En langhelg på Algarve-kysten i Portugal

Den 12. oktober var det spansk helligdag, og datoen som markerer når Christofer Columbus trådte i land i Dominica i Karibia og tilfeldig oppdaget Amerika feires i hele Spania med både militærparader og festligheter. Som i alle andre tilfeller hvor den hvite mann har oppdaget et nytt kontinent fikk det også denne gangen katastrofale følger for urbefolkningen, så i stedet for å delta i feiringen av denne spanske nasjonaldagen benyttet vi anledningen til å ta vår forsinkede sommerferie i Portugal, og satte kursen mot Algarve-kysten tidlig om morgenen på torsdag 12. oktober. Vi hadde fått tillatelse til å ta våre barn ut av den spanske skolen på fredag, og dermed hadde vi en langhelg på Algarve foran oss.
 
Som kjørerute valgte vi den korteste veien fra Màlaga, mot Antequera og videre til Sevilla, etterfulgt av Huelva før vi kjørte over grensen til Portugal. Med et par stopp på veien tok kjøreturen ca. 4 timer, og deretter kjørte vi ca. 40 minutter videre til vi kom til Albufeira, som ligger ganske nøyaktig midt på Algarve-kysten. Albufeira er utvilsomt det stedet på Algarve-kysten med flest turister, men med sin sentrale beliggenhet er det et godt utgangspunkt for å utforske resten av Algarve-kysten. Vi hadde ikke bestilt overnatting noe sted på forhånd, da vi gikk ut i fra at det ikke var nødvendig i oktober. Vi hadde med oss telt for sikkerhets skyld, men som ventet var det ikke noe problem å komme uanmeldt. Vi leide en hytte i skandinavisk tømmerhytte-stil på den fire-stjerners campingplassen Albufeira Camping, som for øvrig var en meget stor og luksuriøs campingplass med flotte fasiliteter. Hytten rommet fint hele familien på 5, med 2 soverom og stue/kjøkken, og prisen var 40 euro per. natt, som vi synes var meget rimelig. De hadde også større «caravans» for 6 personer til 45 euro per natt, men vi foretrakk sjarmen med en hytte i tre fremfor en stasjonær caravan i plast. Vi endte opp med å overnatte her alle tre nettene frem til søndag, da det var et ypperlig sted å ha sin base.
 
Det er nokså store forskjeller på Costa del Sol og Algarve, så Portugal kan sterkt anbefales som et feriemål dersom man vil ha litt avveksling fra den spanske solkysten. Det er mer natur og mindre bebyggelse enn på Costa del Sol, og man føler virkelig at man er i et annet land, selv om det kun ligger skarve fire timer fra Málaga.
 
En positiv ting som vi også straks la merke til er hvor mye bedre all informasjon, både offentlig og privat, vanligvis var skrevet på både portugisisk og engelsk. Portugiserne virker også oppriktig interessert i å snakke engelsk, og alle vi snakket med behersket det rimelig bra. Her har Spania noe å lære synes jeg! Vi som bor i Spania bør selvsagt lære oss språket, men turister som besøker Costa del Sol i en uke eller to har verken forutsetninger eller behov for å lære seg spansk. Man hører ofte den, etter min mening arrogante, holdningen fra både spanjoler og fastboende utlendinger på Costa del Sol; «du er i Spania, snakk spansk». -Ffra spanjolene som en begrunnelse for at de selv ikke vil snakke eller lære seg engelsk. Dette har jeg ingen sans for. Skulle vi nordmenn fortelle turistene i Norge at de burde lære seg norsk før de besøkte Norge? Jeg må si at jeg synes det er for dårlig at spanjolene mange steder på kysten snakker lite eller ingen engelsk. Om man jobber på Plaza Mayor eller i en restaurant i Calahonda møter man så mange forskjellige nasjonaliteter hver dag at om man insisterer på kun å snakke spansk, og forventer at alle kundene også skal gjøre det, så burde man finne seg en annen jobb – helst langt inne i innlandet med minimalt innslag av turister. Det er rett og slett elendig at befolkningen på en så stor og populær turistdestinasjon som Costa del Sol ikke kan engelsk! Nok om det...
 
Dagen etter ankomst kjørte vi bil fra Albufeira til Europas syd-vestligste punkt, byen Sagres og Cabo São Vicente, med fyrtårnet helt ytterst på klippen. Kjøreturen tar kun litt over én time, så det er ikke snakk om lange avstander på Algarve. Klippekysten er virkelig dramatisk her, og innimellom de bratte fjellene finner man langs hele Algarve i overkant av 80 navngitte strender, i tillegg til alle de mindre strendene som ikke har fått noe navn. Sagres var et av høydepunktene på turen vår til Algarve, og anbefales på det sterkeste. Nylig ble Joana Schaenker som er født, oppvokst og bosatt i Sagres, kvinnelig verdensmester i surfe-idretten Bodyboarding, så selv om det var vindstille når vi besøkte Sagres, er det uten tvil et sted som byr på masse vind og bølger fra Atlanterhavet. Det gjelder å være forsiktig, særlig med barn, når man besøker Cabo São Vicente (Cape st. Vincent på engelsk), da klippene er usikret og et fall vil medføre den visse død. Det er langt ned til sjøen fra toppen av klippene. Årsaken til at klippene ikke er sikret må simpelthen være at strekningen er for lang, da disse klippene strekker seg over utallige kilometer i lengde.
 
Et opphold på 4 dager på Algarve-kysten er selvsagt ikke nok til å utforske alle stedene, så selv om vi kjørte både motorveien og den gamle kystveien langs hele Algarve, valgte vi ut noen få steder som vi hadde spesielt lyst å besøke. Et av disse var Lagos, hvor vi hadde lyst å se og oppleve dyrehagen Lagos Zoo. Dette er en nokså liten, privat dyrehage, så den mangler de store dyrene som man ofte forventer å se når man besøker en dyrepark, som f.eks. løver, tigre og elefanter. Derimot kan Lagos Zoo skilte med at de har Europas største samling av «Hornbills», eller Hornfugler på norsk, en gruppe med mange arter av fugler som på et vis er den gamle verdens svar på Sør-Amerikas Tukaner, som for øvrig også er representert i Lagos Zoo. I vår familie er vi nok litt mer opptatt av dyr og natur enn hva gjennomsnittsfamilien er, så vi tilbrakte nesten en hel dag i Lagos Zoo, som var et meget behagelig sted hvor dyrene ble tatt godt vare på og hadde fine omgivelser samt god plass. Anbefales til alle, selv om de største dyrene glimter med sitt fravær.
 
Vår siste dag på Algarvekysten tilbrakte vi i Tavira, som er den første byen av en viss størrelse man når etter man har krysset grensen mellom Spania og Portugal. Det ble således den siste byen vi besøkte, før vi kjørte tilbake til Spania. Tavira var et overraskende og gledelig bekjentskap. Noen turister var det selvsagt, men stedet har virkelig beholdt sin portugisiske stil og særpreg. Vi vandret langs elven og de mange kaféene og restaurantene, før vi tok en ferge til Ilha de Tavira (Tavira Island). Fergene hit går regelmessig hver halvtime, og man blir da fraktet gjennom elvedeltaet hvor man kan se masse flamingoer, storker og andre fugler, før man ankommer den langstrakte øya med sine strender ut mot Atlanterhavet. Dessverre tillot ikke tiden at vi fikk utforsket Ilha de Tavira nærmere, men så har vi jo en god grunn til å vende tilbake til Algarve og Portugal. Vi hadde fire fine dager her, og hvis man ønsker å tilbringe noen dager i et annet land, i andre omgivelser, samt å oppleve noe som er ganske annerledes fra Costa del Sol og Spania, så kan vi varmt anbefale Portugal og Algarve for litt avveksling.

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com