Påmelding nyhetsmail

Vinos & Gourmet

To kapasiteter møtes her for å dele av sin kulinariske og ønologiske erfaring.

Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.
 

Vin til lyst fjærkre

Lyst fjærkre som kylling og kalkun er et elegant og sart kjøtt, som i seg selv ikke smaker så mye og derfor lett blir dominert av tilbehøret. Det er altså helt og holdent tilbehøret og tilberedningen som bestemmer valget av vin til fjærkre. Jeg har ikke hatt muligheten for å lage retten denne gangen, men det virker ikke som en veldig fet rett, selv om kyllingen blir stekt med skinnet på og den inneholder bacon. Sausen er ikke en bechamel eller tilsatt fløte, så her er det snakk om en forholdsvis mild og lett smak.
Hvis vinen er for dominerende i forhold til det sarte kjøttet går kombinasjonen simpelthen i vasken, og derfor skal vi helst ha tak på en lett og elegant vin, som er uten for mye krydder, garvesyre, konsentrasjon og fedme. Om vinen er hvit, rød eller rosé er mindre vesentlig her, bare frukten er i høysetet. Hadde retten vært laget på rødvin som den tradisjonelle, hadde jeg nok sagt; bruk den vinen som er brukt i retten.

Hvitvin - fyldig og tørr

Vi skal finne en tørr hvitvin med en harmonisk syre, som gir fornemmelsen av en god fylde. Med en litt markant smak, men samtidig også vennlig og imøtekommende. Så hvorfor ikke velge en med litt tid på trefatene, som jo gir den litt mer fylde. For eksempel Luis Cañas hvitvin, laget på 85% Viura druer og 15% Malvasia fra vinranker som er minst 60 år gamle, og dermed gir mindre utbytte men av høyere kvalitet. Lagret tre måneder på nye fat, som overhodet ikke virker dominerende på smaken. Vinen har en attraktiv aroma av hvite blomster og fersken, med hint av hasselnøtt og vanilje. På smak er den tørr, med sitrus, forent med modne ferskener og tropiske frukter, med akkurat nok syre til å gjøre den frisk og livlig. En flott balanse med fedme og god syre. Den koster hos oss 7,95 €

Rosé - tørr med saft og kraft

Prøv en vin som Enate rosé laget på den røde Cabernet Sauvignon druen. Den er innbydende med intense aromaer av blåbær, jordbær, modne bringebær og røde kirsebær. Smaken er vel avbalansert mellom kjøttfull og bløt, imøtekommende, og med avrundet struktur. Ettersmaken er forfriskende og god, uten å virke alt for dominerende. Og la dere nå ikke skremme av fargen. Den er dyp og mørkere enn de lyse som mange har drukket i sommermånedene, men glem ikke at hvis vi skal ha mer smak og struktur, så pleier fargen å følge med. Kan kjøpes for kun 6,95 €

Rødvin - bløt, saftig og fruktrik

Vi skal ut å lete etter en rubinrød vin, hvor smaken er frisk, med saftig frukt i en bløt og vennlig innpakning. En solmoden vin som fyller munnen med røde skogsbær, er imøtekommende og med maksimal frukt.
La oss ta en svipptur over til Italia, nærmere beskrevet til Piemonte, hvor vi finner produsenten Rivetto, som anerkjennes som en av de virkelig seriøse produsentene i regionen.
Han lager en ung vin, som blir laget på 100% Nebbiolo druer. Her er frukten absolutt i fokus. Alle de røde skogsbærene springer opp fra glasset, og selv om vinen virker kraftig og vedholdende, har den runde tanniner, virker bløt i munnen, ytterst behagelig og vel avbalansert. Server vinen omkring 16º, så blir det frukten og ikke alkoholen som dominerer. Vi selger vinen for 14,50 € i vår butikk.
 
Skærmbillede 2017 09 01 15.39.33

Helle Barlebos oppskrift: Coq au Vin på hvitvin - 4 pers.

Jeg ble nylig oppringt av en kunde, som spurte om jeg var dyktig i å lage den tradisjonsrike franske retten Coq au Vin (unghane i vin). Det var jeg selvfølgelig, men ble noe overrasket da kunden fortalte at jeg også skulle fange hanen, ondulere og plukke den. De hadde allerede en eldre hane i hønsegården på deres Finca, så det var nå bråk med den fem måneder gamle unghanen, som var blitt for voldsom, eller rettere sagt hanegal. Naboen, som også er slakter, klarte heldigvis hele det grove forarbeidet, og min kunde inviterte gjester til Coq au Vin for å feire at det nok en gang var ro i hønsehuset.
Da menyen skulle serveres til frokost valgte jeg å lage retten på hvitvin i stedet for rødvin, som kanskje er mindre kjent, men så absolutt lever opp til den tradisjonelle versjonen.
 
1 hel unghane eller kylling fra landet
250 gr. sjampinjong
250 gr. friske sjalottløk eller rå perleløk
150 gr. bacon skåret i terninger
25 gr. smør
1 skvett olivenolje
½ flaske hvitvin, f.eks. Alsace
½ liter kyllingkraft eller suppe
2 skjefuller maisenna
4 fedd hvitløk i halve stykker
4 friske laurbærblader
½ bunt fersk bredbladet persille
½ bunt ferske timiankvister
Salt & nykvernet pepper
 
Rens unghanen og skjær den i åtte store stykker med skinn, vinger og lårknokler, som er med på å gi den gode smaken. Krydre med salt, pepper, hvitløk og alle krydderurtene - og la det hvile i minst en ½ time i kjøleskapet. Stykkene stekes i smør og olje i fire min. på hver side i en stor støpejernsgryte, til de er lettere gyllen. Tilsett bacon, løk og sjampinjong, og stek i fem minutter til, før du heller hvitvinen over og reduserer i ca. 10 min. Hell kyllingkraften i gryten å la hele retten småkoke i ca. ¾ time, eller til unghanen er blitt mør. Rør ut maisenna med ganske lite vann i et glass, som deretter tilsettes under lett omrøring for å gi litt mer fylde i sausen innen servering.
 
Som tilbehør kan du lage disse lekre rå-karamelliserte løkene, som er vår vri på en mer moderne Coq au Vin´s følgesvenn, i godt selskap med dine favorittpoteter.
250 gr. rå sjalottløk eller miniløk
125 gr. sukker
1/2 teskje salt
2 skjefuller med kaldt vann
 
 
Skrell løkene, men behold et bitte lite stykke i bunnen på løkene, så de ikke går i stykker underveis. Smelt sukkeret lett på en panne ved medium varme og tilsett løk, salt og vann. La det hele koke på svak varme, inntil løkene er møre. Hvis karamellen virker for klistret, så tilsett en ekstra skjefull med vann.
Du kan med fordel lage en større porsjon, da de karamelliserte løk også er fenomenalt tilbehør til bla. paté, gryteretter, kjøtt og retter av fugl, både varme og direkte fra kjøleskapet.

UtskriftE-post

Velkommen

Så var sommeren over... -og det er fremdeles nesten like varmt! En av de store bonusene ved å bo på ...

Nyheter

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens...

Annet

Redaktøren takker for seg

Den 1. september markerer avslutningen på et nesten 30 år langt profesjonelt samarbeid. Helle Espens...

Nyheter

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo de la Miel har det hele

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Sierra Bermeja - nasjonalpark eller ikke?

  Det røde fjellet som ligger i Esteponas bakgrunn er 25 millioner år gammelt, og består av 80 % jern. Navnet ”Bermeja” henspeiler på fargen, og kan best oversettes til ”leirfarget”. Umiddelbart tror man ikke at noe kan spire og gro på det, men tar man en tur opp der vil man se at trærne vok...

Utflukter & Reiser

Higuerón-elven og den store kjærligheten

Higuerón-elven er en vakker liten elv, som ligger ved foten av den skjønne landsbyen Frigiliana. Eller rettere sagt: Frigiliana er anlagt på den vestlige siden av Higuerón, på et klippeparti høyt over elven. Elven kom før landsbyen, og de to har fulgt hverandre hele veien opp gjennom historien. Elve...

Utflukter & Reiser

Rota Vicentina – en ny spennende vandrerute i Port…

Rota Vicentina ligger i det sydvestlige hjørnet av Portugal, og ruten ble offisielt åpnet i 2015. Den er på totalt 330 km. og er delt opp i to ruter: Den historiske ruten og Fiskernes sti. Den historiske ruten er på 230 km, og starter på Portugals sydvestlige spiss: Cabo de San Vicente. Den ender i ...

Utflukter & Reiser

Sport

Bråket ulmet - og nå er det krig mellom sjeiken og Michel

Ved La Liga-starten: Málaga CF med ryggen mot muren med et helt nytt hierarki uten stjerne...

Sport

La Liga-start med nytt Málaga-team

Det er lagt opp til en spennende La Liga-start for Málaga CF på mandag den 21. august kl. ...

Sport

Rekordtid i Málaga CF for sjeiken - Løsningen ble Problemet

Hva med fremtiden i Málaga CF, med den utilregnelige og lite tillitsvekkende sjeiken Al-Th...

Sport

Annet

Sommerferien er over!

Hverdagen er vel tilbake for de fleste av oss, og vi er kommet frem til en oppsummering av sommerens valg av feriesteder. Allerede tidlig i vår fikk reiselivsbransjen i Spania beskjed om at denne som...

Annet

Takk for i år - og velkommen til et nytt skoleår 2017/2018

Årets høydepunkter har vært mange, og vi vil takke dere alle - både foreldre og elever og ansatte - for alt dere har bidratt med i gjennom skoleåret! Ny informasjonsfilm! I løpet av skoleåret 2016...

Annet

Nå er det sommer..!

Egentlig er det litt merkelig å si at sommeren er kommet til Spania, for veldig mange tror at vi har sommer hele året. Men også vi her på Solkysten har fire årstider, akkurat som hjemme i Norge. Nå m...

Annet

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler – Olav Gausaker

Da jeg tar steget innenfor blir jeg vist gjennom leiligheten og ut til terrassen. Olavs kone, María ...

Tema & Profiler

LEARN

Learn er et skoleverktøy utarbeidet av Kurt Robert Eriksen, som i år er kontaktlærer for 8. trinn og...

Tema & Profiler

Krim, klassikere og knappenålsstillhet - Biblioteket Arroyo …

Pinlig. Jeg som tidligere var en flittig bibliotekbruker, har nå bodd fire år i Spania uten å ha bes...

Tema & Profiler

"Å dø for å leve" av Anita Moorjani

Nylig leste jeg Anita Moorjanis bok ”Å dø for å leve”,“Dying to be me” fra 2012. En bok som gjør inn...

Tema & Profiler

Naturen: Den evige søppelplass

Flasker og bokser, sigarettstumper og burgerforpakninger, mursteiner og frysebokser hoper seg opp i ...

Tema & Profiler

Huleboeren fra El Chorro

Året er 1986. En gutt rappeller seg fra den ene klippen til den andre, bortover det som på dette tid...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29