Påmelding nyhetsmail

Forebyggelse er Fremtiden

I løpet av det siste året var vi på termografi-kurs i Washington DC. Det var en lærerik opplevelse, som vi gjerne vil dele med dere her.
Omkring 350 termografer fra hele verden var samlet. Foredragspanelet spente vidt, med flere innlegg fra våre kinesiske, polske, amerikanske og sør-amerikanske legekollegaer. Det gjennomgående tema var hvordan termografien inngår i en samlet holistisk vurdering av den enkeltes helse. Hvordan vi finner de svake og sterke ledd, og derfra kan veilede klienten til nye helsemessige tiltak. Og det viktigste; vi kan følge utviklingen ved å termoskanne f.eks. etter tre eller seks måneder. Her følte vi oss virkelig på hjemmebane, og fikk bekreftet vår tilnærmelse til helse, og de fremgangsmåter som vi anvender i Vitafakta Health Clinic.
Hvorfor er det så viktig å studere termografering i forbindelse med forebyggende og integrert medisin?
En undersøkelse fra 2005 viser at ca. 40 % alle dødsfall i USA i 2000 hadde å gjøre med livsstilssykdommer. Vi vet at dette er amerikanske tall, og at vi ligger noe lavere i Europa.
Det som definerer vår helse her i det 21. århundre, er summen av betennelse, stress, toksiner, infeksjoner, ernæringsmessige mangler, overvekt, stillesittende livsstil, allergier, og ikke minst det faktum at kropp og sinn påvirker hverandre. Disse livsstilsrelaterte tilstandene kan lede til hjerte-kar-sykdommer, luftveissykdommer, sukkersyke og kreft.

Cure & Care

En av de tingene det ble lagt særlig vekt på var å gjøre helkroppsskanninger, som gir et bedre bilde av den skjulte betennelsen som måtte være i hele kroppen, i stedet for bare å fokusere på én region, f.eks. maveområdet.
Ved å utføre helkroppsskanninger finner vi nesten alltid utfordringer som klienten ikke er klar over, f.eks. betennelse i muskler, ledd, knokler, karsystemet, hjertet, bryst, nerver, mave og tarm.
Har vi fokus på sykdom leter vi etter en kur, Cure. Ved å ha fokus på sunnhet og forebyggelse, velger vi å fokusere på å 'ta seg av', Care. Når vi jobber med sunnhet og forebyggelse lager vi en plan sammen med klienten, hvor fokus er å ta seg av de svakeste sidene, så det ikke utvikler seg videre.
Nettopp det å bli bevisst om skjult betennelse er en god motivasjon for de fleste. Det er således klienten, som med støtte og veiledning, tar kontroll over sin egen innsats og prosess mot god helse og helbredelse.
Virkeligheten er nemlig den at vi på de to årene vi har arbeidet med termografien, har sett stor reduksjon av betennelser på bare tre måneder, etter en livsstilsendring.
Disse bildene er tatt med tre måneders mellomrom og i samme temperatur. Vi ser en kraftig reduksjon av betennelsen i ryggsøylens ledd og muskler.
Vår klient på bildet hadde smerter i korsryggen, og følte seg hemmet av det. Hun tok en utrensnings- og basedannende kur, og begynte å mosjonere. Hun gikk ned i vekt, fikk mer energi og overskudd, og ble faktisk smertefri i sin korsrygg.

The Issue is in the Tissue

En øyeåpner var dette helt enkle utsagnet: The Issue is in the tissue, problemene sitter i vårt vev. Det vil si, når det oppstår en betennelse i vårt vev, forsøker kroppen å reparere og først og fremst å komme ubalansen til livs. Hvis dette ikke skjer, f.eks. på grunn av et dårlig immunforsvar, svake reserver, stress, vitamin- eller mineralmangler, så blir vevet stivt eller hardt. Vi får smerter ved bevegelse, og deretter frykt for bevegelse. Forherdet og ødelagt vev har mindre blodsirkulasjon, hvilket fører til kronisk betennelse og stivhet i vevet. Dette er en ond sirkel, fordi nedsatt blodgjennomstrømming og gjennomlufting av vevet gir lettere grobunn for kreft. Følger vi Dr. Otto Warburgs tese, gir forsuret, stivt vev økt grobunn for kreft, og kreft gir grobunn for inflammasjon og stivhet.
Det blir heldigvis mer og mer utbredt å fokusere på helse. Se bare på utviklingen med utvidelse av de økologiske marked og butikker her på Costa del Sol. Det er virkelig et økt fokus på helse i de senere årene.
Før vevet stivner er det som regel en innstramming, en stivhet i muskelmembranene, også kalt muskel-fasciene. Strekker vi oss derimot slik som katten på bildet her, gir vi muskelmembranene en god anti-inflammatorisk kur. Vi kommer riktig langt ved å gjøre uttøyingsøvelser, tenk bare på våre kjæledyr, som strekker seg hver gang de reiser seg. De har aldri problemer med muskelspenninger.
Strekk deg, få mosjon, massasje, dyrk yoga, pilates, m.m. Det er ytterst viktig å få bevegd seg, slik at blodet kan sirkulere og forebygge de skavanker som måtte bygge seg opp. Det er i det lange løp ofte en liten innsats som utgjør forskjellen. Bare 10 – 15 minutters strekk hver dag utgjør en kjempestor forskjell. Husk at problemene sitter i vevet. The Issue is in the tissue. Vi håper at du er blitt klokere på termografien og kroppen som helhet.
 
Hilsen Pernille og Nick
Kilde for studiet: Mokdad, A. H. et al., (2004) Actual Causes of Death in the United States, 2000. Journal of the American Medical Association, 291(10), 1238-1245.

CurcuSym BOOST®

Hos Anni's Vitalshop lanseres et nytt produkt fra Biosyms urte-Phytomin-serie, nemlig CurcuSym BOOST®.
CurcuSym BOOST® inneholder et unikt bio-tilgjengelig gurkemeie-ekstrakt, som åpner opp for et effektivt utbytte av gurkemeierotens lovende terapeutiske virkninger.
Den tørkete, pulveriserte roten av gurkemeie (Curcuma Longa L) er kjent for sin gule farge, og har en lang historie bak seg. Bl.a. anvendes gurkemeie i ayurvedisk behandling av forskjellige inflammatoriske tilstander. Curcumin utgjør hovedbestanddelen i gurkemeie, og er velkjent for sine sterke anti-oksiderende og anti-inflammatoriske egenskaper, og bidrar samtidig til å motvirke kronisk inflammasjon, som er forbundet med implikasjoner i hjerne, tarm, ledd, immunforsvar m.m.
 
Utfordringen med tradisjonelt gurkemeie-ekstrakt er at den har en begrenset bio-tilgjengelighet i kroppen, hvor den omdannes til curcumin, men hurtig metaboliseres i leveren og utskilles i urinen. Det gir en begrenset konsentrasjon av curcumin i blodbanen, samt videre distribusjon til vev og organer.
Som en følge av denne utfordringen har forskningen hatt fokus på å kunne tilby mer bio-tilgjengelige former av gurkemeie, for å få et effektivt utbytte av denne urts store potensiale. Og det har skjedd med CurcuSym BOOST®, som nettopp har vist en imponerende bio-tilgjengelighet - hele 185 ganger høyere enn standard gurkemeie-ekstrakt. Det tilsvarer at man skal ta 75 kapsler med 100 mg standard gurkemeie-ekstrakt. Ytterligere opptas dette produktet opp til syv ganger hurtigere enn normal gurkemeie-ekstrakt, og er aktivt i kroppen i 24 timer, til forskjell fra normalt gurkemeie-ekstrakt, som utskilles på mindre enn to timer.
Kom innom til Anni's Vitalshop i Fuengirola, Los Boliches eller Elviria, hvor vi kan veilede deg grundig om gurkemeierotens fantastiske egenskaper.

Bodytalk - om å forlange noe av hjernen som den ikke klarer - med STRESS som følge av det

Menneskers første reaksjon på problemer, utfordringer, smerter eller konflikter, er å sende saken til behandling i hjernen. Vi stiller hjernen spørsmål som: Hvorfor skjer det med meg? Hva har jeg gjort galt? Hva betyr det? Hvorfor elsker han meg ikke lenger? Hva gjør jeg nå?
Vi presser hjernen til det ytterste for å finne svar. Men ingenting skjer! Spørsmålene forblir ubesvarte. Og resultatet er bekymring, frykt, søvnløshet, og ikke minst, stress.
Hjernen stresses, fordi vi forsøker å tvinge den til oppgaver, som den ikke er designet for å løse, og dermed fratar vi den muligheten for å løse de oppgavene som den rent faktisk kan klare, og har ansvaret for.
Det er altså ikke vanskelig å se, at en stresset hjerne kan føre til en syk kropp.
 
Nylig oppsøkte en klient min BodyTalk-klinikk fordi en kjede av sykdomstilstander etterhvert hadde slukt all hennes energi og lyst på livet. Medisin, angst, smerter og tretthet var blitt til en dagsorden.
I løpet av sessionen viste hennes kropp at hun under sine barns vanskelige oppvekst (mer eller mindre de siste 20 årene) hadde overarbeidet hjernen voldsomt i forsøket på å finne svar og løsninger, som hjernen, nettopp pga. av dens intellektuelle tilgang, ikke kan hjelpe med.
Stresshormonene hadde ødelagt mange av kroppens celler, immunforsvaret gikk på kompromiss, og en kjedereaksjon i form av forskjellige sykdommer, noen av disse auto-immune, var resultatet.

Hvor finner vi svarene?

Vår bevissthet er utelukkende bygget opp via de fem sansene: Alt det vi vet er noe vi enten har sett, hørt, luktet, smakt eller følt. Sanseinntrykkene behandles i hjernen, men hjernen er ikke i stand til å generere en original tanke - med andre ord kan den ikke gi oss svar på de spørsmålene som dukker opp i livet.
Hjertehjernen samler derimot opp ufiltrert materiale og informasjon via bl.a. sitt meget sterke elektromagnetiske felt. Noen kaller det for den 6. sans eller intuisjon. Jeg kaller det forbindelsen til den felles universelle bevissthet. Og svarene, de originale tanker, kommer herfra.
I alle de spørsmål, som vi ikke erfaringsmessig kan besvare (altså via de i hjernen lagrede opplevelser som er fanget opp via sanseapparatet), er det hensiktsmessig å konsultere hjertehjernen - en hjerne som selv tilhengere av konvensjonelle medisiner har måttet anerkjenne, bl.a. for dens meget sofistikerte hjerneceller, og det tidligere nevnte elektromagnetiske feltet, som er SÅ mye større enn hoved-hjernens.
Ved å konsultere hjertehjernen og dermed aktivere den, frigjøres signalstoffer, som gjør det lettere å klare aspekter av f.eks. kjærlighets- og familielivet, hvor store følelser er med på å vanskeliggjøre løsninger på problemene. Hjertet bruker et mer 'logisk' mønster, basert på en dypere mening, mens panikk (stress) skapes i hjernen (amygdala-komplekset).
Beslutninger bør vi overlate til magehjernen (magefølelsen). Magehjernen, den enteriske hjernen, bor i vår fordøyelseskanal og er et neurologisk kompleks, som løper fra svelget og hele veien ned til anus.
Så det å si: 'Jeg skal bare tygge litt på det' - eller 'la meg bare fordøye det litt' bør faktisk tas helt bokstavelig.
Basert på opplevelsene fanget av sanseapparatet i hoved-hjernen og den dypere mening (følg ditt hjerte) fra hjertehjernens sofistikerte kompleks, kan magehjernen treffe de riktige beslutningene, og via sinnet og de store kroppsnervene, f.eks. vagus-nerven, sende beskjed til hoved-hjernen og de kroppsdeler/funksjoner, som skal utføre beslutningen. Action!

Magen lider

Et stadig stigende antall mennesker lider av fordøyelsesproblemer, som f.eks. IBS, intoleranse, forstoppelse, diaré, etc.
Mange tror at det utelukkende har noe med kostholdet å gjøre, og presser hjernen (samt Google og diverse kostguruer) til å finne ut hva de skal og ikke skal spise, til hvilken tid, og hvor mye. Dette mønsteret er ofte en avspeiling av deres tilgang på livets øvrige utfordringer. Magehjernen konsulteres overhodet ikke. Dens funksjoner blir derfor svakere og svakere, mikrofloraen i tarmsystemet lider, og dermed skader man sitt immunforsvar. Den onde sirkelen er i full gang.

Noen store beslutninger gir magepine. Ja, men kun hvis ikke magehjernen får lov til å avgjøre dem!

Det er en fin balansegang som skal fungere, og mitt arbeide med nettopp det å balansere disse tre hjernene til sinnet, blir en viktigere og viktigere del av BodyTalk-behandlingene. Resultatene er fantastiske - og ja, dramatiske av og til.
 

3 hjerner er kulere enn 1!

Dessverre presser vi hoved-hjernen alt for mye, og blir stresset av det. Stress ødelegger våre liv og vår helse. Vi gjør det av gammel vane - og fordi vi ikke visste bedre. Det gjør vi nå!
 
De fleste av mine klienter gjør allerede hjernebarks-balansering hver dag for å akselerere deres kropps evne til å lege seg selv, samt forebygge og reparere. Jeg vil anbefale at teknikken utvides med å:
TAPPE PÅ MAGEN (magehjernen markeres ved å tappe over navlen) under utånding rett etter den vanlige tappingen på hjertet. Vi tapper fortsatt på hodet under innånding.
Magehjernen absorberer livet, og den skal renses ut av og til, så mer kan komme inn. Og det hjelper du den med ved å inkludere den i den viktigste BodyTalk-teknikken av dem alle: Hjernebarks-balansering.
Se min video om utførelse av hjernebarks-balansering på www.bodytalk-torreblanca.com

Vil du bestille time til en session eller få mer informasjon om BodyTalk, er du velkommen til å ringe meg på tlf. +34 607 62 91 06 - eller les mer om BodyTalk på www.bodytalk-torreblanca.com

Kan man fòre hunden sin med rå bein og rått kjøtt?

Selvfølgelig skal Fido ha mer enn bein og gulrøtter i matskålen for å få oppfylt sine næringsmessige behov, men følger du disse enkle retningslinjene er det faktisk veldig lett å komme i gang med å rå-fòre familiens firbeinte favoritt, for de grunnleggende ingrediensene er de samme.
En voksen hund skal spise 2-3 % av sin egen kroppsvekt hver dag, avhengig av hvor aktiv den er. Veier Fido 15 kg, skal han ha 300 gram med fòr hver dag – fordelt på ¾ kjøtt og bein og ¼ grønnsaker. Beinene skal være kjøttfulle, og ha like mye kjøtt som bein (1:1 fordeling).

Kjøtt

Kylling – hals, lår, vinger, og til og med føtter. Det samme med kalkun og and - gjerne hele kroppen. Lam, oksekjøtt, kanin, rått vilt og hele fisk. Organer som lever, nyrer osv. er fine å bruke, men de er meget næringsrike, så bruk det sparsomt og maks. to ganger i uken. De må maks. utgjøre 10 % av innholdet i fôret.

Frukt og grønt

Gulrøtter, blomkål, rosenkål, grønne bønner, erter, gresskar, squash, selleri, søt- poteter, epler, bananer, pærer og jordbær.
Du skal dog notere deg at hundens fordøyelsessystem ikke kan bryte ned frukt og grønt med mindre det er finhakket, gjerne i en blender, eller enda bedre – i en juicer. Du kan med fordel bruke bitene fra din morgenjuice til din hunds rå-diett.

Variasjon over tid

Akkurat som din egen mat ikke er fullstendig avbalansert med de samme mengder karbohydrater, proteiner, vitaminer og mineraler for hvert enkelt måltid, behøver heller ikke din hunds måltid å være det. Hvis du fòrer med en blanding av bein, kjøtt, organer og grønnsaker, finner man balansen over tid. Som en tommelfingerregel skal proporsjonene bare stemme på ukentlig basis.

Myter om kjøttbein

Mange mennesker avstår fra å fôre sin hund med rå bein fra f.eks. svin og kylling, fordi de har hørt at de kan splintre. Det er dog kun kokte bein som kan risikere å splintre - rå bein kan derfor gis med ro i sinnet. Man skal dog alltid holde øye med sin hund når den spiser, og er den ikke vant til å tygge rå bein, skal man være ekstra oppmerksom. Men, de lærer hurtig å la tennene gjøre sin jobb; å tygge og knase seg vei inn til den lekre beinmargen. Fiskebein kan Fido saktens også håndtere.
 
Kjøttet fra et hvilket som helst dyr er fint å bruke i fôret, men beinene bør begrenses til de dyrene som en hund realistisk ville klare å nedlegge ute i naturen. Det kan godt være at din Fido ikke kan fange så mye som en spurv, men man er nødt til å tenke i disse baner, da f.eks. et lårbein fra en okse vil være en alt for stor munnfull for de fleste hunder og kan gi skade på tennene. Man skal derfor avstå fra å fôre med de bærende beina fra store dyr som kuer og hester.
 
Når du fòrer din hund med rått fòr, vil den ha mindre avføring. Det skyldes at tradisjonelt tørrfôr består av opp til 70 % kornprodukter som hunden ikke kan fordøye, og derfor bare skiller ut igjen via avføringen. Rå bein er levende vev og celler, og inneholder en kompleks kilde av biologisk avbalanserte mineraler, særlig kalsium, men også kopper, jod, jern, magnesium, zink og mangan. - Og så har hundens tenner godt av å tygge og gnage i beinene – det stimulerer hundens aktivitetsnivå, og det er moro for den å leve ut rovdyret i seg på denne måten.

Ferdig tilberedt mat

Selv om rått-fòr metoden har ført en del kritikk med seg er det verdt å huske på at når vi mennesker skal forbedre vår helse, ser vi på kosten og forsøker å eliminere ferdig tilberedt mat – det er det samme prinsippet man benytter når man fòrer sin hund med friske råvarer uten bearbeidelse på forhånd.
“Det er ikke en ernæringsekspert i hele verden som vil fortelle deg at ferdig tilberedt mat er sunnere enn friske råvarer, så hvorfor skulle ikke også det være det beste for din hund?” spør Rachel Goutorbe, eieren av Posh Pets, som i hele sitt liv har jobbet med oppdrett og alle former for pelspleie hos hunder - og hun selger ferdigblandet, frossent rå-fòr.
”Alt i alt er rå-fòring ganske enkelt. Forestill deg en hel kanin eller fugl, før den blir skåret opp og pakket inn. Gi så din hund den samme del ben, kjøtt og organer, som det naturlig ville være i dyret – sånn cirka,” avslutter Rachel, som med sine mange års erfaring med hundeoppdrett lett kan se forskjell på pelsen hos hunder som blir rå-fòret.
 
Noen mennesker har bekymringer vedrørende salmonellafaren for hunder når de skal sette i gang med å rå-fòre, men da skal man huske på at pH-verdien i hundens mage fra naturens side er meget lav, ca. 1-2, noe som gjør hunden i stand til å fordøye og nedbryte selv fordervet kjøtt uten problemer. Menneskets pH-verdi i magen ligger mellom 3 og 5, så vi kan på ingen måte fordøye det som en hund kan, og derfor kan vi heller ikke bruke oss selv som målestokk.
Kilde: www.halen.dk

Kom godt i gang

Når man først har fått kontroll på disse retningslinjene er det ganske enkelt å komme i gang med å rå-fòre sin hund. Rå-fòr har den ene kjempestore forskjellen fra vanlig tørrfôr, nemlig at det har en kort holdbarhet. Det anbefales derfor å blande en stor porsjon og fryse ned i poser med en eller to daglige porsjoner, som man kan ta opp og tine i kjøleskapet etter behov. Det som ikke blir spist med det samme skal straks i kjøleskapet, hvor det kan holde seg i ca. et døgn.
Det behøver ikke være dyrt å rå-fòre sin hund. Gjør deg til gode venner med din slakter, så får du gjerne noen rester fra ham – ofte koster det ikke noe i det hele tatt. Hvis du synes at det lyder for besværlig, kan du også kjøpe deg til en snarvei for det samme som kiloprisen på et kvalitets-tørrfòr koster, og så er det alltid ferdigfrosset rå-fòr til Fido i fryseren.
Kilde: www.rawmeatybones.com

Store farer lurer i naturen

Selv om det kun finnes én farlig slange i den spanske naturen her i Andalucia, -huggormen, finnes det andre stikkende og bitende småkryp. Rotter sprer sykdommer, men enda farligere er den giften som spres i naturen for å bekjempe rottene. Akkurat nå legges det mye rottegift ut. Rottene ser ut til å være på flukt fra naturen, og søker inn til de nærmeste bebodde områdene.
 
Mange tror at rottegift er ufarlig for mennesker og andre dyr enn rotter. Påstanden er både ulogisk og feil. Hvis du ser din hund stå med en pose rottegift i munnen, kan du prøve å få den til å kaste opp ved å legge en full teskje med sennep så langt bak som mulig på hundens tunge. Hvis det ikke får den til å kaste opp, så ta hunden til dyrlegen, som kan gi den et oppkast-fremmende middel. Hvis du mistenker at din hund eller katt har spist rottegift, bør den straks innlegges til en langvarig behandling med K-vitamin. Vent ikke til symptomene oppstår, for da er det som oftest allerede for sent.
 
Vepsestikk er ubehagelig, men som oftest helt ufarlig. Noen ganger kan både dyr og mennesker utvikle allergi av vepsestikk, som i milde tilfeller kun gir utslag i form av en akutt hevelse. Kompliserte tilfeller kan gi en kraftig reaksjon, som ubehandlet kan føre til sjokk og død. Milde symptomer kan behandles med reseptfri medisin.
Til katter kan en tablett med Polaramine (inneholder 12,5 mg difenhydramin) gis, og til hunder 50 mg hydrokortison-tabletter. Til små hunder gis én tablett, til mellomstore hunder 2 tabletter, og til store hunder 3 tabletter.
 
Til tross for deres rykte er både skorpionen (escorpion, alacran) og ulve-edderkoppen (tarantula) vanligvis relativt ufarlige, men skorpionens stikk kan gjøre fryktelig vondt, og kan i enkelte tilfeller være livstruende for hunder og katter. Hurtig lindring gis ved å legge is på bittstedet. Blant edderkoppene kan den sorte enke være farlig. Den har fått sitt navn, fordi hunnen dreper sin make etter parringen har funnet sted. Dens bitt er ikke livsfarlig, men ved bittstedet oppstår ofte et dypt og kraterlignende sår. Edderkoppens gift ødelegger vevet omkring bittstedet, som er årsaken til at det blir hurtig infisert. Dette bør behandles med både kortison og antibiotika.
 
Skolopendere (Escalopendra) skal man også passe seg litt for. De spanske artene er små, normalt mellom 6-10 cm, og varierer på farge. Akkurat som skorpionen og ulve-edderkoppen trives de på steinete områder hvor jorden holder litt fuktighet. Dens bitt kan gjøre vondt, og gi infeksjon og dype blødninger. Som førstehjelp gis kortison og antihistamin, som bør være i enhver katte- og hundeeiers husapotek. Det kan også være en god idé for hundeeiere å ha disse med seg på vandringer i naturen.
 
Prosesjonslarven, som på våren klatrer ned fra furutrærne og langsomt går en ukjent skjebne i møte, kan vekke ubehagelige tanker hos både dyr og mennesker. De vekker hundens nysgjerrighet. De vil leke med larvene, og slår til dem med poten. Når prosesjonslarven ”knekker” utskiller den en gift som svir kraftig når den kommer i kontakt med hundens hud. For å lindre smerten, slikker hunden på det sviende stedet og får giften i munnen. Her forårsaker giften store og farlige skader i vevet. Blant annet kan store deler av tungen etse bort. Dette er en nødsituasjon, og som førstehjelp kan du skylle hundens munn med rikelige mengder vann. Giften er også farlig for mennesker, så husk å beskytte dine hender også.
 
Susanne Kamu, Skandinavisk Smådyrsklinik,
Autorisert dyrlege, D.V.M.
Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
www.pervetkamu.com
Tlf. 952 667 333

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29