Påmelding nyhetsmail

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget produktiv kunstner innen genren abstrakt kunst, så vel som kurs- og foredragsholder både i Norge og i utlandet. Masse bruk av farger særpreger hennes kunst, og når vi nå er så heldig å ha Svanhild Stub blant oss her på Costa del Sol for nesten halve året, benyttet Det Norske Magasinet anledningen til å møte henne. Det ble et spennende møte, og mennesket Svanhild Stub viste seg å være minst like fargerik som hennes kunst!
 
Vi møter Svanhild i Fuengirola, byen som hun foreløpig har valgt som sitt andre hjem i solen, og etter en kort prat og en cola drar vi til Gallery Art Club, som ligger i en gate ovenfor Plaza Picasso. Galleriet har siden starten i 2015 blitt et samlingssted for internasjonale kunstnere. Både malere, skulptører og andre artister har månedlige utstillinger her, og Gallery Art Club holder åpent for alle besøkende tre dager i uken, hvor man kan så beskue og kjøpe kunsten som er utstilt, dersom man skulle ønske det.
 
Svanhild sin kunst pryder deler av veggene her denne måneden, og de fargerike maleriene med innslag av både urbane omgivelser og natur, skiller seg definitivt ut og gir hennes kunst særpreg. Svanhild forteller at det brukes mindre penger på kunst her enn hva det gjør i Norge. Derfor selges kunsten til en «spesial-pris» her i galleriet, både for å støtte selve galleriet, og for at flest mulig mennesker skal kunne ha anledning til å kunne kjøpe ekte, original kunst, i stedet for reproduksjoner.
 
Foruten å stille ut sin kunst i Gallery Art Club hadde Svanhild også et maleri hengende på veggen i caféen til Den Norske Sjømannskirken, som en del av en større utstilling med bidrag fra mange skandinaviske kunstnere. Svanhilds maleri har fått navnet «Huldra», og det hang der kun på begrenset tid – det ble nemlig solgt umiddelbart!
 
Som man ser av fotoene i denne artikkelen er Svanhilds kunstform meget fargerik, og hun henter sin inspirasjon fra både Norge og Spania. Dette kommer til uttrykk i hennes kunst, som i en flott og særpreget symfoni forener elementer fra begge landene, noe som ofte kommer til syne i et og samme maleri.
 
Hun inspireres også av Spania generelt, og da spesielt Fuengirola og Mijas Pueblo. Mijas Pueblo er et av favorittstedene hennes i nærheten av Fuengirola, som Svanhild ofte drar til for å hente inspirasjon. «Jeg er et urbant menneske, og Fuengirola har alt å tilby som jeg trenger; gode restauranter, barer og puber, kunstgallerier, og ikke minst, masse folk», sier Svanhild, og legger til at hun ikke alltid helt klarer å bestemme seg for om det er i Fuengirola hun skal slå seg ned, eller i Mijas Pueblo.
 
Vi tar av sted til Mijas Pueblo, og det viser seg fort at Svanhild er lommekjent på stedet. Det Norske Magasinet får en omvisning som kunne gjort enhver tur-guide misunnelig! Den koselige landsbyen omgitt av fjell og natur har det meste, og fremfor alt er det roligere enn i Fuengirola. «Et deilig og fint sted å trekke seg tilbake til, slappe av og bare hente inspirasjon for kunsten min», sier Svanhild, mens hun beundrer den fenomenale utsikten over Fuengirola, havet, fjellene og nedover kysten.
 
Hjemme i Norge bor Svanhild i barndomshjemmet på Frøya, en relativt liten øy helt ytterst i Trondheimsfjorden. Kunsten hennes bærer også preg av dette stedet, med nakne svaberg slipt av den kraftfulle sjøen og bølgene som skyller over dem – det kan iblant være nokså værhardt å bo ytterst i en fjord.
 
I korte samtaler med de lokale innbyggerne avslører Svanhild med sin perfekte spanske tale at hun slettes ikke er noen nykommer i spanske omgivelser. Hun har nemlig bodd hele 7 år i Spania tidligere, da hun var i et forhold med en spanjol og tilbrakte disse årene på Gran Canaria. Hun besøker innimellom øya fremdeles, og har god kontakt med sine forhenværende «svigerforeldre», noe hun setter stor pris på. Den spanske «eks-mannen» derimot, har bosatt seg for godt i Norge.
 
Vi har ankommet en av Svanhilds favoritt-restauranter i Mijas Pueblo, og hun bestiller noen vidunderlige tapas-retter som vi nyter sammen til lunsj. Som seg hør og bør når man er ute og nyter dagen med en kunstner drikker vi selvsagt vin til maten. Vi er da i Spania, og god mat sammen med en passende vin er nærmest en selvfølge, sier Svanhild. Praten går løst og livlig oss imellom, og latteren og smilet til Svanhild er aldri langt unna. Men jeg får også innpass i deler av hennes liv som ikke alltid har vært like enkel. Hun ble blant annet enke tidlig, hun har vært plaget av sykdom, og hun har opplevd flere ganger i voksen alder å måtte gå fra hus og hjem, grunnet forhold som ligger utenfor hennes kontroll. Det er imponerende nok ingen bitterhet som lar seg komme til kjenne hos Svanhild, og hun har uansett alltid klart seg bra. Hun fremstår som en kvinne som alltid ser positivt på livet, full av optimisme, så eventuelle dramatiske hendelser bestemmer vi oss for å la ligge. Kanskje disse opplevelsene en dag dekkes i en selv-biografi?
 
Svanhild forteller at hun elsker Spania. Det sosiale livet, klimaet, menneskene, språket, maten, ja, hun føler rett og slett at hun er kommet hjem når hun er her på Costa del Sol, og hun utelukker ikke at hun en dag er å regne som fastboende her. Inntil videre overholder hun dog 6-måneders regelen, og bruker halve året her, og halve året hjemme på Frøya.
 
Svanhild Stub er kjent som en aktiv kunstner, og hun forteller at det finnes ingen fast regel for hvor hun maler, og til hvilken tid på døgnet hun får sine mest kunstneriske øyeblikk, og lar penselen føres over lerretet. Et maleri kan ta noen timer å lage ferdig, eller det kan ta mange måneder. Plutselig kommer inspirasjonen, og da setter hun i gang, ofte med høy musikk i bakgrunnen. Jeg lurer på hvilken musikk hun hører på når hun jobber med sine kunstverk, og Svanhild svarer umiddelbart og kontant; «Rock n' roll. Alt fra soft rock til skikkelig heavy metal, men litt trøkk skal det være». Selvsagt var mitt spørsmål nærmest overflødig, etter å ha tilbrakt en spennende og givende dag med den fargerike og livlige personen Svanhild Stub, hadde jeg ikke forventet at hun spilte noe rolig eller kjedelig musikk til arbeidet!

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29