Påmelding nyhetsmail

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgiftene stiger i takt med størrelsen på motor, så de største differansene på bilpriser i Norge og i andre land ser man på biler som befinner seg i det såkalte luksus-segmentet.
 
Når man ankommer Spania, enten på permanent basis eller for å bo her noen måneder i året, er det et naturlig ønske for mange å ha tilgang til bil. Det gir bedre muligheter for å utforske Costa del Sol og Spania, foruten det rent praktiske ved å ha bil for daglige gjøremål.
 
I den første artikkelen om bil i Spania så vi litt på de ulike alternativene som eksisterer, kjøp versus leie, og regelverket rundt alternativet ved å medbringe egen bil fra Norge. I denne månedens artikkel ser vi litt nærmere på de spanske bilprisene versus de norske, dersom man skal ut og kjøpe en helt ny bil i år.

Nordmenn, vant som de er med norske bilpriser, synes som regel at det er veldig billig å kjøpe bil i Spania. Og sammenlignet med norske priser er jo det helt riktig, for det meste. Men akkurat hvor mye billigere er det egentlig?
 
Vi starter med å sammenligne ny-bil prisene for Norges 10 mest populære bilmodeller i 2016, med prisene her i Spania. Kilde for listen er motor.no og prisene som er sammenlignet er for rimeligste modell i produsentens serie i Norge og deretter pris for nøyaktig samme modell i Spania. I de tilfellene hvor billigste norske modell ikke selges i Spania, er neste modell som er tilgjengelig i begge land brukt som sammenligningsgrunnlag.
 
De norske prisene er hentet fra bilnorge.no og de spanske fra coches.net – alle priser er per i dag, mai 2017. Det tas forbehold om eventuelle feil. Kurs 9,50 er benyttet for omregning fra euro til norske kroner - husk at man aldri får den offisielle kursen når man veksler om, det påløper gebyrer, etc.
 
Bilmerke/modell Ny-pris Norge Nypris Spania, kr/euro Besparelse
1) Volkswagen Golf *Bensin kr. 297 500 Kr. 199 595 / 21 010 Kr. 97 905
2) Mitsubishi Outlander *Bensin kr. 392 100 Kr. 265 050 / 27 900 Kr. 127 050
3) Toyota Rav 4 *Hybrid kr. 368 800 Kr. 303 525 / 31 950 Kr. 65 275
4) Volkswagen Passat * Diesel kr. 346 900 Kr. 271 065 / 28 533 Kr. 75 837
5) Toyota Auris * Hybrid kr. 270 000 Kr. 226 290 / 23 820 Kr. 43 710
6) Toyota Yaris * Bensin kr. 171 500 Kr. 145 350 / 15 300 Kr. 26 150
7) Nissan Leaf * El-bil kr. 199 990 Kr. 279 870 / 29 460 Kr. - 79 880
8) BMW i3 * El-bil kr. 252 200 Kr. 343 425 / 36 150 Kr. - 91 225
9) Scoda Octavia * Bensin kr. 263 000 Kr. 197 980 / 20 840 Kr. 65 020
10) Volkswagen Tiguan * Bensin kr. 319 700 Kr. 256 405 / 26 990 Kr. 63 295
 
Som man kan lese av tabellen er det i mange tilfeller rundt 30% billigere å kjøpe bil i Spania enn det er i Norge. Nå ble riktignok en del biler billigere i Norge fra og med 2017 grunnet nye og lavere avgifter, men noen biler ble også dyrere.
 
Å kjøpe el-bil i Spania er derimot ingen billig fornøyelse. De to eneste rene el-bilene i tabellen er Nissan Leaf og BMW i3, og de koster i Spania henholdsvis ca. kr. 80 og 91 000 mer enn hva de koster i Norge! Forklaringen er innlysende og velkjent for de fleste; Norge har iverksatt en rekke tiltak for å promotere el-biler, både i form av ingen avgift ved kjøp og lave driftskostnader som følge av ingen bompenger, gratis på ferge, osv. osv. Slike tiltak for å fremme salget av el-biler er Norge foreløpig alene om i Europa. Legg til at Norge har generelt lave strømpriser og Spania har blant de høyeste i Europa, så forstår man lett årsaken til at el-bil ikke har slått an her i Spania, uavhengig av pris på selve kjøretøyet.
 
Personlig har jeg ingen som helst tro på at nordmenn er blitt så ekstremt miljøvennlige over natten at de ville ha kjøpt el-bil uansett, så jeg tipper at med én gang det blir gjeninnført bompengeavgift også for el-bil, gratis ferge er historie, og avgiftene økes, så faller nok salget av el-bil også i Norge rett til bunns.
 
Om man har en tykk lommebok, så er det selvsagt ekstra moro å kjøpe bil i Spania, for i segmentet for luksusbiler og dertil tilhørende store motorkapasiteter og ytelse, er det mange fantastiske veier som er en fornøyelse å utforske dersom man bare har det rette kjøretøyet. Så enten man allerede kjører en tilsvarende bil i Norge, eller bare skulle ønske det, går kanskje drømmen i oppfyllelse her i Spania?
 
Vi skal her gjennomgå et par eksempler på typiske bilmerker og modeller som i Norge ligger helt i det øverste prissjiktet. Vi starter med Mercedes, hvor S500-utgaven av deres lekre kupé-versjon av S-modellen koster kr. 1 621 000 i Norge. Tilsvarende koster den samme bilen i Spania 137 950 euro, som ved en kurs på 9,50 tilsvarer norske kroner 1 310 525, noe som gir en besparelse på drøye 300 000 kroner.
 
Om en Porsche Cayenne skulle friste til både litt sportslig kjøring, samt kjøring på de mange fjellveier som bare er ubehagelige og ofte umulig å kjøre på med en vanlig bil, så kan man slå til og kjøpe Turbo-versjonen her i Spania for 153 901 euro, altså ca. 1 460 000 norske kroner. Samme bilen koster 2 013 000 i Norge, så altså er den over 550 000 kroner billigere i Spania enn i Norge.
 
Om vi holder oss i samme klasse som Porsche Cayenne kan det for noen kanskje friste med en Land Rover – her i Spania kan man kjøpe en helt ny Range Rover Sport, med en 5-liters motor og 550 hestekrefter for 148 500 euro, tilsvarende ca. norske kroner 1 410 750. I Norge koster denne modellen kr. 2 136 950, altså er den mer enn 700 000 kroner dyrere i Norge enn i Spania.
 
Nå ligger biler i denne prisklassen langt over det som de fleste kan betale eller har planer om å betale for sin bil i Spania, men det er selvsagt lov å drømme seg bort. I neste utgave av Det Norske Magasinet beholder vi beina godt plantet på bakken og ser litt nærmere på bruktbil-prisene i Spania sammenlignet med de norske, samt gjennomgår en del ting som er viktig å huske på dersom man kjøper bruktbil.
 

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29