Iluminaciones Ximenez

Når vi står med knekk i nakken og åpen munn og kikker opp på det fantastiske julelyset som utgjør en fargerik himmelhvelvning over Calle Larios i Málaga sentrum, tenker de færreste av oss over hvem det er som leverer julestemningen. De tusenvis av LED-pærene som er satt sammen i fantasifulle mønstre er ikke laget på julenissens verksted – det er Iluminaciones Ximénez, et driftig firma i Córdoba, som står bak det hele.

Historien bak firmaet

I 1888 etablerte melfabrikken La Alianza i Puente Genil, som ligger mellom Córdoba og Málaga, en turbin som ved hjelp av vannet i elven kunne få møllen til å gå rundt, og deretter ble en liten elektrisitetssentral etablert. Puente Genil var dermed den første kommunen i Spania, foruten Barcelona, som fikk elektrisitet. Bybarnet Francisco Jiménez Carmona, ansatt på La Alianza fabrikken, begynte i 1945 å henge opp kjeder med lys i den gaten hvor han bodde og til byens feria, og slik startet den bedriften som vi i dag kjenner som Iluminaciones Ximénez. Det kan virke naturlig i dag, men det var det absolutt ikke vanlig med kulørte lamper hengende over hodet i datidens etterkrigsrammede Spania. Senere ble Francisco Jiménez tilbudt å stå for hele byens lysdekorasjon, og i dag kan man finne bedriftens lys-kjeder over hele verden.
 
Francisco Jiménez lever ikke lenger, men arvtagerne fører bedriften videre, og det er hans sønn Francisco Jiménez Rosales, som i dag er leder av bedriften, som omsetter for 32 millioner euro i året. Utover noen flere av grunnleggerens barn og barnebarn, sysselsetter Iluminaciones Ximénez ca. 500 medarbeidere. Hovedkontoret ligger i Córdoba, men deres virke og leveringsdyktighet er dog ikke kun begrenset til Spania – Ximenez leverer dekorativ belysning i storbyer verden over, fra Las Vegas til Hong Kong. Og så har de et showroom i Dubai. Her blir det selvsagt ikke solgt julelys, men lysdekorasjon til feiringen av Ramadan-festen.

Lysdekorasjon gir økonomisk boost

Julelys er enormt stimulerende for en by og dens handlende innbyggere, og julebelysningen gir da også et økonomisk boost til Málaga, som for øvrig alltid gir full gass med tanke på juledekorering. I kombinasjon med butikker som dekorerer vinduspartiene slik at julestemningen trenger helt ut på gaten, skapes den mest fantastiske julestemning. Noe som er imponerende i en region som resten av året profilerer seg på å være Europas mest solfylte sted. Sol eller ei, det er ingen tvil om at de glitrende juledekorasjonene og tusenvis av levende lys gir et løft til hotellene og restaurantene i byen, og lokal trafikk, særlig taxi-industrien, kan også vitne om at omsetningen øker når belysningen tennes. Nå håper man at denne tendensen gjentar seg i år, for utgiftene til julebelysning (installasjon, leie, m.m.) utgjør ikke mindre enn 573 211 euro. Av dette går 81 398 euro til det nye juletreet på Plaza de Camas og belysning langs åtte "nye" veier, som ikke tidligere har hatt julelys, nemlig: Marqués, Sagasta, Souvirón, Enrique García (Plaza de Camas), Herrera del Rey, Puerta Del Mar, Moreno Carbonero, Álamos og den nye delen av Calle Granada. Totalt er det 1 806 679 lyspunkter i byen.

Hvorfor Ximénez og ikke Jiménez?

Selv om firmaet i en årrekke bar familienavnet Jiménez, ble det et problem da firmaet nådde det formatet som de har i dag, hvor de er til stede på mange internasjonale scener. Derfor besluttet man å endre det spanske ’J’, som mange utlendinger ikke vet skal uttales gutturalt, til ’X’, som er lettere å uttale for ikke-spansktalende personer. Ren og skjær markedsføring.
 
Ximénez’ varemerke er de virkelig store konstellasjonene, hvor komplekse moduler av lys og farge vikles inn og ut av hverandre i fantasifulle former og mønstre. For den uvitende kan det virke som om at det har tatt mesteparten av året å sette opp det sinnrike systemet av lys-kjeder, men faktisk har Ximénez etter mange år på banen utviklet et smart system hvor lysene transporteres i moduler, slik at hver modul er klar til å klikkes sammen i det øyeblikket de rulles ut av transportvognen. Det er ikke bare hurtig, det øker også sikkerheten.

Ximénez har også utviklet sine egne LED-pærer. Disse koster 90 % mindre i drift enn hva tradisjonelle pærer gjør, og å tenne et juletre på 20 meters høyde koster dermed det samme som å ha en hårføner i gang. Faktisk er den samlede strømregningen for Málaga sentrums julebelysning kun på omkring 1.500€.
 
Ximénez har det også med å tiltrekke seg moteskapere som har lyst til å utfolde seg på en ny måte. Motestoff og skreddersaks byttes ut med LED-pærer i tusentall, når internasjonale designere som Ágatha Ruiz de la Prada, Angel Schlesser, David Delfín og Francis Montesinos utfolder seg på det lerretet som den midnattsblå nattehimmelen eller den pulserende bys sentrum utgjør.
 
Når man beveger seg rundt under de fortryllende hvelvinger og Calle Larios dufter av ristede kastanjer og brente mandler kan man bli fristet til å tro at Ximénez kun er travelt opptatt i vinterperioden, men det er langt fra tilfellet. Tenk bare på alle sommerens feria-er, hvor lysdekorasjonen danner kulissen for den magiske stemningen som man her finner. Ximénez er således travelt opptatt hele året – også i august. Så når du til sommeren beveger deg rundt mellom sukkerspinn og polkaprikkede flamencokjoler badet i lyset fra lyskjedene som svever over feria-plassen, så er det med høy sannsynlighet en av Córdobas mest suksessrike bedrifter som står bak.

Lys og musikalsk forestilling inspirert av Málagas katedral

Også i år krydres julelysene i Calle Larios i Málaga sentrum med et lysshow og musikalsk forestilling - med fantasifulle lysformasjoner som endrer seg i takt med musikken.

Lysshowet og musikken varer i ca. 2-3 minutter og vises to ganger om kvelden, den første kl. 18.30 og den andre kl. 21.30.

Musikken som spilles i år er Feliz Navidad av Boney M, Christmas Festival av The Boston Pops Orchestra og Wizard of Winter av Trans-Siberian Orquestra.

Inspirasjonen til årets lysdekorasjoner på Málagas mest populære gågate hentes i år fra byens egen katedral, og julelysene har blitt gjengitt i forskjellige glassmalerier og kupler i katedralen.

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com