Runway har landet

En ung skandinavisk virksomhet på Costa del Sol hører til blant de hurtigst ekspanderende i hele Spania. Det spanske magasinet for gründere, ”Emprendedores”, har nettopp utnevnt Runway i Benalmádena til en av landets hurtigst voksende og mest attraktive bedrifter.

Det er ikke godt å si hvor store ambisjoner Nils Sundlind hadde for sin kommende virksomhet i Spania, da han sommeren 2012, på et av sine mange besøk, bestemte seg for å gjøre noe med tanken.
Det er kun klarlagt at han så grunnlaget for å starte en skandinavisk avdeling på 20-25 medarbeidere, som skulle være en liten filial til morselskapet i nord.
Den driftige nordmannen hadde nemlig behov for en gruppe dansker, svensker og nordmenn til å betjene en av hans kunder. - Og her på Costa del Sol så han de rette folkene med de rette språkkunnskapene.
 
 

De nye bedriftene

Syv år i forveien hadde Nils Sundling startet Runway i Norge. På rekordtid hadde han fått et godt fotfeste i de nordiske og baltiske landene, og utvidet til flere hundre medarbeidere. Den norske gründeren var nemlig en av de første til å se mulighetene ved å inngå et tett samarbeid med store bedrifter om å overta deres kundeservice. På fagspråk heter det ”outsourcing” og er et begrep som blir mer og mer anvendt. Grovt fortalt går det ut på at en bedrift lar en annen bedrift utføre en del av sine oppgaver. Enten fordi en virksomhet utenfra kan gjøre det bedre, billigere – eller begge deler. Mye kan tyde på at det siste er tilfellet hos Runway, som har spesialisert seg på å ta hånd om andre bedrifters kundeservice. Runway er et godt eksempel på den nye typen av bedrifter som vinner frem i dagens verden – også på Costa del Sol.
”Vi jobber med alle former av kundeservice og support. Et tett samarbeid med et skandinavisk flyselskap var grunnsteinen for vårt kontor her i Sør-Spania, men i dag har vi også forsikringsselskaper, banker, IT-bedrifter og reisearrangører som kunder. Våre kunderelasjoner er så tette, at vi er nærmest befinner oss i en partnerskapslignende relasjon,” forteller Ida Hermann, som er HR-sjef i Benalmádena. Hun har vært med i Runway siden starten for fem år siden, og har derfor på nært hold fulgt bedriftens imponerende ekspansjon.
”Vi er i dag nesten 400 ansatte fordelt på vår avdeling her i Benalmádena, i Torremolinos og så hele Infonordic-delen, som også holder til i Torremolinos,” forteller den danske HR-sjefen.
For et par år siden kjøpte Runway således opp telemarketing-selskapet Infonordic, da flere kunder ønsket å utvide samarbeidet til også å involvere salgssupport. ”Det er mange ansatte, mange bedrifter og mange oppgaver å holde styr på, men med våre skandinaviske ledelsesprinsipper går det faktisk ganske greit,” forsikrer Ida Hermann.

Skandinavisk arbeidsmiljø

Bak Runway på Costa del Sol står et spansk-registrert selskap, men arbeidsmiljøet i den suksessrike bedriften er skandinavisk.
”80 prosent av vår arbeidsstyrke er skandinaver, men alle andre finner seg hurtig til rette i vårt miljø,” forteller Ida Hermann og fortsetter: ”Vi valgte fra starten av en meget flat bedriftskultur med åpent kontormiljø, hvor sjefene sitter blant medarbeiderne og er lette å komme i kontakt med. Det var nytt for mange, men smart tenkt av bedriften, for skal vi ha gode og langvarige forhold til våre kunder, må vi også ha det til våre medarbeidere.”
De mange nye folkene som har kommet til i løpet av de siste årenes ekspansjon har enten blitt rekruttert lokalt, eller kommet fra det kalde nord. Det er enten yngre medarbeidere som ønsker å jobbe her for et halvt eller helt år, eller så er det familier, som tenker flere år frem i tid. ”Om nødvendig hjelper vi de nye med å få deres NIE-nummer, gir links til å finne bolig, og skole til barna. Utover det kommer vi gjerne med en rekke anbefalinger for å få hverdagen til å fungere,” forteller Dorthe Heiberg fra Runways personalavdeling. Hun dedikerer seg til å finne de rette folkene til de rette stillingene. Og til å få dem godt i gang: ”Alle får minst en måneds trening og opplæring i produktet før start, og det følges hele tiden opp med opplæring. Det koster noen ressurser, men vi er ikke redde for å investere i medarbeiderne. Vi ønsker langvarige relasjoner. Av samme årsak har våre medarbeidere gode muligheter for å skifte stilling internt for å få nye utfordringer,” forklarer Dorthe Heiberg. Hun legger ikke skjul på at Runway også stiller krav til sine medarbeidere, men det er da også ganske bra lønnsbetingelser til de gode medarbeiderne.

Tror på Spania

Det har gått bra – og går fortsatt bra - hos Runway. Potensialet er tilsynelatende stort for den unge bedriften, og det er nettopp det magasinet ”Emprendedores” har bemerket i sin utnevnelse av virksomheten.
”Riktignok får vi nye kunder, men vi vokser primært fordi våre nåværende kunder vokser. Når de ekspanderer, følger vi med,” forklarer Ida Hermann. Hun er sikker på at Sør-Spania er det helt rette stedet for Runway å holde til.
”Det er attraktivt å leve og arbeide her. Vi ser tydelig hvordan nordmennene higer etter å komme seg avgårde. Uten den interessen ville ikke bedriften i dag ha vokst til å bli det største skandinaviske servicesenteret utenfor Skandinavia,” sier den danske HR-sjefen innen hun runder av. ”Alt er dog ikke en dans på roser for oss. Vi har fine relasjoner med myndighetene, men kjemper konstant med nye krav fra skattevesenet, arbeidstilsynet og fagforeningene. Men det oppstyret møter vi med rak rygg, for vi tror på Spania og en god fremtid her.” Runway har landet - og er kommet for å bli.
 
runway2
Runway har kun vært her i fem år, men sysselsetter drøye 400 medarbeidere på Costa del Sol og nesten 100 personer i Torrevieja nær Alicante.

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com