Opptar kroppen din næringen du gir den?

Til en middag legges det merke til at jeg ikke spiser kjøtt. Det avstedkommer et hardnakket utsagn om at vi er skapt til å spise kjøtt. "Se bare på våre hjørnetenner..."

HelleBodytalk1Jeg er motstander av enhver form for fundamentalisme - også når det gjelder kosthold. I min klinikk har jeg sett alt for mange ubalanser i kroppens systemer, stress, depresjon, overvekt, spiseforstyrrelser og frustrasjon forårsaket nettopp av sunnhetsprofetenes evne til å manipulere og overskygge vår medfødte evne til å vite hva kroppen trenger for å holde oss friske og raske. Og det gjelder både detox-kurer, paleo-kosthold, rå mat og glutenfrie dietter (med mindre man har allergi eller cøliaki, hvilket bør adresseres, slik at årsaken kan finnes og behandles).
Spis det du liker, og med omtanke. Vil du slanke deg blir du nødt til å spise færre kalorier enn hva du forbrenner. Har du kreft, så dropp i det minste sukkeret, som kreftceller elsker og får næring fra. Lider du av inflammatoriske sykdommer som f.eks. gikt, så hold din syre/basebalanse i orden. Sykdomsfremkallende organismer hater basiske miljøer.
Det er ikke noe hokus pokus med noe av dette.
Selvsagt bør vi unngå å fylle oss med gift- og tilsetningsstoffer; spis ikke noe som du ikke vet hva er. Enkelt! Og bruk dine sanser når du spiser! Slå dem alle sammen. Her i huset skal det gjerne knase, være fargerikt, aromatisk og smakfullt - og så skal vi bli glad av å spise vår mat.
 
Jeg er vegetar av dyreetiske årsaker, og fordi jeg jobber med dyr hver dag og forbinder meg med deres bevissthet. Jeg kan bare ikke spise dyr, og det gjør jeg egentlig ikke mye vesen av. Heller ikke denne dagen, hvor jeg bare lar fatene med fisk og kjøtt passere, men tar for meg av grønnsaker og brød. Til tross for min diskresjon, lykkes det å fremprovosere diskusjonen ved bordet som jeg deler med spanske venners venner. Klassiske andalusiere med hang til kjøtt, fisk og skalldyr, mens "det grønne dyrkes til eksport". Og ja, vi bor faktisk midt i Europas urtehage, også den økologiske.
 
Etter en opphetet debatt om dyrevelferd, hvor en tur innom tyrefekting ikke kan unngås (og det er ikke engang meg som tar opp denne betente saken), krever legen, som også sitter ved bordet, mitt svar på hvordan jeg kan være så naiv å tro at jeg får næring nok uten kjøtt i mitt kosthold. Før han lar meg svare, forsvarer han seg (interessant at noen mennesker føler behov for å forsvare seg mens de angriper - det blir ofte mye rot) med henvisning til alle mulige vitenskapelige undersøkelser. Kanskje håper han at jeg med min mer filosofiske tilgang til livet generelt og til helse, her vil havne på dypt vann.
Tvert i mot! Det er som å kaste bensin på bålet, og her øyner jeg muligheten til en frisk diskusjon.

Proteiner og fettsyrer

Det er en myte at vi skal fylle oss med proteinrik kost for å holde oss sunne og friske. Og den lille mengden med protein som vi bør innta, kan like godt komme fra plantebasert kost, f.eks. bønner, linser, erter, spinat, poteter, osv. Grønnsaksproteiner kalles ukomplette proteiner, fordi det skal aminosyrer til for at de opptas i kroppen. Og disse får man bl.a. via kornprodukter, og ved å blande disse med ris, quinoa osv. skaper du nettopp proteinenes byggestein.
 
Tilbake til hjørnetennene. Som følge av evolusjonen har vi mennesker ikke lenger en hale. Også kroppsbehåring er redusert pga. av endring i vår livsstil. Det samme gjelder tann nr. 3 i begge sider av over- og underkjeven, som nå er knapt så spiss som opprinnelig.
Våre gener endrer seg fortløpende, tilpasser seg for oss - og det skjedde også, da vi gikk fra et jeger-samler-samfunn til å dyrke jorden for tusenvis av år siden. Det betydde nemlig mindre kjøtt og flere grønnsaker. Og er man utstyrt med de såkalte grønnsaksgenene (FADS1 og FADS2), ja, så er det håp for oss som ikke vil spise dyr.
Jeg oppfordrer absolutt ikke til at man skal ta en gentest - eller til at man skal droppe kjøttet. Tvert i mot! Din kropp forteller deg hva den trenger, og om den opptar den næringen som du tilbyr den. Og det gjelder proteiner, mineraler - og essensielle fettsyrer (fettstoffenes byggestein), som er innholdet i legens angrep nr. 2. Og nei, man behøver ikke å spise fet fisk for å få nok umettede fettsyrer. Man kan saktens klare seg med planteoljer (f.eks. olivenolje, som inneholder Omega 9), nøtter, hvete og linfrø er rike på Omega 6, mens f.eks. chiafrø er rike på Omega 3.
 
Og så er det min tur:
"Hvordan vet du om din kropp overhodet opptar næringen fra den kosten du spiser?", spurte jeg legen. "Kanskje den opptar avfallsstoffene og sender næringen direkte ut..." Jeg venter spent på svar, men nå er diskusjonen tydeligvis avsluttet.
 
retmedsvampe
 
... og få deg et sanselig måltid - med eller uten kjøtt.

Opptar du næringen fra din kost?

Flere og flere kommer til BodyTalk med fordøyelsesproblemer, tretthet, diffuse smerter, konsentrasjonsvansker og stress - for så å la kroppen fortelle at de stort sett ikke opptar næring fra kosten, men i stedet bruker den energien på avfallsstoffene. Ikke sjeldent er det et mentalt speilbilde, hvor klienten lar næringsrik og nyttig informasjon gå rett inn og ut igjen, mens hovedhjernen forsøker å bearbeide sanseinntrykk som ikke er brukbare eller relevante for klienten - altså mentalt avfall, som resulterer i formålsløs bekymring, søvnløshet, dårlig mage og stress - nettopp fordi hovedhjernen ikke kan tvinges til å finne løsninger og svar på noe som den ikke er programmert til.
Aktiveres derimot magehjernen i en BodyTalk-session, skjer det store både fysiske og mentale endringer, som viser veien mot en god helse.
 
Din kropp er alltid din beste og høyst personlige kostveileder. Velg å forstå dens signaler, og du vil få vite hvilken kost som passer til din helt unike kropp. Den kan fortelle deg om du mangler proteiner, fettsyrer eller mineraler. Om du skal spise pølser eller omelett. Om din kropps økosystemer fungerer optimalt, så mikroorganismene i tarmene kan syntetisere byggestein som f.eks. vitaminer, aminosyrer, salt osv. Den kan fortelle deg om dine celler rent faktisk opptar den væsken du drikker - og om du kvitter deg med dens avfallsstoffer.
Fungerer ikke kroppen optimalt, finner vi frem til årsaken, som kan være alt fra det presset som tidens helseguruer alt for lenge har utsatt oss for, til manglende kommunikasjon mellom f.eks. lever og bukspyttkjertel, ubalanse i nervesystemet påvirket av en feilrotert atlas' (den øverste halsvirvelen) trykk på hjernestammen, osv. osv.
Årsaken er der! Og vi kan finne den - ofte som en kompleks blanding av fysiologiske, anatomiske, psykiske, miljømessige, emosjonelle, genetiske og epigenetiske årsaker.
 
Vil du vite om din kropp opptar den næringen som du gir den, så bestill en BodyTalk-session!

For mer informasjon er du velkommen til å ringe meg på tlf. +34 607 62 91 06 - eller lese mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com