En feriedag i Cancun - og bihulebetennelse

Frokosten er min beste venn, så når klokken er ca. 04.30 står det en frisk og opplagt mann ved siden av min seng med en kopp rykende varm kaffe i den ene hånden, og en tallerken med egg, avocado og litt bacon i den andre.
 
Han vet at jeg elsker frokost på sengen, så takknemlig men søvnig setter jeg meg opp og spiser med godt humør min tidlige frokost.
 
Etter frokosten lister jeg meg stille bort og lukker døren. Jeg lykkes med å få en time lenger på puten, men så er freden og roen over. Nå er han ferdig med å trene, så nå er det plass til meg i treningsværelset.
 
Ingen vei utenom – på med treningstøyet og opp på sykkelen. Døren står åpen ut til balkongen. Selv om vi er midt i Cancun sentrum er det massevis av natur. Trærne blomstrer, og den lune vinden får gardinene til å bevege seg sakte. Det holder på å lysne, og dagen er ny og frisk. Jeg starter litt forsiktig. Jeg er jo tross alt på ferie, men han kjenner meg og kommer inn og stiller seg på siden av meg og heier. Jeg kan ikke protestere eller bli sur – det var jo tross alt ham som hjalp meg med mitt vekttap på nesten 30 kg for 20 år siden. Etter sykkelen kommer step-maskinen osv., inntil jeg synes at nå får det være nok, og så venter det meg atter en gang en deilig kopp kaffe og en liten godbit.
 
Det er min venn som står for all matlagingen. Han elsker å lage mat og er en fremragende kokk.
 
Det er tid for et bad. Å ta et bad kan være en komplisert ting her midt i sentrum, hvor alt er gammelt og ingenting blir skiftet ut før det definitivt ikke virker lenger.
 
Denne morgenen setter jeg på det varme vannet i god tid. Jeg har bestemt meg for å gi håret en omgang med knallrød Henna cremefarge, noe som er sunt for håret og holder i mange hårvasker.
 
Min venn liker godt at jeg har langt rødt hår, for når jeg som jeg har for vane med å gjøre blir borte fra ham i supermarkedene, som han tørt bemerker, vet alle ekspeditørene hvor jeg er.
 
Etter å ha smurt i fargen i, snurres et håndkle rundt håret. Jeg lar fargen sitte i de vanlige 24 minuttene. Alt er såre vel, og jeg gleder meg til at vi skal være sammen med Angel, som er min venns kamerat.
 
Etter 24 minutter åpner jeg vannkranene, men det finnes ikke en dråpe med vann!
 
I høyt tempo hentes to mega dunker med vann i nærmeste supermarked, så med en kald dusj fra dunkene lykkes jeg etter hvert med å få det meste av fargen ut. Håret er meget rødt, nærmest litt lilla, men det er det ikke noe å gjøre med..
 
Senere på dagen kommer Angel forbi. Han er syk og dårlig. Han har infeksjon i bihulene. Han er taxisjåfør, og kjører med aircondition på hele dagen lang. Så det er forståelig, men rent psykisk er det nok også litt nerver med i spillet, da hans kone er gravid.
 
Til tross for mange injeksjoner av antibiotika er han fremdeles dårlig etter ti dager.
 
Jeg henter min lille nødhjelpsforsyning og ordinerer ham følgende:
· Kan Jang, 4 tabletter, 3 ganger for dagen.
· Urtepensil, som er satt sammen av 4 forskjellige urter, også 4 tabletter, 4 ganger for dagen.
· C vitaminer, 1000 mg sent oppløselig, 3 stk. daglig.
· Spenglersan G, tysk homeopatisk middel mot mange akutte lidelser, f. eks. bihulebetennelse.
 
Han tar takknemlig i mot medisinen. Etter kort tid føler han seg helt topp igjen.
 
ANNIS VITALSHOP IMG 0718 copy
 
Angel er 42 år. Han er innfødt maya, som sin kone. Hjemme snakker de maya. Han er baptist og sterkt troende. Han tjener til livets opphold som taxisjåfør, alltid ulastelig kledd i hvit skjorte og svarte bukser. På fritiden studerer han for å bli pastor, og regner med å være ferdig om 1 år. Han er en glad og munter mann, som sprer en masse glede. Som tidligere nevnt venter han og hans kone barn nummer tre etter en pause på 15 år! De gleder seg veldig. De har blitt fortalt at det er en liten pike som er på vei.
 
Angel, min venn og jeg skal være sammen i dag. Da Angel kommer spør han om jeg ikke vil være med hjem og se hvordan familien hans bor. Han har nettopp kjørt sin kone til en siste legesjekk.
 
Vi bestemmer oss for å besøke ham. Etterpå vil vi kjøpe mat for å ta med og besøke pastoren.
 
Jeg får et kultursjokk. Angels hus ligger bak et annet hus, i et meget beskjedent kvarter. Han viser stolt og glad frem sitt hjem.
 
Huset består av et rom på ca. 20 kvadratmeter, samt badeværelse. Her bor akkurat nå ”kun” fire mennesker. Gulvet består av presset leire. Det henger to hamacas (hengekøyer) her - én hvor han og hans kone sover, og én hvor hans gamle og svake svigerfar sover. Tenårings-sønnen på 15 år har tatt sin hamaca ned, så han kan lettere gå litt rundt. Den eldste sønnen har nettopp forlatt redet og studerer musikk i en by langt vekke. De sover alle i det samme rommet. Kjøkkenet ligger i et hjørne og består av to gassapparater med noen åpne hyller til alle kjøkkentingene. Selv om hans kone Nelly skal føde om et par uker og har det meget besværlig, er det pinlig rent overalt.
 
Vannforsyningen består av vann fra kjempeflasker, som de får levert. Det henger et fjernsyn på veggen, som svigerfaren, som tilbringer hele dagen i sin hamaca, ligger og ser på. Hans hamaca er praktisk montert ved badeværelset. Svigerfaren snakker kun maya, og ser forundret på oss. Jeg tenker på vår vidunderlige musiker og komiker Victor Borges ord ”Smilet er den korteste avstand”.
 
I rommet er det et kjøleskap og et lite firkantet trebord som må ha sett bedre dager for mange, mange år siden. Bordet er dekket av en voksduk i muntre farger.
 
I et lite hjørne med gardinen trukket for henger familiens tøy. Undrende tenker jeg på hvordan det kan la seg gjøre at Angel alltid er så rent og pent påkledd, når de har så liten plass.
 
Ved enden av rommet står det et lite keyboard. Det er sønnen Kevins, som er 15 år. Hyllen under keyboardet er fylt med noter. Kevin er et musikktalent og spiller fast i kirken på flere instrumenter, men aller helst på keyboard. Min venn, som er tidligere musiker og har studert musikk på et berømt institutt i fem år, sier at Kevin er et naturtalent. Kevins store ønske er å studere musikk i Chicago.
 
Det er dessverre ikke mulig. Angel klarer ikke å skaffe penger til en så dyr skole.
 
Angel forteller stolt at de regner med å bygge et værelse ovenpå, når han i sommer får litt fri fra studiene.
 
Jeg titter litt på hamacaen, som om natten rommer ham selv og hans kone. Hamacaen henger like foran et åpent vindu, slik at de ikke trenger aircondition, sier Angel smilende.
 
Litt nysgjerrig spør jeg om hvordan man kan lage barn i en hamaca. Angel ler overbærende, og belærer meg om at man kan fint elske andre steder enn i en hamaca.
 
Som helsepleierske spør jeg ham om hvor de har gjort alt klart til den lille nye. Han smiler og sier at den lille nye selvfølgelig skal sove hos ham og Nelly i hamacaen. Ja, tenker jeg, det er en trygg start for et lite nytt menneske å merke både fars og mors varme kropper, kjærlighet og hjerteslag.
 
Mens vi snakker kommer det en høy, flott eldre mann for å hilse på oss. Han er en forhenværende militærmann fra USA, og svært alkoholisert.
 
Angel dro ham opp fra rennesteinen for noen år siden og lot ham bo i en hamaca i sitt hjem i to måneder, mens han ble tørrlagt for alkohol. Han har nå vært tørrlagt i flere år, og har fått seg en meksikansk kone og kjøpt seg et hus. Slik er Angel; han hjelper, hvor det hjelpes kan.
 
Besøket hos Angel er over. På veien til pastoren blir det kjøpt rikelig med kylling og tilbehør i en forretning i gaten. Eieren ligner på en filmstjerne, og jeg tenker på hva han gjør her. Én ting undrer jeg meg over; at han hele tiden kikker ned. Jeg spør hvorfor han har en sånn holdning, og får vite at han ikke har noen føtter.
 
Videre til pastoren og hans familie, som bor litt bedre enn Angel. Her er det fliser på gulvet, et stort bord og en vaskemaskin - riktig nok på ét rom sammen med kjøkkenet, men familien har soverom ovenpå. Rundt om bordet pynter fire vakre stoler, som etter sigende har tilhørt den spanske gitarspilleren Paco de Lucia. Min venn har byttet til seg prestens gamle Dodge buss med åtte sylindere mot de fire stolene og en splitter ny vaskemaskin samt litt andre greier.
 
Hos pastoren er stemningen glad og munter. Det prates om alt mulig mellom himmel og jord. Etter besøket går turen hjem. Angel skal på jobb, og jeg er trøtt og glad for alle de inntrykkene som dagen har gitt meg.
 
Den 3. mai ble Angel far til en søt og velskapt liten jente.

Kikk innom til Anni's Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, hvor jeg og mitt team av dyktige medarbeidere kan gi deg tips til gode kosttilskudd.

 

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29