Påmelding nyhetsmail

Tre dråper under tungen kan ta knekken på allergien

Hei Beate!
Jeg er en 54 år gammel dame som elsker Spania, mannen min og jeg, bor i Fuengirola ca. 6 mnd. i året. Det eneste problemet er at når jeg er her nede så begynner jeg å hoste, verst hjemme i leiligheten. Jeg får ikke noe opp, og jeg puster ellers bra, men det klør i halsen og er ubehagelig. Jeg har ingenting av dette det halvåret jeg er i Norge. Hva tror du det kan være? Er det noe jeg kan gjøre for å bli kvitt det? Jeg håper virkelig det, da dette begynner å ødlegge den gode følelsen jeg har ved å være her. Jeg tar ellers noen tabletter for høyt blodtrykk og kolesterol.
Med vennlig hilsen Kirsten
 
Hei Kirsten!
Om du hadde hostet hele året (også i Norge), så ville jeg nok først ha undersøkt blodtrykksmedisinen din, da denne ofte har hoste som sekundær effekt, men i ditt tilfelle hoster du kun når du er i Spania. Denne informasjonen gjør at jeg mistenker allergi.
 
Jeg forklarer kort om allergi; allergi er en tilstand som skyldes et hyperaktivt immunsystem, hvor et immunsystem reagerer unormalt eller for kraftig på et stimuli. Et slikt stimuli kan være stoffer i mat, luft eller «noe» som kommer i kontakt med hud eller slimhinner. Allergiske reaksjoner oppstår derfor som følge av en feiltolkning fra kroppens eget immunsystem.
Du vil måtte komme til en legesjekk hvor legen utelukker eller bekrefter denne eller andre diagnoser. Det vil bli utført en gjennomgang av sykehistorie, revisjon av medisiner, fysisk undersøkelse av svelg og lunger, blodprøver og sannsynlig også tatt et røntgen av lungene for å utelukke noe atypisk. Legen vil så ta en prikktest for å se hva du reagerer på. En prikktest er et diagnose redskap hvor legen eksponerer deg for forskjellige allergener basert på din sykehistorie, det gir et enkelt og hurtig svar på om du er allergisk – og mot hva. Allergenene kan komme fra pollen (som f.eks. bjørk eller gress), husstøvmidd, pelsdyr, mugg, bi-gift, vepsegift eller forskjellige typer mat. Når andre sykdommer er utelukket, kan legen konkludere med en allergi diagnose basert på symptomer og prikktest/event. blodprøve.
 
I Norge og Spania er mellom 25-30% av befolkningen allergiske, og det er forventet å øke til 50% i begge land i 2020.
 
Symptomer på allergi kan være; kløende, rennende eller tett nese (allergisk rhinitt); kløende, vandige eller røde øyne (allergisk konjuntivitt) og astma.
Hva kan vi så gjøre for å bli kvitt plagene dine? Symptomer kan lindres med nesespray, øyedråper, antihistaminer, kortisonsprøyter og inhalasjonssprayer, samt forsøke å unngå/eliminere hva du er allergisk mot.
Hvis symptomene vedvarer til tross av riktig bruk av slike medikamenter, kan allergivaksinasjon være et godt alternativ da dette er det eneste som blir kvitt selve allergien.
Allergivaksinering, eller hyposensibilisering, kan brukes når du har en allergi som er vanskelig å kontrollere med medisiner. Vanligvis benyttes sprøyter, men for personer med allergi mot gresspollen, midd, mugg og pelsdyr kan vi også bruke dråper som tas hver dag i hjemmet. I Norge er det kun gresspollen som kan behandles i hjemmet, mens Spania ligger mange år foran i sin dokumentasjon i allergi-medisinering, og dette med meget gode resultater.
Vi kan også vaksinere mot hyppige; halsbetennelser, ørebetennelser, bronkitter og urinveisinfeksjoner.
"Vaksinen" inneholder stoffer som du er allergisk mot. Allergendosen som benyttes, økes langsomt over mange uker. Målet er å øke immuniteten, det vil si kroppens motstandsevne mot disse allergenene, og på den måten redusere eller fjerne allergiplagene.
Første gangen du får vaksinen er du på legekontoret. Du er først gitt en dråpe i munnen, deretter observert over 30 minutter. Om alt går bra, så får du 3 dråper til. Videre så tar du 3 dråper om dagen over de neste 3-5 årene. Du vil oppleve at allergiplagene blir mindre i løpet av de første seks månedene med behandling.
Fordelene med allergivaksinering er at det er den eneste behandlingsformen som griper inn i selve sykdomsprosessen, og som fører til at man blir helt kvitt plagene. For de fleste fører det til lindring og mindre behov for medisiner.
Håper å høre fra deg Kirsten, slik at vi kan undersøke deg grundig, og forhåpenligvis gi deg en behandling som optimaliserer ditt opphold i solen.
Beste ønsker; Beate

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29