Månedsmagasinet på Costa del Sol

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

For nordmenn som møter veggen i møte med spansk byråkrati og lovverk, kan 35 år gamle Agnete Dale være redningen. Hun er nemlig norsk jurist med spansk advokatbevilling.

– For nordmenn og skandinaver her på kysten er det særlig tre typer juridiske problemstillinger og saker som går igjen: arvesaker, spørsmål rundt skattemessig utflytting fra Norge og kjøp av fast eiendom, sier Agnete Dale.

Flest norske klienter
Til enhver tid har Agnete svært mange løpende saker der hun er engasjert av norske klienter for å ivareta deres interesser:
– Det finnes noen juridiske fallgruver innenfor alle de vanligste sakene. Jeg synes nordmenn egentlig er flinke til å søke advokathjelp når problemer oppstår. Skal jeg gi et råd, må det være at de søker hjelp tidligere i prosessen. Både når det gjelder arv, skatt og kjøp og salg av fast eiendom er tommelfingerregelen at jo før klientene tar kontakt med sine advokater, jo lettere er det å få løst sakene til klientenes fordel, forklarer Agnete.
– Systemene kan være innfløkte og annerledes fra slik vi kjenner dem fra Norge. Derfor har klientene alt å tjene på å søke juridisk hjelp raskt. Når kontrakter og dokumenter allerede er undertegnet, er det ikke så lett å få endret på ting, sier hun.
Hva er det som skiller deg fra de som ikke har spansk advokatbevilling eller juridisk bakgrunn?
Som både norsk og spansk jurist har jeg mulighet til selv å vurdere en sak ut i fra både norsk og spansk rett. Jeg er av den oppfatning at det er viktig å ha juridisk embetseksamen som teoretisk grunnlag. Erfaring er selvsagt vesentlig, men alle saker er ulike og juss er et omfattende felt. Da er det viktig å ha gode teoretiske kunnskaper for å kunne løse en sak på best mulig måte, svarer Agnete.

Havnet i Marbella
Agnete er født og oppvokst i Bergen. Da hun i 2002 var ferdig utdannet jurist fra Universitetet i Bergen, ønsket hun å realisere noen drømmer, blant å lære spansk. Hun tok noen nybegynnerkurs i Norge, deretter stakk hun like godt av – i tur og orden – til Barcelona, Madrid og Valencia for å gå på nye kurs og lære språket bedre.
– Etter hvert fant jeg ut at for å perfeksjonere spansken min, var det lurest å jobbe og bo her til lands, sier Agnete som etter nok et språkkurs i Marbella, fikk tilbud om jobb i et eiendomsselskap.
Deretter gikk det slag i slag, hun begynte hun å jobbe i et norsk advokatkontor i Marbella og etter hvert fikk hun seg en spansk samboer.
– Hvordan er det for en bergenser å bo på Costa del Sol?
– He, he. Det er jo snakk om to ytterligheter, i alle fall når det gjelder været. Jo lenger jeg bor her nede, desto mer tar jeg det fantastiske klimaet for gitt. En tur til Bergen der regnet gjerne faller sidelengs, får meg raskt til å huske på å sette pris på det, svarer Agnete.
– Det er mer liv i Spania, ting skjer litt mer spontant, livet er enklere og folk er friere og innretter seg på en annen måte enn i Norge. Dette er ting jeg har lært meg å sette pris på gjennom mine fem år her på kysten, forteller Agnete:
– Dessuten er det en livskvalitet å kunne gå ut og spise flere ganger i uken, uten å bli ribbet økonomisk. Det hadde nok ikke gått i Norge.

Spansk som arbeidsspråk
Som samarbeidende partner i advokatfirmaet Lawfirminspain, ligger Agnetes arbeidsplass midt i Marbella sentrum. Hennes kolleger i firmaet er begge spanske. Derfor er det helt naturlig at arbeidsspråket på kontoret er spansk.
– Juss kan jo oftest by på fryktelig kronglete og tungt språk. Nå har du det attpåtil på spansk. Du valgte vel ikke akkurat det letteste landet å være jurist i?
– Nei, det har du nok rett i. Jeg har nok gjort det ekstra komplisert for meg selv med slike språklige utfordringer. Men på den annen side betyr det jo at jeg har måttet presse meg selv til å lære språket godt, svarer Agnete som medgir at hun hadde en kjempetøff start:
– Det var en brå overgang å bli kastet ut i det!

Spansk jurist
I desember fjor, etter fem – seks måneder med studier ved Universitetet i Málaga, tok Agnete eksamen. I september i år var alle papirene på plass, og Agnete kunne dermed bli medlem i den spanske advokatforeningen.
Er du den første norske juristen som er med i den spanske advokatforeningen?
– Ja, så vidt jeg vet er jeg den eneste norske juristen som er medlem i advokatforeningen i Málaga.
– Har du prosedert i spansk rett?
– Nei, ikke hittil. Så langt har mine spanske kolleger tatt seg av den jobben, men på sikt vil jeg nok opptre i spanske rettssaler, sier Agnete.

Hjem til jul
Selv om Agnete bor fast i Spania og har etablert seg her, drar hun til Norge tre ganger i året; til jul, påske og om sommeren.
– Til jul drar jeg ”hjem”, som hun sier. Da blir det 100 prosent norske juletradisjoner og norsk pinnekjøtt på bergensk vis. I påsken er det ski og den vestlandske fjellheimen som trekker henne nordover.
Men ellers i året liker Agnete å reise rundt i Andalucía. Dessuten slå hun ofte følge med sin spanske samboer til hans familie i Sevilla.
– Men jeg har fortsatt mye igjen å oppleve her i Spania. Særlig har jeg lyst til å utforske Nord-Spania med sine lokale mattradisjoner. Å reise på tur og bo på Paradorer-hotellene står også høyt på dagsorden.

Del

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Kanskje du også vil like

Søk på Det Norske Magasinet