Påmelding nyhetsmail

Mat fra hele verden: Tex-mex og det meksikanske kjøkken

Takket være det internasjonale miljøet på Costa del Sol, med mennesker fra over 100 forskjellige nasjonaliteter som bor og jobber langs kysten, kan man foruten den fantastiske spanske maten her også nyte mat og drikke fra hele verden.
I artikkelserien Mat fra hele verden tar vi for oss mange av de ulike lands kjøkken og deres særpreg - og kanskje avliver vi noen velkjente myter underveis også

I de senere årene har Mexico som reisemål stadig blitt mer populært, ikke minst på grunn av de mange charter-turene som har dukket opp fra Skandinavia, hovedsakelig til Cancun og Yucatán-halvøya. Også her i Spania er det populært å feriere i Mexico, kanskje ikke så rart siden språket er det samme, standarden er høy, og ikke minst, maten er god, noe som betyr mye for de matglade spanjolene og deres entusiasme for et godt måltid.
 
Meksikanske restauranter har dukket opp over hele verden, og Costa del Sol er intet unntak. Det er mulig å spise fajitas og burritos i nesten alle tettsteder langs kysten vår, og det meksikanske kjøkken nyter stor popularitet både blant store og små. For ikke å snakke om tequila!
 
De aller fleste har hørt begrepet ”tex-mex” brukt om meksikansk mat, og for mange er dette begrepet ensbetydende med en vestlig tilpasset og mildere variant av meksikansk mat. Sannheten er at de aller fleste meksikanske restauranter serverer en lett blanding av opprinnelig meksikansk mat og tex-mex, men begrepet tex-mex i seg selv har ingen relasjon til om maten er "ekte" eller ikke.
 
Tex-mex er mat fra det sør-vestlige Texas, som stammer fra den tiden hvor Texas tilhørte Mexico. Meksikanerne i dette området hadde sin egen regionale vri på maten akkurat som i mange andre landsdeler i dagens Mexico har det i dag, og de spiser fremdeles store mengder tex-mex mat i Texas hver eneste dag. I dette området er maten ofte (men slettes ikke alltid) litt mildere enn i de fleste regionene av Mexico sør for grensen – kanskje snart sør for muren om Donald mot formodning skulle få det som han vil – og dermed har tex-mex litt ufortjent fått rykte på seg for å være en ikke-autentisk utgave av meksikansk mat, tilpasset turister. Slik er det altså nødvendigvis ikke, selv om de meksikanske fast-food utgavene ofte savner autentitet.
 
Et besøk på en utpreget meksikansk restaurant anbefales på det sterkeste, og sørg da for at du prøver noen typiske meksikanske retter i tillegg til de velkjente tex-mex rettene. Chili con carne og Tacos med harde skjell er vel noe av de mest utbredte og populære rettene, men disse har sin opprinnelse i Tex-mex kjøkkenet og blir sjelden eller aldri servert i Mexico for øvrig.
 
En viktig bestanddel som imidlertid går igjen både i Mexico og Texas er tortilla. Denne bestanddelen av kjøkkenet spises av de fleste daglig, og er for meksikanerne like viktig som den elskede poteten er for oss nordmenn. De fleste som har vokst opp i Norge for en del år siden har vel under oppveksten ofte fått høre fra den eldre garde at man må ”spise opp potetene”, nærmest som om man vil komme til å dø hvis man ikke spiser mye poteter. Jeg antar at den eldre garden den gang ikke var så vel informert om andre lands matkulturer, hvor potet ikke eksisterer i kjøkkenet, og innbyggerne både overlever og blir gammel. Nok om det, tilbake til tortillaen. Denne store pannekake-lignende lefsen av mais-mel eller hvete fylles med en rekke ingredienser, som så deretter gir oss ulike navn på de forskjellige rettene. Alle de velkjente rettene, som f.eks. tacos, fajitas, burritos, enchilladas, quesedillas og tostados, lages i utgangspunktet med tortilla som hovedbestanddel – også tacos, som kun i Texas lages med de harde Taco-skjellene.
 
Fyllet i tortillaene varierer både med hensyn på hva som er tilgjengelig, og hva man foretrekker. Typiske ingredienser er ulike varianter av kjøtt, bønner, ris, avocado, chili, sitron eller lime, ulike grønnsaker, og av og til ananas. Tomaten stammer opprinnelig fra Mexico og spiller også en sentral rolle i de fleste sauser som brukes i matlagingen. Det brukes også grønne tomater og grønn chili for å lage grønn saus, men dette betyr ikke at de er umodne. De grønne tomatene tilhører en spesiell variant som aldri blir røde, men forblir grønne. De smaker annerledes enn den tradisjonelle røde tomaten, og spises ikke i rå form. De brukes kun i forbindelse med matlaging.
 
Avocado er mye brukt, og vi kjenner alle til den berømte dippen guacemole. Denne kan man gjerne lage selv, og her i Spania hvor mange av oss har ferske solmodne avokadoer i vår egen hage, ligger forholdene til rette for å lage en guacemole som slår alt av hva man kan kjøpe i supermarkedet. Man moser godt modne avokadoer og smaker til med nypresset lime-juice, koriander, grønn chili og eventuelt litt presset løk (bruk gjerne en hvitløkpresse), samt tomat. Det skal helst være grønn tomat, men det kan være vanskelig å få tak i, så det er tilgivelig å bruke litt rød tomat i stedet. Sørg for at avocado utgjør 95-98% av innholdet i guacemolen, så blir det bra, og på toppen av det hele er avocado meget sunt.
 
Få utenforstående er klar over at også fisk og skalldyr benyttes mye i Mexico, og den norske klippfisken er veldig populær under høytider, og går under navnet "Bacalao Noruego". Vi nordmenn forbinder som oftest ordet bacalao med en bestemt matrett hvor klippfisk er blandet i en gryte, kokt i en rød tomatsaus. Bacalao er derimot det spanske ordet for fisken torsk, og henspeiler ikke nødvendigvis på en bestemt matrett. I Mexico blander man selvsagt chili i gryten med klippfisk, gjerne også mandler og rosiner, og et utall av andre ingredienser som kun fantasien setter begrensning for.
 
Meksikanerne er glade i søte desserter, og dette kan i sin enkleste form dreie seg om fersk, søt frukt, men de er også veldig glade i karamell-pudding og andre puddinger, riskrem og søte, fristende kaker og annet bakverk. Ikke så veldig spesielt og originalt, men søtt skal det absolutt være.
 
Som drikke til meksikansk mat passer det godt med øl, og de to mest populære merkene er Sol og Corona, som begge er lyse og lett drikkelige. De er ofte servert med en lime-båt i tuten og drikkes moteriktig fra flaske, mens meksikanerne like ofte drikker fra glass, gjerne men en limebåt og litt salt i glasset. Vin har ingen stor tradisjon i Mexico til tross for at landet har sin egen lille produksjon. Vann og forskjellige typer nypresset fruktjuice drikkes ofte, både som tørstedrikk og til maten.
 
Helt til slutt må vi selvsagt tilbake til den berømte tequilaen. Denne er bare én av mange typer brennevin som produseres i Mexico, men uten tvil er tequila det eneste som har fått internasjonal utbredelse. I Mexico drikker man enten tequila rent, men mange ganger blandes tequila ofte ut i en drink som heter sangrita, som ikke må forveksles med den spanske drikken sangria. Den meksikanske sangrita er basert på appelsinjuice, tilsatt grenadin, chili og andre krydder, samt en rikelig dose med tequila. Måten vi drikker tequila på i vår del av verden, med salt på hånden som man slikker i seg før man styrter nedpå en shot med tequila, etterfulgt av en sitronskive, minner lite om hvordan de nyter tequila i Mexico. Men det gjør slettes ikke noe, for moro er det jo!
 
shutterstock 258680771
 

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29