Månedsmagasinet på Costa del Sol
Skatt for boligeiere i Spania
Det er fundamentalt viktig å skille mellom residenter og ikke-residenter. Oppholder du deg i Spania i mer enn 182 dager i året skal du være resident, uansett om du ønsker det eller ikke. Som resident skal du deklarere alle dine inntekter og aktiva i Spania. Din søknad om å bli resident skjer hos nasjonalpolitiet (Policía Nacional). Samme dag som du søker får du en bekreftelse på din søknad, som du kan forevise om nødvendig. Som resident i Spania skal du så i fremtiden betale følgende skatter:

Inntektsskatt

Spania er ikke et skatteparadis, til tross for at skattene er markant lavere enn i Norge. Som resident i Spania betaler man skatt etter en progressiv skala slik som vi kjenner det fra Norge, og det er alle dine inntekter fra hele verden som utgjør inntektsgrunnlaget. Inntektsskatten ligger typisk på mellom 20 og 47 prosent. Den største forskjellen på Norge og Spania ligger i de lavere inntektene, hvor trekkprosenten i noen tilfeller kan komme ned mot null prosent. Selv for høyere inntekter er marginalskatten lavere.

Skatt på boligsalgs-fortjeneste

Selger du en eiendom med fortjeneste beskattes denne med mellom 20 og 24 prosent. Skatten på de første 6.000 euro er 20 prosent. Deretter stiger skatten til 22 prosent for overskudd opp til 50.000 euro. Alt over dette beskattes med 24 prosent.

Annullering av fortjeneste-skatt

Skatten på din fortjeneste kan både utsettes og annulleres, såfremt du velger å kjøpe en ny bolig som koster minst det samme som den boligen du solgte. Det er også et krav at du bodde i minst tre år i din ”gamle” bolig.

Kommunal eiendomsskatt (IBI)

Denne skatten skal betales av alle. Skatten betales årlig senest den 31. desember på en blanket 210 til den kommunen hvor boligen hører til. Beløpet regnes ut på grunnlag av den offentlige vurderingen, som på spansk heter Valor Catastral. Normalt er eiendomsskatten én prosent av denne verdien.

Formueskatt

Formueskatten ble avskaffet i perioden 2008 – 2010, men gjeninnført i Andalucia i 2011. Skatten skal betales på nettoformuer som overstiger 700.000 euro per skattepliktig borger. Trekkprosenten ligger på mellom 0,2 og 2,5 prosent av formuen over fribeløpet.

Plusvalia – skatt på merverdien av din bolig

Plusvalia er en særlig skatt på boligsalg, som utregnes på bakgrunn av verdistigningen på tomten din bolig ligger på. Skatten regnes ut fra verdistigningen på tomten, siden den ble solgt forrige gang. Skatten er beskjeden, og avregnes alltid av selger.

Skatt ved boligutleie

Som resident i Spania oppgir du din fortjeneste ved utleie i din selvangivelse, og fortjeneste inngår som en vanlig inntekt. Hvis du leier ut en bolig i Spania uten å være resident, er avdraget 50 prosent. Det betyr, at halvparten av din leieinntekt beskattes i Spania.

Fordeler ved å være resident

Personer over 65 år, som selger sin permanente bolig, er helt fritatt for skatt på overskuddet. Det er kun en forutsetning at boligen har vært din permanente bolig i minst tre år.
Selger du din bolig for å kjøpe en ny bolig til minst samme verdi, unngår du også å betale skatt på overskuddet.
Som pensjonist får du gratis adgang til det spanske Seguridad Social og dermed gratis lege og medisin.
Som resident får du stemmerett under de spanske kommunevalgene.

Del

Kanskje du også vil like

© 2009-2019 Det Norske Magasinet – Norrbom Marketing.
Designed and developed by yummp.

Søk på Det Norske Magasinet

Planlagt vedlikeholdsarbeid: Lørdag 5. august 2023 fra kl. 08.00 vil det foretas oppdateringer på norskemagasinet.com. Vær oppmerksom på at nettsiden vil være utilgjengelig i perioden når det foretas oppdateringer. Det samme gjelder for NorskePLUSS mobilappen.