Påmelding nyhetsmail

Glimt fra spansk historie - 8. februar 1937: Málaga faller – 20.000 henrettes

”Se puede morir por las ideas pero nunca matar por ellas” (Man kan dø for ideer, men aldri drepe for dem) er det skrevet inn øverst på den kritthvite pyramiden, –minnesmerket over 4.410 ofre for Francos regime som ble kastet i Spanias største massegrav her på San Rafeal-kirkegården i Málaga by.
 
I år er det 80 år siden diktatoren Francisco Franco nedkjempet den siste motstanden fra sine republikanske motstandere i byen Málaga. Hevnen skulle bli grusom.
 

Hele verden kjenner historien om Guernica, baskernes hellige by, som ble bombet sønder og sammen av tyske soldater 26. april 1937. Mellom 1.000 og 2.000 mennesker ble drept i bombingen som Málaga-kunstneren Pablo Picasso udødeliggjorde gjennom sitt berømte maleri, Guernica.

Langt færre kjenner til tragedien som fant sted i Málaga by knapt tre måneder tidligere da diktatoren Franco, med god hjelp fra diktatoren Mussolinis soldater, nedkjempet den siste republikanske motstanden og angrep innpå 150.000 flyktende sivile. Kanskje var dette den mest grusomme hendelsen under hele Den spanske borgerkrigen (1936-1939).

Nasjonalistenes hevn

Slik beskriver den kjente britiske historikeren og forfatteren Antony Beevor Francos invasjon og oppgjøret med dem som forsvarte den lovlig valgte spanske regjeringen:
”Beskrivelsene av flyktende sivile og utkjørte militssoldater langs kysten er rystende. Sinnsforvirrede mødre pleide døde spedbarn, og de gamle og svake døde langs veikanten. (...) I sjokk etter nederlaget ventet en og annen militssoldat apatisk på å bli stilt opp mot muren. Nasjonalistenes hevn i Málaga var kanskje den frykteligste under krigen, om man skal dømme etter den britiske konsulens rapport om 20.000 henrettelser mellom 1937 og 1944.”
Slaget om Málaga stod 3.– 8. februar og etter bare tre dagers kamp var byen totalt omringet av 15.000 nasjonalistsoldater, mange av dem elitestyrker fra Nord-Afrika og 5.000 italienske soldater. To dager senere falt byen, og nå startet grusomhetene for alvor. De republikanske soldatene som ikke klarte å evakuere, ble skutt eller fengslet. Nasjonalistene fulgte også etter sivilister og flyktende republikanerne, og skjøt alle menn, mens kvinner og barn fikk passere.

Flukten fra Málaga

Mellom 60.000 og 150.000 personer flyktet nordover langs kystveien i retning Almería, bort fra Francos soldater disse februardagene. I sin bok om den norske journalisten Gerda Grepp som rapporterte fra borgerkrigen, skriver Elisabeth Vislie:
”Titusener på titusener av skrekkslagne mennesker i alle aldre toget ut av byen, på den eneste fluktruten som lå åpen for dem – veien langs havet mellom Málaga og Almería, som snart gikk under navnet ”La carretera de la muerte” – dødsveien. Flyktningene befant seg i en dødsfelle. (...) ..., og de flyktende ble angrepet med bomber fra luften og skyts fra krigsskipene. Det var en ren massakre der flere tusen sivile ble slaktet ned.”

Guernica = Málaga?

I en artikkel i avisen Sur på 80-årsdagen for Málagas fall, blir det hevdet at Pablo Picasso i sitt maleri ”Guernica” er sterkt påvirket av disse grusomme hendelsene i hans egen hjemby.
Kunstkritikeren Alain Moreau hevder at Picasso utvilsomt hadde Málaga i tankene der han stod i sitt atelier i Paris og malte på harde livet for å få bildet ferdig til verdensutstillingen i Paris samme år. Når Picasso likevel valgte å kalle bildet ”Guernica” skyldtes det at nyheten om tyskernes teppebombing av denne byen gikk verden rundt. Tragedien i Málaga kjente de færreste til.
 

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29