Påmelding nyhetsmail

Sabor a Málaga - Málagas egne gin, Malaka

Gin & tonic er en longdrink, og en av de få cocktails som passer like bra på dagtid på en solrik terrasse, som i salongen på ettermiddagen.
Når været blir varmere øker interessen for gin & tonics. I år ser gin-eksperten Carlos Villanueva at trenden i Andalucia, ja i hele Spania og faktisk hele cocktail-Europa, heller mot smaken av jordbær.

Málagas eldste bar av sitt slag, bare et steinkast fra Calle Larios og katedralen, serverer gin av høyeste kvalitet. Så for en gin-fashionista er et besøk i provinshovedstaden og Bar Gin Tonic et hett tips. Og når dagene nå blir varmere, hva kan passe bedre enn en oppfriskende cocktail, eller rettere sagt en longdrink, for det er det en gin & tonic jo er.

DSC 2379 3

Eneste baren med sin egen gin

Hyllene bak baren bugner av flasker i ulike design og farger, men jeg besøker Gin Tonic Bar med tanke på ginen Gin Malaka. Dog er det nå slik at jeg selv ikke tilhører skaren av gin-fashionistas, men ser på det som en utfordring for både meg selv å skrive om denne typen alkohol, like så mye som for barens eier og mannen bak Gin Malaka, Carlos Villanueva, å se om han blant flaskene kan finne en gin som passer mine smaksløker. For visst er det slik at gin ikke bare er en gin. Nei, gin er en hel verden av smaker.
 
”For meg var det en selvfølgelighet at baren, som jeg i desember har hatt i ni år, med respekt for gin, skulle ha en bra husets gin, som dessuten skulle væra den eneste ginen fra Málaga. Det har vært en stor investering og utfordring, som også kunne ha ødelagt barens rykte om det ikke hadde lykkes”, forteller Carlos Villanueva, som nå siden to år tilbake i tid har kunnet servere Gin Malaka i sin bar, resultatet etter 6-8 måneders intensivt arbeid. Carlos Villanueva forteller at det ikke er lett å lage gin, og at det krever stor kunnskap. Men kunnskap om gin er ikke noe han mangler, etter å ha jobbet i gin-og-tonic-bransjen i mange år, og servert ti-tusentalls gin & tonics.

Konkurrerer på kvalitet og Málaga-følelsen

”Å lage gin er en stor oppgave, og jeg anbefaler det ikke for hvem som helst. Det krever et dypt og bredt kunnskapsnivå for å lykkes i å konkurrere med de store kjente merkene som for eksempel Gordon – og jeg har valgt å konkurrere på kvalitet. Her i baren finnes et hundretalls ulike sorter, og Gin Malaka Premium hører til blant de ti beste, til tross for at vi bare produserer drøyt 5 000 flasker per år”, forklarer Carlos Villanueva, som forteller at Gin Malaka Premium lages av de beste korn-avlingene, destilleres fire ganger, og blir tilsatt åtte ulike aromaer, hvorav en er jasmin – for å gi en følelse og relasjon til Málaga.
Følelsen av Málaga er helt på linje med Sabor a Málaga, det kjente blå merket som Carlos Villanueva gjerne samarbeider med. Først og fremst for å nå ut til det internasjonale markedet, som jo Sabor a Málaga åpner mange dører til, selv om samarbeidet foreløpig er i startfasen. Noe av det siste han har gjort, er å reise til Tel Aviv for å markedsføre sine produkter. Og likeledes er han med i organisasjonen La Carta Malacitana, med både Gin Malaka og Bar Gin Tonic, akkurat som mange andre merker av topp kvalitet i Málaga.

Server gin riktig: 5/20

Kvalitet er noe som gjestene gjerne får lære seg hos Bar Gin Tonic, hvor alle som jobber i baren er utdannet i - og behersker kunsten - i det å servere gin. Carlos Villanueva er nøye med å gi kundene mer enn bare en Gin & Tonic som hurtig helles opp i et highball-glass fylt med is. Nei, hos Bar Gin Tonic gis det tilleggsverdi til gjesten, gjennom kunsten i det å servere gin korrekt. -Og her handler det om finesse og teknikk. Det begynner med glasset, og Carlos Villanueva foretrekker å servere en gin & tonic i et såkalt ballong-glass, for at aromaen skal ha muligheten til å utvikles. Først kjøles glasset med isbiter av bra kvalitet (kompakte, som ikke smelter for raskt). Deretter helles eventuelt vann ut, innen glasset (med isen i), kjøles ned til minus fire grader ved hjelp av en kjølemaskin. Så er tiden inne for å ta en bit sitron-zest, om det da er slik at dette er det beste aromavalget for den utvalgte ginen. (Andre alternativ kan være f.eks. appelsin.) Det er viktig at frukt-kjøttet ikke kommer med, da det bare er aromaen man vil ha, ikke saften. Nå parfymeres glasset med sitron-zesten (dytt forsiktig zesten i glasset slik at aromaene i oljene i skallet frigjøres), innen Gin Malaka Premium helles i. 5 cl skal det være, målt med mål (som er hvorfor korken på flasken designes slik at det rommer 5 cl), hvorpå 20 cl Schweppes tonic premium helles i ved hjelp av en cocktail-skje. Cocktail-skjeen kan virke overflødig, men faktisk er den ytterst viktig. I en bra gin & tonic vil man nemlig beholde boblene i tonicen intakt, for smakens skyld (de ødelegges om tonicen helles direkte ut av flasken rett ned i glasset), og dessuten hjelper skjeens spiral til å blande cocktailen, slik at den ikke behøver å omrøres når den serveres.

2 gin og 1 rom

Å servere en bra gin & tonic er altså en sann kunst, og da forstår jeg at Carlos Villanueva setter pris på å kunne servere sin egen gin som en av de beste i barens tilbud.
”Det finnes to Malaka gin; Gin Malaka Premium som er halvtørr, og så den tørre: Malaka London Dry Gin. Premium serveres best med sitron-zest og Schweppes Tonic Premium, mens den tørre best serveres med sitron-zest og Schweppes vanlig tonic. Tonicen serveres alltid fra små flasker (igjen, for kvalitetens skyld), og flere ulike sorter finnes i baren.
 
Snart er tiden kommet for neste produkt i Malaka-serien. I løpet av noen måneder regner Carlos Villanueva nemlig med å lansere sitt neste produkt, som har vært under utvikling en stund, og som jeg har fått være med og prøvesmake, nemlig merkets egen rom. Men den kan jeg ikke skrive mer om foreløpig.

Jovisst finnes det en gin for alle

Lykkes Carlos Villanueva i å servere meg en gin som jeg liker og syns om? Svaret er ja!
Gin Malaka Premium med tonic er en god gin som er lett å drikke, men den som passer mine smaksløker best og som ble min favoritt er Premium Bruni Collins; en fruktig gin, uten noe tilsatt foruten noen forfriskende isbiter. Utmerket på en herlig varm dag i provinshovedstaden.

DSC 2387 2
 

UtskriftE-post

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29