Månedsmagasinet på Costa del Sol
Hvordan takle hjemlengsel til Norge

Hvordan takle hjemlengsel til Norge

Det å bo eller oppholde seg i Spania over lengre tid er noe mange misunner, og man kan definitivt nyte mange fordeler på den vakre solkysten. Men dersom man er oppvokst i Norge og har tilbragt store deler av livet sitt der, og kanskje fortsatt har mange venner og familiemedlemmer der, kan det av og til dukke opp litt hjemlengsel til den kalde nord. Dette er helt normalt og kan føles utfordrende, men heldigvis finnes det flere måter å takle det på. Her er noen av våre beste tips.

Følg med og spill på norsk sport

Dersom du er interessert i sport, kan det å følge med på norske kamper og ligaer være noe som gjør at man fortsatt har tilknytning til hjemlandet. Enten det er snakk om lokale kamper fra hjembyen din eller store landskamper, kan det å følge på dem gjøre at man kan glede seg over norske idrettsstjerner og deres prestasjoner. Og noe som kan være med på å gjøre det ekstra spennende, er å spille på odds norsk fotball eller andre sporter via en norsk bettingside.

Uansett om man har tenkt å se sporten på TV eller live, dersom man er heldig nok til å få billetter til arrangementer som når EM-kvalifiseringen åpnet i Málaga, kan det å nyte norske sportsarrangementer gi en tilknytning som gjør at man føler seg litt som hjemme. Det er også mulig å møte andre nordmenn man kjenner eller dra til en pub eller restaurant som viser begivenhetene og slik nyte spenningen sammen med noen andre, for enda sterkere tilknytning.

Lag dine favorittretter på spansk vis

Hvis man ikke er så interessert i sport, finnes det fortsatt mange andre måter å føle tilhørighet på. Og noe mange kan nyte er gleden av god mat i godt selskap. Spania er selvsagt full av flotte restauranter som serverer deilig spansk og internasjonal mat, men av og til ønsker man noe mer hjemmekjær. Da kan det å lage og servere en favorittrett hjemmefra være en god idé. Uansett om det er kjøttkaker, fiskeboller, lapskaus eller noe annet man har vokst opp med, kan det å handle inn til og la kjøkkenet dufte av den norske favoritten være nok til å få deg til å føle deg som hjemme.

Dersom man ikke er den beste kokken, er det heller ingen grunn til bekymring. En av de store fordelene med at det finnes så mange skandinavere på Costa del Sol, er nemlig at det finnes mange skandinaviske butikker, restauranter og produkter rundt omkring. Dermed kan man enten bli servert noe tradisjonelt på en café som drives av skandinavere, eller enkelt handle inn litt skandinavisk snop og Toro for å fikse et raskt og enkelt måltid.

Hold deg oppdatert på norske TV-serier

Selv om man flytter til utlandet og beveger seg bort fra noen deler av norsk kultur, er det viktig å huske at man ikke trenger å gjøre alt helt annerledes. Dersom man for eksempel er glad i å nyte noen gode TV-serier eller filmer på kvelden, kan man kombinere lokale spanske favoritter med norske nyheter som folk ser på hjemme i Norge. Slik kan man følge med på hva som skjer innen norsk underholdning, sport, nyheter eller annet, og få inn nok av norske impulser også mens man nyter tilværelsen i Spania.

Tidligere var kanskje ikke dette det enkleste, men takket være dagens strømmetjenester og apper er det ingen problem å få tilgang til litt norsk underholdning. Man kan blant annet benytte seg av NRK-appen gratis, eller få abonnement på TV2 Play, Viaplay eller andre tjenester som serverer rikelig med norske serier. Så dersom man ser at alle på sosiale medier eller nyhetene skriver om den siste sesongen av Forræder eller The Voice, kan man også følge med på dette fra hjemmet sitt i Spania og slik holde seg oppdatert.

Les norske nyheter og bøker

I tillegg til norske serier, filmer og nyheter på TV, kan det være verdt å lese litt norsk i ny og ne. Dette er både for at man skal kunne holde seg oppdatert på norske nyheter og bøker, men også for at man holder den skriftlige norsken vedlike. Det er nemlig slik at dersom man bor i utlandet og bruker mer og mer av andre språk som spansk og engelsk, kan det fort bli at man snakker og skriver mindre og mindre norsk. For å ikke mistet språket helt, kan det å lese og lytte til norsk jevnlig være til god hjelp.

Igjen finnes det i dag mange muligheter for å få tilgang til norske tekster, takket være moderne løsninger på nett. Enten det er at man sjekker nyheter på norske nettsider eller laster ned bøker på Kindle eller andre verktøy, kan man enkelt lese på norsk fra hvor som helst i verden. Og dersom man ikke er så glad i å lese, kan man også benytte seg av norsk radio, podcaster og lydbøker for å holde seg oppdatert.

Hold kontakten med de hjemme

Det trenger ikke nødvendigvis å være selve Norge man savner, men gjerne heller folkene som er der. Dersom man har venner og familie som bor i et annet land enn seg selv, er det enkelt å savne dem når man ikke har sett dem på lenge. Men det er også her viktig å huske at man kan dra nytte av moderne teknologi for å holde kontakten helt uten problem.

Takket være sosiale medier kan man tekste, ringe og sende bilder til personer i andre byer og land akkurat når man ønsker. Slik kan man sende oppdateringer og sjekke inn når man ønsker, samt ta en samtale for eksempel på bursdager og andre begivenheter når man ikke kan være der i person. Alt dette gjøre at man kan holde seg oppdatert, men husk at det ikke er noe som kan måle seg med å faktisk dra hjem til Norge i ny og ne, både for å besøke sine kjære og oppleve kulturen og maten man savner her i Spania.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.