Påmelding nyhetsmail

Kan man fòre hunden sin med rå bein og rått kjøtt?

Selvfølgelig skal Fido ha mer enn bein og gulrøtter i matskålen for å få oppfylt sine næringsmessige behov, men følger du disse enkle retningslinjene er det faktisk veldig lett å komme i gang med å rå-fòre familiens firbeinte favoritt, for de grunnleggende ingrediensene er de samme.
En voksen hund skal spise 2-3 % av sin egen kroppsvekt hver dag, avhengig av hvor aktiv den er. Veier Fido 15 kg, skal han ha 300 gram med fòr hver dag – fordelt på ¾ kjøtt og bein og ¼ grønnsaker. Beinene skal være kjøttfulle, og ha like mye kjøtt som bein (1:1 fordeling).

Kjøtt

Kylling – hals, lår, vinger, og til og med føtter. Det samme med kalkun og and - gjerne hele kroppen. Lam, oksekjøtt, kanin, rått vilt og hele fisk. Organer som lever, nyrer osv. er fine å bruke, men de er meget næringsrike, så bruk det sparsomt og maks. to ganger i uken. De må maks. utgjøre 10 % av innholdet i fôret.

Frukt og grønt

Gulrøtter, blomkål, rosenkål, grønne bønner, erter, gresskar, squash, selleri, søt- poteter, epler, bananer, pærer og jordbær.
Du skal dog notere deg at hundens fordøyelsessystem ikke kan bryte ned frukt og grønt med mindre det er finhakket, gjerne i en blender, eller enda bedre – i en juicer. Du kan med fordel bruke bitene fra din morgenjuice til din hunds rå-diett.

Variasjon over tid

Akkurat som din egen mat ikke er fullstendig avbalansert med de samme mengder karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler for hvert enkelt måltid, behøver heller ikke din hunds måltid å være det. Hvis du fòrer med en blanding av bein, kjøtt, organer og grønnsaker, finner man balansen over tid. Som en tommelfingerregel skal proporsjonene bare stemme på ukentlig basis.

Myter om kjøttbein

Mange mennesker avstår fra å fôre sin hund med rå bein fra f.eks. svin og kylling, fordi de har hørt at de kan splintre. Det er dog kun kokte bein som kan risikere å splintre - rå bein kan derfor gis med ro i sinnet. Man skal dog alltid holde øye med sin hund når den spiser, og er den ikke vant til å tygge rå bein, skal man være ekstra oppmerksom. Men, de lærer hurtig å la tennene gjøre sin jobb; å tygge og knase seg vei inn til den lekre beinmargen. Fiskebein kan Fido saktens også håndtere.
 
Kjøttet fra et hvilket som helst dyr er fint å bruke i fôret, men beinene bør begrenses til de dyrene som en hund realistisk ville klare å nedlegge ute i naturen. Det kan godt være at din Fido ikke kan fange så mye som en spurv, men man er nødt til å tenke i disse baner, da f.eks. et lårbein fra en okse vil være en alt for stor munnfull for de fleste hunder og kan gi skade på tennene. Man skal derfor avstå fra å fôre med de bærende beina fra store dyr som kuer og hester.
 
Når du fòrer din hund med rått fòr, vil den ha mindre avføring. Det skyldes at tradisjonelt tørrfôr består av opp til 70 % kornprodukter som hunden ikke kan fordøye, og derfor bare skiller ut igjen via avføringen. Rå bein er levende vev og celler, og inneholder en kompleks kilde av biologisk avbalanserte mineraler, særlig kalsium, men også kopper, jod, jern, magnesium, zink og mangan. - Og så har hundens tenner godt av å tygge og gnage i beinene – det stimulerer hundens aktivitetsnivå, og det er moro for den å leve ut rovdyret i seg på denne måten.

Ferdig tilberedt mat

Selv om rått-fòr metoden har ført en del kritikk med seg er det verdt å huske på at når vi mennesker skal forbedre vår helse, ser vi på kosten og forsøker å eliminere ferdig tilberedt mat – det er det samme prinsippet man benytter når man fòrer sin hund med friske råvarer uten bearbeidelse på forhånd.
“Det er ikke en ernæringsekspert i hele verden som vil fortelle deg at ferdig tilberedt mat er sunnere enn friske råvarer, så hvorfor skulle ikke også det være det beste for din hund?” spør Rachel Goutorbe, eieren av Posh Pets, som i hele sitt liv har jobbet med oppdrett og alle former for pelspleie hos hunder - og hun selger ferdigblandet, frossent rå-fòr.
”Alt i alt er rå-fòring ganske enkelt. Forestill deg en hel kanin eller fugl, før den blir skåret opp og pakket inn. Gi så din hund den samme del ben, kjøtt og organer, som det naturlig ville være i dyret – sånn cirka,” avslutter Rachel, som med sine mange års erfaring med hundeoppdrett lett kan se forskjell på pelsen hos hunder som blir rå-fòret.
 
Noen mennesker har bekymringer vedrørende salmonellafaren for hunder når de skal sette i gang med å rå-fòre, men da skal man huske på at pH-verdien i hundens mage fra naturens side er meget lav, ca. 1-2, noe som gjør hunden i stand til å fordøye og nedbryte selv fordervet kjøtt uten problemer. Menneskets pH-verdi i magen ligger mellom 3 og 5, så vi kan på ingen måte fordøye det som en hund kan, og derfor kan vi heller ikke bruke oss selv som målestokk.
Kilde: www.halen.dk

Kom godt i gang

Når man først har fått kontroll på disse retningslinjene er det ganske enkelt å komme i gang med å rå-fòre sin hund. Rå-fòr har den ene kjempestore forskjellen fra vanlig tørrfôr, nemlig at det har en kort holdbarhet. Det anbefales derfor å blande en stor porsjon og fryse ned i poser med en eller to daglige porsjoner, som man kan ta opp og tine i kjøleskapet etter behov. Det som ikke blir spist med det samme skal straks i kjøleskapet, hvor det kan holde seg i ca. et døgn.
Det behøver ikke være dyrt å rå-fòre sin hund. Gjør deg til gode venner med din slakter, så får du gjerne noen rester fra ham – ofte koster det ikke noe i det hele tatt. Hvis du synes at det lyder for besværlig, kan du også kjøpe deg til en snarvei for det samme som kiloprisen på et kvalitets-tørrfòr koster, og så er det alltid ferdigfrosset rå-fòr til Fido i fryseren.
Kilde: www.rawmeatybones.com

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29