Månedsmagasinet på Costa del Sol
Det du trenger å vite om å reise med AVE – Spanias fantastiske lyntog

Det du trenger å vite om å reise med AVE – Spanias fantastiske lyntog

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

I Norge finnes det bare noen korte strekninger der togene kan ferdes i omtrent 200 km/t. Det er selvfølgelig dypt urettferdig å sammenligne situasjonen i Norge med Spania, det er tross alt snakk om to helt forskjellige land. Spania har nesten 10 ganger flere innbyggere, i høy grad konsentrert rundt noen store byer, og dessuten et gunstig landskap å bygge strake og raske jernbanelinjer i. For nordmenn er det bare å kose seg med de muligheter som dette gir i Spania.

De forskjellige tog- og billettypene

Navnet AVE er både en forkortelse for Alta Velocidad Española og et ordspill på det spanske ordet «ave», som betyr fugl. Den første linjen, mellom Madrid og Sevilla, ble åpnet i 1992 – noe som også betyr at noen av togene som i dag kjører AVE-ruter har vært med helt siden starten. Togene er produsert av henholdsvis Alstom, Talgo sammen med Bombardier og Siemens. Togene fra Siemens bygger videre på det tyske ICE-designet.

Togoperatøren Renfe tilbyr et utvalg forskjellige billettyper, med enkelte forskjeller når det gjelder avbestillingsgebyr, setereservasjon og lignende. Legg merke til at det kan være mulig å få rabatt når du kjøper både tur- og returbillett samtidig. Dessuten inkluderer en AVE-billett per 2021 også to billetter til utvalgt lokaltrafikk.

Om bord på toget kan du benytte deg av den inkluderte tjenesten «PlayRenfe», som blant annet gir deg internettilgang. Det betyr at du kan se på film, spille casino på mobilen eller lese norske nettaviser – alt i over 300 kilometer i timen.

Destinasjoner og rutenett

Spanias hurtigtoginfrastruktur er godt utbygget, og er faktisk det nest lengste i verden etter Kina. Madrid er et naturlig sentrum, med forbindelser som strekker seg ut mot de forskjellige kystområdene. Sørover tar AVE deg til Cádiz eller Malaga, og østover når du både Alicante, Murcia og Valencia.

En strekning rundt Santiago de Compostela er allerede i drift, og arbeidet med å knytte denne sammen med Madrid er underveis. Dessuten finnes det også en linje som forbinder Madrid med Barcelona og Girona, og dessuten med avganger som fortsetter inn i Frankrike.

Derfor er lyntoget så viktig i Spania

Spania kan ikke helt matche for eksempel Japan når det gjelder antall passasjerer på lyntogene, men AVE-togene har likevel stor betydning for det spanske samfunnet. Strekningen Madrid til Barcelona er for eksempel 621 km, og direktetoget tar deg mellom de to byene på omtrent 2,5 time. Det er en strekning som er betydelig lengre enn avstanden mellom Oslo og Bergen, som er «bare» 482 km, samtidig som reisetiden gjør at det er praktisk talt unødvendig med flytrafikk mellom de to spanske byene.

Hurtigtoget, som bokstavelig talt knytter landet Spania tettere sammen, kan kanskje også ha noe å si for samholdet i nasjonen. Det hadde selvfølgelig vært naivt å tro at hurtigtog kan løse de store konfliktene i forbindelse med for eksempel ønsket om en egen katalansk stat – men å sikre god infrastruktur, særlig mellom Madrid og Barcelona, kan samtidig aldri være negativt. Innbyggerne på den iberiske halvøy skal leve tett sammen også i fremtiden, uansett hva som skjer i den nasjonale og regionale politikken. Da er det fint å vite at de moderne hurtigtogene kan være med på å føre mennesker nærmere hverandre.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet