Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones

Sabor a Málaga: Mantecados og polvorones i store mengder hos Sabores Caseros

Lang tradisjon

Dersom man noensinne har feiret jul i Spania, kan man ikke unngå å legge merke til de små papirpakkene som står fremme i hvert hus og hjem under juletiden, ja til og med hos frisøren og på advokatkontoret. Og i matbutikkene opp mot jul møtes man av store berg med disse typiske spanske julegodteriene. For en person utenfra kan disse bakverkene føles mest som mel i munnen, men for spanjolene er det noe av det mest typiske og beste for sesongen.

Navnet mantecados kommer fra ordet manteca (ister=innvollsfett, som regel fra svin), hvilket nettopp er en av ingrediensene i disse mørdeigskakene. Polvorones er en like populær slektning av mantecados, om enn ikke noe mer smuldrende, hvilket navnet jo også antyder – polvo (pudder eller støv).

De smuldrende kakenes historie

Historien omkring disse bakverkene strekker seg tilbake til 1500-tallets Andalucía, da man for å ta vare på overskuddet av korn og ister valgte å bake det. Men om bakverkets vugge står i Antequera eller Estepa er de kloke uenige om, så det lar vi være usagt. Hva man vet med sikkerhet er at det på den tiden fantes store mengde griser i eikeskogene i områdene rundt Estepa (skogene ble felt på 1700-tallet av franske tropper for å forhindre at motstanderne gjemte seg i dem), og at det var vanlig å bake isterkaker i hjemmet samt i klosteret Sante Clara – hvilket finnes dokumentert i klosterets gamle arkiv.

Om man vil gå enda lenger tilbake i tid, kan opprinnelsen til kakene diskuteres ytterligere. Mange hevder at det muligvis er en maurisk arv, da kakene herfra alltid ble bakt med ister. Men andre hevder bestemt, at det er en arabisk arv - at araberne førte godteriene med, men at spanjolene under inkvisisjonen besluttet å bake kakene med ister i stedet for annet fett, for på den måten å kunne avsløre muslimer og jøder.

saboramalaga dec1Besøk fabrikken

Det Norske Magasinet har tittet nærmere på dette andalusiske bakverket som inntar hele Spania i juletiden. Bedriften og deres fabrikk som vi besøker heter Sabores Caseros, og ligger bare et steinkast fra det sentrale Antequera.
”Velkommen!” sier José María Camacho, en av de tre eierne, da jeg trer inn i den lille fabrikkbutikken, og fortsetter: ”Er mantecados og polvorones typisk på julebordet i ditt hjemland?”
”Nei, ikke akkurat,” svarer jeg og forklarer: ”Der er nok ikke mange som vet hva det er, og de som kommer til Spania pleier å si at det har en underlig konsistens.”
José María ser spørrende på meg. For ham er disse bakverkene like selvfølgelig til jul som våre pepperkaker. Og like spørrende ser han på meg når jeg beskriver våre typiske pepperkaker.

Vi går inn i lokalet inne i fabrikkbutikken, hvilket viser seg å være Sabores Caseros distribusjonslager. Her blant paller fylt med ferdigpakkede kasser med disse juledelikatessene møter vi José Marías bror, Francisco. Det var fra starten av deres foreldre som startet bedriften, og grunnoppskriften, som brødrene fremdeles bruker, har gått i arv i generasjoner. Så her handler det om mantecados og polvorones i ekte Antequera ånd.
 
Her i distribusjonslokalet finnes det dog ikke så mye mer å se enn kasser, som er klar for å bli distribuert til salgssteder i hele landet. Så vi hopper inn i bilen og kjører til fabrikken i stedet. Turen tar kun noen minutter. Snart fylles luften av den søte duften av nybakte kaker, og brødrenes forretningspartner, Javier Aguilera, møter oss inne i fabrikken. Javier kommer selv fra en baker-familie, og de tre herrenes foreldre hjalp ofte hverandre med å forhandle prisen ned på f.eks. mel og sukker til de to bakeriene, ved å kjøpe inn sammen og få kvantumsrabatt. Altså er José María og Francisco barndomsvenner med Javier, og da tiden kom for å overta foreldrenes bedrifter begynte de å jobbe sammen.
 
”Kom Sara, her skal du få se hvordan vi gjør alt for hånd. Se!” sier Javier, og peker mot et langt bånd, hvor en rekke kvinner står og pakker nybakte mantecados inn i papir. Han fortsetter: ”Og her kan du se hvordan vi sukrer de produktene som skal ha melis på yttersiden – også for hånd. Det blir en helt annen kvalitet på produktet, enn når det gjøres maskinelt. Vi vet at vi ikke er billigst, men få leverer samme kvalitet som vi gjør.”
I rommet bak står store bakemaskiner, hvor to menn med nøyaktighet porsjonerer deig til perfekt polvoronstørrelse på platene, som snart skal inn i ovnen.
”Se her, de her er akkurat kommet ut av ovnen, forsyn deg. ” Javier gir meg en nybakt mantecado med kanel. Den er fremdeles varm, helt luftig og lett – og smaker fantastisk! Og jeg som normalt aldri synes noe om disse pulveraktige julekakene.
”De mest populære er de klassiske mantecados, polvorones med mandel og roscos de vino. Men hvert år fremstiller vi nye smaksvarianter Nå til jul baker vi flere tonn, og akkurat nå har vi rundt 60 ansatte. Men bedriften stenger ikke når julen er over. Resten av året baker vi andre godterier som magdalenas og lignende,” forklarer José María.

Prøvesmaking i Antequera

Når vi kommer tilbake til fabrikkbutikken, gir José María meg en polvoron.
”Smak! Hva sier du til denne?” Kanskje er det atmosfæren i fabrikkbutikken eller duften fra fabrikken som fortsatt fyller tankene, men jeg må innrømme at dette er den beste polvoron jeg har smakt, og jeg har aldri før syntes om polvorones.
Denne er laget med jomfruolivenolje og har store mandelstykker. Og tro det eller ei, så kjøpte jeg en pakke med meg hjem til jul.

saboramalaga dec2Mantecado eller polvoron

Svaret på om mantecados og polvorones er det samme, er nei. Men polvoronen stammer fra mantecadoen, og akkurat som mantecadoen, lages også polvoronen fra starten av kun av mel, ister og sukker. Med tiden er oppskriften endret, og i dag finnes et stort utvalg med forskjellige smaker og former. Det som avgjør om det er en mantecado eller en polvoron er først og fremst formen. Begge pakkes inn i tynt, fint papir med bakeriets navn og logo på, men mantecados er rundere og kan bakes med mandel, sjokolade etc. Til forskjell fra polvorones er mandelen dog aldri ristet, og sukkeret som benyttes er av typen strøsukker, og så inngår det ofte hele egg eller eggehviter i oppskriften.
Polvorones er ovale og melede (hvete eller mandel, etc.) og er alltid ristede. Dessuten bakes polvorones alltid med melis og uten egg, noe som er årsaken til at disse går lettere i stykker enn hva mantecados gjør.
 
Hva er så roscos de vino? Jo, det er små, ringformede mørdeigskaker, som akkurat som navnet antyder, smakes til med en skvett málagavin, før de som regel får påført et hvitt lag med melis.
 
Legger du veien forbi Antequera nå i desember er det en riktig god idé å svinge innom Sabores Caseros fabrikkbutikk (ring: 952 84 31 30 for at høre om de er åpen). Du finner dem på: Avenida del Romeral 4 i Antequera. Du kan også bestille deres produkter online, se: www.saborescaseros.com

UtskriftE-post

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com