Vinos & Gourmet: Sommeren er for alvor kommet til Costa del sol

Sommeren er for alvor kommet til Costa del sol. Mesteparten av tiden nytes sammen med venner og familie på terrassen, ved bassenget eller på stranden. Det betyr at vi drikker mer, og ønsker forfriskninger til nytelse under solen. Og Helles lakse-, ibérico- og tomat-kanapéer, eller den deilige vannmelondesserten, passer perfekt til denne måneds kjølige lille sak. Jeanett Lorentzen vil nemlig presentere Moët & Chandons spesielle sommerchampagne (Ice Imperial), som serveres med isbiter.
 

To kapasiteter møtes her for å dele av sin kulinariske og ønologiske erfaring.
Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

 

Litt om Vinhuset

Moët & Chandon er en av de største produsentene av champagne, med en årlig produksjon på opp til 26 millioner flasker. Moët & Chandon ble grunnlagt i 1743, og er i dag i besittelse av mer enn 1000 hektar vinmarker til champagne.
Moët & Chandon er verdensberømt som et luksusmerke, og har for lengst plassert seg i den absolutte eliten. Deres champagner nytes av alt fra Formel 1-verdensmestre til Hollywoods superstjerner. Det var f.eks. Moët & Chandon som leverte champagnen til Prins Charles og Lady Dianas bryllup.

Man putter da ikke isbiter i vin?

Mange vet nok at isbiter fortynner vinen og gjør merkelige ting med strukturen, når man drikker den. God vin og champagne bør derfor bevares urørt og adskilt fra utenforstående elementer, eller...?
Moët & Chandon er av en annen oppfatning, og har lansert denne forfriskningen til det tørste sommerfolket, noe som sammen med Helles lakse-delikatesse virkelig setter smak på sommeren. De små rugbrødsbitene med mascarpone-mousse og laks harmonerer perfekt med Moët & Chandon Ice Imperial, som bryter med den ordinære oppfattelsen av champagne. Det er nemlig snakk om et nytt champagne-konsept, som til lunsj eller etter jobb kan erstatte hvitvinen, rosévinen eller den sterke drinken eller cocktailen. At denne champagnen kan drikkes med isbiter er nettopp det som gjør den så fantastisk deilig. Den er lett, og gir et fint motspill til de salte ibérico-bitene med mozzarella-ost og ruccola, som Helle har laget. Eller de fylte cherrytomatene, hvor det er en fin balanse mellom det søte fra tomatene, den rike konsistensen fra
kikertene, og den friske vårløken. Den forfriskende champagnen bør nytes i sommervarmen sammen med de små anretningene. Ice Imperial gjør at man får øynene opp for at champagne ikke er en komplisert drikk, men at den kan inntas mye oftere enn bare til kransekaken, nyttårsaften, konfirmasjoner, bryllup og andre høytidelige fester.

Hvordan smaker Moët & Chandon Ice?

Moët & Chandon Ice er laget av de tre klassiske champagnedruene chardonnay, pinot meunier og pinot noir. Den er flott gylden på farge, med en aroma av nektariner, bringebær og tropiske frukter som mango. Den fyldige karakteren blir frisk når man tilsetter isbitene, og en lett smak av karamell gir et streif av sødme.
”For å gjennomføre smakningen i de rette rammer har vi naturligvis satt oss i solen. Først smaker jeg champagnen uten is. Den er litt flat, virker tung, og dermed har jeg egentlig ikke lyst på mer. Men, deretter tilsetter jeg de tre isbitene som jeg får beskjed om. Jeg rører dem litt rundt i glasset som hurtig kjøles ned. Og med èn gang forvandles den til en forfriskende drikk, som på behagelig vis fyller munnen, løfter hodet, og ikke minst optimismen. Ice Imperial har en sødme som minner om vanilje, fersken og druer, som sammen med solen forsterker smaksopplevelsen i så stor grad at jeg ikke ville nøle med å ta meg et glass ved en annen anledning”, understreker Jeanett.
De søte undertonene i champagnen gjør at den passer perfekt til denne måneds salte lekkerbiskener og den vidunderlige lakris/kardemomme-vannmelonen, som kan serveres både som dessert eller som en frisk delikatesse i sommervarmen.
 
Du kan dessuten lage din egen versjon av Moët & Chandon Ice. Vinhuset har nemlig gitt noen forslag til bær og urter, som man kan tilsette champagnen (hver for seg). Husk å servere den i store vinglass og ikke i det tradisjonelle champagneglasset. Prøv for eksempel å tilsette:
Mynteblader
Skall eller saft fra lime eller sitron
Agurk skåret i små terninger
Kardemommefrø
Ingefær i papirtynne skiver
Røde bær som bringebær eller jordbær.
Ice Imperial står ved det som den er – en forfriskende, festlig, la-dolce-vita-drikk, som passer spesielt godt til livet her på kysten i de varme sommermånedene.
Og Jeanett Lorentzens konklusjon er: ”Den er bedre enn ventet! Den er frisk og velsmakende. Moët & Chandon Ice Imperial er den perfekte drikk til sommeren og en solrik dag! Og den kan absolutt ikke sammenlignes med andre champagner fra Moët & Chandon. Skal serveres med isbiter, og er moro å eksperimentere med. Men skynd dere, for produksjonen av Ice Imperial er ikke særlig stor, og den kommer kun på markedet om sommeren. Så de som skal rekke å prøve en flaske skal være raskt ute. Flasken koster hos Birdie Vinos 49.95 euro.”
 
Riktig god fornøyelse og fortsatt god sommer!
Jeanett fra Birdie Vinos
 

Helle Barlebos oppskrifter

Lakse-delikatesse

150 gr. Norsk Røkt Laks i skiver
1 dl. Lakserogn
1 beger Mascarpone
1 dl. Creme Fraiche
Saften fra ½ Lime,
½ Lime skåret i kvarte skiver
Frisk Dill til pynt
Flak-salt & Nykvernet Pepper
4 Skiver nybakt Rugbrød
Rør Mascarpone & Creme Fraiche sammen med den nypressede limesaften og krydderet. Skjær brødet i mindre biter, typisk 4 stk. per skive, og sett dem på en tallerken. Hell massen opp i en sprøytepose eller frysepose, hvorpå du lukker toppen med en knute. Klipp et lille hul på skrå i hjørnet av bunnen på posen, og du kan nå lage en flott klatt med massen på hvert stykke rugbrød. Sett en skive med laks oppå hvert stykke, topp med en teskje lakserogn og avslutt med å pynte med litt dill og en skive med lime.
Som variasjon kan lakserognen evt. byttes ut med steinbitrogn eller din favoritt-kaviar.

Ibérico-kanapèer

100 gr. finskåret ibérico-skinke
½ Agurk
1 pose Ruccola
2 stk. hele Mozzarella-oster
Litt Jomfru-olivenolje
Litt Balsamico-dressing
Flak-salt & Nykvernet blandet Pepper
Skjær agurk & Mozzarella-osten i avlange stenger og hell litt olje, Balsamico og krydderet over. Rull deretter hver enkelt agurk, ost og litt ruccola inn i en skive med ibérico-skinke. Denne lille kanapéen er lynrask å lage og smaker himmelsk sammen med et glass Möet ICE Impérial.

Fylte Cherrytomater

1 kurv Cherrytomater
150 gr. Kokte, avkjølte Kikerter
1 skjefull Sesam-olje
1 dl. Oliven-olje
2 Finhakkete Sjalottløk
Paprika, Flak-salt & Pepper
Hell alle ingrediensene (unntatt tomatene) i en foodprocessor og bland til du har en ensartet masse. Skjær deretter en åpning på skrå i toppen av alle tomatene, og fyll massen i tomatene med en sprøytepose, etter samme fremgangsmåte som beskrevet ovenfor. Pynt evt. med lidt ristet sesamfrø. Hvis du ønsker en annerledes touch kan du evt. velge å bruke Mini Plomme-tomater, som fås i mange forskjellige farger.

Vannmelon med Lakris & Kardemomme

1/4 Vannmelon
1 teskje Lakrispulver
1 teskje Kardemomme
2 teskje Rørsukker
Frisk Mynte
Ristet Sesamfrø
Skjær vannmelonen i små stykker og fjern alle de sorte kjernene. Bland rørsukker, kardemomme & lakrispulver sammen, dryss det over de utskårne stykkene med vannmelon, og la dem hvile i ca. 10 minutter. Anrett deretter vannmelonen i små skjeer, og din friske Kanapé-dessert er klar til servering med et dryss av ristede sesamfrø og litt hakket mynte på toppen. Denne lette dessert-kanapéen kan med garantert suksess også lages med friske jordbær, bringebær eller halve druer uten steiner.
Husk at det er kun fantasien som setter grenser.
 
Velbekomme,
Helle Chili Gourmet

UtskriftE-post

Loft & Roomers store lagersalg starter snart, 28. – 29. oktober

Opp til 90 % rabatt og ”give aways” – slik blir det når Loft and Roomers åpner dørene for lagersalg ...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Vinos & Gourmet

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring m...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Andalucía Valderrama Masters

Sergio García er for andre året på rad stolt vert for Andalucía Valderrama Masters Den tr...

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

Annet

Los Vikingos startet høstsesongen på Los Olivos Golfbane 24…

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten startet opp høst sesongen på Los Olivos 24. september 2017 med 40 deltagere. For mange hadde det vært lite spill i sommer da været i ...

Golf

11. november – min 5 års dag!

Noen vil nok tro at jeg har blitt totalt sprø, som går ut med at jeg har 5 års dag den 11. november, spesielt siden jeg har bursdag den 6. november, og blir da 65! Men livet er av og til litt merke...

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Egil Eldøen – The real deal!

De fleste nordmenn kjenner til Egil Eldøen, musikeren fra Bergen som har holdt det gående som høyt p...

Tema & Profiler

Vil ha flere kvinner med på fotball

Teresa S. Hovland (44 år) er hekta på fotball. Nå vil hun at flere jenter og kvinner skal få oppleve...

Tema & Profiler

Mö – Spanias første soldrevne elbil

Mö – elbil produceret i Málaga Hjulene snurrer under oss mens vi når en fart på 45 km/t. Nysgjerrig...

Tema & Profiler

Den Norske Skolen: Energisk læringspraksis

Kompetansemålene om energiloven, fornybar og ikke-fornybar energi i naturfag er straks i boks. De s...

Tema & Profiler

Safran-åkeren i Castilla la Mancha

Det er et streif av magi over den fiolette åkeren som ligger så fredfullt i lyset fra en klar morgen...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29