Månedsmagasinet på Costa del Sol
Velg de rette partnere ved bolighandel

Velg de rette partnere ved bolighandel

I dag er det nesten ikke mulig å bli lurt i en bolighandel på Costa del Sol, hvis man benytter seg av seriøse og dyktige partnere.

Det er spesielt to ting, som er viktig for å gjennomføre et sikkert kjøp. Du bør forsikre deg om at du anvender en etablert og dyktig eiendomsmegler, som utelukkende fokuserer på å finne den rette boligen for deg. Når din megler har funnet din drømmebolig, skal du ALLTID søke uavhengig juridisk rådgivning. En god advokat er din beste partner gjennom den juridiske prosessen, og er med deg hele veien, til den dagen du står med skjøtet i hånden.

Er det komplisert å kjøpe i Spania?

Kjøpsprosessen ved boligkjøp er ikke vanskelig, bare man gjør det korrekt fra starten av. Jeg anbefaler alltid kjøper å ha en uavhengig advokat med seg, som hjelper kjøper gjennom hele prosessen, da det kan finnes brister og feil i eiendomsregisteret, som bør korrigeres innen boligen overdras. Advokaten hjelper også kjøper med å søke om spansk personnummer (NIE nummer) og å opprette bankkonto i en valgfri spansk bank, som er et ufravikelig krav for å kunne handle i Spania. Disse to kravene gjelder for alle utlendinger.

Forskjeller mellom Norge og Spania

Når du har funnet det rette objektet begynner en kjøpsprosess som er annerledes enn den vi kjenner fra Norge. I Spania legger man ikke inn bud, hvor flere kjøpere konkurrerer om hvem som byr mest for en gitt bolig. Her i Spania forhandler man seg – med eiendomsmeglerens hjelp – frem til en pris som både kjøper og selger kan akseptere. Et annet punkt som skiller seg ut fra bolighandel i Norge er at boliger til salgs vanligvis tilbys hos flere meglere. Det er ikke unormalt at opp til fem meglere jobber med å selge samme bolig. Derfor skal du som kjøper hurtig reservere og betale depositum så snart du er blitt enig med selger om prisen, slik at boligen fjernes fra markedet og det ikke kan komme andre bud.

Meglerens rolle – og hvem skal man velge?

En eiendomsmeglers primære oppgave i Spania er å føre kjøper og selger sammen, uten å gå i dybden på de juridiske spørsmålene. I Spania er meglertittelen ikke beskyttet. Det betyr at alle og enhver, uten erfaring og utdannelse, kan starte opp og kalle seg megler. Velg derfor en etablert megler som du kjenner til, eller spør om referanser. Det finnes mange gode og seriøse skandinaviske meglere på hele Costa del Sol.

Advokatens rolle

Det er vanskelig og risikofylt å gjennomføre en eiendomshandel uten advokat, bl.a. fordi alle dokumenter er på spansk. Ved å leie en advokat kan du via en fullmakt la ham ordne alt papirarbeidet, helt frem til den dagen du blir bolig-eier. Selgeren anvender nesten alltid en advokat også, så de to advokatene har alle muligheter for å samarbeide, og komme hurtig og smertefritt gjennom handelen.

Nedenfor finner du en liste over de tingene som din advokat ordner for deg:

• At selgeren er den faktiske eier av salgsobjektet
• At boligen ikke er belastet med lån eller heftelser
• At eventuelle utvidelser og renoveringer er lovlige
• At det foreligger byggetillatelse (ved nybygg)
• At selgeren har bankgaranti (ved nybygg)
• Utarbeider den private kjøpekontrakten mellom kjøper og selger
• Sikrer at alle skatter og avgifter er betalt av selger
• Underskriver handelen i ditt navn hos notaren
• Får kontrakten for strøm og vann over i ditt navn
 
Å benytte en advokat ved bolighandel i Spania er som en investering i din egen sikkerhet. Normalt er advokatens salær 1 – 1,5 prosent av kjøpesummen. Mange spanske advokatkontorer på Costa del Sol har engelsk eller skandinavisk personale. Det finnes også flere skandinaviske advokatfirmaer. De fleste kan jeg varmt anbefale.
 
Av Sven F. Källström

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.