Påmelding nyhetsmail

Sjokk-seier til Pedro Sánchez i PSOE - Susana Díaz er sterkt svekket - Brann i en buss

Sjokk-seier til Pedro Sánchez i PSOE

Med 50,20 prosent av stemmene sikret Pedro Sánchez seg en solid seier i kampen om å bli ny formann for det spanske sosialistpartiet. Susana Díaz var klar favoritt under hele valgkampen, men måtte overraskende nøye seg med 39,90 prosent av stemmene. Patxi López tok de siste 9,90 prosentene.
”I dag har PSOE vunnet. Og når PSOE vinner, vinner Spania. I dag tar vi fatt på en ny start,” sa en euforisk Pedro Sánchez til sine støttespillere etter seiersvalget. Det store spørsmålet er imidlertid om Sánchez er i stand til å få samlet det splittede og kriserammede partiet, hvor han i september ble presset til at gå av etter to katastrofevalg.
Seieren gir ham i det minste en ny sjanse, og denne gangen uten at partiets ”tungvektere” puster ham i nakken. Både Felipe González, Alfonso Guerra, José Bono, Zapatero og Rubalcaba støttet Susana Díaz sitt kandidatur, og er nå helt uten innflytelse i partiet.
 

Susana Díaz er sterkt svekket

Hun var favoritt, men måtte nøye seg med støtte fra kun 40 prosent av medlemmene. Men nederlaget til Susana Díaz var større enn det som tallene umiddelbart viser, for i nesten alle landets regioner løp Sánchez av med seieren. Det var kun på hjemmebane, i Andalucía, at hun fikk flertall, og her var flertallet langt lavere enn forventet. Hun har derfor en hard hjemkomst til Sevilla i vente, med mye arbeid, for det siste året har Susana Díaz vært mer opptatt av formannsvalget enn sitt arbeid som formann for Junta de Andalucía.

Brann i en buss

På søndag ettermiddag brøt det ut brann i en buss midt på Málagas hovedgate, Alameda Principal. Sjåføren og hans tilkomne kollegaer forsøkte naturligvis å slukke brannen, men til tross for at de brukte femten brannslukningsapparater, lykkes det ikke. Brannvesenet fikk dog hurtig situasjonen under kontroll. Heldigvis var bussen tom da brannen brøt ut. Det var kun sjåføren der, og foruten å ha fått seg et sjokk måtte han til en rutineundersøkelse på sykehuset.
 
bus brand
 

Nedtelling til PSOE-valg - Flere gågater i Málaga - Hver måned dukker det opp tusen nye ferieboliger

Nedtelling til PSOE-valg

Nå på søndag skal medlemmene av sosialistpartiet dra til valglokalene for å stemme på partiets nye formann. Mandagens debatt mellom de tre kandidatene menes å ikke ha så stor innflytelse, ettersom PSOE antar at cirka 70 % av deres medlemmer har allerede bestemt seg for hvem de ønsker som ny formann for partiet. Det er ikke foretatt noen direkte meningsmålinger i forkant av valget, men målt i antall underskrifts-innsamlinger som de forskjellige kandidatene har presentert for å kunne stille til valg, heller stemmefordelingen mot 50/35/15 % til henholdsvis Suzana Días, Pedro Sánchez og Patxi López. Pedro Sánchez tror dog at han kan komme med en overraskelse siden avstemningen er lukket, og ingen medlemmer vil derfor lide under det presset som han mener at den nåværende partiledelsen har lagt på medlemmene for å stemme på Suzana Díaz.
 

Flere gågater i Málaga

Allerede i november begynner arbeidet med å få konvertert den sentrale gjennomfartsveien i Málaga, Alameda Principal, til delvis gågate. De sentrale vei-filene vil bestå, men den ytterste filen, i begge kjøreretningene, blir laget om til gågate. Omleggingen er nok et steg i kommunens planer om å redusere trafikken i den gamle bydelen, og samtidig gi større områder til byens innbyggere, turismen og detaljhandelen. Den nye omleggingen vil koste 11 millioner euro og ta cirka ét år.

Hver måned dukker det opp tusen nye ferieboliger

Det er blitt populært å leie feriebolig på Costa del Sol. Og det er blitt riktig så god forretning for boligeiere å leie ut. Ved utgangen av april rundet Málaga-provinsen 10.000 utleieboliger, som totalt utgjør 54.000 sengeplasser. Men antallet utleieboliger stiger fortsatt. Hver dag registreres det 33 nye boliger, noe som tilsvarer tusen nye utleieboliger hver måned. Fortsetter utviklingen vil det om bare ét år være flere sengeplasser i utleieboliger enn det er i provinsens mange hoteller. På Det Norske Magasinets nettside kan du i artikkelen ”Málaga ved et veiskille” lese mer om utviklingen og dens konsekvenser.

Antonio Banderas trekker seg fra Málaga-prosjekt - Hetebølge på vei - Grønt lys for nytt fotball-akademi i Málaga

Antonio Banderas trekker seg fra Málaga-prosjekt

Kritikk og dumme kommentarer har fått den verdensberømte skuespilleren Antonio Banderas til å trekke sitt prosjekt om et nytt multi-kulturhus i Málaga. Banderas hadde sammen med den kjente arkitekten José Seguí og firmaet bak Starlite Festivalen i Marbella, presentert et stort og ambisiøst prosjekt for de to gamle kinoene på Plaza de la Merced i Málagas sentrum. Prosjektet inneholdt bl.a. to teatre, skuespillerskole, kurslokaler og fasiliteter for film- og tv-opptak, og ville ha vært unikt for Europa.
Antonio Banderas understreker i et åpent brev at han med glede går videre med andre prosjekter, hvis problemer og usaklig kritikk kan unngås.
 
 

Hetebølge på vei

Fra og med torsdag blir det trykkende hete i hele Málaga-provinsen. Årets første hetebølge er på vei innover provinsen og rammer oss på torsdag og fredag, da luftfuktigheten vil stige markant. Det samme gjelder temperaturene, som flere steder vil stige til 30 grader. Hetebølgen vil kun vare i et par dager, så allerede til helgen vil temperaturene synke litt.
 

Grønt lys for nytt fotball-akademi i Málaga

Etter seks år med tautrekking og administrative problemer, har Málaga Club de Fútbol nå endelig fått grønt lys for å komme i gang med sitt storstilte prosjekt om å føre opp et fotballakademi. Det nye akademiet, som også kan kalles for en fotballskole, skal oppføres på en 108.000 kvadratmeter stor tomt i Arraijanal, som ligger ved Guadalmar, ut mot havet i nærheten av flyplassen. Prosjektet er et av Málaga C.F.’s mest ambisiøse prosjekt, som skal sikre utviklingen av nye talenter til klubbens førstelag. Kommunen leier ut de store arenaene for en symbolsk sum de neste 75 årene. Klubben skal selv finansiere det store bygget. Det forventes at de første treningsbanene og installasjonene vil stå klar til sommeren 2018.
 

Hotellene er lei av ”online”-trusler. Bankia jukset. Sand for 375.000 euro

Hotellene er lei av ”online”-trusler

Costa del Sols hotelleierforening (Aehcos) har fått de to store plattformene TripAdvisor og Booking til å være mer kritisk før de gir forbrukeren fri adgang til å anmelde og kommentere kystens hoteller. Det er nemlig utallige eksempler på hotellgjester som bruker de åpne online plattformene til å presse hotellene til et prisavslag, gratis måltider, eller andre goder. ”Noen gjester klager uberettiget, og truer med å gi hotellet en dårlig vurdering eller kommentar på f.eks. TripAdvisor,” forklarer presidenten for Aehcos til dagbladet MálagaHoy. Danske Steffen Hansen, som står bak utleiebyrået Solaga, har vært ute for noe tilsvarende. ”Det har skjedd at en som leier ringer og truer med en dårlig anmeldelse, hvis han ikke får et prisavslag. Og det kan vi naturligvis ikke leve med,” sier han. TripAdvisor og Booking vil fremover bestrebe seg på å følge opp hotellenes beklagelser om uberettigede anmeldelser og kommentarer, og om nødvendig slette dem.
 

Bankia jukset

Den spanske nasjonalbanks uavhengige undersøkelseskomite er kommet frem til at det lå svindel bak Bankias storstilte børsnotering i 2011. Komiteen konkluderer med at banken hadde manipulert tallene i stor grad, for å kunne offentliggjøre et fiktivt overskudd i 2010-regnskapet. Banken oppga til og med ukorrekte opplysninger om bankens situasjon i informasjons- og salgsmaterialet, i forkant av børsnoteringen. Nasjonalbankens rapport om saken er på nesten 500 sider. I Det Norske Magasinet får du en oversikt over den store svindelsaken på et par minutter: https://www.norskemagasinet.com/38-nyheder/juss-finans/3943-det-store-bankia-kuppet
 

Sand for 375.000 euro

Myndighetene er i full gang med å utbedre skadene fra forrige ukes uvær. Flere steder i provinsen er strendene så godt som forsvunnet. Derfor har man kjøpt 80.000 kubikkmeter sand og fått den fraktet hit, og kommunene og fylkeskommunen er i full gang med å få lagt den ut. Flere steder, som f.eks. i Fuengirola, er strendene nå utbedret, mens andre steder arbeides det fortsatt intensivt. Den 1. juni skal alle Málaga-provinsens strender nok en gang være klare og fine.
 

Ledigheten faller med nesten 130.000 - Catalonia innfører ny sukkeravgift - Spansk lettelse over fransk valg

Ledigheten faller med nesten 130.000

Det går fremover med den spanske sysselsettingen. I løpet av april kom nesten 130.000 ut av arbeidsledighetskøen. Det bringer ledigheten ned til 3.573. 000, noe som er det laveste arbeidsledighetstallet på åtte år. Like positivt er det at Spania nå har rundet 18 millioner påmeldte til Seguridad Social systemet, som dermed betaler inntektsskatt og bidrar til a-kasse, sykeforsikring og pensjon.
91 prosent av forrige måneds ansettelser skjedde på tidsbestemte kontrakter. Det forteller tydelig at de spanske bedriftene er meget forsiktige med å foreta nyansettelser på løpende kontrakter, som senere vil koste et ”gyllent håndtrykk” ved avskjedigelse.
 
 

Catalonia innfører ny sukkeravgift

Regions-regjeringen i Catalonia har som de første i Spania innført en ny avgift på drikkevarer med sukker. Avhengig av sukkermengden ligger avgiften på mellom åtte og tolv euro per liter. Med det nye tiltaket håper man å redusere forbrukernes inntak av sukker, som nesten alle helseorganisasjoner anbefaler, og samtidig sikre seg en ekstra årlig skatteinntekt på 41 millioner euro. På en lang rekke områder har samtlige spanske regioner meget frie hender, noe som er grunnen til at den Katalanske regions-regjeringen uten problemer kan innføre denne nye avgiften.
 

Spansk lettelse over fransk valg

Emmanuel Macrons valgseier i Frankrike har skapt litt ro i EU, etter en turbulent tid med britenes Brexit. Også fra spansk side er det glede og lettelse over valgresultatet. ”Det franske valget er med på å sikre et stabilt og sterkt EU med gode fremtidsperspektiver,” sa statsminister Mariano Rajoy blant annet, da han ønsket Macron til lykke med seieren. Han slo Le Pen overbevisende i andre valgrunde med 65 prosent av stemmene.

Forbrukslån i Norge – en mulighet fra Spania?

Det korte svaret er JA, og det nye nettstedet norskkreditt.no gjør søknadsprosessen meget enkel for ...

Sponset innhold

Spanias glemte del i Frankrike

Det ligger der som om noen hadde glemt å ta det med hjem; det er forlatt, helt alene, omgitt av Fran...

Kultur

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen, Malaga!

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti mik...

Annet

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet svaret

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Utflukter & Reiser

El Camino de San Olav Veien – og målet

I sarkofagen foran meg ligger levningene etter den fagre, lyshårende og ikke minst modige kvinnen jeg er blitt så godt kjent med etter å ha lest Mia Søreides fantastiske bok; Prinsesse Kristina av Tunsberg, prinsessen som ble født i 1234, og som i en alder av 24 år ble giftet bort til en spansk prin...

Utflukter & Reiser

Ruta de la Sierra – en herlig vandretur gjennom st…

La Ruta de la Sierra ligger mellom landsbyene Riogordo og Alfarnatejo, og den går gjennom et bølgende grønt landskap som domineres av den enorme klippen Tajo de Gomer. Dessuten går stien forbi den kjente Cortijo de Auta, og langsetter noen herlige vannløp. Ja, her får man spansk natur for alle penge...

Utflukter & Reiser

Fem kule steder i Barcelona

Barcelona er med sine 1,6 millioner innbyggere Spanias nest største by, målt etter innbyggertall. Den pulserende storbyen er hovedstad i regionen Catalonia. Barcelona er i dag anerkjent som en global by for sin kulturelle, økonomiske, kommersielle, og ikke minst turistmessige betydning. Hvert år rei...

Utflukter & Reiser

Sport

Peña Oso Polar er blitt offisiell norsk supporter-klubb for …

Den norske supporter-klubben til Malaga CF er nå blitt offisielt godkjent og registrert ma...

Sport

Dagen da Málaga CF sensasjonelt slo FC Barcelona på Estadio …

Gledelige Gjensyn Da Danmarks største fotballspiller gjennom tidene, Allan Simonsen, mø...

Sport

Norske idrettslag har fått øynene opp for Costa del Sol

Flere og flere norske idrettslag legger den årlige trenings-leiren til Costa del Sol, og d...

Sport

Annet

Årets morsomste familiedag er tilbake ved Den Norske Skolen…

En nydelig lørdag i april møtte sytti spillere opp til fotballturnering på skolen. Fordelt på ti miksede lag kjempet de med alt de hadde (eller manglet) av fotballtalent, kondis og lagånd. Mammaer, pa...

Annet

Los Vikingos på Calanova

Los Vikingos, golfklubben for nordmenn som bor på Costa del Sol i vinterhalvåret, avsluttet sesongen på Calanova lørdag den 22 april. Vi spilte lagkonkurranse, best ball, med to spillere på hvert lag ...

Golf

Skikk og bruk – eller annerledes oppdragelse?

Forleden dag leste jeg en artikkel på internett, som tok for seg hvordan spanjoler oppfører seg - og da sett med skandinaviske øyne; helt annerledes enn oss. Forfatteren av denne artikkelen ramset op...

Annet

Tema & Profiler

Farlige hunder eller feile eiere? Spania synes å ha funnet s…

Siden 20 august 2004 har en rekke hunderaser vært forbudt i Norge, nedfelt i Forskrift om hunder, pa...

Tema & Profiler

Norske Ildsjeler: Betina Fredriksson – et tilbakeblikk hos e…

Betina er en kvinne som ikke bruker sin tid på at se bakover. Etter sin skilsmisse i 2006 har hun ku...

Tema & Profiler

Svanhild Stub - en fargerik kunstner på Costa del Sol

For kjennere av kunst i Norge er Svanhild Stub et velkjent navn. Hun har i flere år vært en meget pr...

Tema & Profiler

Bil i Spania – en billig fornøyelse?

Som kjent har Norge noen av de høyeste bilprisene i verden, takket være høye statlige avgifter. Avgi...

Tema & Profiler

Málaga ved et veiskille

Málaga er på alles tunge. Turistene valfarter til byen, som sprudler som aldri før av liv, aktivitet...

Tema & Profiler

Et liv uten sex

Vi er alle kjent med begrepet ’seksualitet’, herunder også homo-, bi- og heteroseksualitet. Men hva ...

Tema & Profiler

Norrbom Marketing

Kontakt

Læserservice

sektioner

Norrbom Marketing

Centro Idea
Ctra. de Mijas km. 3.6
29650 Mijas-Málaga
Tel. 95 258 15 53
Fax. 95 258 03 29