Julens Fristelser

Så står det desember på kalenderen. De fleste av oss forbinder desember måned med hygge, lys og glade sammenkomster.

Innledningen til julen starter fire søndager før den 25.12, hvor herrens og dermed julens komme ventes, og tradisjonelt bys adventssøndagene velkommen med adventskranser, lys, pynting og mange herlige julesammenkomster av forskjellig slag.
Julen feires av kristne som en feiring av Jesus fødsel. Kirken har satt Jesus fødselsdag til den 25.12, men i Norge feirer vi fødselsdagen den 24.12. om kvelden. Jesus fødselsdag vites ikke med sikkerhet, men autoritetene bestemte å samle feiringen av midtvinter og Jesus fødsel til en og samme begivenhet.
 
Slik har det imidlertid ikke alltid vært. I England har det vært forbudt å feire jul. I 1647 vedtok det engelske parlament en lov som forbød julen. Lederen Oliver Cromwell anså festlighetene som umoralske. Juledagene skulle være hellige. Hvis noen prester predikerte om Jesus fødsel kunne de havne i fengsel. Det stod kun på mens Cromwell var ved makten.
 
I vår tid samles familie og venner i desember, og med sammenkomstene blir det også en masse nytelse og hyggestunder med ekstra mat og drikke, ofte av tradisjonell art, som normalt ikke hører til i vår hverdag. Det fører lett til at man forspiser seg hvis man ikke er oppmerksom på å unngå det, samtidig som man allikevel nyter julens deilige mat.

Forspisning

Jeg elsker den tradisjonelle norske julematen, og jeg synes også at det er vidunderlig å prøve andre juleretter enn bare de norske, men jeg liker ikke å føle at jeg har forspist meg og har etter hvert funnet ut at det saktens kan la seg gjøre å unngå.
I mange år lot jeg det stå til med helse og velvære i desember måned. Dessverre var det en høy pris å betale i mange måneder etterpå, med økt vekt, magebesvær, ubalanse i blodsukkeret, m.m.
Ved hjelp av mange små tricks klarer jeg nå både å nyte julen og ha det godt etterpå.
Jeg spiser maten med nærvær. Når jeg har fått maten øst på tallerkenen sitter jeg et lite øyeblikk og bare ser på den og nyter den med øynene. Dermed begynner fordøyelsessekretene i munnhulen å virke, og det er lettere for bukspyttkjertelen og tarmsystemet å bryte ned maten.
Maten spises langsomt, og det smakes på hver eneste munnfull. Husk at det har stått noen personer på kjøkkenet som har tatt seg tid til å lage denne lekre og velsmakende maten for deg, så da er det en skam og også litt ufint å bare kjøre maten rett i gapet. Legg bestikket fra deg, mens du snakker med dine venner rundt bordet.
Når du spiser og tygger langsomt føler du deg også hurtigere mett. Når den første metthetsfølelsen inntrer, så stopp selv om det evt. må ligge litt igjen på tallerkenen.
Hvis det er mulig, så tenk på hvilken mat som blir servert og bestem deg for hva og hvor mye du vil spise av det før du går til bords. Det er en stor hjelp for meg i alle fall.

Kosttilskudd som du kan ha nytte av å ta for å hjelpe og forebygge forspisning:

• Multivitamin/mineral tablett, 1 stk. daglig.
• Omega-3 oljer, ca. 2000 mg daglig, beroliger deg og du får lettere en metthetsfølelse.
• Krom 100 mg, 1 tablett 2 x daglig, hjelper deg ved å redusere trangen til søtsaker.

Forstoppelse

Når du inntar all den lekre maten som normalt ikke teller i dine daglige matvaner, som f.eks. svineribbe, pinnekjøtt, riskrem, massevis av konfekt og julesmåkaker m.m., i tillegg til uvante drikkevaner, oppstår det ofte lett en forstoppelse.

Forebyggelse av forstoppelse:

Du kan gjøre mye ved å være ekstra oppmerksom på å ta noen lange og deilige gåturer i frisk luft, hvor du sørger for å trekke pusten godt, innen du setter deg til bords. Er det frukt og grønt på bordet, så spis rikelig av det. Drikk godt med vann, ikke til maten, for da skylles maten bare ned, men gjerne rikelig før du spiser – det metter - og drikk også gjerne vann etter maten.
Husk å tygg maten langsomt.

Kosttilskudd

• Kulltabletter kan være en god løsning hvis du vet at du kommer til å spise annerledes enn du pleier å gjøre. Kulltabletter virker som et filter, som beskytter.
• Det er viktig at dine mage- og tarmbakterier er i orden, så sørg for å ta tilskudd av gode tarmflora tabletter.
• Ta også tilskudd av gode enzymer, slik at du lettere bryter ned maten. Vær særlig oppmerksom på viktigheten av dem hvis du lett føler deg andpusten.
• Har du en besværlig forstoppelse kan det hjelpe med oppbløtte svisker eller sviskesaft.
• Produkter med loppefrøskaller kan være til stor hjelp, men husk å drikke rikelig med vann etter at du har inntatt produktet.
• Molkosan kan også være en god hjelp.
• Unngå i størst mulig grad melkeprodukter og ost om du har forstoppelse.
• Sørg for å ta B-vitaminer, evt. med ekstra tilskudd av B1.
• Ta omega-3 oljer.
• Sørg for å ta ekstra C- vitaminer.

Alkohol

Alkoholmisbruk ødelegger dessverre julen for alt for mange familier. Blir det drukket for mye, ender det som skulle være en deilig sammenkomst ofte i krangel, ja til og med slåsskamper.
Hvis du vet at du har en tendens til å drikke for mye under julesammenkomstene, så gjør et hederlig forsøk på selvdisiplin før du begynner. Selv om du synes at alt er gøyere og du blir gladere av å drikke, skal det ikke drikkes så veldig mye før situasjonen snus på hodet.
Er du alkoholiker og ikke kan drikke med måte, men vil gjerne ha en fredelig jul med familien, så ta en antabuskur selv om det er jul. Det kan være den aller beste julegaven du kan gi din familie, som elsker deg så høyt.
Skal du passe vekten, så vær oppmerksom på at alkohol er sterkt fetende, og kan gjøre deg mer sulten. Drikk med måte, f.eks. 1 – 2 snaps og deretter et glass vann, og la det bli med det. Hvis du f.eks. drikker 3 snaps og 2 juleøl har du fått i deg 910 kalorier. Hvis det er vin på menyen, så drikk 1-2 glass vin, som etterfølges av rikelig med vann.

Nyttige kosttilskudd

• Sørg for et sterkt og godt vitamin/mineraltilskudd
• Ekstra B vitaminer
• Sørg for å få i deg de essensielle oljene, gjerne i kapselform med omega 3/6/9. Ha noen oljekapsler med deg og ta de underveis og som det siste du gjør før du legger deg.
• Vær oppmerksom på blodsukkerstabiliserende kost.

Tømmermenn

Hvis du vil unngå tømmermenn, er det en god ide å la være å røyke. Røyk og alkohol sammen kan medvirke til at du lettere får tømmermenn.
Hvis du vil unngå tømmermenn er det viktig at du, mens du drikker alkohol, også sørger for å få i deg nok vann. Alkohol er sterkt vanndrivende, og væskemangel kan medvirke til tømmermenn.
Begynn å drikke drinker uten alkohol to timer før du drar hjem - det gjør det lettere å våkne.
Det er viktig at du vet at du har fått rikelig med søvn og føler deg vel opplagt og vel uthvilt. Sørg for å få sovet ut alkoholen.
Om uhellet er ute og du våkner opp med gigantiske tømmermenn, er det mulig med litt førstehjelp.
Igjen er det viktig å drikke rikelig med vann, evt. tilsatt litt salt.
Det kan kanskje være en god ide med en enkelt øl, men husk kun en, ellers er du i gang igjen.
Om du klarer å spise noe, så spis en god omelett med massevis av deilig bacon eller pølse.
La være med å trene dagen etter at du har drukket rikelig. Det er desidert usunt, har ledende forskere funnet ut.

Kosttilskudd som beskytter

Det kan være en riktig god ide å ta et godt kosttilskudd med vitaminer/mineraler i den perioden som du vet at ditt inntak av alkohol er større enn vanlig, så tåles alkoholen bedre, og dermed reduseres tømmermennene.
• Ta ekstra tilskudd av B-vitaminer.
• Sørg for rikelig inntak av selen og sink.
• Forskjellige aminosyrer som f.eks. cystein og taurin kan være nyttige.
• Massevis av gode oljer som f.eks. omega-3 og/eller kokosolje kan være gode å ta i etterkant, men også som forebyggende når du har bestemt deg for å skeie ut ved julesammenkomsten.
• Mariatistel, som er lever-rensende, er godt både før og etter. Fås flytende og i kapselform.

Sørg for gode juleminner

Jeg tror de fleste av oss er meget tradisjonsbundne når det gjelder julen. Av barn forbindes ofte julaften med noe magisk. Julen er en tid som du aldri glemmer, og du husker resten av livet hvordan den var da du var barn. Jeg var barn av travelt opptatte foreldre, som elsket meg høyt. Julaften var det åpent i forretningene til kl. 16, og jeg husker mest av alt hvor trøtte mor og far var på juleaften. De hadde bare lyst til å velte ned i hver sin stol når dagens salg var over. Julepynten hjemme var som regel sparsom fordi det simpelthen ikke var overskudd til det, men i forretningen strålte og lyste det med engler, lys og nisser. Hele 25 % av årsomsetningen i forretningen falt i julemåneden, så det skulle legges ned en stor innsats.
Mine vakreste juleminner fra juletiden er derfor fra tiden før jul, hvor det skulle pyntes julevinduer og butikken skulle pyntes den siste søndagen i advent. Når det var gjort skulle det feires, og alle de små næringsdrivende samlet seg gjerne midt på natten til et godt smørbrød og en øl, når alle var ferdige med å pynte butikken. Der var stemningen god, glad, forventningsfull og munter.

Med den ovenforstående historien vil jeg understreke hvor viktig det er å gjøre juleminnene fine for de minste. De husker dem resten av livet, og bærer dem videre igjen til sine barn.
 
Alle sammen i alle aldre ønskes en god og gledelig jul!
Anni

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com