Vinos & Gourmet: Sommeren er for alvor kommet til Costa del sol

Sommeren er for alvor kommet til Costa del sol. Mesteparten av tiden nytes sammen med venner og familie på terrassen, ved bassenget eller på stranden. Det betyr at vi drikker mer, og ønsker forfriskninger til nytelse under solen. Og Helles lakse-, ibérico- og tomat-kanapéer, eller den deilige vannmelondesserten, passer perfekt til denne måneds kjølige lille sak. Jeanett Lorentzen vil nemlig presentere Moët & Chandons spesielle sommerchampagne (Ice Imperial), som serveres med isbiter.
 

To kapasiteter møtes her for å dele av sin kulinariske og ønologiske erfaring.
Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

 

Litt om Vinhuset

Moët & Chandon er en av de største produsentene av champagne, med en årlig produksjon på opp til 26 millioner flasker. Moët & Chandon ble grunnlagt i 1743, og er i dag i besittelse av mer enn 1000 hektar vinmarker til champagne.
Moët & Chandon er verdensberømt som et luksusmerke, og har for lengst plassert seg i den absolutte eliten. Deres champagner nytes av alt fra Formel 1-verdensmestre til Hollywoods superstjerner. Det var f.eks. Moët & Chandon som leverte champagnen til Prins Charles og Lady Dianas bryllup.

Man putter da ikke isbiter i vin?

Mange vet nok at isbiter fortynner vinen og gjør merkelige ting med strukturen, når man drikker den. God vin og champagne bør derfor bevares urørt og adskilt fra utenforstående elementer, eller...?
Moët & Chandon er av en annen oppfatning, og har lansert denne forfriskningen til det tørste sommerfolket, noe som sammen med Helles lakse-delikatesse virkelig setter smak på sommeren. De små rugbrødsbitene med mascarpone-mousse og laks harmonerer perfekt med Moët & Chandon Ice Imperial, som bryter med den ordinære oppfattelsen av champagne. Det er nemlig snakk om et nytt champagne-konsept, som til lunsj eller etter jobb kan erstatte hvitvinen, rosévinen eller den sterke drinken eller cocktailen. At denne champagnen kan drikkes med isbiter er nettopp det som gjør den så fantastisk deilig. Den er lett, og gir et fint motspill til de salte ibérico-bitene med mozzarella-ost og ruccola, som Helle har laget. Eller de fylte cherrytomatene, hvor det er en fin balanse mellom det søte fra tomatene, den rike konsistensen fra
kikertene, og den friske vårløken. Den forfriskende champagnen bør nytes i sommervarmen sammen med de små anretningene. Ice Imperial gjør at man får øynene opp for at champagne ikke er en komplisert drikk, men at den kan inntas mye oftere enn bare til kransekaken, nyttårsaften, konfirmasjoner, bryllup og andre høytidelige fester.

Hvordan smaker Moët & Chandon Ice?

Moët & Chandon Ice er laget av de tre klassiske champagnedruene chardonnay, pinot meunier og pinot noir. Den er flott gylden på farge, med en aroma av nektariner, bringebær og tropiske frukter som mango. Den fyldige karakteren blir frisk når man tilsetter isbitene, og en lett smak av karamell gir et streif av sødme.
”For å gjennomføre smakningen i de rette rammer har vi naturligvis satt oss i solen. Først smaker jeg champagnen uten is. Den er litt flat, virker tung, og dermed har jeg egentlig ikke lyst på mer. Men, deretter tilsetter jeg de tre isbitene som jeg får beskjed om. Jeg rører dem litt rundt i glasset som hurtig kjøles ned. Og med èn gang forvandles den til en forfriskende drikk, som på behagelig vis fyller munnen, løfter hodet, og ikke minst optimismen. Ice Imperial har en sødme som minner om vanilje, fersken og druer, som sammen med solen forsterker smaksopplevelsen i så stor grad at jeg ikke ville nøle med å ta meg et glass ved en annen anledning”, understreker Jeanett.
De søte undertonene i champagnen gjør at den passer perfekt til denne måneds salte lekkerbiskener og den vidunderlige lakris/kardemomme-vannmelonen, som kan serveres både som dessert eller som en frisk delikatesse i sommervarmen.
 
Du kan dessuten lage din egen versjon av Moët & Chandon Ice. Vinhuset har nemlig gitt noen forslag til bær og urter, som man kan tilsette champagnen (hver for seg). Husk å servere den i store vinglass og ikke i det tradisjonelle champagneglasset. Prøv for eksempel å tilsette:
Mynteblader
Skall eller saft fra lime eller sitron
Agurk skåret i små terninger
Kardemommefrø
Ingefær i papirtynne skiver
Røde bær som bringebær eller jordbær.
Ice Imperial står ved det som den er – en forfriskende, festlig, la-dolce-vita-drikk, som passer spesielt godt til livet her på kysten i de varme sommermånedene.
Og Jeanett Lorentzens konklusjon er: ”Den er bedre enn ventet! Den er frisk og velsmakende. Moët & Chandon Ice Imperial er den perfekte drikk til sommeren og en solrik dag! Og den kan absolutt ikke sammenlignes med andre champagner fra Moët & Chandon. Skal serveres med isbiter, og er moro å eksperimentere med. Men skynd dere, for produksjonen av Ice Imperial er ikke særlig stor, og den kommer kun på markedet om sommeren. Så de som skal rekke å prøve en flaske skal være raskt ute. Flasken koster hos Birdie Vinos 49.95 euro.”
 
Riktig god fornøyelse og fortsatt god sommer!
Jeanett fra Birdie Vinos
 

Helle Barlebos oppskrifter

Lakse-delikatesse

150 gr. Norsk Røkt Laks i skiver
1 dl. Lakserogn
1 beger Mascarpone
1 dl. Creme Fraiche
Saften fra ½ Lime,
½ Lime skåret i kvarte skiver
Frisk Dill til pynt
Flak-salt & Nykvernet Pepper
4 Skiver nybakt Rugbrød
Rør Mascarpone & Creme Fraiche sammen med den nypressede limesaften og krydderet. Skjær brødet i mindre biter, typisk 4 stk. per skive, og sett dem på en tallerken. Hell massen opp i en sprøytepose eller frysepose, hvorpå du lukker toppen med en knute. Klipp et lille hul på skrå i hjørnet av bunnen på posen, og du kan nå lage en flott klatt med massen på hvert stykke rugbrød. Sett en skive med laks oppå hvert stykke, topp med en teskje lakserogn og avslutt med å pynte med litt dill og en skive med lime.
Som variasjon kan lakserognen evt. byttes ut med steinbitrogn eller din favoritt-kaviar.

Ibérico-kanapèer

100 gr. finskåret ibérico-skinke
½ Agurk
1 pose Ruccola
2 stk. hele Mozzarella-oster
Litt Jomfru-olivenolje
Litt Balsamico-dressing
Flak-salt & Nykvernet blandet Pepper
Skjær agurk & Mozzarella-osten i avlange stenger og hell litt olje, Balsamico og krydderet over. Rull deretter hver enkelt agurk, ost og litt ruccola inn i en skive med ibérico-skinke. Denne lille kanapéen er lynrask å lage og smaker himmelsk sammen med et glass Möet ICE Impérial.

Fylte Cherrytomater

1 kurv Cherrytomater
150 gr. Kokte, avkjølte Kikerter
1 skjefull Sesam-olje
1 dl. Oliven-olje
2 Finhakkete Sjalottløk
Paprika, Flak-salt & Pepper
Hell alle ingrediensene (unntatt tomatene) i en foodprocessor og bland til du har en ensartet masse. Skjær deretter en åpning på skrå i toppen av alle tomatene, og fyll massen i tomatene med en sprøytepose, etter samme fremgangsmåte som beskrevet ovenfor. Pynt evt. med lidt ristet sesamfrø. Hvis du ønsker en annerledes touch kan du evt. velge å bruke Mini Plomme-tomater, som fås i mange forskjellige farger.

Vannmelon med Lakris & Kardemomme

1/4 Vannmelon
1 teskje Lakrispulver
1 teskje Kardemomme
2 teskje Rørsukker
Frisk Mynte
Ristet Sesamfrø
Skjær vannmelonen i små stykker og fjern alle de sorte kjernene. Bland rørsukker, kardemomme & lakrispulver sammen, dryss det over de utskårne stykkene med vannmelon, og la dem hvile i ca. 10 minutter. Anrett deretter vannmelonen i små skjeer, og din friske Kanapé-dessert er klar til servering med et dryss av ristede sesamfrø og litt hakket mynte på toppen. Denne lette dessert-kanapéen kan med garantert suksess også lages med friske jordbær, bringebær eller halve druer uten steiner.
Husk at det er kun fantasien som setter grenser.
 
Velbekomme,
Helle Chili Gourmet

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29