Kvinners liv

En av tidenes mest kjente danske forfattere og journalister, Lise Nørgaard, fylte 100 år i dag den 14. juni 2017. Jeg sitter og skriver disse ordene på dagen, og hva kan være et mer aktuelt tema å skrive om enn kvinners liv.
 
Lise Nørgård er særlig blitt kjent som forfatteren til den etter hvert verdenskjente TV-serien Matador.
Lise Nørgård er en sterk kvinne. En av de tingene som hun personlig er blitt kjent for er hennes hjertesak om at kvinner selv er ansvarlige for å oppnå likeverdighet.
Hun er selv et godt eksempel, da hun fra tidenes morgen kjempet i sin familie og vant retten til å ta den utdannelsen som hun brant for - nemlig å bli journalist.
Lise Nørgård har i mange år vært et av mine forbilder, for å jobbe med det som jeg brenner for, i stedet for å gå den tradisjonelle veien, som forventet.
Som vist på bildet har jeg nylig sett en skulptur, som etter min mening, sterkest mulig uttrykker kvinners styrke og kraft.
Skulpturen står i Zona Hotelera i Cancun i Mexico. Min venn viste meg den under mitt siste besøk samtidig som han fortalte om kvinners styrke, levendegjort gjennom en historie fra hans barndom om sin bestemor, som han delvis er vokst opp hos.
Bestemoren var med hele barneflokken på fem akkurat flyttet inn i en boligblokk som var forbeholdt soldater og deres familier. Bestemorens mann var nylig blitt eks-soldat, og hadde dermed mistet retten til en leilighet i boligblokken.
Derfor skulle bestemoren kastes ut. Politiet troppet opp med skarpladde maskinpistoler og håndjern for å jage familien ut. Bestemoren, som var en fryktinngytende stor kvinne som alltid gikk med et forkle som bar preg av flittig bruk, hadde favnet alle barna bak seg, mens hun rev opp blusen sin foran betjentene og ropte at de bare skulle skyte henne her foran alle barna, for hun skulle i hvert fall ikke flytte noen steder.
Betjentene sto litt rådville foran denne martyren, men etter en liten diskusjon forsvant de fredelig vekk, og familien bodde lenge i leiligheten.

Livet fortsetter

Det viktigste for verdens avkom er at livet fortsetter. Derfor tildeles hunnkjønnet en utrolig styrke og utholdenhet.
I dag avspeiler kvinners liv fremdeles utrolig mange fasetter, avhengig av hvor på jordkloden du lever, og hvilke betingelser du vokser opp under.
Jeg er født midt under krigen og kvinners liv den gangen og nå har endret seg en del. Jeg kommer fra et hjem hvor likeverdighet var en selvfølge.
Dessverre er likeverdighet ikke fulgt opp med bevissthet om hva likeverdighet er når det gjelder likestilling og lik lønn.
Kvinners liv i dag krever fremdeles enorme krefter. Jeg er selv vokst opp i en tid hvor kvinnens naturlige arbeidsplass når hun var blitt gift var i hjemmet. Jeg var personlig ganske uegnet til den arbeidsplassen, og hatet den av hele mitt hjerte.
Men heldigvis ble det en stor utvikling i de kommende årene. Årene ble mer krevende og utfordrende, men allikevel ytterst spennende. Utover det å være mor og hustru åpnet det seg dører, hvor det ble gitt muligheter for å studere, få forskjellige utdannelser, og å delta i et arbeidsliv på det området hvor du hadde dine evner og interesser. Fremdeles ikke helt likeverdig og likt lønnet, men dog godt på vei. Og for å bruke Lise Nørgaards ord: "La være å klage, men jobb i stedet for å oppnå lik lønn".
 
Når jeg i stille stunder sitter og filosoferer litt over kvinners liv slik som det er i dag, vil jeg helt klart ikke bytte det ut med hvordan det var for sytti år siden, men jeg kan gjerne bli andpusten når jeg tenker på hva ikke bare omverdenen, men også kvinner, forventer av seg selv.
Vi skal ha utdannelse, være på arbeidsmarkedet, og vi skal føde barn - selv om mange arbeidsgivere ikke liker at de ansatte blir gravide, da det forstyrrer gangen i arbeidet.
Vi skal være gode og engasjerte foreldre selv om vi ikke har mange daglige timer sammen med barna, og i de fleste av døgnets timer påvirkes barna utenfra. Vi skal delta i diverse foreldremøter, sørge for å ha fritidsinteresser, holde oss faglig oppdatert, følge med i verdenspolitikken, holde kroppen sprek, slank og veltrent, være oppfinnsomme og flotte elskerinner for våre partnere, sørge for at familien får sunn, økologisk mat, osv.

Kosttilskudd

Kvinners liv er spennende og utfordrende. For å leve livet og følge med i hverdagen på den beste måten kan det være til stor hjelp med forskjellige kosttilskudd, uavhengig av hvor du er på skalaen når det gjelder utfordringer, arbeidsoppgaver og alder. Etter min mening inneholder ikke vårt kosthold tilstrekkelig med vitaminer/mineraler, oljer, osv.
Min generelle anbefaling lyder som følger:
· Multivitamin/mineral av god kvalitet. Er du vegetarianer så sørg for å få et tilskudd som er beregnet for vegetarianere.
· D-vitamin. Hele verden synes å mangle D-vitamin, som er så viktig for vårt skjelett og benstamme, immunsystem, m.m. Jeg bruker selv 100 mg daglig. Husk å kjøpe D-vitaminer i form av olje, da D-vitamin krever olje for å tas opp i kroppen.
· Evt. ekstra tilskudd av B-vitaminer. En stor andel av mennesker i den vestlige verden mangler B- vitaminer.
B-vitaminer er livsviktige for oss, og hjelper bl.a. til med å håndtere vårt daglige stress. Ingeniør Okholm skrev en gang i en av sine bøker at selv en rotte kunne bli alkoholiker, hvis den manglet B-vitaminer. B-vitaminer er vanskelig å overdosere, da de er vannoppløselige.
· Omega-3 oljer. Her synes jeg personlig best om Krill-oljer, som stammer fra lyskreps og samtidig inneholder litt Astaxanthin, som er en sterk antioksidant som virker godt på immunsystemet.
En forholdsvis ny type omega 3 som stammer fra alger har kommet på banen. Jeg synes at det er en spennende nyhet, og har selv tatt dem i noen måneder og følt at de har gjort meg godt. Er du vegetarianer eller veganer kan disse nye kapslene være et godt valg.
· Et ekstra tilskudd av kalk og magnesium av høy kvalitet kan være en god ide.
· Vil du gjerne styrke ditt immunforsvar, foreslår jeg et tilskudd med Astragalus fra planten astragel. Det styrker immunforsvaret, hjelper nyrer og kretsløp, samt at det hjelper mot trøtthet. Visse eksperter mener at den også kan være livsforlengende. Jeg har selv tatt det over en periode, og mitt immunforsvar, sammen med resten av kroppen, er i god form. Sørg for å få et anerkjent produkt av rimelig styrke.

Kosten

Tilrettelegg din kost slik at den blir så sunn som mulig, med masse grønnsaker og frukt. Husk også at det skal være plass til å boltre seg med litt av det usunne. Hvis man holder seg alt for fanatisk til det sunne, ser man ofte at folk går totalt amok og hiver innpå diverse hurtigmat, m.m. – kanskje over lengre tid. Prinsippet med 80 % sunn mat med rom for 20 % utskeielser har jeg sansen for. Også av hensyn til barna. Har barna hjemmefra kun vært vant til å få servert sunne matvarer, risikerer du at de sluker alt det usunne de kan slippe unna med når de er ute av syne. Min egen datter var et virkelig godt eksempel. Hun elsket søtsaker, men pedagogisk som jeg var som helsepleierske, ga jeg henne et eple på de dagene hun maste om slikt. Hun takket høflig for eplet og gikk deretter over til naboens barn og solgte eplet for en pose vingummi av verste kvalitet!
Har du en familie å ta deg av, kan det være en god ide med en matplan for en uke om gangen, og likeledes nøye deg med å handle inn for en uke om gangen. Grønnsakene kan klargjøres og legges i kjøleskapet.
Kjøp så langt mulig økologisk. Kan det ikke la seg gjøre, så ikke få panikken. Det er også mye næring i vanlige grønnsaker og frukt.
Mange barn og menn hater salat og grønnsaker. Hvis du som husmor står ansvarlig for maten, kan diverse smoothies lure de sunne tingene inn i familien.
De fleste kvinner har et uimotståelig behov for noe søtt på ettermiddagen. Sørg for å få behovet for det søte dekket av litt mandler, nøtter, frukt eller litt mørk sjokolade, før du går helt berserk med lakris eller annet snop.

Aksept av oss selv

Jeg har i mange år, mer eller mindre bevisst, vært påvirket av magasinene og medias meninger og publisering av kvinne-idealet.
Det ble heldigvis tatt opp til en kraftig revurdering på min siste ferie til Cancun, da min venn kom inn i rommet da jeg etter å ha badet gikk uten klær og luft-tørket i den milde brisen fra balkongen.
Full av beundring og med stjerner i øynene utbrøt han begeistret at jeg var vakker, som i et bilde av Rembrandt. Ettersom jeg ikke kjenner noe særlig til Rembrandts malerier, måtte jeg jo en liten tur på nettet for å finne ut at Rembrandts kvinneidealer lå langt borte fra de offisielle, med rynkede armer, små bryster, og litt hengemager. Så vidt jeg erfarte, er modellene på maleriene vanligvis hans kone.
Men kvinnen på bildene så ut til å være glad i seg selv, og utstrålte en sjarm full av selvtillit.
Det som jeg nevner her har dratt min selvtillit i den gode retning, slik at jeg her i sommer viser meg i korte armer til tross for rynkede mormor-armer – og jeg har søren meg også funnet frem min bikini.
Allikevel mener jeg selvfølgelig at vi for å styrke vår helsetilstand, stadig skal sørge for å få god mosjon, og pleie oss selv på den måten vi finner best og har mulighet for.
 
Kikk innom til Anni's Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, hvor jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips om gode kosttilskudd.

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29