Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter

I en familiebedrift med kontor og laboratorium i utkanten av det sentrale Málaga tar den økonomi- og administrasjonsansvarlige Macarena Castaño Manotas imot Det Norske Magasinets utsendte, for å fortelle om bedriften Campo Bética, som har et stort utvalg av interessante produkter.
 
”I ikke mindre enn 25 år har Campo Bética vært en bedrift som har dedikert sin tid til teknisk utvikling og produksjon av forskjellige slags ingredienser til bakverk. Det var min far og mor, Aquilino Castaño og Alicia Manotas, som startet firmaet. Og for cirka ti år siden fikk vi øynene opp for økologisk produksjon,” sier Macarena innledningsvis i møtet, og tar frem forskjellige produktfoldere med alle mulige produkter som alle er skapt av Campo Bética eller datterselskapet Biobética (som produserer de økologiske produktene) og hun fortsetter: ”Det siste i rekken av økologiske produkter er Biogoc, som er et smørbart sjokoladepålegg i forskjellige smaksvarianter. Det som gjør Biogoc unik på markedet er at det tilberedes med jomfru olivenolje og er 100 prosent biologisk, helt fri fra palmeolje, uten hverken gluten eller laktose, og så inneholder den heller ikke noen spor av tørket frukt og nøtter, med unntak av to av smakene.” Macarena stiller frem forskjellige glass, alle merket med øko-bladet og CAEE; en naturell, en med appelsinsmak, en annen med gojibær, en med mint, en med hasselnøtter og den siste med sesam (de to siste er dem som inneholder tørket frukt og nøtter).
 
saboramalaga jan1
 
Med brosjyrene i hånden kan det konstateres at Campo Bética med Biobética følger trenden i markedet. Dette er faktisk den tredje bedriften i Spania som har biodynamiske marker, selv om det fremdeles går tre år før de kan markedsføre sine produkter som biodynamiske, ifølge meget strenge regler om blant annet hvor lang tid det må gå før marker dyrkes på annet vis, etc.
 
”Det virker kanskje litt underlig at vi har biodynamiske marker når vi her sitter på et kontor og kikker rett inn i et klinisk rent laboratorium, men arbeidet er oppdelt, så jeg passer kontoret og min søster Patricia, som er biolog, passer laboratoriet hvor vi utvikler våre produkter, og far tar hånd om familiens finca med tilhørende marker”, forklarer Macarena. Og det har hun rett i - her på kontoret føles alt meget industrielt, og det er ikke det minste verken økologisk eller spesielt ”Sabor a Málaga-aktig”.
 
saboramalaga jan2Men laboratoriet er faktisk bedriftens vugge. Det hele begynte med at Macarenas og Patricias far og mor hadde et lite laboratorium i Córdoba. Her tilbød de bakerier og andre som fremstilte bakverk å undersøke produkter som var blitt dårlige før salgsdatoen. De studerte produktene i laboratoriet, og når de fant problemet, tilbød de løsninger. Problemet kunne f.eks. ha vært for lite surhetsregulerende middel eller kontaminert vann. I arbeidsprosessen skapte de også egne produkter for å hjelpe kundene, og bygde således opp tilbudet av Campo Béticas egne produkter innenfor tilsetningsmidler til f.eks. konservering, holdbarhet og smak. Dette inngår fremdeles i Campo Béticas arbeid og i dag, takket være iherdig utviklingsarbeid og nøye studier av trender, er bedriften faktisk den første i Spania som kan tilby et økologisk konserveringsmiddel. Videre har de også fargestoffer, aromaer, antioksidanter, stabiliseringsmiddel, søtningsmiddel og mye mer, alt tilpasset til matvarer.
”Akkurat som våre foreldre begynte med, jobber en av bedriftens forgreininger fremdeles i dag med å tilby tilsetningsstoffer til andre bedrifter, noe som gjør deres matvarer bedre”, forteller Macarena og kikker over mot laboratoriet.
 
Macarena stiller et annet av Biobéticas produkter frem på bordet.
”Dette er et produkt som mange har vist stor interesse for på markedet. Det er en Aloe Vera juice. I motsetning til de tilsetningsstoffene som vi lager for produsenter, henvender Biobética-produktene seg til sluttbrukeren. Flere av produktene kan allerede finnes i supermarkedenes hyller, blant annet i Carrefour, f.eks. Biogoc og Aloe Vera juicen. Juicen består utelukkende av 98 prosent ren Aloe Vera og 2 prosent ren sitronjuice, og den er merket med både det grønne øko-bladet og CAEE-stemplet, og naturligvis også Sabor a Málaga,” beretter Macarena. Hun fortsetter med å fortelle at juicen utvinnes direkte fra den plukkede Aloe Vera – bladet skjæres og henges opp, så den sunne saften renner ut. Deretter skjæres kjøttet ut av bladet og blir presset ned i en karaffel hvor saften hviler, inntil alle fibre har sunket til bunnen. Deretter tilsettes sitron, og så blir det tappet på flaske, klar til å drikkes.
 
Macarena forteller: ”Vår anbefaling er å drikke ca. en til to fulle spiseskjeer før hvert måltid i en periode, f.eks. i overgangen til en ny årstid, for å oppnå maksimalt effekt. Aloe Vera er godt for så mye. Man kan anvende kjøttet fra bladet f.eks. i en juice eller smoothie, men mange synes at det er lettere å kjøpe det på flaske. Allikevel er de sunnhetsmessige fordelene mange, blant annet har Aloe Vera positive fordeler for tarmsystemet, og det hjelper til med å senke blodsukkeret, kolesterol, triglycerider og urinsyre. Den virker anti-inflammatorisk og har antimikrobielle effekter mot mange mikroorganismer. Den forhindrer dessuten luftveisinfeksjoner, den kan ha positiv effekt mot kreft, den hjelper til med å regulere blodtrykket, og så regulerer den metabolismen, bare for å nevne noen få positive egenskaper.” Hun fortsetter med å forklare at hun alltid selv tar produktet ved overgangen til en ny årstid for å styrke immunforsvaret. Hun er dessuten omhyggelig med å fremheve at ingenting går til spille i produksjonen: ”Selv om vi ikke anvender skallet til å fremstille produktet er vi omhyggelige med å utnytte alt, så etterpå blir Aloe Vera skallrester spredt på markene.”
 
Deretter tilføyer hun at Biobética også har kosmetiske Aloe Vera produkter, som såpe og fuktgivende gelé, og at hun selv har vært med på å teste produktene under fremstillingen, før de lanseres på markedet. Dette er produkter som hun naturligvis fremdeles anvender hver dag. Hos Campo Bética og Biobética gjennomsyres mentaliteten av at de ikke selger noe som de ikke selv ville ha brukt.
 
Jeg måtte spørre Macarenan om hvordan det er mulig at en relativt liten familiebedrift med 13 ansatte i Málaga overlever i konkurransen fra store multinasjonale selskap. Hennes svar er enkelt: ”Vi lytter til våre kunder, og vi vil deres beste, for vi vet at vi ikke har råd til å miste dem.”
 
Les mer om Camp Béticas og Biobéticas produkter på:
www.campobetica.com og www.biobetica.com

Historisk glimt - Hvorfor vi sier sherry, og ikke vin fra Jerez

Ber du om et glass sherry på en spansk bar, er det en stor sannsynlighet for at servitøren bare vil kikke uforstående på deg. Spanjolene bruker sjeldent dette uttrykket, men kaller i stedet Jerez-vinene for fino, manzanilla, amontillado og hva de nå alle sammen heter.
Det er i stedet takket være britene, og først og fremst viseadmiralen Francis Drake, at vi fra de nordligere breddegrader i dag kaller vinene fra Jerez for sherry.

Overraskelsesangrep på Cádiz

Denne historien fører oss tilbake til slutten av 1500-tallet. På den tiden seilte spanjolene tonnevis av gull, sølv og eksotiske planter hjem til Spania fra dagens Mellom og Sør-Amerika. Samtidig hadde britene kolonisert størstedelen av Nord-Amerika, hvor de i motsetning til spanjolene ikke fant de helt store rikdommene.
Dette synes de åpenbart var urettferdig, og de angrep og plyndret derfor de tungt lastede og langsomt seilende spanske skipene på åpent hav. Den daværende britiske dronningen, Mary I (kjent som Bloody Mary), skal ha sett gjennom fingrene på dette sjørøveriet.
Spanias monark, Felipe II, tok det ganske tungt, og det var da han beordret oppbygningen av den spanske armadaen, som han skulle innta Storbritannia med og enten la seg selv krone, eller overgi makten til den katolske Mary Stuart. Mary I fikk dog nyss om spanjolens plan, og hun beordret derfor et forebyggende overraskelsesangrep på den lille og svake armadaen.

2900 tønner med vin

Det var Francis Drake som fikk ordren om å dra til Spania. Han ankom Cádiz den 29. april i år 1587, hvor han tok spanjolene på sengen. Han destruerte 37 skip og satte halve byen i brann.
På kaien fant han 2900 tønner med vin som skulle sendes til koloniene, og som var tilsatt ekstra alkohol i form av druesprit, for at vinen skulle kunne klare turen i tønnene helt til den andre siden av Atlanterhavet. All denne vinen, som kan omregnes til 145.000 liter, stjal Drake og leverte til det britiske kongehuset.
Britene var naturligvis begeistret, og blant dem var den neste dronningen, Elizabeth I, og William Shakespeare, som har omtalt vinene i flere av sine teaterstykker. Britene hadde allerede fra 1200-tallet importert viner fra dette området, men denne leveransen så de på som et symbol på det suksessfulle angrepet, og på britenes overlegenhet. Ettersom vinen kom fra området omkring Jerez de la Frontera, navngav de vinen deretter. Nå hadde de det litt vanskelig med den spanske j-lyden, som de uttalte med sj, og dermed var uttrykket sherry oppstått.
På grund av den store populariteten som sherryen fikk i Storbritannia valgte mange englendere i de kommende og mer fredelige tidene å etablere seg i og omkring Jerez, og fra denne tiden stammer flere av de nåværende sherry-husene som Williams & Humbert og Sandeman. Det er på grunn av denne historien at Storbritannia fremdeles den dag i dag er den største importøren av vinene fra Jerez.

Pan Deluxe – norske og danske baketradisjoner forenes på Costa del Sol!

I de siste årene har det blitt stadig populært med lavkarbo-dietter, som kort fortalt dreier seg om å innta minimalt med karbohydrater, og da svært lite eller intet inntak av ris, pasta og brød.

Det Norske Magasinet møter dansk-norske Marlene Heldal, som er utdannet ernæringsfysiolog og så absolutt går mot strømmen; hun åpner i disse dager nemlig et skandinavisk bakeri, og slår et slag for sunn brødmat!

- Marlene, dette er spennende – du har jobbet med ernæring i en årrekke, og nå åpner du ditt eget skandinaviske bakeri, Pan Deluxe, i Benalmádena Pueblo. Vil du fortelle oss litt om din bakgrunn og hvordan idéen oppsto?
- Mer enn gjerne! Jeg har alltid vært glad i å bake, og jobbet mange år som ernæringskonsulent for Solbrød, et av de største bakeriene i Norge, som i 2013 fusjonerte med Baker Brun. Her jobbet jeg med produktutvikling, allergener og oppskrifter, og da hjelper det selvsagt også at jeg alltid selv har vært utrolig glad i å spise brødmat. Min utdannelse ved Universitetet i Bergen hvor jeg tok en mastergrad i «human ernæring» var også med på å forme mine synspunkt på brødmat, og da jeg flyttet til Spania i begynnelsen av 2014 med min norske mann og våre to barn savnet jeg raskt det å kunne gå ut og kjøpe et virkelig godt, tradisjonelt hjemmelaget brød av høy kvalitet. Jeg begynte derfor å bake brød hver dag selv for å dekke eget forbruk hjemme, og til våre to døtre Ronja og Celina, som går på Den Norske Skolen i Benalmádena, som vi bor i nærheten av. Noen venner spurte om jeg kunne bake til dem også, og ettersom flere sluttet seg til endte jeg opp med å levere inntil 200 brød, rundstykker, skillingsboller og mini-pizza hver dag, bare til familier og personer med tilknytning til Den Norske Skolen. Dermed ble en ny forretnings-idé født!
 
-Nå for tiden er det mange som kutter ned på brødmat, ris og pasta, og såkalte lavkarbo dietter er populære som aldri før. Som utdannet ernæringsfysiolog, hva er ditt synspunkt på det?
-Jeg synes at brød, bakverk, og det å ta seg en skive i dag har fått urettferdig mye negativ oppmerksomhet. Det er ingen tvil om at dersom man skal gå raskt ned i vekt, så kan en lavkarbo-diett være meget effektiv. Som ved så mange andre effektive dietter er det dog dessverre vanskelig å holde seg til dette strenge kostholdet over tid – ikke minst fordi både ris, pasta, poteter og brødmat er, og har alltid vært, en stor del av det tradisjonelle skandinaviske kostholdet. Fra gammelt av poteter og brødmat, og i nyere tid også ris og pasta. Personlig synes jeg det er langt viktigere å fokusere på mye av det andre usunne vi putter i oss hver dag, som f.eks. ulike tilsetningsstoffer, ferdigmat, mye salt, og ikke minst; altfor mye sukker, både ekte og kunstige søtningsmidler. Dersom man kutter ut eller begrenser inntaket av alt dette usunne, skal man slettes ikke ha dårlig samvittighet for å kose seg med de tradisjonelle skandinaviske brødskivene – vel og merke hvis man spiser brødmat av god kvalitet.
 
- Disken hos Pan Deluxe kommer ikke til å bugne av fristende kalori-kaker antar jeg?
- Nei, det gjør den ikke. Det kommer til å være mulig å bestille kaker til spesielle anledninger, både spanske og skandinaviske, men målsetningen til Pan Deluxe er først og fremst å produsere brød av ypperste kvalitet. Selvsagt skal man kunne kjøpe mange ulike typer brød, og den norske skillingsbollen og det danske rugbrødet blir også å finne i sortimentet. Så langt mulig vil jeg kun bruke lokale leverandører, og foruten meg selv vil det også være en eller to personer fra lokalmiljøet ansatt. Språket oss imellom på arbeidsplassen skal utelukkende foregå på spansk, og jeg håper også at mange av de spanske innbyggerne i Benalmádena får øynene opp for hvor viktig, og ikke minst velsmakende, det er med ferske, nybakte brød hver dag. Det er en spansk skole rett over veien, og vi har en terrasse i tilknytning til lokalet med en nydelig utsikt, så her kan man slå seg ned å ta en kopp økologisk kaffe og noe å bite i etter at barna er levert på skolen.
 
-Apropos økologisk kaffe; dette med økologisk mat er noe som stadig får nye tilhengere, og flere steder på Costa del Sol har det de siste årene dukket opp mange nye restauranter med fokus på økologisk mat. Vil ditt bakeri også følge denne trenden Marlene?
-I aller høyeste grad, men ikke fordi det er trend. I dagens samfunn hvor alt masseproduseres for at vi skal kunne kjøpe billigst mulig mat, og ikke minst for at alle ledd i prosessen skal tjene maksimalt, blir selve dyrevelferden ofte totalt nedprioritert. I tillegg brukes det store mengder med kunstgjødsel og giftstoffer for avlingene. Så langt mulig bør vi alle støtte økologisk matvareproduksjon, noe som jeg også er meget observant på med tanke på hva vi skal prøve å oppnå med Pan Deluxe, hvor vi så langt mulig vil benytte økologiske dyrkede produkter i fremstillingen av våre brødvarer. Transport er heller ikke miljøvennlig, så ved å bruke bare lokale leverandører reduserer vi både transportstrekningene og tiden – og dermed starter vi produksjonen med det aller beste utgangspunktet, helt ferske råvarer. Melet vi bruker leveres av en mølle i Coín, og eggene leveres av lokale, økologiske produsenter. Målet er etter hvert å bli 100 % økologisk, slik at vi kan sertifiseres som økologisk bakeri.
 
- Vi i Det Norske Magasinet har fått lov til å snike litt bak kulissene, og hadde gleden av å besøke lokalet til Pan Deluxe flere ganger i løpet av oppussingsperioden. Det ser fantastisk ut Marlene, med en super beliggenhet – hvordan kom du over disse lokalene?
- Vel, det var en lengre prosess, da jeg brukte lang tid på å bestemme meg for hvor på kysten vi skulle holde til. Fuengirola var en sterk kandidat, men til slutt veide hensynet til familien tyngst. Når den avgjørelsen først var tatt ble det enklere – vi bor nemlig litt lenger nede i bakken, bare 10 minutter fra bakeriet. En bakers hverdag starter jo meget tidlig – midt på natten vil mange påstå – og med to unge jenter i familien kan det være en fordel å være nært både skolen og hjemmet vårt.
 
Nå var vi i redaksjonen også så heldig å få lov til å teste Marlenes bakverk, og hele kurven du ser på bildet ble raskt fortært. Det smakte fortreffelig! Er det noen mulighet for at vi kan få kjøpt brød fra Pan Deluxe også i Fuengirola i fremtiden?
-Takk for komplementet - det håper jeg da skal være mulig ganske snart. Dersom bedrifter og foreninger ønsker en fast leveranse, så må vi selvsagt gjøre det vi kan for å levere også på andre steder langs Costa del Sol. Jeg eksperimenterer og utvikler oppskriftene selv, og med tiden er planen å dele oppskriftene på hjemmesiden, slik at også de som vi ikke når frem til kan bake selv hjemme. Sunn mat er for alle!

Vinos & Gourmet: Jul, mat og vin

Vi skandinaver har tradisjon for riktig god julemat og vi vil gjerne velge gode viner til den.

Det som vi spiser på julaften stiller store krav til vinene, og det er ikke hverken kalkunen eller ribben som byr på de store utfordringene, men derimot tilbehøret; rødkål, svisker, syrlige epler og karamelliserte poteter. Rødkål har en evne til å gjøre vinens smak metallisk, og de karamelliserte potetene nærmest lammer smaksløkene. Vi skal altså finne frem til de mer kraftige rødvinene, uten for skarp garvesyre. Vinen bør være tett med høy alkoholprosent, litt sødme og nok syre.
 
Hos oss er tradisjonen å starte med en velkomstsnack; spansk iberico-skinke og små kanapéer med laks - og derfor begynner vi vår julaften med bobler.
Det renser, og gir plass til den fete julematen som kommer etterpå.
Ruinart Blanc de Blanc (betyr: Laget utelukkende på grønne druer - her 100 % Chardonnay). Den koster 58 €, og det er den verdt!
Vinen har en super, gylden farge med et vakkert "spill", samt en fin og vedvarende mousse.
Nesen er ren og intens med varme, rike noter av pasjonsfrukt, pære og røkt kjøtt, med lyse krydderier i finishen.
Smaken er meget bløt og harmonisk med noter av honning og mineraler, også i den behagelige, lange og vedvarende ettersmak.
Ruinart Blanc de Blanc er fremstilt av en blanding av 100 % premier crus Chardonnay-druer fra den beste av de seneste årgangene, og er absolutt en av mine favoritter innenfor fransk Champagne. Det er en Champagne som med sin friske aroma, livlighet og renhet er en kombinasjon av alt det gode fra Chardonnay-druene.
Vi skal ha andestek på julaften - med alt hva som hørere med, men de siste par år har vi feiret jul sammen med min vidunderlige venninne og hennes familie, som alle liker ribbe, så nå får vi ha begge deler.
 
vinosoggourmet1

Julevinen anno 2017

Tierras de CAIR (Ribera del Duero) er laget på 100 % Tempranillo høstet fra over 60 år gamle vinstokker. De står i en undergrunn av kalk, leire, sand og småstein, som gir den mineralske smaken til vinen. Den lagres i 24 måneder på nye franske eiketrefat og deretter i 18 måneder på flasken. Tierras de CAIR har en flott, mørk, dyp rubinrød farge med lilla kant. Duften har toner av sedertre, engelsk lakris, mørke bær, bitter sjokolade og krydder. Smaken er meget kompleks med et velde av frukt- og krydderinyanser (nelliker, muskatnøtt). Den utvikler seg flott i glasset, og kan derfor med fordel helles på karaffel en time før servering. Perfekt til det sure og søte. Pris hos oss: 35 €.
 
Les Terasses fra D.O Priorat - laget av Alvaro Palacios, en av Spanias mest anerkjente vinmakere.
Vinen kommer fra forskjellige parseller på meget bratte skrenter med perfekt eksponering i forhold til solen. Utbyttet er lavt, og resultatet er tilsvarende intenst med masser av kompleksitet og konsentrasjon uten å gi avkall på opprinnelsen. Alt håndplukkes naturligvis, 30 % Grenache Noir, 5 % Cabernet Sauvignon, 5 % Syrah og 60 % Carignan med 12 måneders lagring på franske eiketrefat. Vinen tappes på flaske uten filtrering. Meget mørk og intens vin med en duft av mørke kirsebær, lakris og mineraler. Smaken er saftig med masser av modne tanniner og en lang vedvarende ettersmak. Kan kjøpes for 32,50 €.
 
Rivetto's Barbera D'Alba Loirano Soprano er italiensk og laget av 100 % Barbara-druer fra Piemonte regionen.
Alle druer håndplukkes og lagres i 24 måneder på 225 liters franske eiketrefat og deretter 12 måneder på flasken. Det gir en stor, elegant og klassisk Barbera av beste kvalitet, som passer glimrende til julematen. En muskuløs, men vakkert utskåret Barbera med dyp mørk kirsebærfarge, aroma av mørke kirsebær, full av ekstrakt, konsentrert med bløte, fløyelsaktige tanniner. Server den ved 16º. Den koster 38,25 €.
 
Termanthia fra DO Toro - hvis man vil spandere litt mer. De klimatiske forholdene i området er dramatiske, med meget varme somre og kalde vintre. Den årlige nedbørsmengden går sjeldent over 400 mm. Sommerens varme dager avløses av kalde netter, og dette er en av faktorene som bidrar til vinenes kompleksitet. Vingården Bodega Numanthia-Termes har marker på̊ den sydlige siden av Duero-elven, helt ned til elvebredden. Naboskapet til vannet er den viktigste årsaken til de helt spesielle gunstige jordbunnsforholdene, som muliggjør den enorme kompleksiteten som druene er i besittelse av. Markene ligger forholdsvis høyt, ca. 700 meter over havets overflate, de gjødsles økologisk, og vinstokkene er mer enn 150 år gamle. I dag gir de gamle stokkene nesten ingen frukt. De få druene det blir til er derfor av usedvanlig høy kvalitet. Alle drueklasene sorteres for hånd, og kun de best modnede blir til vin. Etter en slik ekstrem selektering blir det kun nok vin igjen til å kunne fylle 4000 flasker. Termantia er en stor vin med dyp lilla farge. Kraftig duft av mørke frukter som solbær og bjørnebær, kombinert med lakris, trøffel, balsámico, muskatnøtt og sort pepper. Smaken er fløyelsaktig rund og lekker med bløte tanniner. En av de 4000 flaskene kan bli din for 185 €.
 
Til desserten, altså riskremen, trenger vi en vin som ikke er for tørr. På den andre siden skal vi ta høyde for både den søte og syrlige kirsebærsausen, og den fedmen som kommer fra fløten.
 
Velg en Tawny portvin fra produsenten Ramos Pinto. Den passer fint til vanilje og mandler. Eller en Ruby fra samme hus, som er fruktrik og god til kirsebær. Begge koster 12,95 €.
 
Foretrekker du bobler, så velg en Moscato D'Asti. Den er delikat sødmefull. Herlig frisk og perlende. Vår produsent Rivetto fra Piemonte i Italia lager en av de beste vi har smakt, og den koster 11,95 € per flaske.
 
Med disse gode rådene ønskes alle Det Norske Magasinets lesere en gledelig jul og et godt nyttår fra Birdie Vinos!

Den tradisjonsrike danske julaften – perfekt også for nordmenn!

Vi leverer fortløpende gode oppskrifter, tilpasset årstidenes temaer og friske lokale råvarer, som dere kan trylle med hjemme i deres kjøkken. Nå er det snart jul igjen, og det kan være krevende for selv den mest iherdige husmor. Unngå jule-stress, innkjøp av spesielle råvarer og de mange timene i kjøkkenet. Bruk i stedet tiden på julehygge sammen med venner og familie, og la oss gjøre alt forarbeidet for deg.
Bestill en samlet pakke til juleaften fra Chili Gourmet Catering, som leveres hos deg den 24/12, klar til oppvarming og servering. Tradisjonen tro består menyen av forhåndstilberedt dansk andesteik og ribbesteik, anismarinerte appelsiner, gammeldags rødvinssaus, små lekre brunede poteter, hvite poteter, fynsk agurksalat, epler fylt med ripsgelé, hjemmelaget rødkål, ris a la mande og kirsebærsaus, samt mandelgave til den heldige. Menyen leveres til minimum fire personer, og koster 38 € per person.
Husk at vi også kan levere hjemmelaget og smakfull gløgg, lekre småkaker, og marsipankonfekt.
Julaften samt nyttårsaften er de to eneste dagene i året hvor vi leverer denne form for 'ut av huset' - resten av året er det alltid en kokk med på alle våre cateringer, som følger maten helt til bords. Hvis du ønsker mer informasjon vedr. julaften, eller er nysgjerrig på vår lekre femretters nyttårsmeny, er du velkommen til å kontakte oss.

Tre kokketips fra Chili Gourmet

Her får du et par gode kjøkkentips, som kanskje kan hjelpe deg med å gjøre julemiddagen perfekt.
 
1. Hvis du vil oppnå verdens beste brunede poteter, er det ingen vei utenom å skrelle og koke de minste potetene du kan oppdrive. Det tar tid, men er bryet verdt. Husk at de skal en tur i kjøleskapet før de ryker på pannen med massevis av sukker og en smørklatt, så de beholder sin fine form og ikke ender opp som karamellpuré.
 
2. Hvis du som riktig mange andre har problemer med å få ribbesvoren sprø, så får du trikset her. Før du setter steiken i ovnen, så sjekk at alle rillene i stegen er ordentlig skåret, så skivene i ribben ikke henger sammen. Gni deretter rikelig med fint salt i alle rillene, og selvsagt også ovenpå. Settes deretter i ovnen med litt vann i bunnen. Hvis du ønsker at svoren skal boble opp og bli ekstra sprø til slutt, så sett luken på gløtt på ovnen og start grillen. Dette tar kun et lite øyeblikk, så hold øye med steiken hele tiden under grillingen, så du ikke svir den.
 
3. Hvis du vil at din brune saus skal endres fra vanlig til gourmet status, har jeg her et lite kokketriks. Alt hva du trenger er en smørklatt i sausen rett før servering (under omrøring), som gir sausen en flottere mørk farge og glans.
 

To danske kapasiteter på Costa del Sol møtes her for å dele sin kulinariske og ønologiske erfaring med oss. Jeanett Lorentzen fra Birdie Vinos er Det Norske Magasinets faste vinekspert. I serien Vinos & Gourmet gir hun deg svar på hvilken vin som passer best til den menyen som Helle Barlebo fra Chili Gourmet tryller frem på kjøkkenet, og her gir sine oppskrifter på.

Ristede kastanjer er et must til jul

Himmelen har et rødlig skjær etter at solen har gått ned over de sørspanske fjellene, og den kjølige kveldslufta gjør sitt inntog. En grålig røyk står opp fra de kobberfargede grytene som sender ut en duft av vinter blant de forbipasserende. I grytene ligger flere dusin ristede kastanjer, de vrir seg over varmen som skaper en karakteristisk og knasende lyd når nøttens skall når bristepunktet.
 
Kastanjene syder ved de høye temperaturene og får en blålilla farge som forsvinner igjen så snart de helles over i papirkremmerhuset som ofte består av en henlagt avisside. De har en fyldig smak av nøtter som framheves og forsterkes av den krydrede smaken av grill.

Kastanjer hører den spanske høsten til og særlig jula, som pepperkaker og gløgg i Norge. De er en så stor del av kulturen at flere byer nordpå har dedikert dageslange fester til den ristede nøtten, for der er kastanjetrærne er mest utbredte.

Men kastanjer er ikke bare smakfulle, de er også fylt med masser av fibre, vitaminer og mineraler som i de kjølige høst- og vintermånedene fyller opp depotene – og heldigvis har tradisjonen spredt seg lenger sørover, slik at den i dag også er blitt en viktig del av høsten her hos oss. Men det er ikke bare en nøtt som hører med til en juleshoppetur i de små hyggelige gatene, den er også den perfekte unnskyldningen for å skru av tv´en og ta med ungene ut i naturen. Kastanjetrær er nemlig å finne flere steder, særlig i Ronda-området der naturen viser seg fra sin vakreste side hele året rundt. Her pryder store grønne trekroner landskapet, og jorden dekkes av mørkebrune kastanjer som har falt ned. Disse kan selvfølgelig tilberedes i forskjellige spiselige utgaver, men de innbyr også til å lage utallige kastanjedyr der bare fantasien setter grenser.

Så uansett om du liker mest den smakfulle og ristede utgaven eller heller vil leke og bygge med dem, så er kastanjene et must i den søte spanske juletid.

De siste artiklene - Det Norske Magasinet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets julefor...

Annet

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mang...

Annet

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Velkommen til Det Norske Magasinets januar-utgave 2018

Riktig godt nyttår, og velkommen til årets første utgave av Det Norske Magasinet! Som i alle andre å...

Nyheter

Sabor a Málaga - Campo Bética

Tilsetninger, økologisk konserveringsmiddel og en hel del økoprodukter I en familiebedrift med kont...

Gastronomi

Utflukter & Reiser

Glamping i olivenland

Glamping er et ord som er satt sammen av ´glamour´ og ´camping´. Glamping er altså glamorøs camping. Det kan være camping i spesielle telt som er lekkert innredet og har eget bad, eller det kan være overnatting i små fine hytter eller huler. Moro er det i alle fall. Vi fant et fint glamping-sted her...

Utflukter & Reiser

En weekend i Córdoba

Córdoba er en av de mest fotgjengervennlige byene du kan tilbringe en weekend i. Selve sentrum er ikke uoverkommelig stort, og de fleste severdighetene kan nås til fots innen en rimelig tid. Du får kultur for alle pengene i denne byen, som forteller en rik historie om jødedom, romerriket, kristendo...

Utflukter & Reiser

Molvízar, Romerstien og Sierra del Chaparral

Molvízar er en liten landsby, som ligger godt gjemt i skjørtene av Sierra del Chaparral i Granada provinsen, litt nord for Motril. I gamle dager skulle man være heldig hvis man kom over Molvízar, men nå går den nye motorveien like syd for byen og det er avkjørsel til den og skilter, så nå blir den ...

Utflukter & Reiser

Kultur

Skriverne på Solkysten gir ut bok!

Skriverne på Solkysten er en undergruppe av Norsk Forening på Costa del Sol, som ble startet i 2014 ...

Kultur

Sabor a Málaga: En gastronomisk aften

En gastronomisk aften i Málagas byråd sammen med Sabor a Málaga, som hadde invitert kystens journali...

Kultur

Lesertilbud: Robert Wells

Bli med Det Norske Magasinet på en unik konsert i Mijas 14. oktober! Han er kjent over det meste av...

Kultur

Sport

Borjas håp brast

Den 25-årige forwarden frøs i Wales, men varmen på Costa del Sol bragte ham ikke tilbake p...

Sport

Nytt år – nye partnere

Peña Oso Polar opplevde en meget hyggelig vekst i antall medlemmer i 2017, og vi oppnådde ...

Sport

Málaga CF - Sirkuskapteinen

Historien om Recio, som ble operert, ble far og gift, og nå er en omstridt Málaga-kaptein...

Sport

Annet

God Jul, og Godt nytt skoleår

Julestemningen satt fra første nummer da elevene ved Den Norske Skolen, Malaga leverte årets juleforestilling til sine foresatte, den siste skoleuken før juleferien. Showet ble åpnet av to solister fr...

Annet

Et velsignet Godt Nyttår kjære leser!

Atter en gang sitter jeg her og skriver til deg, med tanker om året som har gått, med tanker på mange gode ting, og med tanker på hendelser med tragiske utganger. Jeg vet ikke hvordan DU tenker, men ...

Annet

Minneord - John Einbu

Slik er livet, men Johns minne er udødeliggjort gjennom det skrevne ord, og gjennom hans bøker og artikler vil John Einbus navn alltid være blant oss, til glede og nytte for fremtidige generasjoner. ...

Annet

Tema & Profiler

Trude Jahren

Den nye rektoren på Den Norske Skolen i Málaga (heretter forkortet DNS) er en ekte Oslojente, født, ...

Tema & Profiler

Vinter i Spania – og klimaendringene

Med det beste klimaet på fastlandet i Europa og over 320 dager med sol i året er det mange som tror ...

Tema & Profiler

Norske ildsjeler - Dag Rune Flaaten

Januars ildsjel er ikke utdannet jurist, ei heller har han lest samfunnsvitenskap – han er faktisk u...

Tema & Profiler

Coworking-kontorer skyter frem på Costa del Sol – og alle an…

Unge entreprenører og freelancere søker i større grad mot coworking-kontorer, fordi det er billig og...

Tema & Profiler

Don’t waste fashion – bytt til deg nye klær

Bytt mer, forbruk mindre. I denne artikkelen viser vi deg hvordan du kan få piffet opp garderoben på...

Tema & Profiler

Vindmøller til kamp mot klimaendringer

Vindmøller fra 90-tallet preger kystområdet ved Tarifa, hvor man kan utnytte vinden fra Atlanterhave...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Leserservice

seksjoner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
norrbom@norrbom.com