Norske ildsjeler – Selofads døtre

Desember måneds norske ildsjel skrives i flertall – ildsjeler. Her er nemlig snakk om Selofads Døtre, basargruppen til støtte for Sjømannskirken.

Vi starter med begynnelsen. Selofads døtre ble stiftet 8. mars 2005, og det var meget viktig at den offisielle stiftelsen ble på denne datoen, da det jo er den internasjonale kvinnedagen. Så en egentlig formell stiftelse måtte bare vente litt - til denne, for kvinner, viktige datoen.
 
Da jeg møter døtrene denne nestsiste torsdagen før julebasaren, er det full fart. Bunter av strikketøy i all verdens farger fyller bordet i kirkens ene sal, som døtrene har tatt plass rundt omkring. Planen for basaren gjennomgås til minste detalj – alt skal klaffe på denne for døtrenes viktigste dag i året. Det strikkes, flettes og hekles på livet løs, mens slagets gang besluttes av de 13 fremmøtte kvinnene.

selofads dotre3Og mens jeg lytter nysgjerrig til hva kvinnene beslutter, oppdager noen av dem at Det Norske Magasinets utsendte ikke har noen oppgave til julebasaren, hvorpå jeg straks får tilbudt muligheten som loddselger. Ja, her kastes det ikke bort tid – alle oppfordres til å bidra.
Lotteriet som loddene selges til er for øvrig også en innbringende affære, som mange lokale virksomheter donerer til.

Og det er ikke småting kvinnene får utrettet. Det er store beløp de får samlet inn, noe som har gjort at døtrene har kunnet bidra med en rekke forskjellige ting som det ikke var budsjettert for, som f.eks. en hjertestarter, en fontene i patioen og puter til alle stolene i kirkens lokaler. ”Det skal være noe helt konkret vi samler inn til, og vi bestemmer det i fellesskap fra år til år,” forteller Solveig Sundby, en av de originale Selofads døtre, som har været med siden stiftelsen i 2005.

Solveig Sundby og Ellen Margrete Arnesen, som også har vært med i foreningen siden begynnelsen, forteller her hvordan det er å være en del av Selofads døtre:
”Gruppens formål er å være en kvinneforening, hvor våre største aktiviteter er jule- og påskebasaren - vi føler det som vår plikt å være med på å drive kirken. Resten av året forbereder vi ting til basarene. Det er for det meste strikkede eller heklede ting,” forteller Solveig, og Ellen Margrethe skynder seg å tilføye: ”Vi pleier å si at man kan bidra med sitt sytøy, sitt strikketøy eller sitt snakketøy,” og de to bryter ut i en hjertelig latter.
Med hensyn til foreningens navn, forteller Ellen Margrethe og Solveig at det hittil ikke har vært en eneste én av de prestene eller biskopene som har besøkt Sjømannskirken som har kjent til historien om Selofads døtre, og de forteller meg videre at ingen av dem har forlatt kirken uten å ha lært historien å kjenne. (Interesserte kan lese om Selofads døtre i fjerde Mosebok, kapitel 36.)

Årets gevinst

Beløpet som ble samlet inn under årets julebasar lyder på svimlende 8 020,60 €, som søstrene nå skal beslutte hva skal brukes til. Fra kirken har de fått en ønskeliste, som bl.a. innebærer en ny bibel til presten og en ny komfyr til kjøkkenet. Men til syvende og sist er det søstrenes avgjørelse, hva beløpet skal gå til. Og det er viktig å understreke at pengene ikke bare doneres til kirken – Selofads døtre kjøper selv inn det som de ønsker å donere til kirken.
 
Helt til slutt lyder budskapet fra Selofads døtre: Alle er velkommen, uansett kreative evner. Så lenge man har lyst til å delta og bidra er søsterskapet åpent for nye medlemmer, som skulle ha lyst til å hjelpe til.

Selofads døtre

Navnet Selofads døtre kommer fra den bibelske historie, hvor en mann (Selofad) hadde fem døtre, men ingen sønner eller mannlige arvtagere, og dermed ingen arvinger. Da Selofad døde tok kvinnene saken i egne hender og fremsatte overfor Moses at de burde ha retten til å eie Selofads navn og eiendom, da dette ellers ville gå tapt. Denne retten fikk de, og farens eiendom tilfalt døtrene.
 
selofads dotre2
Barna klipper snoren til julebasaren, som er så populær at den må sperres av i dagene før den starter. Helen, som er ansvarlig for gjestehuset ses sittende på knærne i midten.

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com