Sabor a Málaga: Prisvinnende viner

Prisvinnende viner fra den lille bodegaen i Mollina Bodega Cortijo la Fuente

Det er tredje uke i oktober, og vi befinner oss midt ute blant vinmarkene i Mollina. Her er utsikten over markene helt uforstyrret, takket være det flate landskapet. I bakgrunnen ses fjellet som en silhuett. Vinden får det til å rasle i vinbladene, som allerede har begynt å tørke, hvorpå de skifter fra den friske grønne fargen til høstaktig brun. Rankene er allerede helt tom for druer. Avlingen ble plukket for to-tre uker siden, og nå henger bare noen få klaser som enda ikke var modnet igjen, og de henger der som klaser med rosiner (som for øvrig smaker vidunderlig).
 
”Egentlig skulle det vært innhøsting akkurat nå, men på grunn av den varme og tørre sommeren ble vi nødt til å legge innhøstingen til et tidligere tidspunkt. Dette året er merkelig, og det har vært et vanskelig år for markene, da det jo har vært både meget varmt og tørt. Hadde vi ikke fått de 70 literne med regn per kvadratmeter som fulgte med det uværet som kom inn over oss i august, vet jeg ikke hvordan det hadde gått. Det ble vår redning.”
 
Det er Jose Antonio Palomo Baez som forteller om det usedvanlige værmessige året, da vi møtes ute på bodegaen Cortijo la Fuentos’ 15 hektar store vinmarker. På hvert hektar vokser det godt og vel1.900 vinstokker med en gjennomsnittlig alder på 30-40 år for de hvite, og tre år for de røde. Han fortsetter med å fortelle at årets avling kun var 50 prosent av en normal avling, og det var det samme forrige år. For tre år siden var avlingen 70 prosent. Jose rister på hodet. - Noe er galt med været. Angående dyrkningen forteller Jose at gården har endret ved sin metode for å dyrke vin. De har skåret merkbart ned på konvensjonelle dyrkningsmetoder, godt og vel 50 prosent, og de har erstattet dette med metoder som anvendes ved økologisk dyrkning. Det innebærer blant annet at bedriften gjennomsyres av at så mye som mulig fra vinproduksjonen skal gjenvinnes. F.eks. skal restene som blir til overs når vinen presses, gå tilbake til jordene.
 
I løpet av kort tid ankommer Joses kone, Montserrat Navarro Ruiz, som vennlig hilser oss velkommen. Vi har møtt hverandre før. Det var nemlig nettopp denne bodegaen som bydde på vinsmaking da Det Norske Magasinet besøkte Málagas byråd for en informasjonsaften om nettopp Sabor a Málaga, som du kunne lese om i det forrige nummeret av magasinet.
 
Montse, som Montserrat kalles, har sammen med sin bror Antonio Navarra (som vi møter i vinkjelleren senere) overtatt bodegaen etter faren.
 
”Det var farfar som begynte å dyrke vin her, og etter ham min far, men de kommersialiserte aldri vinen. De lagde vin til venner og familie. Det var faktisk først i 2008 at min bror og jeg bestemte oss for å selge vår vin i en større skala. Vårt motto er å anvende tradisjonelle metoder i vår søken etter nye viner,” forteller Montse.
 
Ute på vinmarkene vokser druesortene Pedro Ximén, Moscatel de gran Menudo og Moscatel de Alejandría til bodegaens fire hvite viner, samt Shiraz og Cabernet Sauvignon til de to røde.

Et fint håndarbeid

For bare noen uker siden, da drueinnhøstningen var i full gang, var de elleve personer som jobbet på gården – åtte på markene og Montse, Jose og Antonio inne i bodegaen.
”Vi er grundige og nøye med at alle druer skal utvelges og håndplukkes. For holder kvaliteten på druen ikke mål, så gjør kvaliteten på vinen heller ikke det. Derfor gjøres arbeidet manuelt, med omsorg. Våre viner ligger oss varmt om hjertet, så det er ingen grunn til å gjøre det på en dårligere måte,” forklarer Montse. Mens vi begynner å gå ned til bodegaen for å ta en titt på hvor vinfremstillingen skjer, forteller Montse, at hun er glad for å kunne bidra til å skape arbeidsplasser. Hun ser det ikke bare slik at gården produserer vin, men at gården er med på å skape arbeidsplasser i Mollina, hvilket hjelper med å holde det lille samfunnet levende.
 
Inne i bodegaen møter vi først vinpressen, som nå etter høsten får lov til å hvile til neste år. Montse forteller om hvordan hun kan huske da hun som barn sto og trampet vinen sammen med sin bror, men nå gjøres denne jobben altså i en stor maskin. Men selv om ståltønnen ser kald og industriell ut, er det en av de aller mildeste pressene som finnes på markedet.

”Først renses alle kvister og løv bort. Det gjør vi for hånd. Deretter vaskes druene før de legges ned i pressen. Den er meget spesiell. I mange presser blir også druesteinene presset, men det vil vi ikke ha i vår vin. Ved denne prosessen utvinnes saften fra druene, og det er den som helles over i de kjempestore beholderne,” forteller Jose og fortsetter: ”Prosessen for de hvite vinene og de røde er forskjellig. Til de hvite renser vi bort alt det som ikke er saft. Til de røde vil vi naturligvis gjerne bevare skallet, for det er jo skallet som gir den røde fargen.” Han fortsetter med å forklare prosessen, samt hvor grundige de er med kun å velge den beste saften til sine viner. De hvite vinene får så gjæres i 10.000 liters sylinderformede beholdere i ca. 30 dager. Etterfølgende har de jo sin Gran Solera-vin, som kommer fra tørkede Moscatel de Alejandrá-druer (tenk hvor lite væske man får ut av en rosin!) og dette får lov til å gjære en anelse lenger. Dog er de utrolig nøye med alkoholprosenten, for hvis den overstiger 15 prosent fordobles skatten som de må betale for produksjonen.

Saften fra de røde vinene gjæres altså med skallet fra druene i ca. 20 dager, og i løpet av denne perioden masereres skallmassen, som flyter opp til overflaten, og holdes konstant fuktig slik at fargeemnene utvinnes og syren ikke kommer i kontakt med vinen, slik at det ikke oksiderer. Etter 20 dager er det på tide at vinen presses igjen, for å få skalldelene bort.

Vinkjelleren

Nå er vi kommet inn i bodegaens indre og vi fortsetter ned en rampe, og selv Antonio har sluttet seg til oss. Et par store dører åpnes, og en karakteristisk kjeller-/vin-duft møter luktesansen. Vi står nede i vinkjelleren. Lyset er svakt og rundt omkring oss står rekke etter rekke med gamle, mørke vintønner.
 
”Det dere ser her, kalles soleras. I dette systemet ligger tønnene i tre etasjer, hvor den nye vinen fylles på fra toppen, og så tapper man vinen fra tønnene lengst nede. Således blandes den nye vinen med den eldre vinen, og vinen som tappes får dermed alltid samme smak. Soleras anvender vi til våre hvite viner og de søte,” forteller Jose. Han viser en tønne hvor sidene er laget av glass, så man kan se innholdet. Denne tønnen er ikke fylt til toppen, noe som gjør at det hoper seg opp en hinne med gjær på overflaten, som kaldes nata eller flor. Denne hinnen på overflaten beskytter vinen fra å komme i kontakt med syre når den lagres (forhindrer oksidering) og gjæren på overflaten henter sin næring fra sødmen i vinen. Antonio tilføyer at denne metoden kun benyttes for deres Crianza biológica-vin. Øvrige viner lagres i tønner, som fylles helt. Antonio er den som avholder bodegaens vinsmakinger, og det er også ham som har studert ønologi – læren om vin. Han forteller videre at luftfuktigheten i vinkjelleren er 80 prosent, temperaturen mellom 18-20 grader og belysningen dempet. Miljøet i kjelleren skal være stabilt for å være optimalt for lagring av viner. Alle tønner er laget av amerikansk eik og mens de hvite vinene lagres i gjenbrukte, vaskede tønner, lagres de røde i nye. Deres crianza lagres i tolv måneder på tønner, mens roblen lagres i syv.

Prisvinnende viner

saboramalaganov2Nå står vi med hvert vårt glass Afrutado Seco i hånden i Bodega Cortijo la Fuentes lokaler overfor vinkjelleren, hvor det står et stort langbord dekket opp til vinsmaking. Og til tross for at denne vingården ikke kommersialiserte sine viner før 2008 (de har vært med i Sabor a Málaga i fire år), er tre av deres viner allerede blitt belønnet med gullmedaljer. Dette er den hvite vinen Afrutado Seco, som høstet den gjeveste prisen som hvit vin i I concursa Sabor a Málaga, det er Gran Solera, som ble utnevnt til beste muskatell i IV concurso Sabor a Málaga og så er det Dulce Delicia N0 12, som fikk gullmedalje i Premios Mezquita. Øvrige viner fra Cortijo la Fuento er: Don Pepe, Tinto Crianza, Tinto Roble, Pedro Ximenez Solera samt Montes Solera.
 
En stor buss har nettopp ankommet til bodegaen. Det er på tide at Det Norske Magasinet lager plass til en gruppe norske turister, som kommer direkte fra Málaga lufthavn for å oppleve Bodega Cortijo la Fuentes og lytte til Antonio, når han med sin ekspertise leder dem gjennom en verden av smak og dufter under den forestående vinsmakingen.

UtskriftE-post

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vink...

Annet

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets november-utgave 2017!

Nyhetsbildet i Spania er fortsatt preget av uro omkring det ulovlige valget om uavhengighet i Catalo...

Nyheter

Maca Rot

Maca er en rotfrukt fra Peru, hvor den også er kjent som Perus svar på Ginseng. Denne supermat-rote...

Helse

Den Norske Skolen - Bruk Hue

Det er klart det blir noen skrubbsår i hjertene en gang i blant, og man blir aldri ferdig utlært ang...

Annet

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Vélez Málaga - byen, piratene og Cervantes

Vélez Málaga med ca. 80.000 innbyggere er i dag administrasjons-by for La Axarquía, og det er her man løper ned dørene til de offentlige myndighetene eller får sin bil reparert. Det har sikkert fått mange til å glemme at Vélez også er en gammel ærverdig by, med en lang historie og en masse fine bygg...

Utflukter & Reiser

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Diego - En ny Dario?

De er begge fra Uruguay, men spiller for Málaga CF med 18 års mellomrom – og med Rome...

Sport

Annet

Luktesans og fantasier...!

For mange år siden var jeg så heldig å få bli invitert til å utdanne meg til «Sommelier», eller Vinkelner, som det heter på Norsk. Det var Den Franske Ambassade i Oslo, i samarbeid med Sopexa, som ut...

Annet

Los Vikingos spilte på La Noria Golfklubb 22. Oktober 2017

Søndag 22. oktober 2017 spilte Los Vikingos sin tredje turnering for høsten på La Noria golfbane. Denne banen er en ni hulls bane med fire par tre hull, fire par fire hull og et par fem hull. Los Viki...

Golf

Los Vikingos spilte på Atalaya, Old Course 8. Oktober 2017

Los Vikingos som er en klubb for norske golf spillere på Solkysten spilte sin andre turnering for høsten på Atalaya, old course søndag den 8. oktober 2017 med 44 golfere.   Denne gangen spilte ...

Golf

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Harley Davidson Østfold på sitt årlige besøk i Fuengirola

Om bakken vibrerte under Feria-dagene i Fuengirola den 7-15 oktober så var det ikke jordskjelv, men ...

Tema & Profiler

Gå-fotball for full rulle!

Jeg møter tjue formiddagsfriske herrer når jeg tropper opp på Santa Maria fotballbane i Elviria, og ...

Tema & Profiler

Europaseminar for felles vekst og samhold

Et tidsaktuelt seminar med fokus på felles vekst, samhold og faglig påfyll er avviklet. De norske fr...

Tema & Profiler

Norsk Ildsjel – Einar Brataker

Han er 43 år, og så er han i stand til å yte den beste service man kan tenke seg. Einar Brataker har...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29