Påmelding nyhetsmail

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pappaer, elever, søsken og lærere kjempet for seier og ære, og underholdt samtidig med kreative krumspring, knepne skåringer og råe taklinger.
 
Foreldrene stilte også mannsterke opp som engasjerte publikummere, matselgere, burgerflippere og vaffelpressere og var med å gjøre familiedagen perfekt.

Gullball

Gullballen er en fotballpris som årlig deles ut av hele verdens fotballjournalister. Prisen går til den fotballspilleren de det året anser for å være verdens beste. -Denne utmerkelsen har i dag status som den gjeveste prisen en fotballspiller kan få, fortalte skolens «turneringsdronning» Kathrine G. Tønnesen. Hun og «turneringsassistent» Lena Dinesen startet med å dele inn i lag oppkalt etter denne prisens vinnere. Kathrine lovet samtidig at i denne turneringa skulle det også kåres en gullballvinner blant turneringens deltagere og deles ut gullball til en verdig vinner.

Utmerkelser og premier

Det manglet ikke på priser og premier heller. Sortimentet av tilleggs-utmerkelser favnet alle prestasjoner både på og utenfor banen. Årets grise-takler, syter, nykommer, diva, sykesøster, keeper, heiagjeng, beste skåring og redning, samt grillmester og fau-entusiast, fikk fine hatter og gavanter til å pryde seg med. Noen premier ble til underveis der juryen oppdaget prestasjoner og morsomheter verdt å premiere.

Vi har plass til flere elever

Hos oss blir alle elever sett, og vi vet vi at elevene må trives for å prestere. Skolen jobber aktivt for å fremme trygghet og tilhørighet i skolemiljøet. Skolen tilbyr også foreldrene et aktivt foreldremiljø i FAU (foreldrenes arbeidsutvalg) og alle får tilbud om spanskkurs. Ønsker du å vite mer om skolen vår er det bare å ta kontakt. Du og din familie er hjertelig velkommen til en omvisning og en god skoleprat.
Les også mer om skolen vår på www.dnsmalaga.com, eller få et innblikk i skolehverdagen vår ved å følge skolens facebookside.

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss.
Forfatteren av denne artikkelen ramset opp mange punkter, og mente helt åpenbart at det er store forskjeller på våre levemåter, og ikke minst oppdragelse. Det var også svært interessant å se en del av svarene som var kommet inn på artikkelen, som gikk i begge retninger.
Det dreide seg om påkledning, normal høflighet, og aller mest, om å vise følelser.
 
Generelt kan jeg henvise til innlegg om at spanjoler aldri bruker kortbukser i vinterhalvåret, og at de aldri går barbent men bruker sko, selv om det kun skulle være noe så enkelt som badesko.
Spanjoler elsker å pynte seg, og finner alltid en god grunn, ved for eksempel et nasjonalt arrangement. De har mange gode grunner for å finne frem finstasen, flotte kjoler og nypresset dress med slips, og de elsker også å være sammen med sin familie, enten privat, eller ute med andre venner.
 
Jeg la frem disse ytringene for noen spanske venner, og de var alle helt klare på riktigheten av disse påstandene. De utbrøt like begeistret, «Viva la Feria», hvor de henviste til alle «feriaene», eller på norsk, festivaler, som arrangeres rundt omkring i hele Spania fra tidlig på våren, til sent på høsten.
 
Mine venner var også like klare på riktigheten av å vise følelser. Når du for eksempel møter en person, så blir det gjerne en klem på begge kinn, inkludert et lite elskverdig kyss.
Mens vi fra Skandinavia helst rekker ut hånden for å hilse, ja, da blir spanjolen litt usikker, for det er de ikke vant til, og heller ikke oppdratt til.
Men på grunn av alle de forskjellige nasjonalitetene her på Solkysten også spanjolene blitt vant til å rekke ut hånden for å hilse, men det følger også med litt klemmer og småkyssing på kinnet!
Allikevel vil jeg mene at det mest uvante for oss fra Skandinavia, som kommer hit til Spania, er å bli vant til Spanjolenes tidsbegrep – noe som selvfølgelig varierer fra spanjol til spanjol, men det henger igjen i generasjoner, at det ikke alltid er nødvendig og møte til rett tid, som avtalt.
 
I Norge har vi ett ordspråk med den klassiske «ja, 15 minutter over tiden kan vi vente».
Hvis du inviterer spanjoler på en lunsj eller middag, må du nesten regne med at de kommer i alle fall 10 minutter for sent, og gjerne også 20 minutter.
For min egen del har jeg et svært godt minne om dette, da jeg for noen år siden ble invitert ut på BBQ på stranden en deilig sommerdag.
Mine venner, som jeg var invitert sammen med, ankom stranden der vi skulle møtes kl. 22.00, og ingen andre var kommet.
Heldigvis hadde mine venner med seg egne stoler, så med litt god vin ventet vi på vertskapet.
De ankom kl. 23.30, og da begynte vår BBQ, som varte ut i de små sommer-timene...
Men, etter 11 år her i Spania er jeg blitt vant til dette, og kjære leser, det er ganske komfortabelt!

Nytt fra Den norske skolen - Avisprosjekt om 2. verdenskrig

Tverrfaglig arbeid er i vinden på ungdomstrinnene ved Den Norske Skolen, Malaga. Å være med på et slikt prosjekt, er en reise gjennom mange prosesser. I gjennom turbulens, samarbeid, utfordringer og mestring og med en klar destinasjon for øyet, har elevene lært kjempemasse og nærmer seg nå det store målet: Avisutgivelse. Et stort prosjekt går inn for landing med flotte, kreative besvarelser ombord.

Hva inneholder en avis?

- Først bladde vi oss igjennom aviser, side for side. Vi så på forskjellige former for reportasje, fagartikkel, intervju, quiz, reklame og anmeldelser. Siden hadde vi en "brainstorming" rundt temaer og hendelser under andre verdenskrig, forteller lærer Hilde Rasmussen.
 
Faginnholdet i dette prosjektet er omfattende. Oppgaven inneholder kompetansemål i hovedsak innen norskfaget, samfunnsfag og KRLE, men også noe innen engelskfaget og kunst og håndverk. Elevene har sett filmer og de har fått undervisning gjennom Nearpod*, lest aviser, brukt læreboka og analysert dikt fra og om krigen. Temaene har vært mange og viktige: Blucher, OL i Berlin og Jessie Owens, historien om Lofoten og brente gårder, Hitlers liv og politikk og hvordan han kom til makten, og Jødenes skjebne og Holocaust, står blant flere temaer på lista.

Lærings- og kompetansemål

De viktigste læringsmålene ligger innenfor samfunnsfag, norsk og engelsk. Drøfting av menneskeverd, diskriminering, rasisme og samtale rundt egne tekster så vel som annen litteratur, teater og film, har vært viktige muntlige kompetanseøvelser underveis i prosjektet.
 
Viktige temaer om krigen i Norge, Hitler og Holocaust, ble belyst gjennom arbeid med sentrale tekster om 2. verdenskrig. Siden fikk elevene selv velge om de ville skrive fagartikkel, intervju eller lage filmanmeldelser. Noen av filmene var med engelsk tale, og omhandlet krigshendelser knyttet til Storbritannia og USA.

Avisen tar form

På "desken" henger det masse godt elevarbeid, som snart skal syes sammen til en ferdig avis. Kart, bilder, forklaringer, anmeldelser, quiz. Et bredt utvalg av tekster siver inn og festes til korktavla. Det gjenstår litt arbeid med layout og ferdigstillelse, og lærer Hilde har satt deadline til mandag.
 
Hitlers politiske liv og krigføring er en av reportasjene som er klare for å gå i pressa. En elev har valgt å lage et fiktivt intervju om Jessie Owens, idrettsutøveren som vant OL i Berlin, men ikke fikk noen berømmelse fordi han var mørkhudet og ikke passet inn i Hitlers "utstillingsvindu". To gode filmanmeldelser om de krigsaktuelle filmene "Gutten i den stripete pyjamasen" og "Kongens nei", er ferdige. En krigsquiz er lovet ferdig til "deadline" samt en reportasje om Blucher. Denne blir skrevet av en elev som kommer fra nettopp Drøbak. - Jeg skal intervjue bestemor, for hun har opplevd det på nært hold, forteller eleven. Bildene til reportasjen har hun også tatt selv på Oscarsborg i hjembyen. En reportasje om Holocaust er også på blokka og blir til gjennom litt god, journalistisk "research" i bøker og på nettet. Gode skriverammer sikrer at både headinger, ingresser, innhold og bildebruk blir velbalansert.
 
Lærer Hilde Rasmussen liker denne arbeidsformen. -Jeg tror elevene lærer bedre av å gå mer i dybden på ting. Å se at emner man jobber med henger sammen, at det de lærer i ett fag har relevans for det de gjør i andre fag. Sånn er det jo også i livet forøvrig.
 
-Hva har dere erfart underveis i prosessen?
 
-At det ikke blir slik jeg som lærer har tenkt. Og ved nærmere ettertanke; at det er helt greit. Elevene eier prosjektet og har selv tanker om hvordan det skal løses. Det gir god læring.
 
Den Norske Skolen, Malaga jobber vi kontinuerlig med å løfte undervisningen og gjøre den mer meningsfylt for elevene. Gjennom prosjekter og tverrfaglig arbeid, skal elevene blant annet få oppleve utvidet eierskap til eget arbeid. Ved denne skolen opplever alle elever faglig vekst uansett nivå. Hos oss bryr vi oss om at alle skal lykkes. -Les mer om våre læringsstrategier på www.dnsmalaga.com. PS: Vi har ledige skoleplasser for skoleåret 2017/2018.(*et undervisningsverktøy for iPad)
 
norske skole april2
 

Vårfornemmelser...!

Forleden parkerte jeg bilen i garasjen, og lånte en annen bil som hadde muligheten til å ta av taket, slik at jeg kunne nyte det flotte været med strålende sol.
Etter en forholdsvis lang vinter her i Spania, med tidvis mye regn og kalde dager og netter, har det nå den siste tiden snudd til sol, med varmere dager, deilig temperatur, og ja, nesten som fantastiske sommerdager hjemme i Norge.
Rundt omkring i skog og hager begynner blomstene å komme frem, med vakre farger i stort omfang, og både sitroner, appelsiner og mandariner har flere steder vokst seg store og flotte før de har blitt innhøstet.
Jeg var også nylig hjemme i Norge på en snartur, hvor jeg kom i snakk med noen venner som kunne fortelle meg, at jeg var heldig som bodde i et land uten årstider!
«Herlighet», sa jeg da. «Har dere virkelig så lite kunnskap om Spania» måtte jeg tilføye.
Tydelig vis er det mange som tror at Spania er et land med mye sol og varme hele året.
Jeg måtte fortelle om våre årstider, med muligheter for gode og meget varme somre, høst med litt regn og mørkere dager, vinter med muligheter for mye regn, sur vind, lave temperaturer, men også med muligheter for deilig sol. -Og våren, med nydelige dufter av blomstring, fin temperatur, og med både sol og regn om hverandre...
Jeg la også til i mitt lille foredrag om Spania hvordan dette klimaet som Spania har, med mye varierende temperaturer gjennom hele året, har muligheten til å produsere enormt mye deilig frukt, en av verdens beste olivenoljer, solsikkeolje, og ikke minst; druer - til produksjon av hvite, røde og roséviner, samt sherry, brandy og vin-eddik.
Men tilbake til min biltur med åpent tak, hvor jeg valgte å kjøre opp mot Cordoba, hvor Spania har et av sine største områder med produksjon av oliven.
Etter å ha passert Màlaga og kommet meg opp i fjellene bak byen, kjørte jeg videre til et distrikt som heter Moriles.
Dette området er mest kjent for sin produksjon av hvite druer til sherry, som kalles for Cordoba sherry fra Moriles.
Dette er en meget tørr og velsmakende sherry som kan drikkes gjennom hele måltidet, men som også er spesielt god til spanske oster, skinke og oliven, da gjerne fra samme området.
Duften var enorm, der jeg kjørte gjennom milelange områder med sort oliven, som nå var klar for innhøsting.
Grønn oliven er den typen du vanligvis får servert i restauranten, mens sort oliven brukes til olivenolje.
Her var folket ute og la ned nett rundt oliven-trærne, som ble ristet, slik at oliven falt ned på nettet, og ble deretter fraktet til pressing.
Jeg skar et snitt i en oliven, og ble forklart at inne i frukten er det tre typer flytende masse, som er olje, vann, og en merkelig sort væske, som setter farge hvis du får det på klær, og du får den aldri av igjen. «Hvilket flott minne» sa jeg!
En fantastisk våropplevelse, i stekende sol, mye dufter, og nå gleder jeg meg til sommer. Mye mer frukt, grønn oliven, - og til september, med høsting av vindruer.
Herlighet for et deilig land og bo i... og med flere årstider!
 

Trekkfuglene er på vei fra Afrika til Europa

Med vår geografiske beliggenhet helt syd i Europa og kun 13 km i luftlinje til Afrika, befinner vi oss i et strategisk område for trekkfuglene som hver vår foretar krysningen fra Afrika til Europa.
Dette gjør Costa del Sol og Andalucia til et paradis for ornitologer og fugletittere, som i mars, april og i begynnelsen av mai kommer til vår kyst fra hele verden for å se denne spektakulære immigrasjonen over Gibraltar-stredet.

Det var en lørdag kveld i mars at jeg fikk en telefon fra noen av mine spanske venner; regnet hadde akkurat gitt seg, det var meldt bra vær, og det var forventet at neste dag skulle muligens markere begynnelsen på det store fugletrekket som hvert år finner sted over Gibraltar-stredet, dersom vinden var fordelaktig for fuglene.
 
Om jeg hadde lyst å være med neste morgen kl. 9.00 for å se? Jeg lot meg ikke be to ganger, og satt sporenstreks i gang med å finne frem kikkert, klargjøre kamera, og pakke ryggsekken klar for neste morgen. Vekkerklokken ble satt på kl. 8.00, og jeg parkerte vinglasset og byttet det ut med vann i stedet. Full av forventning gikk jeg tidlig til sengs for å være frisk og opplagt for neste dag.
 
Mine venner var usedvanlig punktlig til Spania å være, og kl. 9.00 nøyaktig tutet det i et horn utenfor mitt hus. Full av spenning og iver hadde jeg da vært oppe i noen timer allerede, selvsagt godt hjulpet av mine tre yngste barn.
 
Etter en kort prat om løst og fast dreide praten seg raskt om hvor vi skulle dra. Det er mange steder å velge blant, og det å velge riktig sted kan være avgjørende for om det blir en suksessrik dag, eller en dag hvor man knapt ser en eneste fugl krysse. Her spiller vinden og dens retning inn, og det er ikke nødvendigvis det korteste punktet mellom Europa og Afrika ved Tarifa som er det beste, selv om det kan virke mest innlysende. Gibraltar er også et meget godt egnet sted for å bivåne den store fugle-immigrasjonen, men da ikke alle av oss hadde husket passet, var det utelukket. Vi bestemte oss for å dra til Algeciras og det som kanskje er det aller best kjente stedet blant fugle-interesserte, nemlig Punta Carnero.
 
Etter ca. 90 minutter i bilen hvor vi kjørte de nesten 140 kilometerne fra Málaga til Algeciras, dreide vi av hovedveien og kjørte de siste få kilometerne til Punta Carnero, som ligger like ved en landsby hvor man kan få kjøpt det man trenger, eller tatt seg en matbit på en restaurant, mens man nyter den fantastiske utsikten.
 
Det viste seg at Punta Carnero var et godt valg denne dagen. I starten var det litt overskyet og kaldt, og vi så kun noen enkelte rovfugler som svevet i området. Etter noen timer tittet solen frem og temperaturen steg, og de varme luft-strømmene som fuglene i tusentall hadde ventet på, var nå perfekt for at de skulle klare å krysse Gibraltar-stredet.
Ved Punta Carnero ser man rett over på det 842 meter høye fjellet Jebel Musa (også kalt Jebel Moussa, Moses-fjellet på norsk) i Rif-fjellkjeden i Marokko, og med store teleskop-linser kunne vi nå se enorme flokker på flere tusen ørner som nå kastet seg på vingene og satset alt på å nå den andre siden av havet og Europa. Å se disse majestetiske fuglene i slike antall er helt vanvittig, og noe man bare kan oppleve noen få steder i Europa. Her, og lenger øst, ved Bosporos i Tyrkia.
 
På ferden over må trekkfuglene også hanskes med å bli terrorisert av sinte måker, og i det de ankommer Punta Carnero ser man at mange av fuglene er totalt utmattet. De flyr med nebbet åpent, og kommer ofte inn veldig lavt over sjøen, noe som gjør at vi som tilskuere nærmest får fuglene flygende inn rett over hodene våre. Som med alle store migrasjoner, er det ikke alle som klarer strabasene, og for noen av de svakeste fuglene ender ferden – og livet – i havet.
 
Denne dagen i mars så vi flere tusen Slangeørner, nesten like store mengder av Svartglenter og Europeisk Stork, noen få Egyptiske Gribber, samt mange ulike småfugler. Vi var også så heldig å få se en enslig Fiskeørn krysse Gibraltar-stredet, og noen flotte Havsuler som permanent er å se i området, sammen med flere Tårnfalker og Spurvehauker.
 
Fra å bare ha vært noen få fugle-interesserte mennesker ved Punta Carnero om morgenen da vi ankom, strømmet det nå folk til. Dagens teknologi og de mange WhatsApp-gruppene hadde varslet fugletittere over hele kysten om at Punta Carnero var stedet å være i dag, og vi traff, foruten de mange spanjolene, også folk fra Nederland, England, Italia og Finland. De hadde alle startet dagen ved Tarifa, men der var det bare noen ytterst få rovfugler som krysset denne dagen.
 
Antall fugler begynte å avta rundt kl. 16 da det ble litt kaldere, så vi endte dagen da, og dro mot Málaga igjen. Det hadde vært en fantastisk flott, spennende og lærerik dag, og det er ingen tvil om at det blir flere turer til Punta Carnero i år. Artene av fugler som krysser varierer, noen rovfugler migrerer tidlig i sesongen og andre senere, så man har alltid muligheten for å se nye arter. –Og så begynner jo fuglene også å trekke tilbake til Afrika fra Europa etter hekke-sesongen, så i september kan det hele bevitnes igjen, på samme sted!
 
Trekkfuglene er paa vei fra Afrika til Europa2
 

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29