Sabor a Málaga: Nybakte og rykende varme molletes

Denne måneden beveger vi oss til Antequera. Byen, som ligger en times kjøring fra Costa del Sol, hvor man langs veien rett før man svinger av mot Antequera kjører forbi “indianerfjellet” – det fjellet som fra dets venstre side ligner en sovende indianer. I sommerens hete kjører jeg med bilvinduene åpne, for jeg tenker at jeg snart vil møte noe velduftende. Og jeg har rett. Når jeg kjører gjennom industrikvartalet trenger en søt duft av nybakt brød inn i bilen, og duften blir enda sterkere jo nærmere dagens mål jeg kommer. Vel fremme utenfor den hvite industribygningen med røde sprosser blir jeg møtt av Guillermo Ramos, markedsføringsansvarlig hos bedriften Mollete San Roque, som holder et forkle og et hårnett i hånden. I min fantasi forestiller jeg meg at jeg nå kommer til å besøke et bakeri hvor gamle spanske damer med kraftige armer og forklær, noen av med kyse på hodet, står langs trebenker og elter deigen til disse utsøkte brødene, innen de bakes i en stor steinovn.
 

Historien om molleten fra Antequera

Starten på det som i dag kalles Mollete San Roque, begynte da en mann ved navn Juan Paradas Pérez på grunn av sykdom ikke lenger kunne fortsette med det landbruket som han tidligere hadde livnært seg med. Dette var like etter borgerkrigen, og for å få mat på bordet til familien sin begynte Juan Parada Pérez å bake brød i stedet for, og hans spesialitet ble molletes. Men molletens historie strekker seg lenger tilbake i tid enn som så.
 
Den eldste oppskriften på molletes som finnes i Antequera er datert til 1554, og inngår i en kokebok som tilhørte en kvinne ved navn María Enríquez. Denne oppskriften beskriver ikke direkte det brødet vi i dag kaller mollete, men en form for ovnsbakt brødkake av fint mel som ble kalt ”Molletes Reales”. Som den første som bakte dette brødet, som senere ble litt av et symbol for Antequera, donerte María Enríquez senere oppskriften til kommunen, hvor den i dag oppbevares i det historiske arkivet.
Et annet dokument, datert til 1775, viser at en mann ved navn Manuel Esbri ba kommunen om lisens til å kunne bake og selge nettopp molletes. Denne lisensen fikk han med forbehold om at prisen skulle være ”to kvartinger” mer enn prisen for vanlig brød, og prisen skulle baseres på vekten.
Molleten ble altså litt av et rikmannsbrød, ikke bare pga. prisen, men også pga. at brødet i seg selv er finere og mykere enn det typiske, vanlige bondebrødet. Og pga. mykheten ble molleten spesielt foretrukket blant eldre.

Molleten gjenoppfinnes

Med tiden gikk molleten dog mer og mer i glemmeboken, inntil den dagen hvor Juan Paradas Pérez, som sies å ha gjenoppfunnet molleten, begynte å bake. Juan Paradas Pérez hadde i begynnelsen ingen oppskrift å følge, noe som gjorde at han eksperimenterte seg frem med mel, gjær og vann, helt til han fikk laget et brød som han likte. Melet kom fra korn som han selv bar på ryggen til landsbyens mølle, og da han ikke hadde en bakerovn hjemme gikk han til bakeriet, hvor han eltet deigen og leide ovnen for å bake brødet (betalingen ble gjort opp pr. brød). Siden fylte han sin brødkurv, dekket brødet med en duk, og bega seg ut med kurven under armen og solgte brød i byen. Mange ristet på hodet av mannen som kom og solgte porsjonsbrød, for de synes at det var merkelig, når man kunne kjøpe store bondebrød på 1-2 kg, som rakte til mange flere.
 
Men med tiden ble det myke, fine brødet populært, spesielt til frokost, og Juan Paradas Pérez fikk mer å gjøre, hvorpå hele hans familie ble involvert i bakeriet. Og da virksomheten vokste, ble også molleten spredt over hele regionen.
 

Storproduksjon

molletesJeg tar beskyttelses-klærne på, og hilses velkommen i det som jeg forestilte meg var et stemningsfullt bakeri, og møtes av noe helt annet. Juan Paradas Pérez’ arv har nå nådd hans barnebarn Juan Paradas Palacios, som startet bedriften Mollete San Roque S.A. i 1987 (da var han 22 år), og det kommer ikke lenger på tale å leie seg inn i et bakeri. Lagerbygningen jeg står i er ikke stor, men her håndteres alt maskinelt, kontrollert av noen våkne øyne fra de ansatte – alle bekymrer de seg om å opprettholde ryktet om den høye kvaliteten i molletes fra San Roque i Antequera. Veggene er hvite og alle maskiner er i rustfritt stål, og det ses ikke noen risiko for kontaminasjon. Det eneste som minner om bakeriet i min fantasi er duften, som får magen til å rumle, og naturligvis selve brødet, basert på den samme mollete-oppskriften som Juan Paradas Palacios farfar brukte.
 
I et hjørne står to store deigmaskiner som arbeider på skift med å elte 80-90 kg tunge deiger, som i maskinen deretter deles opp i små runde boller. I neste maskin fortsetter bollene, liggende i små gynger, inne i et temperert kjempestort glassmonter, hvor de kan heve i noen minutter, hvorpå de formes til spisse ovaler som rulles ut med valser, innen de legges på plater for å heve innen stekingen. Siden kommer de små brødene gylne ut av ovnen, hvorpå de deretter pakkes for å kjøres ut til mollete-elskere i hele Andalucía. Og siden molleten er et riktig lokalt produkt, har den da også fått det blå merket Sabor a Málaga.

Servér den på beste vis

”Kapasiteten her hos Mollete San Roque går opp til 18 millioner brød pr. år, men da brødet selges ferskt, om enn ferdig pakket her i fabrikken i et beskyttet miljø for å garantere kvaliteten, så beror produksjonen på det antall bestillinger som vi tar imot fra dag til dag”, forteller Guillermo Ramos, da vi tar av oss beskyttelsesklærne og forlater bakeriet. I sin hånd har han en pose full av nybakte, velduftende molletes.
”De er til deg,” ler Guillermo Ramos, og rekker meg posen, før han fortsetter: ”Jeg vet at alle har sitt favorittpålegg, men det finnes en måte som er den beste når det dreier seg om å tilberede en mollete. Man skal først dele molleten på langs, og så rister man brødet. Men rist ikke halvdelene hver for seg; del brødet, sett de to delene sammen igjen, og rist det. På denne måten blir yttersiden sprø og innsiden blir myk og saftig. Legg så de to halvdelene med skjæresiden opp på en tallerken, hell en god olivenolje over, smør most tomat på, og topp det hele med en god jamón serrano.”
 
molletes2
Guillermo Ramos (t.v.) med en av de 20 ansatte i bakeriet. Han har munnbind på, da han akkurat har helt mel i massen, som skal eltes til en deig på 18 kg.
 

UtskriftE-post

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om ...

Gastronomi

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Lider du av oppblåst mage og forstoppelse?

Du tenker kanskje ikke mye på din tarm til daglig - men de dagene hvor du har vanskeligheter med å g...

Helse

Velkommen til Det Norske Magasinets desember-utgave 2017

Så var årets siste måned her, og vi er vel alle mer eller mindre opptatt av å forberede oss til jule...

Nyheter

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk d...

Utflukter & Reiser

De forsteinede trestammers vannfall

Dette flotte vannfallet ligger i den østlige enden av naturparken Sierras de Tejeda, Almijara og Alhama, og man kommer dit ved å kjøre langs Andalucías flotteste veistrekning, nemlig A 4050, som er den gamle veien mellom Almuñecar og Granada. Denne delen av naturparken er meget dramatisk, og ruten n...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Sparket og gjeninnsatt - REDNINGSMANNEN!

Det er fortsatt kaos i Málaga CF, hvor klubbens advokat reiste til Doha i Qatar samme...

Sport

Málaga CF-supporterne i Oso Polar: Øker aktiviteten og utvid…

Den nyeste, offisielle peña-foreningen i fotballklubben Málaga CF, vår egen Oso Polar (”Is...

Sport

Annet

Los Vikingos Høst avsluttning på Santana GC 24. november 201…

Fredag 24. november spilte Los Vikingos sin siste golfrunde for 2017 på Santana GC. Denne gangen var det en dobbel konkurranse med lag spill og en individuell stableford konkurranse.   Lagkonku...

Golf

Klubbmesterskap Los Vikingos 7. og 8. november

Årets klubbmesterskap i Los Vikingos ble avholdt i Chiclana de la Frontera Cadiz i Sancti Petri. Vi var 44 golfere som reiste nedover for å kjempe om tittelen. Spenningen var til å ta og føle på aller...

Golf

De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebo...

Annet

Tema & Profiler

Nytt fra Den norske skolen - Skildringstur til Malaga

-Mange elever kan synes det er vanskelig å skildre, når de sitter innestengt i et klasserom og ser d...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre...

Tema & Profiler

Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spa...

Tema & Profiler

Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en...

Tema & Profiler

Pål Christensen – en ung norsk veteran i Spania

Det Norske Magasinets journalist treffer naturligvis mange nordmenn til daglig her på Costa del Sol...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler – Lisbet Hjartholm

Jeg møter Lisbet Hjartholm på en kafé i Puerto Banús. Hun kommer direkte fra treningssenteret, men d...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29