Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Norske spaniavenner holder seg av mange gode grunner helst lengst sør i landet. Costa del Sol er jo mer eller mindre norsk nå for tiden. Et stort antall norske familier har investert i leiligheter i byer som Malaga og Alicante, og enda flere strømmer til området for noen velfortjente ferieuker hvert år.

Ikke glem at også Nord-Spania har svært mye å by på. Klimaet er langt fra like stabilt og varmt som nede på solkysten i sør, men i stedet vartes det opp med minst like mange forlokkende gastronomiske opplevelser. Oppe i nord finner du nemlig også mat og vin av aller høyeste klasse.

Det er nesten like typisk norsk å ha sansen for god vin og ypperlig sjømat som det er å ha sansen for å nettsider som caxino.com/no/, eller vg.no. Hvis du er av dem som liker å meske deg med havets delikatesser, og skylle dem ned med et godt glass hvitvin, kan vi anbefale Spanias nordvestligste hjørne – Galicia.  

Galicia har Spanias beste hvitvin og ferskeste sjømat

Galicia er vel stort sett ensbetydende med nydelige Santiago de Campostela. Hit valfarter mange nordmenn hvert år for å besøke den historiske byen hvis flotte katedral er målet for den berømte pilgrimsvandringen. Galicia har imidlertid også et annet viktig trekkplaster, nemlig sjømat og hvitvin. 

Byen Vigo er ikke noen utpreget turistdestinasjon, men Galicias største by er en av de største fiskehavnene i hele Europa. Her nyter du all slags herlig sjømat. Særlig er det skjell som er den lokale spesialiteten. Bedre kamskjell, blåskjell eller østers enn de du får i byens små, autentiske spisesteder skal du lete lenge etter!

Fersk akker og blekksprut finnes også. Her er det bare å glede seg for alle som har sansen for spansk sjømatspesialiteter. Den lokale hvitvinsdruen heter Albariño, og dyrkes langs regionens dalfører. Takket være et unikt klima med mye nedbør, får man en vin som er særs fruktig og perfekt egnet som ledsager til all den gode sjømaten. 

Det er å anbefale å utforske fjordene som strekker seg langs kysten nordover fra Vigo og opp til Galicias andre storby, La Coruña (eller A Coruña som de sier på galicisk). Her kryr det av små landsbyer med autentiske spisesteder som varter opp med lokale herligheter. 

I Baskerland kan de dette med mat

Det er et anerkjent faktum at det er i Baskerland du finner Spanias beste tapas. Det gjelder særlig i den aldeles nydelige byen San Sebastian (Donostea på baskisk). På de små kneipene i gamlebyen varter de opp med tapas du aldri før har smakt maken til. Husk også at vindistriktet Rioja ligger rett sør for Baskerland, i naboregionen. Klart du får mye godt i glasset også.

Mens Galicia ligger ute på vestkysten, rett nord for Portugal, finner du Baskerland i nord-øst mot grensen til Frankrike. De to regionene er høyst forskjellige, men nydelig lokal mat og en sterk lokal identitet er to ting de har felles. 

Det gjør begge regionene til særpregete og eksotiske destinasjoner for de av oss som er mest vant med Costa del Sol og Malaga. 

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet