Opptar kroppen din næringen du gir den?

Til en middag legges det merke til at jeg ikke spiser kjøtt. Det avstedkommer et hardnakket utsagn om at vi er skapt til å spise kjøtt. "Se bare på våre hjørnetenner..."

HelleBodytalk1Jeg er motstander av enhver form for fundamentalisme - også når det gjelder kosthold. I min klinikk har jeg sett alt for mange ubalanser i kroppens systemer, stress, depresjon, overvekt, spiseforstyrrelser og frustrasjon forårsaket nettopp av sunnhetsprofetenes evne til å manipulere og overskygge vår medfødte evne til å vite hva kroppen trenger for å holde oss friske og raske. Og det gjelder både detox-kurer, paleo-kosthold, rå mat og glutenfrie dietter (med mindre man har allergi eller cøliaki, hvilket bør adresseres, slik at årsaken kan finnes og behandles).
Spis det du liker, og med omtanke. Vil du slanke deg blir du nødt til å spise færre kalorier enn hva du forbrenner. Har du kreft, så dropp i det minste sukkeret, som kreftceller elsker og får næring fra. Lider du av inflammatoriske sykdommer som f.eks. gikt, så hold din syre/basebalanse i orden. Sykdomsfremkallende organismer hater basiske miljøer.
Det er ikke noe hokus pokus med noe av dette.
Selvsagt bør vi unngå å fylle oss med gift- og tilsetningsstoffer; spis ikke noe som du ikke vet hva er. Enkelt! Og bruk dine sanser når du spiser! Slå dem alle sammen. Her i huset skal det gjerne knase, være fargerikt, aromatisk og smakfullt - og så skal vi bli glad av å spise vår mat.
 
Jeg er vegetar av dyreetiske årsaker, og fordi jeg jobber med dyr hver dag og forbinder meg med deres bevissthet. Jeg kan bare ikke spise dyr, og det gjør jeg egentlig ikke mye vesen av. Heller ikke denne dagen, hvor jeg bare lar fatene med fisk og kjøtt passere, men tar for meg av grønnsaker og brød. Til tross for min diskresjon, lykkes det å fremprovosere diskusjonen ved bordet som jeg deler med spanske venners venner. Klassiske andalusiere med hang til kjøtt, fisk og skalldyr, mens "det grønne dyrkes til eksport". Og ja, vi bor faktisk midt i Europas urtehage, også den økologiske.
 
Etter en opphetet debatt om dyrevelferd, hvor en tur innom tyrefekting ikke kan unngås (og det er ikke engang meg som tar opp denne betente saken), krever legen, som også sitter ved bordet, mitt svar på hvordan jeg kan være så naiv å tro at jeg får næring nok uten kjøtt i mitt kosthold. Før han lar meg svare, forsvarer han seg (interessant at noen mennesker føler behov for å forsvare seg mens de angriper - det blir ofte mye rot) med henvisning til alle mulige vitenskapelige undersøkelser. Kanskje håper han at jeg med min mer filosofiske tilgang til livet generelt og til helse, her vil havne på dypt vann.
Tvert i mot! Det er som å kaste bensin på bålet, og her øyner jeg muligheten til en frisk diskusjon.

Proteiner og fettsyrer

Det er en myte at vi skal fylle oss med proteinrik kost for å holde oss sunne og friske. Og den lille mengden med protein som vi bør innta, kan like godt komme fra plantebasert kost, f.eks. bønner, linser, erter, spinat, poteter, osv. Grønnsaksproteiner kalles ukomplette proteiner, fordi det skal aminosyrer til for at de opptas i kroppen. Og disse får man bl.a. via kornprodukter, og ved å blande disse med ris, quinoa osv. skaper du nettopp proteinenes byggestein.
 
Tilbake til hjørnetennene. Som følge av evolusjonen har vi mennesker ikke lenger en hale. Også kroppsbehåring er redusert pga. av endring i vår livsstil. Det samme gjelder tann nr. 3 i begge sider av over- og underkjeven, som nå er knapt så spiss som opprinnelig.
Våre gener endrer seg fortløpende, tilpasser seg for oss - og det skjedde også, da vi gikk fra et jeger-samler-samfunn til å dyrke jorden for tusenvis av år siden. Det betydde nemlig mindre kjøtt og flere grønnsaker. Og er man utstyrt med de såkalte grønnsaksgenene (FADS1 og FADS2), ja, så er det håp for oss som ikke vil spise dyr.
Jeg oppfordrer absolutt ikke til at man skal ta en gentest - eller til at man skal droppe kjøttet. Tvert i mot! Din kropp forteller deg hva den trenger, og om den opptar den næringen som du tilbyr den. Og det gjelder proteiner, mineraler - og essensielle fettsyrer (fettstoffenes byggestein), som er innholdet i legens angrep nr. 2. Og nei, man behøver ikke å spise fet fisk for å få nok umettede fettsyrer. Man kan saktens klare seg med planteoljer (f.eks. olivenolje, som inneholder Omega 9), nøtter, hvete og linfrø er rike på Omega 6, mens f.eks. chiafrø er rike på Omega 3.
 
Og så er det min tur:
"Hvordan vet du om din kropp overhodet opptar næringen fra den kosten du spiser?", spurte jeg legen. "Kanskje den opptar avfallsstoffene og sender næringen direkte ut..." Jeg venter spent på svar, men nå er diskusjonen tydeligvis avsluttet.
 
retmedsvampe
 
... og få deg et sanselig måltid - med eller uten kjøtt.

Opptar du næringen fra din kost?

Flere og flere kommer til BodyTalk med fordøyelsesproblemer, tretthet, diffuse smerter, konsentrasjonsvansker og stress - for så å la kroppen fortelle at de stort sett ikke opptar næring fra kosten, men i stedet bruker den energien på avfallsstoffene. Ikke sjeldent er det et mentalt speilbilde, hvor klienten lar næringsrik og nyttig informasjon gå rett inn og ut igjen, mens hovedhjernen forsøker å bearbeide sanseinntrykk som ikke er brukbare eller relevante for klienten - altså mentalt avfall, som resulterer i formålsløs bekymring, søvnløshet, dårlig mage og stress - nettopp fordi hovedhjernen ikke kan tvinges til å finne løsninger og svar på noe som den ikke er programmert til.
Aktiveres derimot magehjernen i en BodyTalk-session, skjer det store både fysiske og mentale endringer, som viser veien mot en god helse.
 
Din kropp er alltid din beste og høyst personlige kostveileder. Velg å forstå dens signaler, og du vil få vite hvilken kost som passer til din helt unike kropp. Den kan fortelle deg om du mangler proteiner, fettsyrer eller mineraler. Om du skal spise pølser eller omelett. Om din kropps økosystemer fungerer optimalt, så mikroorganismene i tarmene kan syntetisere byggestein som f.eks. vitaminer, aminosyrer, salt osv. Den kan fortelle deg om dine celler rent faktisk opptar den væsken du drikker - og om du kvitter deg med dens avfallsstoffer.
Fungerer ikke kroppen optimalt, finner vi frem til årsaken, som kan være alt fra det presset som tidens helseguruer alt for lenge har utsatt oss for, til manglende kommunikasjon mellom f.eks. lever og bukspyttkjertel, ubalanse i nervesystemet påvirket av en feilrotert atlas' (den øverste halsvirvelen) trykk på hjernestammen, osv. osv.
Årsaken er der! Og vi kan finne den - ofte som en kompleks blanding av fysiologiske, anatomiske, psykiske, miljømessige, emosjonelle, genetiske og epigenetiske årsaker.
 
Vil du vite om din kropp opptar den næringen som du gir den, så bestill en BodyTalk-session!

For mer informasjon er du velkommen til å ringe meg på tlf. +34 607 62 91 06 - eller lese mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29