De Hellige Tre Konger anno 2018

Den 5. januar kjører De Hellige Tre Konger karavanene tradisjonen tro gjennom gatene i de spanske byer. På lastebilene står kongene Kaspar, Melchior og Balthasar side om side med Mikke Mus og Svampebob Firkant. Og midt i opptoget, med konger og karakterer av tvilsom kvalitet men i rikelige mengder, kan det være vanskelig å danne seg et bilde av hva det egentlig vil si å feire De Hellige Tre Konger i dagens Spania.
For de fleste skandinaver er julestria overstått på dette tidspunkt. Gavene ble gitt den 24. desember, og barna har hatt helligdagene til å leke med de nye innflytterne på barnerommet. For spanjolene er julen dog langt fra overstått. Selv om julen og julenissen vinner innpass i Spania, foretrekker de fleste spanjolene å holde fast ved tradisjonen, og således varer den spanske julen helt til De Hellige Tre Kongers dag den 6. januar. Det er denne dagen som for dem markerer julens egentlige avslutning, og det er på denne dagen at gavene blir gitt – fra kongene selvsagt.
På denne dagen fikk Jesus-barnet besøk av tre vise menn, ledet av Betlehemsstjernen til den krybben hvor den nyfødte gutten lå i en bondes ydmyke stall. De tre mennene, som i senere fortellinger er blitt til konger, Melchior, Caspar og Balthasar, medbrakte gaver til den lille gutten, som ifølge Det Nye Testamentet skulle være Guds sønn – og det er den tradisjonen som fortsatt holdes i live.

De Hellige Tre Konger-togenes opprinnelse

Den spanske regjeringen feiret i 1885 for første gang den spesielle høytiden med å avholde en parade for de tre konger. Paraden ser nok i dag vesentlig annerledes ut enn den gjorde i 1885. Kongene har fått selskap av en lang rekke andre karakterer, og i noen opptog ser det ut til at alle som eier et kostyme får en invitasjon til å være med. Tradisjonen fra 1885 er dog det eldste opptoget i Spania, og noen mener endog, at det er det eldste i verden. Kaspar, Melchior og Balthasar går altså gjennom gatene, innen de om natten skal ut og legge gaver i hjemmene hos de spanske barna. Hvor kongene i den opprinnelige fortellingen hadde myrra, gull og røkelse med, medbringer de i dag gaver i form av klær, leker eller elektronikk.

Ingen høytid uten kake

En viktig del av den spanske De Hellige Tre Kongers dag er el Roscón de Reyes – en kake som spises om dagen den 6. januar og som er formet som en ring for å symbolisere en kongekrone. Det er noen helt spesielle tradisjoner forbundet med denne kaken, som er pyntet med fargestrålende snop, som skal forestille edelsten. Kaken kjøpes hos bakeren og kommer med en innbakt figur, hvis funksjon svarer til mandelen i risgrøten. Den heldige som finner figuren skal være konge for resten av dagen, noe som er årsaken til at Roscón de Reyes også iblant selges sammen med en kongekrone av papir. Til den mindre heldige er det bakt inn en bønne – den som får bønnen, skal ifølge tradisjonen betale for neste års Roscón, noe som gjerne kan være en dyr fornøyelse, idet disse kakene koster bortimot 20 ganger så mye som ordinære kaker. Tradisjonen varierer dog fra region til region, og i noen familier er man kun ’svarteper’ for resten av dagen, hvis man uheldigvis får bønnen.

Tradisjonene for den 5. januar

For at kongene skal vite hvor de skal legge gavene skal barna i følge tradisjonen sette frem sine sko om kvelden den 5. januar, før de legger seg, slik at kongene ikke kan unngå å se dem når de besøker hjemmet om natten, og så kan de legge gavene her – i skoene. Mange foreldre henviser dog i dag til juletreet som gavenes sted, da kongenes kjøpekraft etterhvert strekker seg til gaver i en størrelse og mengde så stor at barneskoene ikke lenger strekker til.
I stil med tradisjonen rundt julenissen settes det også ut mat til kongene, og vann og høy til deres transportmiddel – kamelene. Gavene er en erkjennelse for ulempen ved den lange reisen fra Østen. Kamelene kan muligens være litt utslitt, hvorfor det ofte ses et spor fra høyet til gavene, som barna forventningsfullt kan følge når de står opp om morgenen.

Kjære Kaspar...

Når kongene og deres følge beveger seg gjennom gatene i opptogene som starter på ettermiddagen, har barna på forhånd skrevet et brev til en av majestetene for å fortelle dem om sine ønsker. Har man vært et flinkt barn, får man sine ønsker oppfylt, og har man vært rampete får man i stedet kull. Dog er ’kullet’ i dag laget av sort marengs, som til forveksling ligner kullstykker, men som ikke er helt uten et element av belønning når man setter tennene i dem. Dog tjener kullet som en påminnelse til barna om at de i det nye året bør oppføre seg bedre, selv om det er vanskelig å finne foreldre som kun gir deres barn kull i gave – selv om det er av marengs.
Vil man ut for å se opptogene, er det bare å orientere seg i sin by. Langt de fleste byer har opptog av varierende størrelse, dog er toget i Málaga spesielt og overdådig. Her kan det akkurat som i juletiden være en øvelse i selvbeherskelse, da gatene den 6. januar er fylt opp med mennesker. Har du barn med, så husk en pose til snop. I fjor ble det lagt 12.000 kg. med smågodt ved føttene av forventningsfulle barn i Málagas gater.
 
Riktig gledelig De Hellige Tre Kongers dag!

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com