fra den 11. til den 13. august.
Skuespillet er på UNESCO’s verdensarvliste.

Aste Nagusia – den store uken i Baskerlandet

Semana Grande, eller på baskisk; Aste Nagusia, altså den store uke, er navnet på en årlig og ukelang festival med kjempe-figurer og folk på stylter. Den avholdes flere steder, men spesielt i Bilbao og San Sebastián.
Den avholdes i år fra den 19. til 27. august.

Tomatkrigen

Tomatfesten Tomatina i Buñol (Valencia) er nok klodens mest grisete fest og om ikke det, så er det i alle fall Spanias mest fargerike kuriositet.
Omkring 40.000 (voksne) mennesker kriger med tomater – i år har man bestilt 125 tonn, og de kastes nådeløst på alt og alle. Et fargerikt og i alle fall et meget rødt skue.
Tomatina avholdes i år den 30. august. Kampen foregår fra kl. 11.00-12.00.
Se mer på www.tomatina.es.

Cirque Du Soleil gjester Spania med nytt show

Totem er navnet på det nye showet som Cirque Du Soleil i slutten av 2017 og i starten av 2018 bringer til tre spanske byer.
10. november – 13. desember: Madrid.
26. januar – 11. februar: Sevilla.
24. mars – 15. april: Hospitalet de Llobregat ved Barcelona.

Ajoblanco-fest i Almáchar

Den kalde suppen ajoblanco, som består av mandler, hvitløk, brød, olivenolje, vineddik og salt, og som gjerne pyntes med druer, skulle først være tilberedt av de gamle romere.
I Almáchar er suppen dog nærmest som et bysbarn å regne, og derfor har den sin helt egen dag - i år den 2. september.
Den lille fjellandsbyen ligger ca. 35 km nordøst for Málaga, gjemt oppe i fjellene i La Axarquía.
Midt på dagen serveres Ajoblanco til alle besøkende i byens sentrum.

Svartmalte innbyggere forsvarer Jomfruen under Cascamorras

I over 500 år har innbyggerne i Guadix og Baza i Granada kjempet om en statue av jomfruen Virgen de la Piedad, som innbyggerne i Guadix mener at naboene i Baza snappet fra dem.
Og det fortsetter man med, i hvert fall i noen dager hvert år under festivalen, som man kaller Cascamorras. Kampene gir naturligvis anledning til en fest, som varer i tre dager, fra den 6. – 9. september.
Det er vidunderlig merkelig når innbyggerne i Baza i disse dagene maler seg sorte fra topp til tå, for med det morderiske utseendet å forsvare statuen av Jomfruen.

Stortingsvalg 2017

Hvordan avgi stemme utenriks? Les her
 
 

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29